×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Франция сваля маските от 2 февруари
  • "Пирогов" спешно се нуждае от кръводарители
  • Поставянето на бустерните дози да започне от най-уязвимите, препоръчва СЗО
  • Земетресение с магнитуд 4,8 степен по Рихтер разтърси снощи района на Балъкесир, на около 300 км от Истанбул
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Председателят на правната комисия: Не докладна, а политическа декларация е новото искане за пътя в парк „Росенец“


Председателят на правната комисия: Не докладна, а политическа декларация е новото искане за пътя в парк „Росенец“
Адв. Иво Баев предложи местният парламент да изпрати докладната по компетентност на кмета, който единствен може да я върне за разглеждане в ОбС, но това не се прие
22 Юли 2020, Сряда, 19:27 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Съветниците от всички политически групи в местния парламент обявиха, че връщането на тази докладна е абсолютно безсмислено

Общинските съветници от правната комисия в местния парламент се противопоставиха на докладната, внесена повторно от двама техни колеги – от Константин Бачийски от ПП "Средна европейска класа" и Димитър Найденов  от "Демократична България - обединение". Те настояват за отмяна на решение на Общински съвет - Бургас, прието по т. 41 от дневния ред на заседание проведено на 28.04.2020 г., в частта по т. 3 от същото, отразено в Протокол №9, относно: Одобряване на изменение на ПУП-ПРЗ за кв.1, кв. 2 и кв. 10, в територията на лесопарк "Росенец", Бургас, което касае казуса с пътя в парка, който бе деактуван от публична в частна общинска собственост.  Местните парламентаристи от всички политически групи в правната комисия единодушно обявиха, че това е казус, който колегата им Константин Бачийски използва с цел трупане на политически дивиденти и те няма да влязат в тази игра.

Председателят на правната комисия Иво Баев от "Демократична България", който е и опитен юрист, предложи вариант за решение на казуса. „Има правни мотиви докладната да бъде изпратена по компетентност на кмета, който има право да я върне за ново разглеждане по законосъобразност или по незаконосъобразност. Ако Общинският съвет тогава реши и я разгледа, може да я отмени. Това е единственият законен способ местният парламент сам да отмени решението си. Друга процедура няма“, каза адв. Баев.

Според Иво Баев, докладната по-скоро е политическа декларация, отколкото документ. „В нея няма никакви аргументи. Още повече, че е втори път внесена, абсолютно еднаква с внесената преди два месеца, която е разгледана и върната пак от правната комисия поради незаконосъобразност. Ако след месец пак тази докладна влезе със същите мотиви, ще предложа на г-н Бачийски да се прегледа и се извинявам, че съм краен“, каза още Иво Баев.

Иво Баев обясни, че текстът на докладната е същият, единствено е изменен словоредът на някои изречения и са внесени литературни разсъждения, които нямат никаква правна стойност. Той отбеляза, че неговата преценка е, че „Константин Бачийски има по-опасен чар и от Тодор Колев, с който обикаля политици като Мая Манолова, Христо Иванов, Иво Мирчев, Слави Трифонов и ги омайва, опитва се да омая и мен, но няма да стане.“

Парк "Росенец" се превърна в нарицателно, но събитията, които се случиха там с достъпа до плажа, нямат нищо общо с докладната за ПУП-а на тази територия, смята адв. Баев. „Кметът на Бургас Димитър Николов показа с действията си достойно поведение, когато там имаше няколко хиляди протестиращи. Той показа положителното си отношение и възспря безредиците. Лично аз пратих сигнал на областния управител Вълчо Чолаков, който ми отговори, че е направена проверка и няма нарушение на процедурата. Това обяснение ме удовлетворява“, каза адв. Иво Баев.

Константин Бачийски обясни, че е упорит и последователен и не се изказва политически, а с аргументи

След изказването на председателя думата взе и другият юрист в правната комисия - общинският съветник от БСП и бивш областен управител на Бургас Павел Маринов, който призова да не се заменя общественият интерес с политически такъв. „Нека Общинският съвет не се превръща в терен на подобни решения, които да доведат до конфликти. Нека да има решение, което да осигури достъп до плажа, но да не се спира развитието и създаването на условия за рибарите“, призова Павел Маринов. „Общинският съвет ще се превърне в терен за оспорване на собствените си решения, ние сме заложници на г-н Бачийски и цената ще бъде политическа. Аз съм против злоупотребата с обществения интерес. Категорично съм против докладната записка да бъде използвана с цел трупане на политически дивиденти“, каза Павел Маринов.

По темата се изказа и Калояна Живкова от ГЕРБ, която се съгласи с аргументите на Павел Маринов. „Вносителят осъзнава незаконосъобразността на докладната, ние трябва да защитим обществения интерес и да гледаме напред“, каза Живкова.

Последва и остро изказване областния лидер на ВМРО-Бургас, който е част от групата на ГЕРБ. „Аз лично няма да гласувам. Докога ще продължава този театрален фарс“, попита риторично Дракалиев.

Константин Бачийски обясни, че е упорит и последователен и не се изказва политически, а с аргументи. Той даде пример с докладна на администрацията, която е свързана с отпускане на помощ на социално слаба бургазлийка, която през това време обаче е починала. Общинският съвет не може да отменя собствените си решения изцяло или частично, но е допуснал тази докладна и Бачийски попита как е допусната тя, а неговата не е, въпреки че правното основание било едно и също.

Докладната влиза за ново разглеждане, въпреки че не беше подкрепена от правната комисия.

 

Днес правната комисия прие и предложението на Димитър Найденов от „Демократична България“ на въпросния плаж в парк „Росенец“ да бъде издигнат пилон с националния флаг на него. Той пое ангажимент до сесията на Общинския съвет да предостави и проект, тъй като плажът е изключителна държавна собственост и ще трябва местният парламент да се поиска отстъпено право на строеж.
В категории: Бургас


33
Коментара по темата
33.
Да си върнем Бургас
23.07.2020 21:45:16
0
3
Да се въведе публично излъчване на всяко заседание на Общинския съвет! Отвън гражданите на Бургас ще ви чакаме!!! Посмейте да гласувате срещу Бургас и България, там ще си останете, притиснати от справедливия народен гняв! Засрамете се!!!
32.
Има ли някой да разбира?
23.07.2020 19:55:48
0
2
АЗ СЪМ ПРОСТ !
Нека някой умен разясни
строителен обект с ограничен достъп поради строителни дейности собственост на фирма ама лятна резиденция на някой почетен.
Какъв се пада почетния на фирмата?
31.
Юрист
23.07.2020 17:31:31
0
0
До 29
Ами освен чл.45 ЗМСМА има Закон за администрацията и АПК. Виждам, че ти не е наясно, че протокола и решенията на ОБС се изпращат за контрол на областния управител и на кмета за общината с оглед упражняване на правомощията им по предприемане на действия по оспорване. Ама който само чете едно изречение, толкова разбира. Аман от лаладжии
30.
*********
23.07.2020 14:03:49
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
29.
Пишман юрист
23.07.2020 13:00:37
0
2
До юрист №14

Къде в чл.45, ал.5 от ЗМСМА видя срок, в който кмета може да върне решение на ОС за преразглеждане? Няма такъв срок, както няма такъв срок и за областния управител.
Аман от лаладжии.
28.
венцислав
23.07.2020 09:55:50
7
4
Иво Баев е топ адвокат. а кебапчийски си намери майстора!
27.
Смела
23.07.2020 08:13:29
0
9
Нека снимките на всички от ОС се поставят на публично място и всички да видят кой предава българска земя.А и вносителя на докладната също.
26.
Срам сте за Бургас!
23.07.2020 08:06:21
0
17
Гнусни общаци, не знам на някжй друг общината да е подарявала такова количество българска земя край морето! Наистина не знам! Повечето с начално образоватие, по интелект се конкурират с попова лъжичка, а тръгнали са подаряват българския бряг на Доган, щото видиш ли щял да им отпусне порция и на рибарите. Срам нямате ли, лъжепатриоти!
25.
True
23.07.2020 08:02:40
9
9
Попитайте момъка с бялата ризка колко пъти е клечал при манолова и слави и защо? И какво са му казали и ще ви стане ясно защо е цирка, който разиграва с 5-6 платени от него човека.
24.
*********
23.07.2020 06:09:01
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
23.
До Бачо Коле
23.07.2020 05:56:49
1
17
Дракалийчо гласува Да, защоттж е фурнаджийска лопата. Я виж записите от сесията, пък и от следващата какъв патрЕот е и как брави даването на пътя. Но сега усети, че плава срещу вятъра, всичките му приятели и поддръжници му поискаха сметка и завъртя дупарата. Както го е правил цял живот
22.
До 21:
22.07.2020 23:53:34
5
24
То не е късно , скоро пак се задават избори, така че дано да не ви е къса паметта щом знаете вече за кой да гласувате. Иначе Бачийски наистина е умно момче и май е един от малкото, които има топки в този общински съвет.
21.
Дани
22.07.2020 23:50:14
5
26
Браво на Бачийски и неговия колега, такива политици ни трябват - смели, упорити и да работят в интерес на хората. Много съжалявам, че не бях толкова запозната с обстановката преди изборите за да ги подкрепя. Мислих си че няма за кой да гласувам, но се оказа, че и между политиците имало и свестни хора.
20.
РОСЕНЕЦ
22.07.2020 23:45:43
3
23
„Съветниците от всички политически групи в местния парламент обявиха, че връщането на тази докладна е абсолютно безсмислено.“ - Явно мафията си има адвокати във всички политически групи !!!
19.
Вижте ги
22.07.2020 23:45:21
0
31
Бургазлии, вижте ги хубаво вашите избранници. До един подлоги на Доган!
18.
Емо
22.07.2020 23:12:44
1
34
Предлагам всички общински съветници гласували със "за" за подаръка на почетния председател,да заплатят алтернативния път до морето със собствени средства.Защо ще се прави алтернативен път с пари от бюджета на общината,при положение че има асфалтиран такъв(подареният)?
17.
Баев при ДПС
22.07.2020 23:10:26
0
32
Иво Баев на слеващите ибори да си търси избиратели при ДПС.
16.
Факултет по журналистика
22.07.2020 23:10:19
1
36
И никой не говори, че кмета има основна роля по казуса, а не му търсите отговорност. Що? Какво толкова го браните и криете? Да не би да има опасност общината да спре рекламите в сайта ви? Бъдете журналисти преди всичко, не сте търговско дружество, а медия
15.
Smith
22.07.2020 21:54:48
0
34
Земя, за която достойни Българи са пролели кръвта си, беше подарена от едни безродни алчни лъжепатриоти на друг като тях дръндарски селянин. СРАМ и ПОЗОР!
14.
Юрист
22.07.2020 21:53:33
1
20
Така опитният юрист не знае, че разпоредбата на чл.45, ал.9 от ЗМСМА в случая е неприложима и предложението му е лишено от правна логика. Първо срока за това е 14 дневен и отдавна е изтекъл. Но той май не знае, че решенията се изпращат на кмета на общината, заедно с тези на областния управител за контрол. Второ кмета няма да има правен интерес за отмяна, тъй като решението е прието по неговата докладна и по негов проект за решение. Иначе гледаме правните основания и процесуалния ред за реализация по докладната.
13.
lawyеr liar
22.07.2020 21:44:36
0
19
ЕДИ КОЙ СИ ОТ ""КОМИСИЯТА""ИБРИКЧИЯТА НА ДОГАН !!!МУТРИ ВЪН
12.
*********
22.07.2020 21:39:43
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
Gordon Shumway
22.07.2020 21:39:21
2
28
Срам за лъжепатриотите, които освен, че подаляват българска земя на Доган, от няколко дена започваха и масирана пиар кампания колко велик и незаменим е дръндарския селяндур и как ако не му наливат постоянно рушвети би застрашил етническия мир.
10.
тези от НЯКАКВА КОМИСИЯ?????????????
22.07.2020 21:32:35
0
21
СА ИЗБРАНИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА БУРГАС И ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ !!!ЯВНО ИМАТ ""ДРУГИ""ЛИЧНИ """ИНТЕРЕСИ"""ЗА ДА БЪДАТ ТОЛКОВА УСЛУЖЛИВИ НА САРАИТЕ
9.
Питам
22.07.2020 21:18:55
0
23
Коментарът беше точно по темата и имаше 6 плюса.Но беше споменат кмета и го изтрихте.Флагман, отидете на курс по правопис или си назначете грамотен редактор.
Много обичаме Кмета и молим за среща с него по въпроса за Росенец
8.
Хаха
22.07.2020 21:03:45
0
21
Триете ми коментара,защото казах че парите са от КТБ,което е обществено достояние! Много внимателно вижте какво се случва в момента пред БНТ!
7.
Бачо Коле
22.07.2020 20:58:28
5
9
Drakaliev e glasuval ZA zaedno s Bachiiski
6.
Хаха
22.07.2020 20:47:13
1
22
Кметът им подари пътя ,това ли му е достойното поведение?
5.
*********
22.07.2020 20:46:40
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
Бургазлия
22.07.2020 20:37:31
0
22
Я, иво станал гербава тиква
3.
Иван Иванов
22.07.2020 20:05:10
3
56
Баев ходи да протестира с Катамаран онзи ден на Росенец, а иначе днес пак не допуска докладната за отмяна решението на публично държавният път, който беше подарен от Общината. Лицемери има много, ама като Баев, Дракалиев и още няколко лица рядко се срещат. Ако имаше Световно първенство по лицемерие, тези щяха да вземат първо и второ място.
2.
МУТРИ ВЪН
22.07.2020 19:48:31
3
31
.
1.
Предлагам
22.07.2020 19:45:40
0
24
Предлагам Кмета да обясни на гражданите на Бургас мотивите си да внесе това предложение по въпроса за пътя в Парк" Росенец".Недоволството на гражданите е голямо и така оставаме с предположението ,че се върши нещо задкулисно.Обичам и се възхищавам на истинските мъже.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Собствениците на нощни заведения се готвят за протести? Собствениците на нощни заведения се готвят за протести? Те са недоволни от новите мерки срещу COVID-19 Учениците в Бургас и София на ротационно обучение, вечерен час за деца в Благоевград Учениците в Бургас и София на ротационно обучение, вечерен час за деца в Благоевград В община Руен обучението ще е присъствено  2 847 заразени с COVID-19, 28 починали 2 847 заразени с COVID-19, 28 починали  330 с коронавирус във Варна, по 187 регистрирани в областите Бургас и Пловдив Шефът на парламента наследник на банкер милионер Шефът на парламента наследник на банкер милионер Семейството му притежавало една от най-скъпите къщи в София Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите 80% от българските фирми искат да задържат кадрите си на всяка цена, сочи анкета на Manpower ГЕРБ имат голям проблем - скучни са ГЕРБ имат голям проблем - скучни са Абсолютен факт е, че властта изхабява и едно цяло десетилетие прекарано като управляващи няма как да не окаже своето влияние върху партията на Бойко Борисов Менделсон в бургаската политика: Живко Табаков се венча за Мария Маркова Менделсон в бургаската политика: Живко Табаков се венча за Мария Маркова Политикът се врекъл във вечна вярност на най-очарователната общинска съветничка, с която има връзка от около две години в църквата „Св. Николай Чудотворец” в ж.к. „Меден рудник” Бракониерски мрежи уловиха риба в Мандра, ще нахранят осиновени от ИАРА пеликани и щъркели Бракониерски мрежи уловиха риба в Мандра, ще нахранят осиновени от ИАРА пеликани и щъркели .При извършения патрул са установени поставени в работно положение 4 бр. мрежи с обща дължина 250 м. Какво куче да си вземете според зодията ви Какво куче да си вземете според зодията ви Ракът да си вземе померан, лъвът - дакел, а везните - хрътка   Фризьори тръгнаха да подстригват по къщите, за да не фалират Фризьори тръгнаха да подстригват по къщите, за да не фалират Към днешна дата много от тях се издържат предимно чрез заявки за домашни посещения и подстригване в домашна атмосфера
Пожар на покрива на небостъргач във Филаделфия Пожар на покрива на небостъргач във Филаделфия На мястото на инцидента работят пожарникари Държавният секретар на САЩ против налагането на нови санкции срещу Русия Държавният секретар на САЩ против налагането на нови санкции срещу Русия Руснаците нямали агресивни намерения срещу Украйна Нова и опасна мода: Да се заразиш умишлено с COVID-19 Нова и опасна мода: Да се заразиш умишлено с COVID-19 Има телеграм група, в която заразени и желаещи да се заразят си разменят координатите  НАТО не може да даде гаранция на Русия, че няма да се разширява НАТО не може да даде гаранция на Русия, че няма да се разширява Това заяви германският канцлер Олаф Шолц Пекин ще тества жителите на двумилионен квартал Пекин ще тества жителите на двумилионен квартал През миналия уикенд градът съобщи за първи случай на силно заразния вариант Омикрон Автобус падна в 30-метрова пропаст в Истанбул, има загинали Автобус падна в 30-метрова пропаст в Истанбул, има загинали Пътническият автобус изпълнявал линията Черкежка-Айдин Отлагат карнавала в Рио заради Омикрон Отлагат карнавала в Рио заради Омикрон Заради пандемията в Рио вече за втора година отменят уличните паради и партитата през периода, в който се провежда карнавала Бой по време на дебат в парламента на Хондурас Бой по време на дебат в парламента на Хондурас САЩ призовават всички политически актьори да останат спокойни, да водят диалог и да се въздържат от насилие и провокативни изявления Танкер пламна в Черно море, на борда има 700 тона мазут Танкер пламна в Черно море, на борда има 700 тона мазут Танкерът е плавал под флага на Коморските острови    КАТ с нова акция: За какво ще се следи? КАТ с нова акция: За какво ще се следи? Екипите на Пътна полиция ще следят за спазване на правилата от страна на водачите на превозни средства спрямо пешеходците, най-вече за недопускане отнемането на предимство
Мая Манолова Мая Манолова Социалното министерство пести от пенсионерите, а прахосва за бонуси Виц на деня Виц на деня Онлайн уроците силно ми напомнят на спиритичен сеанс:
– Яворе, тук ли си?
– Ясене, отговори, ако ни чуваш!
Виц на деня Виц на деня От утре пощальоните щели да работят от дома си. Ще четат писмата ви и ако има нещо важно, ще ви звъннат. Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Дайте определение за "празно пространство!"
- Уффф, в главата ми е, ама не мога да се сетя...
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори