×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Председателят на правната комисия: Не докладна, а политическа декларация е новото искане за пътя в парк „Росенец“


Председателят на правната комисия: Не докладна, а политическа декларация е новото искане за пътя в парк „Росенец“
Адв. Иво Баев предложи местният парламент да изпрати докладната по компетентност на кмета, който единствен може да я върне за разглеждане в ОбС, но това не се прие
22 Юли 2020, Сряда, 19:27 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Съветниците от всички политически групи в местния парламент обявиха, че връщането на тази докладна е абсолютно безсмислено

Общинските съветници от правната комисия в местния парламент се противопоставиха на докладната, внесена повторно от двама техни колеги – от Константин Бачийски от ПП "Средна европейска класа" и Димитър Найденов  от "Демократична България - обединение". Те настояват за отмяна на решение на Общински съвет - Бургас, прието по т. 41 от дневния ред на заседание проведено на 28.04.2020 г., в частта по т. 3 от същото, отразено в Протокол №9, относно: Одобряване на изменение на ПУП-ПРЗ за кв.1, кв. 2 и кв. 10, в територията на лесопарк "Росенец", Бургас, което касае казуса с пътя в парка, който бе деактуван от публична в частна общинска собственост.  Местните парламентаристи от всички политически групи в правната комисия единодушно обявиха, че това е казус, който колегата им Константин Бачийски използва с цел трупане на политически дивиденти и те няма да влязат в тази игра.

Председателят на правната комисия Иво Баев от "Демократична България", който е и опитен юрист, предложи вариант за решение на казуса. „Има правни мотиви докладната да бъде изпратена по компетентност на кмета, който има право да я върне за ново разглеждане по законосъобразност или по незаконосъобразност. Ако Общинският съвет тогава реши и я разгледа, може да я отмени. Това е единственият законен способ местният парламент сам да отмени решението си. Друга процедура няма“, каза адв. Баев.

Според Иво Баев, докладната по-скоро е политическа декларация, отколкото документ. „В нея няма никакви аргументи. Още повече, че е втори път внесена, абсолютно еднаква с внесената преди два месеца, която е разгледана и върната пак от правната комисия поради незаконосъобразност. Ако след месец пак тази докладна влезе със същите мотиви, ще предложа на г-н Бачийски да се прегледа и се извинявам, че съм краен“, каза още Иво Баев.

Иво Баев обясни, че текстът на докладната е същият, единствено е изменен словоредът на някои изречения и са внесени литературни разсъждения, които нямат никаква правна стойност. Той отбеляза, че неговата преценка е, че „Константин Бачийски има по-опасен чар и от Тодор Колев, с който обикаля политици като Мая Манолова, Христо Иванов, Иво Мирчев, Слави Трифонов и ги омайва, опитва се да омая и мен, но няма да стане.“

Парк "Росенец" се превърна в нарицателно, но събитията, които се случиха там с достъпа до плажа, нямат нищо общо с докладната за ПУП-а на тази територия, смята адв. Баев. „Кметът на Бургас Димитър Николов показа с действията си достойно поведение, когато там имаше няколко хиляди протестиращи. Той показа положителното си отношение и възспря безредиците. Лично аз пратих сигнал на областния управител Вълчо Чолаков, който ми отговори, че е направена проверка и няма нарушение на процедурата. Това обяснение ме удовлетворява“, каза адв. Иво Баев.

Константин Бачийски обясни, че е упорит и последователен и не се изказва политически, а с аргументи

След изказването на председателя думата взе и другият юрист в правната комисия - общинският съветник от БСП и бивш областен управител на Бургас Павел Маринов, който призова да не се заменя общественият интерес с политически такъв. „Нека Общинският съвет не се превръща в терен на подобни решения, които да доведат до конфликти. Нека да има решение, което да осигури достъп до плажа, но да не се спира развитието и създаването на условия за рибарите“, призова Павел Маринов. „Общинският съвет ще се превърне в терен за оспорване на собствените си решения, ние сме заложници на г-н Бачийски и цената ще бъде политическа. Аз съм против злоупотребата с обществения интерес. Категорично съм против докладната записка да бъде използвана с цел трупане на политически дивиденти“, каза Павел Маринов.

По темата се изказа и Калояна Живкова от ГЕРБ, която се съгласи с аргументите на Павел Маринов. „Вносителят осъзнава незаконосъобразността на докладната, ние трябва да защитим обществения интерес и да гледаме напред“, каза Живкова.

Последва и остро изказване областния лидер на ВМРО-Бургас, който е част от групата на ГЕРБ. „Аз лично няма да гласувам. Докога ще продължава този театрален фарс“, попита риторично Дракалиев.

Константин Бачийски обясни, че е упорит и последователен и не се изказва политически, а с аргументи. Той даде пример с докладна на администрацията, която е свързана с отпускане на помощ на социално слаба бургазлийка, която през това време обаче е починала. Общинският съвет не може да отменя собствените си решения изцяло или частично, но е допуснал тази докладна и Бачийски попита как е допусната тя, а неговата не е, въпреки че правното основание било едно и също.

Докладната влиза за ново разглеждане, въпреки че не беше подкрепена от правната комисия.

 

Днес правната комисия прие и предложението на Димитър Найденов от „Демократична България“ на въпросния плаж в парк „Росенец“ да бъде издигнат пилон с националния флаг на него. Той пое ангажимент до сесията на Общинския съвет да предостави и проект, тъй като плажът е изключителна държавна собственост и ще трябва местният парламент да се поиска отстъпено право на строеж.




В категории: Бургас


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
33
Коментара по темата
33.
Да си върнем Бургас
23.07.2020 21:45:16
0
3
Да се въведе публично излъчване на всяко заседание на Общинския съвет! Отвън гражданите на Бургас ще ви чакаме!!! Посмейте да гласувате срещу Бургас и България, там ще си останете, притиснати от справедливия народен гняв! Засрамете се!!!
32.
Има ли някой да разбира?
23.07.2020 19:55:48
0
2
АЗ СЪМ ПРОСТ !
Нека някой умен разясни
строителен обект с ограничен достъп поради строителни дейности собственост на фирма ама лятна резиденция на някой почетен.
Какъв се пада почетния на фирмата?
31.
Юрист
23.07.2020 17:31:31
0
0
До 29
Ами освен чл.45 ЗМСМА има Закон за администрацията и АПК. Виждам, че ти не е наясно, че протокола и решенията на ОБС се изпращат за контрол на областния управител и на кмета за общината с оглед упражняване на правомощията им по предприемане на действия по оспорване. Ама който само чете едно изречение, толкова разбира. Аман от лаладжии
30.
*********
23.07.2020 14:03:49
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
29.
Пишман юрист
23.07.2020 13:00:37
0
2
До юрист №14

Къде в чл.45, ал.5 от ЗМСМА видя срок, в който кмета може да върне решение на ОС за преразглеждане? Няма такъв срок, както няма такъв срок и за областния управител.
Аман от лаладжии.
28.
венцислав
23.07.2020 09:55:50
7
4
Иво Баев е топ адвокат. а кебапчийски си намери майстора!
27.
Смела
23.07.2020 08:13:29
0
9
Нека снимките на всички от ОС се поставят на публично място и всички да видят кой предава българска земя.А и вносителя на докладната също.
26.
Срам сте за Бургас!
23.07.2020 08:06:21
0
17
Гнусни общаци, не знам на някжй друг общината да е подарявала такова количество българска земя край морето! Наистина не знам! Повечето с начално образоватие, по интелект се конкурират с попова лъжичка, а тръгнали са подаряват българския бряг на Доган, щото видиш ли щял да им отпусне порция и на рибарите. Срам нямате ли, лъжепатриоти!
25.
True
23.07.2020 08:02:40
9
9
Попитайте момъка с бялата ризка колко пъти е клечал при манолова и слави и защо? И какво са му казали и ще ви стане ясно защо е цирка, който разиграва с 5-6 платени от него човека.
24.
*********
23.07.2020 06:09:01
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
23.
До Бачо Коле
23.07.2020 05:56:49
1
17
Дракалийчо гласува Да, защоттж е фурнаджийска лопата. Я виж записите от сесията, пък и от следващата какъв патрЕот е и как брави даването на пътя. Но сега усети, че плава срещу вятъра, всичките му приятели и поддръжници му поискаха сметка и завъртя дупарата. Както го е правил цял живот
22.
До 21:
22.07.2020 23:53:34
5
24
То не е късно , скоро пак се задават избори, така че дано да не ви е къса паметта щом знаете вече за кой да гласувате. Иначе Бачийски наистина е умно момче и май е един от малкото, които има топки в този общински съвет.
21.
Дани
22.07.2020 23:50:14
5
26
Браво на Бачийски и неговия колега, такива политици ни трябват - смели, упорити и да работят в интерес на хората. Много съжалявам, че не бях толкова запозната с обстановката преди изборите за да ги подкрепя. Мислих си че няма за кой да гласувам, но се оказа, че и между политиците имало и свестни хора.
20.
РОСЕНЕЦ
22.07.2020 23:45:43
3
23
„Съветниците от всички политически групи в местния парламент обявиха, че връщането на тази докладна е абсолютно безсмислено.“ - Явно мафията си има адвокати във всички политически групи !!!
19.
Вижте ги
22.07.2020 23:45:21
0
31
Бургазлии, вижте ги хубаво вашите избранници. До един подлоги на Доган!
18.
Емо
22.07.2020 23:12:44
1
34
Предлагам всички общински съветници гласували със "за" за подаръка на почетния председател,да заплатят алтернативния път до морето със собствени средства.Защо ще се прави алтернативен път с пари от бюджета на общината,при положение че има асфалтиран такъв(подареният)?
17.
Баев при ДПС
22.07.2020 23:10:26
0
32
Иво Баев на слеващите ибори да си търси избиратели при ДПС.
16.
Факултет по журналистика
22.07.2020 23:10:19
1
36
И никой не говори, че кмета има основна роля по казуса, а не му търсите отговорност. Що? Какво толкова го браните и криете? Да не би да има опасност общината да спре рекламите в сайта ви? Бъдете журналисти преди всичко, не сте търговско дружество, а медия
15.
Smith
22.07.2020 21:54:48
0
34
Земя, за която достойни Българи са пролели кръвта си, беше подарена от едни безродни алчни лъжепатриоти на друг като тях дръндарски селянин. СРАМ и ПОЗОР!
14.
Юрист
22.07.2020 21:53:33
1
20
Така опитният юрист не знае, че разпоредбата на чл.45, ал.9 от ЗМСМА в случая е неприложима и предложението му е лишено от правна логика. Първо срока за това е 14 дневен и отдавна е изтекъл. Но той май не знае, че решенията се изпращат на кмета на общината, заедно с тези на областния управител за контрол. Второ кмета няма да има правен интерес за отмяна, тъй като решението е прието по неговата докладна и по негов проект за решение. Иначе гледаме правните основания и процесуалния ред за реализация по докладната.
13.
lawyеr liar
22.07.2020 21:44:36
0
19
ЕДИ КОЙ СИ ОТ ""КОМИСИЯТА""ИБРИКЧИЯТА НА ДОГАН !!!МУТРИ ВЪН
12.
*********
22.07.2020 21:39:43
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
Gordon Shumway
22.07.2020 21:39:21
2
28
Срам за лъжепатриотите, които освен, че подаляват българска земя на Доган, от няколко дена започваха и масирана пиар кампания колко велик и незаменим е дръндарския селяндур и как ако не му наливат постоянно рушвети би застрашил етническия мир.
10.
тези от НЯКАКВА КОМИСИЯ?????????????
22.07.2020 21:32:35
0
21
СА ИЗБРАНИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА БУРГАС И ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ !!!ЯВНО ИМАТ ""ДРУГИ""ЛИЧНИ """ИНТЕРЕСИ"""ЗА ДА БЪДАТ ТОЛКОВА УСЛУЖЛИВИ НА САРАИТЕ
9.
Питам
22.07.2020 21:18:55
0
23
Коментарът беше точно по темата и имаше 6 плюса.Но беше споменат кмета и го изтрихте.Флагман, отидете на курс по правопис или си назначете грамотен редактор.
Много обичаме Кмета и молим за среща с него по въпроса за Росенец
8.
Хаха
22.07.2020 21:03:45
0
21
Триете ми коментара,защото казах че парите са от КТБ,което е обществено достояние! Много внимателно вижте какво се случва в момента пред БНТ!
7.
Бачо Коле
22.07.2020 20:58:28
5
9
Drakaliev e glasuval ZA zaedno s Bachiiski
6.
Хаха
22.07.2020 20:47:13
1
22
Кметът им подари пътя ,това ли му е достойното поведение?
5.
*********
22.07.2020 20:46:40
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
Бургазлия
22.07.2020 20:37:31
0
22
Я, иво станал гербава тиква
3.
Иван Иванов
22.07.2020 20:05:10
3
56
Баев ходи да протестира с Катамаран онзи ден на Росенец, а иначе днес пак не допуска докладната за отмяна решението на публично държавният път, който беше подарен от Общината. Лицемери има много, ама като Баев, Дракалиев и още няколко лица рядко се срещат. Ако имаше Световно първенство по лицемерие, тези щяха да вземат първо и второ място.
2.
МУТРИ ВЪН
22.07.2020 19:48:31
3
31
.
1.
Предлагам
22.07.2020 19:45:40
0
24
Предлагам Кмета да обясни на гражданите на Бургас мотивите си да внесе това предложение по въпроса за пътя в Парк" Росенец".Недоволството на гражданите е голямо и така оставаме с предположението ,че се върши нещо задкулисно.Обичам и се възхищавам на истинските мъже.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори