×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Брънзалов: 100 случая на коронавирус дневно са нищо при 300 диабетици с усложнения


12 Юни 2020, Петък, 17:39 ч.
Автор: Флагман.бг

Според специалиста болниците по българското Черноморие са в състояние да се справят при евентуално възникване на огнища по време на туристическия сезон

100 случая на коронавирус дневно са нищо, в сравнение с 200 или 300 декомпенсирани диабета, или сърдечни недостатъчности, или хора, които по някакъв начин са прекарали дори инфаркт, а не са потърсили лекарска помощ от страх да не се заразят. Това каза по БНТ зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, който е и общопрактикуващ лекар.

Според него обществото се е вторачило в ковид инфекцията, но тя не е единственият проблем. 

"Не мисля, че удължаването на мерките е удачно. България имаше много по-добри показатели като брой заболели и смъртност от много други европейски страни, сега там мерките се разхлабват, а ние все още искаме удължаване на извънредната обстановка. За мен определено е странно, животът трябва да се нормализира. Време е здравните заведения да възстановят нормалния си ритъм на работа. Болници има, България е може би с най-много болнични легла в ЕС, имаме добри специалисти, борбата с епидемията го показа", каза още специалистът.

Според него ситуацията е под контрол, лекарите вече имат много по-голям опит и огнищата могат да бъдат навреме ограничени. Той прогнозира, че ще има пикове и спадове, но в това няма нищо притеснително.

"От заболели до сериозно заболели има голяма разлика, това че някой е заразен не означава, че е заболял сериозно. Има много нюанси в протичането на клиничната картина на вируса, много от нас може да се го прекарали", каза д-р Брънзалов.

По думите му хората са започнали активно да търсят медицинска помощ и това създава нови проблеми, тъй като все още не са отпаднали някои ограничения в работата на лекарите. Д-р Брънзалов коментира, че фиксираните за детски консултации дни - вторник и четвъртък, вече би трябвало да отпаднат, тъй като това създава проблеми със струпването на чакащи пред кабинетите и е невъзможно да се регулира потокът от хора. Той призова да се записват предварително часове, за да се избегнат подобни проблеми.

Неспазването на противоепидемичните мерки според него е довело до възникването на огнищата в шуменските и разградските села. Той обясни, че движението на хората по време на мюсюлманските празници е довело до разпространение на ковид инфекцията в тези райони. Лекарят припомни, че изискването да не се събират много хора на едно място, да се спазва дистанция и да се носят маски в закрити помещения все още е най-сигурният начин да се избегне заразяване.

Според специалиста болниците по българското Черноморие са в състояние да се справят при евентуално възникване на огнища по време на туристическия сезон - легла и специалисти има достатъчно, здравната ни система доказа, че може да реагира адекватно на заразата, коментира д-р Брънзалов.

Той акцентира и върху друг проблем - допълнителните възнаграждения на медиците от първа линия. Според него има неводолство в системата, защото не е било правилно формулирано кой точно трябва да получава бонуси.

"Какво означава първа линия – аз като съм общопрактикуващ лекар и Вие дойдете да Ви прегледам на коя линия съм? Ако аз издавах заповедта щях да проверя какво означава първа линия в Европа. Да не говорим за защитните средства, които в началото бяха огромен проблем и ние сами се справихме. Сега вече всички са подсигурени със защитни средства", каза зам.-председателят на Лекарския съюз.

 


В категории: COVID-19


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Пострадалата е в болница с множество рани по главата Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Шоуменът стигнал до тежка депресия след като загубил гласа си В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден Денят ще започне с литургия в храма "Св. Никола" Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа ще покорява нова Европейска титла Известният бегач смята да покори и трите етапа в престижното състезание в остров Мадейра и да се завърне с много медали за България Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Делегация от ACES Europe пристига в Созопол, за да подкрепи кандидатурата на града за Европейска столица на спорта Пратениците на организацията ще присъстват на презентация с участието на деца от спортните клубове в града Лекарите вече могат да поставят ваксината за коклюш по-рано Лекарите вече могат да поставят ваксината за коклюш по-рано Първата имунизация ще е 6 седмици след раждането Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас   Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас   Вижте програмата Шофьори, дори една неправилно паркирана кола отнема човешки животи (ВИДЕО) Шофьори, дори една неправилно паркирана кола отнема човешки животи (ВИДЕО) Времето за реакция огнеборците е много ограничено и всяка минута е от значение, но не и ако дадена улица е блокирана от джигит Евролистата на "Възраждане" подсказа две изненади Евролистата на "Възраждане" подсказа две изненади Журналистът Петър Волгин със сигурност е основното острие на Възраждане на предстоящия вот Отиде си голяма звезда от сериала "Игра на тронове" Отиде си голяма звезда от сериала "Игра на тронове" Иън Гелдър влезе в образа на Кеван Ланистър още в първия сезон на "Игра на тронове"
Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели
Люба КУЛЕЗИЧ Люба КУЛЕЗИЧ Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори