×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма риск от воден режим, засега, но Бургас има огромна нужда от резервно водоснабдяване


Няма риск от воден режим, засега, но Бургас има огромна нужда от резервно водоснабдяване
До другото лято със сигурност ще изкараме, може с резервни варианти да изкараме и до другата зима, каза директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев
13 Август 2020, Четвъртък, 12:30 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Всеки град трябва да има поне два водоизточника, видяхме това по трудния начин в Перник

- Инж. Тенев, има ли риск от воден режим в Бургаска област, това е една от най-коментираните теми през последните дни?

- Според мен няма риск от воден режим и това го казвам категорично вече няколко пъти. Разни политици твърдяха, че ще има, но както виждате – това лято няма проблем с питейната вода. Има доста сушава година и тя е втора поред – факт. И тъй като Бургаска област няма достатъчно подземни водоизточници, ние се захранваме от язовири, правим всичко възможно да пестим вода, но се надяваме да няма и трета сушава година. Водни ресурси ще имаме до края на годината, въпросът е обаче за следващото лято.

- Доколко са коректни цифрите, които екоминистърът Емил Димитров изнесе: язовир „Камчия” в момента бил с налични 65 млн.кубични метра, а миналата година по същото време с 124 млн.куб.метра?

- Това е ефективният обем на яз. „Камчия“, без мъртвия. Цифрите, които министърът посочва, са абсолютно точни, той все пак отпуска водните количества, които всички потребяват – не само питейната вода, но и „Напоителни системи“ и НЕК. Той е абсолютно запознат с това колко вода има във всеки язовир.

- Къде според Вас изчезват 15 млн.куб.м вода за месеците юни и юли, след като средното потребление на месец било по 8 млн.куб.метра, отново според министър Емил Димитров?

- Ние подаваме водни количества за Черноморието. През зимата всички черноморски общини харчат 10 пъти по-малко, отколкото през лятото. В момента има туристи и все пак водните количества се харчат, може да се сравни от експертите и с предните години – тогава дори сме харчили повече.

Още в Китен при посещението на Бойко Борисов бе съобщено, че се проучва възможността да се ползват три по-малки язовира, които да осигурят питейната вода на Бургаска област за 20 години напред.

- Правихме проучвания и продължаваме да ги правим. Тези язовири навремето са построени за напояване. Промяната на такова съоръжение във водоем за питейна вода е сериозна. Необходимо е да се направят ремонти, да се изгради инфраструктура. За да се случат тези неща обаче, трябват проекти, количествено-стойностни сметки, разчет на дейностите. Казано е, но до физическото изпълнение ще мине време.

- Разработихте стратегия за осигуряване на алтернативни водоизточници чрез язовирите „Порой” и „Ахелой”, получихте и похвали от министри и кметове, но колко време ще е необходимо, за да успеете да я реализирате?

Когато се вземе решението, първо трябва да се реши по коя процедура ще работят – в авариен режим или в нормален. Ако е в авариен режим, ще стане малко по-бързо, ако е в нормален – има по-сложни процедури за изграждането на инфраструктурата.

- Колко пречиствателни станции и каква друга ВиК инфраструктура е необходима, за да използвате захранването на тези два язовира?

- На всеки язовир ще трябва да се изградят по една или две помпени станции, за да се вдигнат водите. Тези водоеми са доста по-ниско от деривацията, която захранва Бургас. Трябва да се изравни деривацията, както и да се направи и пречистването на тези води. Всичко е въпрос на технология.

- Обследвани ли са двата язовира – дали имат нужда от сериозен ремонт?

- Да, това през годините е правено от „Напоителни системи“, друг е въпросът, че те нямат финансов ресурс за този ремонт. Това ще трябва да се извърши по проекта.

- Правилна ли е стратегията към търсенето на резервни водоизточници и инвестирането в тях, а не използването единствено на язовири като „Камчия”?

- Това са два от големите язовири в България, но предназначението им навремето, когато е имало поливно земеделие, е било за напояване. Също така и двата язовира – „Камчия“ и „Ясна поляна“ са били за напояване, но 70-те години, когато е имало режими на водата са станали за питейни цели.

- Имало ли е в близкото минало други такива сухи периоди и вероятност от воден режим?

- Да, през есента на 2001 г. буквално 20 дни са оставали до въвеждането на воден режим в областта. Тогава природата обаче е била благосклонна и е имало обилни валежи, които са възстановили нивото на яз. „Камчия“. Бургас е бил на воден режим от 1989 от ноември до май 1991 г. – 18 месеца ходехме с легените и тубите да пълним вода. Критични години също са били 2001 г., 2007 г. и сега две години подред, да се надяваме, че няма да има трета.

- Има ли вече разчети какъв финансов ресурс е необходим за реализирането на проекта и превръщането на яз. „Порой“ и яз. „Ахелой“ в питейни водоизточници?

- Има приблизителни разчети към момента. Когато са готови количествено-стойностните сметки, ще има точни суми.

- Бургаска област има ли належаща нужда от допълнителни водоизточници, осигуряващи питейна вода занапред?

- Бургас няма резервно водоснабдяване, а всеки областен град има нужда от такова. В България почти никой от големите градове няма резервен водоизточник, ако се случи нещо с другия. Причината е, че става дума за сериозен финансов ресурс, но ако търсим дългосрочна стратегия, всеки град трябва да има поне два водоизточника. Видяхме това по трудния начин в Перник.

- Ако няма сериозни валежи и яз. „Камчия“ не се напълни – това е най-лошият сценарий, разбира се – за колко време имаме питейна вода?

- До другото лято със сигурност ще изкараме. Може с резервни варианти да изкараме и до другата зима. Надяваме се обаче, че ще има валежи, каквито според хидроложките прогнози се очакват.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори