×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Още обвинители изразиха подкрепа за независимост на прокуратурата


27 Август 2020, Четвъртък, 11:21 ч.
Автор: Флагман.бг

До медиите бяха изпратени позициите и официалните декларации на още прокурори в подкрепа на независимостта на прокуратурата.

На 24 август в резиденция „Бояна“ се проведе национално съвещание „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона“.

Времето в деня се оказа кратко за множеството декларации. Затова дирекция "Публична комуникация" ще публикува позициите на магистратите от цялата страна, които ще бъдат преведени на английски език и изпратени до европейските институции.

Представяме ви ги без редакторска намеса.

Изказване на Ваня Ненкова:

Уважаеми колеги и гости на националното съвещание, за мен е гордост да ви поздравя с добре дошли на форума.

С гордост и удовлетворение мога да кажа, че от самото начала на професионалното си развитие съм в системата на прокуратурата. Вярвам, че това да си прокурор не е просто професия, а призвание и дълг.

Прокуратурата на Република България се ръководи от своя дълг да служи на обществото, с чест и професионално отношение защитава правата на българските граждани, както и съдейства на всички отговорни институции. Това е пътят да оправдае доверието и да бъде истински пазител на върховенството на закона.

Уважаеми колеги, ние сме тези, които трябва да работим така, че да защитаваме гражданите, да искаме наказание за тези, които престъпват законите на нашата страна и да внасяме сигурност в обществото. Законите са за всички и те трябва да бъдат спазвани и е необходимо това да бъде достояние на всеки.

В съвременното българско общество върховенството на правото е фундаментален, политически и правен принцип. В националните правни системи принципът на върховенството на правото има различни проявления с оглед на спецификата в политическо, културно и правно отношение.

В общество ни върховенството на правото и правовата държава са критерии, но и стандарт за демократично управление, възприет с Конституцията на Република България. В тази насоченост всички институции трябва да работят за постигане на справедливост и защита на правото в съвременното българско общество. Изключително важно е мястото и функцията на Прокуратурата на Република България за постигане на набелязаните цели.

Прокуратурата е отговорна за упражняване на наказателната политика на държавата, включително и осъществявайки функцията на единствен защитник на обществените интереси. Положението й като орган на закона определя ролята на публичен обвинител. В същото време е представител на публичния интерес, пазител на признатите от закона и властта права на гражданите.

Целите на институцията ни обединяват и несъмнено всеки от нас би искал те да бъдат ясно представени и мотивирани пред цялото ни общество, за да бъдат разбрани и подкрепени.
Прокурорът трябва да бъде самостоятелен и независим, да се ръководи изключително от закона и убеждението си, за да може да изпълни отговорно своите служебни задължения.
В този ред на мисли бих искала да заявя, че никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице няма право да се намесва в суверенната прокурорска дейност.
Колеги, водени от моралните си принципи, нека продължим да работим всеотдайно, мъдро и честно. Наша мисия като магистрати е да докажем професионализъм, безпристрастно отношение и защита върховенството на закона.

Апелирам всички ние, прокурори и следователи, да работим заедно за отстояване авторитета на Прокуратурата и за постигане на още по-добри резултати.

Изказване на Светослав Стойнов:

Уважаеми колеги,
Уважаеми гости,

Съгласно чл. 117 от Конституцията на Република България съдебната власт е независима и е призвана да брани правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Като част от съдебната власт Прокуратурата на Република България също е независима при упражняване на своите законово определени правомощия, но се оказва, че тази независимост следва да бъде отстоявана от нас предвид случилите се напоследък събития, а именно отправянето на упреци и медийни атаки срещу наблюдаващи прокурори по конкретни дела. Следва да се отбележи, че доколкото последните са насочени към дейността по закон на магистратите, същите на практика са отправени и касаят цялата институция.

Република България е държава-членка на ЕС и би следвало да се следи и спазва върховенството на закона. Ето защо е недопустимо да се оспорват компетентността и действията на прокурорите при осъществяване на тяхната дейност. Недопустимо е и вмешателството в тяхната работа от страна на други държавни органи, институции и политически обвързани лица, което от своя страна грубо нарушава принципа за разделение на властите. В контекста на чл. 7 от Договора за Европейския съюз, рискът от тежко нарушение на европейските ценности трябва да бъде избегнат на всяка цена, като независимостта на прокуратурата се отстоява с всички позволени от закона средства.

Съгласно чл. 127 от Конституцията на Република България само и единствено прокуратурата може да привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления, и да поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер. Твърденията, че тези правомощия се упражняват избирателно, имат за цел да принизят ролята на прокуратурата в съдебната система, да политизират нейните действия и да изопачат обществените представи като по този начин уронват нейния престиж и подриват принципа за върховенството на закона.

Създава се усещането, че много скоро въпросът за мястото на прокуратурата в съдебната власт отново ще бъде поставен на дневен ред и не е изненада, че това ще бъде направено от същите политически лица, които го сториха по-рано. В заключение обаче следва да се подчертае, че независимостта е гарантирана само в съдебната власт и една прокуратура извън нея няма да бъде независима институция, а подчинена на силните на деня.

Изказване на Гергана Кюркчийска:

Ваши Превъзходителства,
Уважаеми колеги и гости,

Днес в по-голямата си част тук присъстващите сме прокурори и следователи, защото това е нашият избор и призвание. Нашата основна функция е да защитаваме обществения интерес, поради което на обществото трябва да се поясни огромния риск, който крие преструктурирането на прокуратурата. През годините като участник по международни разследвания и като експерт към различни международни организации имах възможността да си сътруднича с прокурори от държавите-членски на ЕС, Великобритания и трети страни. В процеса на работа придобих лични впечатления от организацията им на работа и спецификите в законодателствата им и направих анализ на създадените правни инструменти за гарантиране принципите на правовата държава. От споделения опит от колегите установих, че в държавите, в които Прокуратурата е подчинена на изпълнителната власт, то винаги „извън закона“ остават определен кръг лица, което им дава възможност да установят близки контакти в обществения сектор и публичната администрация. Подобна структура не гарантира ефективно разследване и независимост на магистратите, тъй като по-голяма част от разследващия апарат е към изпълнителната власт.

Международните анализи на организираните престъпни групи по цял свят водят до извода, че „босовете“ на престъпните организации винаги изглеждат като предприемачи с известно обществено и икономическо реноме. Именно тези босове установяват тесни контакти с висши държавни служители, висши политици, които имат влияние в сферата на разпределение на публичните финанси, и това представлява механизъм за тяхното инфилтриране в публичните власти.

Изваждането на прокуратурата от съдебната власт би означавало създаването на правен инструмент за недосегаемост на тези личности и провал в борбата с корупцията във висшите етажи. В действащата Конституция на Република България са създадени гаранции за функционирането на правовата държава чрез разделение на властите и е създадената съответната правна сигурност. По силата на върховния закон и на Закона за съдебната власт прокурорите са не само държавни обвинители, но и обезпечават сигурността на държавата. С оглед характеровите особености и бита на българина, с изваждането на Прокуратурата от съдебната власт, се създава реална опасност прокурорите да се превърнем в „маши“ на нечисти интереси, както и да се установи безконтролен държавен и политически монопол върху държавната репресия.

В сега действащата Конституция на Република България законодателят е изградил именно такава структура на съдебната система, която гарантира до голяма степен независимостта на магистратите и върховенство на закона. С оглед гарантиране в по-пълен обем независимостта на прокурорите и следователите и постановяване на нашите решения въз основа на закона и вътрешните ни убеждения, както и с оглед разпоредбата на чл. 7 от Договора за Европейски съюз, която предписва на държавите-членки да спазват основните принципи на правовата държава, то намирам, че на прокурорите следва да се предоставят специализирани инструменти за противодействие на престъпността, както и да се ограничат всякакви възможности за външни вмешателства.

Историята учи, че държавата е най-силна, когато е създаден стабилен вътрешен механизъм за контрол над публичните власти и е осигурено върховенството на закона. Намирам, че по-добри резултати в борбата с престъпността ще бъдат постигнати, когато се направи задълбочен правен анализ на най-добрите практики по света, прецизирани през призмата на спецификата на нашето законодателство, правна уредба и форма на държавно управление. Следва да се изгради една дългосрочна и предвидима стратегия за противодействие на престъпността, която да отговаря на потребностите на обществото, а не на определен кръг хора.

Източник: Дарик


В категории: Темида


3
Коментара
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 1
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
3
Коментара по темата
3.
111
27.08.2020 11:43:02
3
5
A нима искат да кажат, че до сега не са били независими ... много е просто погледнете съдебните системи в цяла европа и вижте има ли го това както в нашата родна картинка... извода е че някои хора просто искат да си стоят на топлите местенца и нищо да не вършат ... да ма свърши тая.
2.
Адолф
27.08.2020 11:29:17
2
12
Независим до независимия в нашата родна и мила прокуратура!
Както се казва "Те са независими, защото от тях нищо не зависи". На тях им се нарежда от Каскета, каквото на него му е наредено от Тиквата. Пълна независимост!!!
1.
Наглеци мръсни
27.08.2020 11:25:20
4
12
Похарчени 250 000 лв за да им покаже, че ако не са с него, да си търсят нова работа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1"
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори