×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Художникът Георги Андонов: От Бургас до Бейрут и обратно, с море в сърцето


13 Септември 2020, Неделя, 17:00 ч.

През студентските години изкарвал прехраната си като рибар

“Морето е начин на живот. Живея до него и го виждам от терасата. Но дори да не е така, да не сме толкова близо, морето е усещане”. Това разказва художникът Георги Андонов, чийто живот е пъстър и изпълнен с вълнуващи събития и приключения.

Жоро е морско чедо. Израснал е в Бургас, а баща му е родом от Черноморец. Затова не е чудно, че като студент в Художествената академия, една година си изкарвал джобните с риболов. Тогава, на живописния бряг на Черноморец, ловели попчета с приятели, а после ги нанизвали на връзка, като най- голямото било най- отдолу. Продавали ги на туристите, които никак не се скъпели за прясна риба, както и сега. Тогава обаче връзка попчета струвала само два лева, но и времената били други, пише trud.bg.

И до ден днешен всеки следобед, художникът се разхожда край морето, обича да се гмурка и да си вади миди. Печени миди на тенекия- специалитетът на всеки истински бургазлия, бил едно от първите неща у нас, с което впечатлил жена си.

Художникът с море в кръвта и сърцето, заминава за Бейрут през 1996 и започва работа като мениджър на галерия в Стария град. Бързо става популярен и подписва договор с най- големия дилър на изкуство в Бейрут “Фади Могабгаб”. Първата му изложба е в луксозния хотел Интерконтинентал, във френския ресторант “Вандом”. Темата е българските рози, и присъства културния и политическия елит на страната.

Пресата му отделя доста внимание, като го смятат за художник с огромно бъдеще, а цените на картините му започват да достигат 30-40 000 долара.

Забелязват го и в чужбина, и скоро започва да излага картините си в САЩ, Англия и къде ли още не.

В дубайската галерия “Бутик 1”, която го представлява, картините му са в компанията на брандове като Ролекс и Мисони, и се твърди, че сред купувачите на картина на Жоро е един от саудитските принцове.

Негова картина със сюжет на плажни чадъри от родния му Черноморец виси в главния офис на алкохолния гигант “Джак Даниълс” в Лос Анджелис. Негови картини се купуват на търгове, организирани от най-известните аукциони къщи за изкуство Сотби’с и Кристи’с в Лондон, след негова изложба в Кенсингтън хол.
Женен за ливанка от авторитетно семейство с арменски произход. Джорджия е пианистка, но и полиглот, а сред седемте езика, които владее е и арамейски - езикът на Христос.

Историята на тяхното запознанство е романтична и палава. Запознават се в параклис, който Жоро е реставрирал в хълмовете край Бейрут. Параклисът бил католически. Джорджия дошла да разгледа храма и тогава зърнала българина. Въпреки, че е от смятаната за миролюбива зодия “Везни”, той подхвърлил закачка и принудил бъдещата си жена да грабне четка с боя и да “украси” лицето му. Така, със закачка, започва тяхната любов. Когато се женят, Георги води Джорджия в България, на гости. По това време у нас по магазините нямало почни нищо, никаква храна, която да и хареса. Добре, че бил бостанът на баба му. Там пъпешите и дините представили по неповторим начин родната национална кухня.

Тогава се случило и още нещо интересно. На път за Черноморец, Джорджия видяла табелата за селището - “Атия”. Името много и харесало, а Жоро и разказал легендата за Атия. Тя била принцеса- неземна красавица, дъщеря на жесток владетел. Баща и отказал да я даде за жена на любимия и, и я затворил в непристъпна крепост на близкия хълм. Момъкът, който бил готов на всичко, за да я освободи, събрал екипаж от свои приятели и с кораб, доплавали до днешния залив край Черноморец. Бащата обаче поискал да им бъде направена магия- и те се превърнали в камъни, заедно с кораба си.

Джорджия толкова се впечатлила от историята за красивата принцеса, че по- късно двамата с Георги Андонов кръщават първородната си дъщеря Атиа.

“Понякога се шегувам с нея, че сме я кръстили на табела”, казва баща є. Сега Атиа е на 15, учи във Френската гимназия и свири на пиано. Вече има и своя “банда”, обожава хевиметъла. И Атиа, и брат и Стоян се раждат в Бейрут.

Войната в Бейрут връща семейството в България през 2008- ма, с двете им деца. Жоро продължава да работи в Бургас, където площад “Тройката” наскоро беше украсен с монументалната му скулптура “Четящият човек”. Тя е лично дарение на художника и група благотворители за града на стойност 80 000 лева.

Както е типично за него, той непрекъснато се посвещава на каузи. Една от тях е отпреди няколко години, когато заедно със съмишленици, се обявяват за смяна на името на град Черноморец. По- точно за връщане на старото име на селището, което е било известно в залива като Свети Никола.

“Черноморец звучи някак комунистическо, а и името се асоциира повече с бонбоните “Черноморец” или с футболния отбор”, обяснява сега Андонов. Организиран е референдум и в града всеки жител дава гласа си “за” или “против”.

Референдумът проваля промяната на името, но каузата си остава.

Дизайнът на един от най- красивите, бутикови ресторанти в Бургас е дело на Андонов. Негова е и идеята всички прекрасни, но остарели къщи в центъра на Бургас, великолепни с архитектурата си да бъдат реновирани, с участието на собствениците и на общината в града.

Георги Андонов не спира да рисува всеки Божи ден, а следобед е край морето.

“Не съм спирал да рисувам, това е едно колело, което се върти непрекъснато”, споделя творецът. Всеки има талант, въпросът е дали е трудолюбив, казва още художникът. Той е наследил дарбата от майка си, сега синът му Стоян също рисува, може би и той ще се посвети на професията.

Параклисът на църквата в град Черноморец е рисуван от Георги Андонов. Подарил е и една голяма картина на храма. Между другото, отец Стилиан, който служи там е създал малко копие на Райската градина в пространството край църквата. А местните хора разказват, че тук, в любимото място на художника с море в кръвта, е морското кътче с най- много слънчеви часове през годината.

Първата изложба: десет рози, спомен от Казанлък

“Като се разбрахме, че ще работим и че процентите ще бъдат 50 на 50, защото никоя галерия в чужбина не работи по друг начин, моят мениджър ми каза: Жоро, спри да рисуващ като американец, ти нали си българин... “Помисли си нещо българско, така че аз да създам една приказка около теб”. Кое е характерно за България? Започнах аз да мисля: кукери, свирене. И изведнъж си казах: нали съм учил в Казанлък и съм ходил на розобер! Ето имаме рози. Тогава направих една серия от десет рози. Купих си книги и започнах да чета преди това всяка една какво означава. Като ги нарисувах, всеки един цвят на розата символизира нещо. И розата се подарява с определен повод: червената за любов, жълтата за ревност, бялата за чиста любов и т. н. Та, нарисувах ги, /между другото купих си около 200 рози да имам за модел/ и това беше. Продадохме всичко.

Това е за първата ми изложба в Ливан. След това 2002- а година заминах за САЩ, вече със самочувствие, като утвърден художник. Защото в ливанската галерия се конкурирах с французи, аржентинци, италианци и горе долу продавах на техните цени. Въпреки че моят мениджър каза, ме ако съм бил италианец или примерно французин щял да ми продава нещата два пъти по- скъпо. Това беше едно от първите неща, което започна да ме дразни тогава- колко лошо се отнасят към нас, българите. Имаме лошо реноме, въпреки че се опитвах да се боря с това. Като отидох в Америка, там нещата са много по- различни. Кацаш на една друга планета. С големи пътища, с големи коли. И хора, на които не им пука какъв си. И в тази година подписах договор с галерията Мери Уилям, в Лос Анджелис и до ден днешен си работя с тях. Там вече пробивът беше друг.

След като се върнах от Щатите и си дойдох в България, отидохме на къмпинг “Градина” и там изкарахме може би два месеца. Там имаше едни хубави сламени чадъри. Правих снимки и като се върнах в Бейрут, нарисувах едни чадъри, които бяха четири метра. Пратих ги на моите мениджъри в “Лагуна бийч”. Пратих картини и след един месец ми звъннаха и ми казаха че големите чадъри са продадени. Това ми беше най голямата продажба тогава. Беше продадена на “Мандалум бей”, хотел в Вегас на собственика в частната му вила. На голяма десет метрова стена. Тръгнаха чадърите, после почнах да рисувам големи три метрови лодки. Продадох в офиса на “Джак Даниелс” пак чадъри и така до 2008 г., когато вече се връщах в България. Тогава подписах с галерии в Сан Диего.

Вече бях в Бургас, но вече след 2010- та година, влезе интернет и нещата придобиха друго измерение. Сега работя и с галерия в Марбея и така лека полека от България започнах да развивам бизнеса си с всички тези страни.”


В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 0
2
Коментара по темата
2.
Митьо Фибев
13.09.2020 22:28:49
0
1
GO GO GUNNERS
САМО ЛЕВСКИ
1.
Дарт Мол
13.09.2020 21:59:26
0
1
Житие и страдание грешнагу художника.
Жив и здрав да си Жоро,
Само Левски.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори