×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво решиха депутатите за извънредния труд в МВР


31 Юли 2020, Петък, 12:43 ч.

Какви промени в Закона за МВР приеха на първо четене депутатите

Всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечие и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден и да се компенсира с възнаграждение, реши парламентът на първо четене.

Промените в Закона за МВР/ЗМВР/, внесени от Пламен Нунев от ГЕРБ, подкрепиха единодушно 137 депутати, предаде БТА.

Предвидено е те да влязат в сила от 1 януари догодина и да засегнат около 13 хиляди души, главно администрация, разследващи полицаи.

Спорът в пленарната зала, въпреки принципната подкрепа на всички парламентарни групи, беше именно около влизането в сила на разпоредбите. От БСП поискаха това да стане не от догодина, а от обнародването в "Държавен вестник". Такова беше условието им текстовете да минат в днешния пленарен ден на две четения, както предвиждаха от ГЕРБ. Управляващите като вносители не се съгласиха с аргумент за спазване на бюджетната процедура и нужда от прецизни изчисления колко би струвало, ако промяната се приложи сега.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посочи, че промяната се е наложила заради работата на МВР от 13 март насам. "Извънредният труд, визиран в момента, нараства и се вижда, че ще е така и занапред заради работата ни по отстраняване на последствията от пандемията", подчерта той. И отбеляза, че промените са договорени и със синдикатите от съвета за социално партньорство, и с всички структури в МВР, предава vesti.bg.

Според гласуваните изменения необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба от 1 януари догодина, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд, са в размер на около 65 млн. лв., от които за възнаграждения 37,4 млн. лв. и дължими осигурителни вноски 27,6 млн. лв. и следва да бъдат допълнително осигурени по бюджета на МВР по бюджетната прогноза за следващите години.

Предвижда се за държавните служители, извън тези с намалено работно време, и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни.
Увеличава се размерът на паричната благодарност. Тя ще е до 250 лв. /сега 200 лв./ - при награждаване от министъра, заместник-министрите и главния секретар на МВР; и до 170 лв/сега 120 лв./ - при награждаване от ръководителите на структури по чл. 37.

"БСП по принцип подкрепя кодифицирането на извънредния труд на служителите от МВР", заяви Иван Иванов. "Друг е въпросът, коментира той, защо в този момент, и отговори - защото от месец МВР са по улиците, за да охраняват статуквото, очевидно са под натиск, в извънредно обстановка, и се налага да им бъде заплатен този извънреден труд". Според него няколко десетки милиона могат да бъдат отпуснати сега и веднага за компенсиране на извънредния труд. От БСП сметнаха, че за останалите до края на годината месеци са нужни не повече от 35 млн.лв .

"Ако правителството не подаде оставка, тези хора ще работят до края на годината извънредно, как ще бъдат компенсирани за извънредния труд", включи се в дискусията Драгомир Стойнев от левицата. "Вече виждаме как Министерският съвет ни залива с постановления за нови разходи, а всички гледаме към МВР, за да се гарантира спокойствието", посочи той. Колегата му Филип Попов добави, че може да се направи актуализация на бюджета и така правителството ще бъде задължено да изпълни закона, има средства към настоящия момент.

"Парите не са наши, те са на хората, затова трябва внимателно да бъдат изхарчени", категоричен беше Валентин Радев от ГЕРБ. "На тези, които са навън, и пазят, според вас, властта, и досега им се изплаща извънреден труд, подчерта той. Този извънреден труд, който сега обсъждаме, и по ваше време не се плащаше", посочи Радев. И отбеляза, че откакто ГЕРБ е на власт, три пъти е увеличавала заплатите в МВР. 

"Предложението е законопроектът да влезе в сила от догодина, защото вече е започнала бюджетната процедура за 2021г, тези средства трябва ясно да бъдат предвидени в бюджета за догодина", разясни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. Той също подчерта, че служителите, целева група на тази промяна, нямат за функция опазване на обществения ред. "По всяка вероятност стои промяна в бюджета за тази година, но тя няма да е сега, трябва да се направи сметка и необходимите средства да бъдат записани и изчислени точно", посочи Ципов.


В категории: Политика


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори