×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Няма риск от воден режим, засега, но Бургас има огромна нужда от резервно водоснабдяване


Няма риск от воден режим, засега, но Бургас има огромна нужда от резервно водоснабдяване
До другото лято със сигурност ще изкараме, може с резервни варианти да изкараме и до другата зима, каза директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев
13 Август 2020, Четвъртък, 12:30 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Всеки град трябва да има поне два водоизточника, видяхме това по трудния начин в Перник

- Инж. Тенев, има ли риск от воден режим в Бургаска област, това е една от най-коментираните теми през последните дни?

- Според мен няма риск от воден режим и това го казвам категорично вече няколко пъти. Разни политици твърдяха, че ще има, но както виждате – това лято няма проблем с питейната вода. Има доста сушава година и тя е втора поред – факт. И тъй като Бургаска област няма достатъчно подземни водоизточници, ние се захранваме от язовири, правим всичко възможно да пестим вода, но се надяваме да няма и трета сушава година. Водни ресурси ще имаме до края на годината, въпросът е обаче за следващото лято.

- Доколко са коректни цифрите, които екоминистърът Емил Димитров изнесе: язовир „Камчия” в момента бил с налични 65 млн.кубични метра, а миналата година по същото време с 124 млн.куб.метра?

- Това е ефективният обем на яз. „Камчия“, без мъртвия. Цифрите, които министърът посочва, са абсолютно точни, той все пак отпуска водните количества, които всички потребяват – не само питейната вода, но и „Напоителни системи“ и НЕК. Той е абсолютно запознат с това колко вода има във всеки язовир.

- Къде според Вас изчезват 15 млн.куб.м вода за месеците юни и юли, след като средното потребление на месец било по 8 млн.куб.метра, отново според министър Емил Димитров?

- Ние подаваме водни количества за Черноморието. През зимата всички черноморски общини харчат 10 пъти по-малко, отколкото през лятото. В момента има туристи и все пак водните количества се харчат, може да се сравни от експертите и с предните години – тогава дори сме харчили повече.

Още в Китен при посещението на Бойко Борисов бе съобщено, че се проучва възможността да се ползват три по-малки язовира, които да осигурят питейната вода на Бургаска област за 20 години напред.

- Правихме проучвания и продължаваме да ги правим. Тези язовири навремето са построени за напояване. Промяната на такова съоръжение във водоем за питейна вода е сериозна. Необходимо е да се направят ремонти, да се изгради инфраструктура. За да се случат тези неща обаче, трябват проекти, количествено-стойностни сметки, разчет на дейностите. Казано е, но до физическото изпълнение ще мине време.

- Разработихте стратегия за осигуряване на алтернативни водоизточници чрез язовирите „Порой” и „Ахелой”, получихте и похвали от министри и кметове, но колко време ще е необходимо, за да успеете да я реализирате?

Когато се вземе решението, първо трябва да се реши по коя процедура ще работят – в авариен режим или в нормален. Ако е в авариен режим, ще стане малко по-бързо, ако е в нормален – има по-сложни процедури за изграждането на инфраструктурата.

- Колко пречиствателни станции и каква друга ВиК инфраструктура е необходима, за да използвате захранването на тези два язовира?

- На всеки язовир ще трябва да се изградят по една или две помпени станции, за да се вдигнат водите. Тези водоеми са доста по-ниско от деривацията, която захранва Бургас. Трябва да се изравни деривацията, както и да се направи и пречистването на тези води. Всичко е въпрос на технология.

- Обследвани ли са двата язовира – дали имат нужда от сериозен ремонт?

- Да, това през годините е правено от „Напоителни системи“, друг е въпросът, че те нямат финансов ресурс за този ремонт. Това ще трябва да се извърши по проекта.

- Правилна ли е стратегията към търсенето на резервни водоизточници и инвестирането в тях, а не използването единствено на язовири като „Камчия”?

- Това са два от големите язовири в България, но предназначението им навремето, когато е имало поливно земеделие, е било за напояване. Също така и двата язовира – „Камчия“ и „Ясна поляна“ са били за напояване, но 70-те години, когато е имало режими на водата са станали за питейни цели.

- Имало ли е в близкото минало други такива сухи периоди и вероятност от воден режим?

- Да, през есента на 2001 г. буквално 20 дни са оставали до въвеждането на воден режим в областта. Тогава природата обаче е била благосклонна и е имало обилни валежи, които са възстановили нивото на яз. „Камчия“. Бургас е бил на воден режим от 1989 от ноември до май 1991 г. – 18 месеца ходехме с легените и тубите да пълним вода. Критични години също са били 2001 г., 2007 г. и сега две години подред, да се надяваме, че няма да има трета.

- Има ли вече разчети какъв финансов ресурс е необходим за реализирането на проекта и превръщането на яз. „Порой“ и яз. „Ахелой“ в питейни водоизточници?

- Има приблизителни разчети към момента. Когато са готови количествено-стойностните сметки, ще има точни суми.

- Бургаска област има ли належаща нужда от допълнителни водоизточници, осигуряващи питейна вода занапред?

- Бургас няма резервно водоснабдяване, а всеки областен град има нужда от такова. В България почти никой от големите градове няма резервен водоизточник, ако се случи нещо с другия. Причината е, че става дума за сериозен финансов ресурс, но ако търсим дългосрочна стратегия, всеки град трябва да има поне два водоизточника. Видяхме това по трудния начин в Перник.

- Ако няма сериозни валежи и яз. „Камчия“ не се напълни – това е най-лошият сценарий, разбира се – за колко време имаме питейна вода?

- До другото лято със сигурност ще изкараме. Може с резервни варианти да изкараме и до другата зима. Надяваме се обаче, че ще има валежи, каквито според хидроложките прогнози се очакват.


В категории: Бургас


Яли ли сте супа с тиква и бекон
Яли ли сте супа с тиква и бекон 24/09/2020, Четвъртък 21:00 2
Трус разтърси Истанбул
Трус разтърси Истанбул 24/09/2020, Четвъртък 18:40 0
България Всички новини
Близнаците в плен на илюзиите, а Ракът да не провокира партньора си! Близнаците в плен на илюзиите, а Ракът да не провокира партньора си!

Хороскоп за деня – 25 септември 2020, петък

6 изненадващи мъжки ерогенни зони 6 изненадващи мъжки ерогенни зони

Ето кои са те

Извънредно! Хонда блъсна възрастен мъж в Бургас, пресичал по средата на пътя (ОБНОВЕНА) Извънредно! Хонда блъсна възрастен мъж в Бургас, пресичал по средата на пътя (ОБНОВЕНА)

Блъстаният е откаран е в УМБАЛ Бургас

 

 

Признаци, че той си играе с вас и не иска връзка Признаци, че той си играе с вас и не иска връзка

Обръща ви много повече внимание в даден момент, а в следващия просто изчезва

Прибраха на топло телефонния мошеник Цветан Стойчев, измамил наивни бабички от Бургас и Стара Загора Прибраха на топло телефонния мошеник Цветан Стойчев, измамил наивни бабички от Бургас и Стара Загора

За няколко дни Стойчев отмъкнал над 26 хил. лева от възрастните жени

Ако искате да сте щастливи, не очаквайте тези 5 неща от другите Ако искате да сте щастливи, не очаквайте тези 5 неща от другите

Най-вече от половинката си

Яли ли сте супа с тиква и бекон Яли ли сте супа с тиква и бекон

Вкусна есенна супа

Граждани с жалби към омбудсмана, че са подведени да се откажат от услугата bob на А1 Граждани с жалби към омбудсмана, че са подведени да се откажат от услугата bob на А1

Повече от година по-късно тя продължава да е активна въпреки предупрежденията от служители, че ще бъде спряна

Кметовете на Камено, Карнобат и Айтос в общ проект срещу замърсяването на околната среда Кметовете на Камено, Карнобат и Айтос в общ проект срещу замърсяването на околната среда

Трите общини ще кандидатстват в партньорство за безвъзмездна помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени”

Георги Георгиев от Боец: Триото и Мая Манолова са се разбрали за политически Франкенщайн доста преди протестите Георги Георгиев от Боец: Триото и Мая Манолова са се разбрали за политически Франкенщайн доста преди протестите

Арман (Арман Бабикян) ми каза, че са говорили и със Слави, но той „за сега е на кантар“, твърди лидерът на Боец

 

ЕС: Няма свидетелства, че пандемията е хибридна кампания или операция ЕС: Няма свидетелства, че пандемията е хибридна кампания или операция

Сред най-често разпространяваната дезинформация за COVID-19 са твърденията, че вирусът на болестта е създаден от САЩ или НАТО

Презервативи втора употреба продават във Виетнам Презервативи втора употреба продават във Виетнам

Полицията откри цех за пакетирането им

Франция отново затяга мерките срещу коронавируса Франция отново затяга мерките срещу коронавируса

Мярката ще засегне и турнира по тенис Ролан Гарос, в който участие ще вземат Григор Димитров и Цветана Пиронкова

Стрелба по полицаи в САЩ заради убийство на жена Стрелба по полицаи в САЩ заради убийство на жена

 Двама униформени са простреляни на митинг в Луивил, щата Кентъки

Извънземен застрелян в американска военна база? Извънземен застрелян в американска военна база?

Служители от военновъздушните сили взели НЛО за шпионски самолет, военен полицай стрелял по сивокафяво същество

Бомбена заплаха затвори за 3 часа Айфеловата кула Бомбена заплаха затвори за 3 часа Айфеловата кула

Районът около парижкия символ е отцепен от полицията

СЗО: Светът да се готви за нова пандемия СЗО: Светът да се готви за нова пандемия

Историята ни учи, че епидемиите и пандемиите всъщност са част от живота, каза генералният директор

 

Фейсбук може да спре работа в Европа Фейсбук може да спре работа в Европа

От компанията не виждат как ще предоставят услугите си в рамките на ЕС, ако регулаторите не замразят механизма за пренос на данни

 

Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти

Арестите били извършени на различни места в югозападния щат Гоа

14 деца са ударени от мълния на футболно игрище 14 деца са ударени от мълния на футболно игрище

Едно от пострадалите деца е транспортирано с хеликоптер

Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Днес Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз. Виц на деня Виц на деня Три блондинки си говорели за изневери...
Първата:
- Аз не мога повече да крия от мъжа си и реших да му призная за всичките си изневери.
Втората:
- Каква смелост!
Третата:
- Каква памет!
Виц на деня Виц на деня - Алооо, Екоравновесие ли е?
- Да, кажете.
- А бе тука у Перник, много кучета бре, направете нещо...
- Утре пращаме специалисти да ги кастрират.
- Ама не ме разбрахте. Те ни апат, не ни е*ат!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Гледам 8-годишни вече имат Iphone... Galaxy-та... Аз на 8 имах само въшки.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори