×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Главният прокурор: Олигарсите бяха щастливи, когато никой не им търсеше отговорност за откраднатото


Главният прокурор: Олигарсите бяха щастливи, когато никой не им търсеше отговорност за откраднатото
Заявката за политическия проект от страна на Васил Божков е един от начините той да се защити от повдигнатите му обвинения, смята Иван Гешев
14 Юни 2020, Неделя, 17:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

В момента, в който прокуратурата повдига съответни обвинения, когато се ангажира наказателната им отговорност , в този момент се оказва, че България, като пълноправен член на ЕС не е правова държава, каза обвинител №1

"Стратегията на всички олигарси е една и съща, стремят се да покрият целия спектър, за да няма празно. Всички те бяха много щастливи, живееха в една супер правова държава, когато никой не им търсеше отговорност за откраднатото от българските граждани и за извършени деяния. До този момент те живееха в една правова държава, всичко беше наред, държавата беше демократична, една уникална политическа и правна система. В момента, в който прокуратурата повдига съответни обвинения, когато се ангажира наказателната им отговорност , в този момент се оказва, че България, като пълноправен член на ЕС не е правова държава. Правови държави са Сърбия, страни от близкия Изток и т.н. Това е обяснимо, те правят всичко възможно за да се защитават, а това че се насочват към политически проекти, още веднъж показва тази връзка, която очертах - сенчест бизнес, олигархичен бизнес, политически зависимости".

Така главният прокурор Иван Гешев коментира поредицата от изяви в социалните мрежи на обвиняемия за 18 тежки престъпления Васил Божков в интервю за Канал 3.

„Ако България се управлява от хунта, както казва Божков, защо той не отиде в Германия или в друга правова държава в Европейския съюз, а в ОАЕ? Защото в правовите държави в Европейския съюз стандартите са основани само на закона и не се взимат политически решения по отношение на екстрадицията“, подчерта Гешев.

Според него, за никого не е тайна, че връзката сенчест бизнес – власт съществува още от началото на прехода. „Заявката за политическия проект от страна на Васил Божков е един от начините той да се защити от повдигнатите му обвинения. Това показва дългогодишните зависимости, които се изграждат в България“, посочи главният прокурор.

Гешев отговори и на спекулациите по адрес на държавното обвинение, че работи избирателно и не проверява всички постъпили в администрацията й сигнали, които през последните месеци придобиха особена актуалност, особено в средите на ляво настроените политически привърженици. „Дали сигналът на Васил Божков до прокуратурата за давани подкупи по високите етажи на властта е достоверен може да прецени само наблюдаващият прокурор. Когато има сигнал до главния прокурор, той просто го разпределя до компетентния прокурор. Дали са давани в подкуп големи суми е въпрос на доказване. Г-н Божков има широкоспектърна дейност. Към момента от колекцията му са иззети 4000 предмета с белези на видими културни ценности. Голяма част от тези предмети са със следи от пръст - иманяри са ги изкопали, те са откраднати от българския народ“, заяви Гешев.

Макар и обрано, главният прокурор коментира и темата около поисканото от убиеца Джок Полфрийман възобновяване на делото срещу него. "Моето мнение, че убиецът на българското момче, на който бяха опростени 8 години от присъдата му, без да е платено най-малкото това, което е присъдено като обезщетение на семейството е тема на друг разговор. Той прави това, което го съветват неговите ментори, определени неправителствени организации, с влияние в европейските институции, т.е. затваря всякакви вътрешни механизми, за да може след това да се обърне към Европейския съд за правата на човека", каза Гешев.

Гешев бе попитан и относно скорошния призив на единадесет членове на предходния ВСС за оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. „Г-н Лозан Панов е проблем на съдийската общност. В институцията, която аз представлявам има много проблеми, аз първо ще се насоча към моите проблеми и след това, ако сме безгрешни бих си позволил да коментирам друга институция", отговори главният прокурор.

Гешев отново сподели и вече оповестеното от него преди няколко месеца, че определени личности са правили опити да влияят на преценката и действията му, като са му пращали съобщения. „Откакто съм главен прокурор, даже спряха да ми пращат SMS-и, след някои мои публични изяви и действия. Искрено се надявам България да реши нерешените проблеми“, каза той.

Главният прокурор даде своя коментар и относно проверката по приватизационните сделки, назначена от него още в началото на мандата му, тема, която от години е доста чувствителна както за гражданите, така и за част от народните представители, не малка част от които пряко са участвали в този процес. „За 90% от гражданите приватизацията беше грабеж, каза Гешев. Той припомни, че по времето, когато главен прокурор беше Никола Филчев, съзнателно, политически на прокуратурата бе отнета възможността да атакува сделки. След проверката за някои сделки може да се поиска обявяване в нищожност“, каза Гешев.

Като „политическа дъвка“ – така Иван Гешев определи разговора, който от години изкуствено се инициира през определени интервали от време относно „изваждането на прокуратурата от съдебната власт“. „Темата е политическа дъвка от зората на демокрацията. Винаги, когато политическата класа или определени хора или спонсори на политическата класа се почувстват застрашени, а по-застрашени никога не са били до момента от 89-та година насам, темата започва да излиза, естествено под знамето на „съдебна реформа“, повече демокрация, повече справедливост. Както е казано „пътят към Ада е постлан с добри намерения“. Целта е много проста – да бъде смачкана българската прокуратура, за да не може тя да изпълнява своите функции. Логично е хората с власт, пари и влияние в политическата ни система да се опитват да постигнат това нещо “, коментира Гешев.

„Ако помните времената на Иван Костов, за мен тъжни времена, той се опита да направи прокуратурата агенция към Министерски съвет, сега не знам какво ще се опитат да направят, но съм сигурен, че ще има такива опити под една или друга форма. Ако трябва да го кажа нагледно – прокуратурата е кучето пазач на къщата, на обществото. Логично е да искат да му сложат намордник, да бъде вързано. Те искат да крадат, както от 30 години насам и да са недосегаеми. Някои правят империи за 30 години, а ние сме още в преход. Аз, заедно с прокуратурата, ще направим всичко възможно гражданите да получат справедливост. Съзнаваме, че няма да е лесно и каква съпротива ще срещнем, както и какви последици ще има, включително и за изваждането на прокуратурата от съдебната власт “, каза още той.


В категории: Политика


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
21
Коментара по темата
21.
Дон Корлеоне
15.06.2020 14:54:14
0
0
Какво правеше тогава предходния главен прокурор и защо взимаше заплата, олигарсите нали не са от вчера?!

Всъщност, отговор не искам, вече си отговорих - нищо не правеше за държавата, а напротив - подкрепяше олигарсите!
20.
каскета
14.06.2020 21:45:26
2
5
кукла си ти..на конци
19.
Иван Гешев
14.06.2020 21:12:49
1
4
Аз ще посека главата на змея !
За всички мърши да знаят и помнят!!!!
Да са живи за да могат дълги години да пишат коментари и да разказват на внуците си!!!! Как са стояли и гледали и много много приказвали!!!
Те само това можели!!!
Тоз който падне в бой за свобода той Не умира!!!
Аз на моите близки казвам!!!!
По добре жив за миг отколкото умрял за цял живот!!!!!!!!!!!!!!!
18.
Сега ""КОЙ"
14.06.2020 21:08:27
0
3
Е склещил тиквата И А Е СМЕНИЛА ГОРАНОВ А Е СТАНАЛ КЛИЕНТ НА КАСКЕТА
17.
хаха Пеевски ги ИЗРАБОТИ
14.06.2020 21:04:39
0
6
Каскета по искоане на Пеевски///ИНТЕРЕСИ В ХАЗАРТА ЧРЕЗ???????/елеминира Божков който удари ББ иВГ ///защото не му сложиха ""ЧАДЪР""/////От цялата ""дандания""ПЕЧЕЛИВ е ""КОЙ""
16.
Почна да се еманципира
14.06.2020 19:50:46
0
13
И ся ко излезе, че при Цацаров не се е вършело никаква работа? Май това иска да ни каже Гешев?!
15.
Ц Минев
14.06.2020 19:29:11
0
11
Лоши лоши олигарси, не ги е срам да крадат, на мене направо ми дават.
14.
До 11 Станко
14.06.2020 18:57:21
4
5
Браво Станко, важното е, че цялата община сте зад Гешев. Той има нужда от подкрепата на стойностни хора като общинските служители в Бургас.
13.
Шиши Пеевски и Домуса
14.06.2020 18:52:27
3
5
Прав е!
12.
Коментар 7
14.06.2020 18:21:44
5
9
Не си губи времето, бедна душо. И за децата е ясно кого защитаваш и каква ти е мотивацията (малоумник или платен трол).
11.
Станко
14.06.2020 18:19:52
22
10
Давай Гешев нормалните хора са с теб. Жалко че твоят съименник от началото на 20 век е бил повече човек от колкото е трябвало.И че не ни е отървал от тази мърша на човечеството, която овладя България тогава.Сега страната и народа ни щеше да са много по различни.
10.
Smirh
14.06.2020 18:19:00
2
19
Пеевски "дарява" а каскетирания му главен "прокурор" се "бори" за народа. А "народа" е прост и се вързва дори и на толкова долнопробни театрални постановки. Данчо Ментата си застроява на юг от Царево. Няма проблеми - прост електкорат - нагли управляващи.
9.
бля бля
14.06.2020 18:18:59
2
17
Олигарсите са недосигаеми, харчат си откраднатите пари и не им пука въобще от Гешев.
8.
Морски
14.06.2020 18:12:24
3
13
За този колко "картинки" могат да се нарисуват !!!
7.
Коментар 3 и 4
14.06.2020 18:04:58
16
12
Аналнозаченат полуидиот. И как да има окончателни присъди без преди това да има повдигнати обвинения?
Или твърдиш, че не трябва да се обвиняват олигарси?
Или може би ще изръсиш другата малоумна мантра "трябва да има доказателства" - А ти откъде знаеш, че няма? Да не си съдия по делото и папката да е пред теб? Или така ти казват адвокатите, които обикалят тв студията?
И още нещо важно, защото от това, което си "изходил по темата" си личи, че мозъка ти е гладък, като" детска пързалка". Това, че някой е под "домашен арест" или "под гаранция", не означава, че е невинен или виновен. Ако имаш близки задържани в София от "специциализираният съд" има голяма вероятност да ги осъдят въпреки "високоекспертното ти мнение" юристе хахахаа.
6.
Гешев е радост
14.06.2020 17:55:27
8
28
Протежето на доган и пеевски говори за правда.... пред канала на пеевски. Човек без нито едно спечелено дело, който е сключвал долни сделки с тежки криминални елементи. Говориш за костов, а караниколов който подари булгартабак и дипломатическия клуб на пеевски? А самата свиня която от бедняк собственик на стар опел, се събуди мултимилионер?! Що не отиде да си позгравиш феновете които недялко от пиГ извика да те подкрепят, мангали и криминално проявени :))) жалък слуга си ти гешев!
5.
прокурора
14.06.2020 17:52:29
3
17
на хунтата малко се оплаква
4.
демократ
14.06.2020 17:37:52
6
27
Дал интервю за Канал 3 на Пеевски и ми говори за приватизатори отпреди 20 години !?! Обречени сме ! ОПГ е завладяло държавата ни ! Гешев, покажи поне ритона който свихте и се опитвате да продавате ! Покажи го. Работа за 5 мин. а не го правите вече 2 седмици
3.
Олигарх
14.06.2020 17:23:00
7
21
Хахахахахаха... разчистени сметки?
Арабаджиеви са на свобода(дом. арест). Сега ще излязат и Баневи. Защо???????
“Елементарно да Ге” имат повдигнати обвинения, но нямат присъда влязла в СИЛА! Какво значи това ТЕ ОЩЕ НЕ СА ОСЪДЕНИ, делата им дори не са влязли в съда “Супер-Ге”.Коментираш преди всичко да е започнало. Ами ако манияшката ти прокуратура излезе “крива” за тези дела и те се окажат невинни?????? Какво после следва???? Трябва да си подадеш оставката... ама на дали, нали си на частно-държавна хранилка.
2.
nedovolna
14.06.2020 17:17:40
2
23
Едно време имаше един друг с фамилияГешев ..По възрастните помнят.
1.
Видял и препатил
14.06.2020 17:15:24
7
32
Гешев си разчиства лични сметки с Божков. Очевиден е личния му мотив. Сега са заедно с Боко в комбина срещу Божков, а довчера бяха заедно. И после прокуратурата е независим орган? Никога не е била. Прокуратурата прави, това което най-големия в държавата нареди. Винаги прокуратурата е била репресивния апарат на държавата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори