×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма риск от воден режим, засега, но Бургас има огромна нужда от резервно водоснабдяване


Няма риск от воден режим, засега, но Бургас има огромна нужда от резервно водоснабдяване
До другото лято със сигурност ще изкараме, може с резервни варианти да изкараме и до другата зима, каза директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев
13 Август 2020, Четвъртък, 12:30 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Всеки град трябва да има поне два водоизточника, видяхме това по трудния начин в Перник

- Инж. Тенев, има ли риск от воден режим в Бургаска област, това е една от най-коментираните теми през последните дни?

- Според мен няма риск от воден режим и това го казвам категорично вече няколко пъти. Разни политици твърдяха, че ще има, но както виждате – това лято няма проблем с питейната вода. Има доста сушава година и тя е втора поред – факт. И тъй като Бургаска област няма достатъчно подземни водоизточници, ние се захранваме от язовири, правим всичко възможно да пестим вода, но се надяваме да няма и трета сушава година. Водни ресурси ще имаме до края на годината, въпросът е обаче за следващото лято.

- Доколко са коректни цифрите, които екоминистърът Емил Димитров изнесе: язовир „Камчия” в момента бил с налични 65 млн.кубични метра, а миналата година по същото време с 124 млн.куб.метра?

- Това е ефективният обем на яз. „Камчия“, без мъртвия. Цифрите, които министърът посочва, са абсолютно точни, той все пак отпуска водните количества, които всички потребяват – не само питейната вода, но и „Напоителни системи“ и НЕК. Той е абсолютно запознат с това колко вода има във всеки язовир.

- Къде според Вас изчезват 15 млн.куб.м вода за месеците юни и юли, след като средното потребление на месец било по 8 млн.куб.метра, отново според министър Емил Димитров?

- Ние подаваме водни количества за Черноморието. През зимата всички черноморски общини харчат 10 пъти по-малко, отколкото през лятото. В момента има туристи и все пак водните количества се харчат, може да се сравни от експертите и с предните години – тогава дори сме харчили повече.

Още в Китен при посещението на Бойко Борисов бе съобщено, че се проучва възможността да се ползват три по-малки язовира, които да осигурят питейната вода на Бургаска област за 20 години напред.

- Правихме проучвания и продължаваме да ги правим. Тези язовири навремето са построени за напояване. Промяната на такова съоръжение във водоем за питейна вода е сериозна. Необходимо е да се направят ремонти, да се изгради инфраструктура. За да се случат тези неща обаче, трябват проекти, количествено-стойностни сметки, разчет на дейностите. Казано е, но до физическото изпълнение ще мине време.

- Разработихте стратегия за осигуряване на алтернативни водоизточници чрез язовирите „Порой” и „Ахелой”, получихте и похвали от министри и кметове, но колко време ще е необходимо, за да успеете да я реализирате?

Когато се вземе решението, първо трябва да се реши по коя процедура ще работят – в авариен режим или в нормален. Ако е в авариен режим, ще стане малко по-бързо, ако е в нормален – има по-сложни процедури за изграждането на инфраструктурата.

- Колко пречиствателни станции и каква друга ВиК инфраструктура е необходима, за да използвате захранването на тези два язовира?

- На всеки язовир ще трябва да се изградят по една или две помпени станции, за да се вдигнат водите. Тези водоеми са доста по-ниско от деривацията, която захранва Бургас. Трябва да се изравни деривацията, както и да се направи и пречистването на тези води. Всичко е въпрос на технология.

- Обследвани ли са двата язовира – дали имат нужда от сериозен ремонт?

- Да, това през годините е правено от „Напоителни системи“, друг е въпросът, че те нямат финансов ресурс за този ремонт. Това ще трябва да се извърши по проекта.

- Правилна ли е стратегията към търсенето на резервни водоизточници и инвестирането в тях, а не използването единствено на язовири като „Камчия”?

- Това са два от големите язовири в България, но предназначението им навремето, когато е имало поливно земеделие, е било за напояване. Също така и двата язовира – „Камчия“ и „Ясна поляна“ са били за напояване, но 70-те години, когато е имало режими на водата са станали за питейни цели.

- Имало ли е в близкото минало други такива сухи периоди и вероятност от воден режим?

- Да, през есента на 2001 г. буквално 20 дни са оставали до въвеждането на воден режим в областта. Тогава природата обаче е била благосклонна и е имало обилни валежи, които са възстановили нивото на яз. „Камчия“. Бургас е бил на воден режим от 1989 от ноември до май 1991 г. – 18 месеца ходехме с легените и тубите да пълним вода. Критични години също са били 2001 г., 2007 г. и сега две години подред, да се надяваме, че няма да има трета.

- Има ли вече разчети какъв финансов ресурс е необходим за реализирането на проекта и превръщането на яз. „Порой“ и яз. „Ахелой“ в питейни водоизточници?

- Има приблизителни разчети към момента. Когато са готови количествено-стойностните сметки, ще има точни суми.

- Бургаска област има ли належаща нужда от допълнителни водоизточници, осигуряващи питейна вода занапред?

- Бургас няма резервно водоснабдяване, а всеки областен град има нужда от такова. В България почти никой от големите градове няма резервен водоизточник, ако се случи нещо с другия. Причината е, че става дума за сериозен финансов ресурс, но ако търсим дългосрочна стратегия, всеки град трябва да има поне два водоизточника. Видяхме това по трудния начин в Перник.

- Ако няма сериозни валежи и яз. „Камчия“ не се напълни – това е най-лошият сценарий, разбира се – за колко време имаме питейна вода?

- До другото лято със сигурност ще изкараме. Може с резервни варианти да изкараме и до другата зима. Надяваме се обаче, че ще има валежи, каквито според хидроложките прогнози се очакват.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори