×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията


Вицепремиерът Красимир Каракачанов: ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията
Тема в развитие
виж още
скрий
14 Август 2020, Петък, 13:32 ч.
Автор: Флагман.Бг

Крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си, казва в позицията си лидерът на ВМРО

Шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено. Това са: образователен ценз; задължително гласуване; гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин; връщане ма донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена; президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие. Това се казва в позиция на вицепремиера и министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов във Фейсбук профила му по повод изявлението, направено от министър-председателя Бойко Борисов преди минути.

Напомняме, че нееднократно войводите са заявявали, че чуват разумния, необременен от задкулисни интереси глас на протеста. Неслучайно от години ние от ВМРО говорим за това, че прозрачността на изборния процес и неговата философия стоят в основата на демокрацията.

Крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор, а задължителното гласуване омаловажава купените цигански гласове и корпоративния вот, казва още Каракачанов.

Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да се обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Според основния закон образованието в България е задължително до 16-годишна възраст.

Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира.

Задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Той ще намали влиянието на етническите партии като ДПС, чиито гласоподаватели са може би единствените досега, които гласуват „задължително“, като и ще понижи ефекта на купените цигански гласове и на корпоративния вот.

Институтът на семейството трябва да бъде гарантиран и да има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол, заявява още лидерът на ВМРО.

Ето и пълния текст на позицията на Каракачанов във Фейсбук:

По повод изявлението на министър-председателя Бойко Борисов за свикване на ВНС и за промени в Конституцията - дебатът вече е отворен. Но нека това да е първа стъпка към исканата от хората „промяна на системата“. Още в началото на протестите аз заявих, че чувам разумния, необременен от задкулисни интереси глас на хората.

Ето защо за да имат смисъл тези промени, аз, като председател на ВМРО, предлагам шест неща, които да бъдат гарантирани от Конституцията.

1 и 2. Настоявам за образователен ценз и задължително гласуване, които да донесат повече смисленост и прозрачност, а с тях и исканата от обществото промяна на управлението. Крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор. Не може неграмотни хора срещу 50 лева да определят бъдещето на децата ни. Въвеждането на задължителното гласуване от своя страна ще омаловажи купените цигански гласове и корпоративния вот.

3. Категоричен съм и ние от ВМРО ще отстояваме позицията си за укрепването на семейните ценности и брака, като съюз между мъжа и жената, както и поставянето на семейството в основата на всички нормативни документи, свързани с правата на децата. Институтът на семейството трябва да бъде гарантиран и да има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол.

4. И тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка.

5. С промени в Конституцията трябва да гарантира, че всеки етнически българин по света може да се прибере в България и да има гарантирано право на образование и работа, както и да получи българско гражданство.

6. Искам да подчертая също така, че е неизбежно да се отвори дебата за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др.

Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено.

А по отношение на предложението на колегите от ГЕРБ - когато се съберем на коалиционен съвет, ще ги обсъдим с тях и ще преценим каква ще е позицията на ВМРО, както и ще мотивираме нашите идеи.


В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Хари
25.08.2020 11:42:33
0
0
ДО vghbv от https://www.flagman.bg/article/221254
Скъпи приятелю, всъщност ГЕРБ с олицетворението му Борисов провеждат (без да задълбавам повече) хибридна пропаганда и агитация още от момента, в който Румен Радев стана Президент – първоначално като защитна реакция, а в последствие планомерно и целенасочено. Векторите на пропагандните атаки са многопосочни и многопластови – няма да ми стигне пространството да изброявам всички перверзии на ГЕРБ. Удовлетворен съм, че българите, независимо от пропагандните клишета и перманентно вулгарният език на активистите на ГЕРБ (примери с лопата да ги ринеш в Интернет) започват да осъзнават пагубната роля на ГЕРБ за бъдещето на България. В този смисъл съм убеден, че колкото е по-голяма активността на апологетите на ГЕРБ , толкова повече ще залязват от обществената сцена. Всъщност терминът TROLL се отнася с пълна сила за пропагандните излияния на ГЕРБ и компания. Good Luck!
5.
Хари
14.08.2020 21:27:23
0
2
Драги ми смехурко от столицата край Дунава или си прекалено тъп или прекалено необразован:
– изискването за образователен ценз противоречи на правото на всеки да избира прокламирано във
Всеобщата декларация за правата на човека на ООН
Everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in this Declaration, without distinction
of any kind, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or
social origin, property, birth or other status.
– изискването за задължително гласуване противоречи на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН
Everyone has the right to take part in the government of his country, directly or through FREELY
chosen representatives.
– гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин
Everyone has the right to a nationality.
No one shall be arbitrarily deprived of his nationality nor denied the right to change his nationality.
Въпросът само в това как е съгласувано българското законодателство с Всеобщата декларация за правата на човека на ООН – май ти приятелю Смехурко дебелееше в Парламента.
– връщане на донаборната служба – ех млади ми Смехурко, наборната служба беше премахната с поправка на
Закона за отбраната и Въоръжените сили на РБ и пак с такава поправка може да бъде възстановена – но без да отчитаме
всичко останало, ще имате ли достатъчно мангизи за казарми, съвременни оръжия и екипировка, съвременна бойна техника, офицерски и сержантски състав и още и още...
– гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена – очевадно е, че ВДПЦ на ООН има именно
това положение в предвид:
Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the
right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during
marriage and at its dissolution.
– президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие – само това явно
има някакъв резон. Ама защо само дебеля в Парламента, а не се бори това да се случи
Ех, скъпи ми Смехурко, да ти го преведа ли или ще се поровиш в Интернет. И последно хващай жълтия байрак и останалите войводи и върви в гората да садиш картофи. Остави политиката на истинските политици. Тя не е игра
със саби и тапешници. Бай – бай Смехурко.
4.
Толупе
14.08.2020 20:49:58
1
1
вън крадливо долно племеОСТАВКААААААААААААААААА
3.
vghbv
14.08.2020 16:49:31
1
4
ГЕРБ сякаш влязоха в предизборна агитация, готови са да обещаят всичко. Ама после да се отметнат, както беше преди 5 години. Уж ГЕРБ щяха да подкрепят законопроекта за съдебната система на Христо Иванов (тогавашен правосъден министър), но вместо това Борисов отиде да играе футбол, законопроекта беше окастрен благодарение на ДПС, които искаха главния прокурор да доминира, ГЕРБ ги подкрепиха и загубихме 5 години от това да имаме демократична европейска съдебна система.
2.
ffcccfffccc
14.08.2020 16:41:14
2
3
Надпревара в лъжеговоренето. Жалки са и отчаяни, че губят властта, а толкова сладко беше да разполагат с държавните пари и да си правят каквото си искат безотчетно и непрозрачно!!!
1.
malii
14.08.2020 13:51:15
2
13
айде и тоз ненормалник се изцепи :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каква е тайната на успеха за Овена? Да не чакайте някой магически да отвори заключените врати! Каква е тайната на успеха за Овена? Да не чакайте някой магически да отвори заключените врати!

Хороскоп за деня – 29 септември 2020, вторник

17 признака, че той ще бъде страхотен съпруг 17 признака, че той ще бъде страхотен съпруг

И че те очаква невероятен семеен живот (в който бракът няма да бъде непоносим)

35-годишният Димитър изби зъбите на габровец пред денонощен магазин в жк. „Славейков” 35-годишният Димитър изби зъбите на габровец пред денонощен магазин в жк. „Славейков”

39-годишният Недко бил прегледан от екип на Спешна помощ, но оказал да бъде отведен в УМБАЛ-Бургас

7 от най-големите лъжи, които изричат мъжете 7 от най-големите лъжи, които изричат мъжете

Хроничните лъжци бързо се разпознават

Сесията на ОбС-Бургас ще се проведе, няма нови с Ковид 19, засега Сесията на ОбС-Бургас ще се проведе, няма нови с Ковид 19, засега

Сесията до последно бе под въпрос заради положителната проба за Ковид 19 на съветника от Средна европейска класа кап.Георги Събев

 

Мустафа се върнал от Франция за сватбата на роднините си, които убил с БМВ си и 115 км/ч Мустафа се върнал от Франция за сватбата на роднините си, които убил с БМВ си и 115 км/ч

За скромния си стаж като шофьор 20-годишният младеж имал 2 постановления и 3 фиша

 

С кого ще се коалира Демократична България - с марсианци, с Единна Русия или с ИРА-извънредни… С кого ще се коалира Демократична България - с марсианци, с Единна Русия или с ИРА-извънредни…

Не искате с ГЕРБ? Значи искате с БСП. Не искате с БСП? Значи искате с ГЕРБ. Не искате нито с ГЕРБ, нито с БСП? Значи искате с ДПС, Слави Трифонов, Мая Манолова и ... 

 

Клиент запалил пиратки в заложна къща Клиент запалил пиратки в заложна къща

Частни охранители са подали сигнала в неделя към 3:00 часа след полунощ

Бившият началник на кабинета на президента: Явно засегнах егото на Радев! Бившият началник на кабинета на президента: Явно засегнах егото на Радев!

Нинова ме покани на празненството си в Боровец, отидох, защото се познавам отдавна с нея, призна Калоян Методиев

 

След 3 дни започва Месецът на литературата в Бургас След 3 дни започва Месецът на литературата в Бургас

Многообразието от жанрове в Есенните литературни празници ще се разгърне в поетични и белетристични вечери и премиери

Трагичните истории на звездите, които загубиха децата си Трагичните истории на звездите, които загубиха децата си

Трагедията не заобикаля и звездите, свикнали на слава и живот, който обещава само щастливи и спокойни дни

Зловещо предсказание: Хора без души ще атакуват градове и села Зловещо предсказание: Хора без души ще атакуват градове и села

Руският монах и мистик Григорий Распутин предсказал, че мюсюлмани ще запалят нова война в Европа

Война?! Пак "запалиха" Нагорни Карабах Война?! Пак "запалиха" Нагорни Карабах Армения открила огън по граниинистерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело „контраатака“цата, азерите отговарят с ракети и танкове Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei

Твърди се, че в сградата се разработват проекти за 5-G технологии

Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд

Дъщерята на актрисата Рейчъл Стърлинг уточни, че майка ѝ е издъхнала от рак, който бил диагностициран през март

 

Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка

В същото време той подчерта необходимостта да се реализира инициативата на Франция за стабилизиране на ситуацията в Ливан

 

Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия

До този момент поне 26-ма са идентифицираните с вируса

Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков

На борда имало общо 27 души - седемчленен екипаж и 20 кадети от академията на ВВС

Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо" Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо"

Единият заподозрян е арестуван на една от близките метростанции до редакцията и е 33-годишен алжирец

Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО) Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО)

Кадрите показват как мечка, ядейки риба на брега, в един момент забелязва дрона и със скок се опитва да го удари с лапата си

Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Днес Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз. Виц на деня Виц на деня - Ало! Аварийната служба ли е? Заседнал съм в асансьора между етажите!
- Майсторът ще дойде след 30 минути. Само никъде не ходете.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, вижте болния....
- Какво, да не би да не съм виждал болни?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Впечатлението, което прави една гола жена в чорапи на един мъж е коренно различно от впечатлението, което прави гол мъж в чорапи на една жена...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори