×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ужасяващи снимки от Алепу, свлачище унищожило природата според арх. Ангел Захариев


Ужасяващи снимки от Алепу, свлачище унищожило природата според арх. Ангел Захариев
Мястото, на което се строи 4-етажното подпорно съоръжение, през 2017 година е приличало на кратер. Морският бряг били изгризан от свлачище, твърди арх. Ангел Захариев
10 Юни 2020, Сряда, 08:49 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Не може да кажем, че се строи нещо на див и девствен плаж, защото природата е била унищожена от свлачище, каза арх. Ангел Захариев

Природата на Алепу е унищожена, но не от строителите, а от свлачището. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ арх. Ангел Захариев. Той бе представен от водещият Антон Хекимян като съдружник в архитектурното бюро, проектирало строежа в защитената теритотрия.

Тук съм в качеството на човек, който иска да разясни какви са фактите, а не, за да се оправдавам за твърденията на хора, които са много далече от истината, заяви архитектът в началото на разговора в студиото. 

Свлачището изяло морския бряг през 2017 година

„Едновременно може да се направи нещо, което не унищожава природата и в същото време да има полза за обществото. Всяко строителство по някакъв начин я унищожава. Жилището ви е от стоманобетон. Урбанизацията е свързана с това“, обясни той.

„В миналото са се случвали много безобразия, които намаляват. Това, което се случва на Алепу, не е безобразие, защото ако видите снимките на свлачището от 2016-2017 г., ще ви стане ясно, че там природа няма. Тя е унищожена от свлачището. Не може да кажем, че се строи нещо на див и девствен плаж“, подчерта Захариев. 

“Много често се обяснявам защо съм мъж на жена ми. Аз съм архитект и с Екатерина Захариева сме семейство много преди тя да влезе в политиката. Нито аз й се меся във външната политика, нито тя – в проектирането“, сподели той.

Мястото, където се строи, беше кратер. Това ли е унищожената природа?, попита арх. Захариев

„Нека помислим кой има интерес от умишлено предизвикване на свлачище? Собственикът на имота може ли да го предизвика, за да не може нито един инвеститор да дойде да му построи нищо? Стопаните на съседния терен имат ли интерес от свлачище, за да им падне хотела?“, добави архитектът. 

„През 2006-2007 г. се е променил статута на този терен с режим „курортни и обслужващи дейности“ и щеше да има хотелски комплекс. Това, което е могло да се построи там и продължава да може, е 8900 квадрата над земята“, заяви Захариев.

„Това, което се построи на Алепу, е противосвлачищно съоръжение. То е така измислено и изчислено, за да може да поеме земният натиск на масата, която се намира зад него и в същото време да служи за основа на сградите, които ще са върху него и отделно с допълнителната маса на обемите, които ще са отпред, да създаде стабилна основа, така че никога този бряг да не тръгне към морето“, обясни той.

„Възложителят избра този вариант. Имаше и други. Единият бе да се изгради гигантска стоманобетонна стена по протежение на пътя. На вторият етап започва полагане на пръст и се уплътнява, стабилизира се с бетон на слоеве. Отгоре щяха да се построят сградите“, добави архитектът. 

"Стълбища има единствено в най-десния блок между два етажа на последните две нива. Има три шахти за асансьор. Те достигат до всичките нива и са за сградите, които ще бъдат построени нагоре, но продължават и надолу, за да може в бъдеще, ако се налага да се достига до подземните нива на това съоръжени, т.е. до подземните нива на постройките, които ще са отпред", уточни той.

"Стълбищата съвпадат със сградата, която ще се намира отгоре. От самото начало проектът на Алепу е бил за курортно селище и никой не го е крил", каза още арх. Захариев.

„Дори малките деца знаят, че едно свлачище със съмнение за предизвиканост отваря такава голяма язва на брега, че в нея може да се настанят едни параметри от съвсем различен порядък. Ние дори не знаем колко е този терен“, заяви активистът на „Да запазим Корал“ Мирослава Петрова.

„Да не говорим за обяснението, че тези проекти съдържат конфиденциална информация. Тя спира да бъде такава в момента, в който влезе в ръцете на ръцете на разследващите органи. Надяваме се да е независима прокуратурата и да провери каква е тази конфиденциална информация“, добави тя. 

„Имам съмнение, че проектът не се показва, защото ще ни спре дъха. В сравнение с този скандал, това ще е неимоверен шок за обществото. Затова го крият. Надявам се строежът да бъде спрян, ако институциите не са изгребани и не представляват тези празни обеми, които в момента, се твърди, че съществуват на тази подпорна стена“, каза още Мирослава Петрова.


В категории: Созопол


34
Коментара по темата
34.
Строител
12.06.2020 18:38:28
0
0
Защо не покажете регулацията? Може ли да има път, на свлачище или той е бил първа стъпка на укрепване. Голяма заблуда, брилянтно изпълнение на замисъла! Вероятно банкета на пътя е на откоса.Защо не покажете хлъзгателната повърхнина.......Случая поражда много въпроси и спорове.......Жалко......! До кога?
33.
Малийййй
12.06.2020 00:40:19
0
3
тоз ку знай на ГЕРМАНКАТА ко ,, свлачище,, може да стане ,сън нема го фане
32.
Разбирачи
11.06.2020 09:56:51
4
0
Сега и инженери станахте.От подводни води разбирате от брегове,схеми.Дали е правилно или нет е нормално да се коментира.За някоя дюна на която опъват палатки няма ли да дадете експертна оценка дали тези векали от палаткаджийте не замърсяват подпочвените води
31.
наглеци
10.06.2020 18:42:12
1
10
Свлачището да вземе да се активира след като се появило инвестиционно намерение. Предишните години, десетилетия и векове нямало свлачище ама сега хоп и се появило. Точно там терена имаше едно уширение, което се ползваше за паркинг. Брегът е висок но стабилен. Без подкопаване там не може да стане свлачище, а и укрепването на брега няма нищо общо с изграждането на курортно селище. През т.нар. мутренски години същия номер го играха с чалготеката Палм бийч на Адам и Ева, Хвърлиха едни щанги уж. че е място за спорт и рехабилитация към МЗ, а то Пунта Мара само за да намерят повод да я "узаконят". Пак схеми
30.
Запознат
10.06.2020 13:50:54
0
21
1.Мястото което Община Созопол отреди за ваканционен комплекс НЕ Е НА ТОВА МЯСТО ,а по към в.с Дюни .Това става в периода 2004-2007година.След това е избрано това място защото спрямо плажа е с най голямата височина и най удобно за няколко етажа сграда. 2.Свлачището е предизвикано изкуствено.Чрез сондите или по някъкъв друг начин .Инвеститорите казваха че имало подводна река и тя предизвикала свлачището.Пълни глупости.Как така на това място ,където Общината го е продала на инвеститора се е появила подводна река.Пътя Бургас ,Созопол ,Приморско минаваше точно над това ,,свлачище".Как от 1958 год.когато е направен пътя до сега този път не се свлякъл ,а чак сега е станало и то точно в тоз участък.Да видим след колко години ще има там друго ,,свлачище".Може да стане практика и на други места в България да се укрепват свлачища с хотели.
29.
до мислещ
10.06.2020 13:05:19
0
8
Имаш мисъл на 10 годишен, и фотошоп не знаеш какво е даже
28.
Дъртия
10.06.2020 13:00:01
0
11
Сега си задайте въпроса къде се намира пречиствателната станция за отпадни води на комплекса - точно до "свлачището". Според логиката на ГБС 2+2=6 !!!!. Нов комплекс и отстраняване на стари проектантски грешки без пари !!!!!!!!
27.
Дъртия
10.06.2020 12:59:57
0
14
Сега си задайте въпроса къде се намира пречиствателната станция за отпадни води на комплекса - точно до "свлачището". Според логиката на ГБС 2+2=6 !!!!. Нов комплекс и отстраняване на стари проектантски грешки без пари !!!!!!!!
26.
Дъртия
10.06.2020 12:57:59
0
11
Свалчището се активирало 2009 година !!!!
А преди това историята е следната:
Възложител на строежа Св.Тома
„ГБС – Инвест“ ЕАД
Местоположение:
Нос Хумата, община Созопол, България
Период на реализация:
Януари, 2007г. – Юни, 2008г.
25.
МЕСТЕН ОТ 60 ГОДИНИ
10.06.2020 12:37:09
0
39
Снимката е манипулативна!Строежът не е на това място, а малко по към Дюни.Архитектът да се опитва да заблуждава всеки, но не и нас.Младините ни минаха на този див и уникален плаж.
А нещо за сондите, които се правиха дълго време на това място?Май точно те предизвикаха изкуствено свличане.И не можеше ли да се укрепи просто с гъсто залесяване?
Смешни сте ако мислите че ви вярваме.
24.
Някой
10.06.2020 12:34:22
0
9
Това не е ли на плажа на Свети Тома?
Сегашната стена е след боряна.
23.
Селянина
10.06.2020 12:22:49
0
26
Там свлачище нямаше!
22.
До мислещ
10.06.2020 11:51:11
0
31
Интересно къде е земната маса на така наречения кратер не е на плажа, значи е изгребана нарочно за да се предизвика свлачище
21.
ББ
10.06.2020 10:52:46
0
36
аА ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА КАК СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЗАТВОРИХА СТАРИЯ ПЪТ С ОГРАДА КОЙТТО Е ДЪРЖАВЕН СЕГА И ТОВА ЩЕ ЗАТВОРЯТ КАРАНЕНОВ ЗАПОЧНА ДА СТРОИ БЕЗ НИКАКВИ РАЗРЕШИТЕЛНИ НА АРКУТИНО И ТАМ ЩЕ ГО ЗАТВОРЯТ ЗА ОБИКНОВЕННИТЕ КАТО НАС ГРАЖДАНИ.
ПРОСТО НЯМА ДЪРЖАВА ЗАТОВА Е ВСИЧКО ТОВА ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ
20.
info
10.06.2020 10:48:41
1
7
burzo ukrepvasht hotel trqbva
19.
Marinero
10.06.2020 10:47:12
0
25
Въпрос - Отговор
Защо противосвлачищната конструкция прилича на хотелски стаи? Защото конструкцията ЖЕНА-МИНИСТЪР и мъж-архитект са интегрирани (т.е. действат конструктивно като едно цяло) и следват едни и същи конструктивни оси."
18.
До "мислещ"
10.06.2020 10:44:02
1
27
Само ти ли не разбра,че на това място никога не е имало свлачище ?!?!
Това на снимката беше умишлено предизвикано и е част от сложната и дълго планирана схема за застрояване на терена.
17.
Зелен педал, цоцаш пари от неправителствена органи
10.06.2020 10:35:07
7
8
Нас платените зелени, кога и да ни шибнеш по един юмрук, все ще е късно!
16.
мислещ
10.06.2020 10:32:06
43
2
Абе "еколози",не разбрахте ли че ако нямаше този строеж щеше да си седи това от снимките и да се увеличава....по-добре ли щеше да ви е тогава на тъпите глави като ще е "недокоснато" от човек,но и недостъпно и грозно ! Пози боже от всичкорабирачи и клавиатурни герои !
15.
Гражданин
10.06.2020 10:23:18
1
26
Е добре , дай като има свлачище да застроим 2 декара с хотели , прави се подпорна стена бетон метър на 20 ини нещо такова , а не щото имало свлачище на 20км да застроим целия плаж , нагляри !!!
14.
Чидничко
10.06.2020 10:04:09
1
30
Е добре де, как така няма свлачище за построените вече обекти,които оказват тонове натиск върху земната повърхност ,а има там ,където без никакви натоварвания трябва да се строи нов обект ?
13.
Мошенници
10.06.2020 09:56:29
1
34
Що не сложихте само една подпорна стена? Лъжци
12.
Герберастите
10.06.2020 09:39:24
5
21
Видяхте ли? Ние спасихме природата в Алепу. И да не забравите пак да гласувате за нас.
11.
Али Баба
10.06.2020 09:31:11
2
50
Ти да видиш! Природата разрушила плажа! Малииии! Сега нямало да се свлича. Ми то и преди не се свличаше, чак толкова, че да затрупа пясъка, ама си имаше птички и храсти и плаж... Сега дори плаж няма да има, защото познай кой ще го заграби. Примери много. Грозна картина. Бетон...
Може да лъжеш всеки друг, но не и тези, които познават мястото! Беше, беше, беше.... едно малко диво плажче, близо до резервата, ама му е...хте мамата. За пари! Инвеститори имало, ами хора, ами държава, ами птички няма ли?!
Ей, вижте брега на Черно море, не остана незастроено място. Така ли се пази природа!? С бетон?
Мисля, че трябва да се взриви, събори, изчисти от бетон. Ако има държава на място! Ако няма, поне хора със съвест и смелост да има, те също могат.
10.
Снайпер
10.06.2020 09:26:15
1
38
Брегът е там от хиляди години, който е ходил си спомня, че имаше един твърд слой пясъчник, в който пилета си бяха изкопали дупки и си живееха там. След като мутрите от ДС (филиал на КГБ) заграбиха брега и ерозираха външния слой, свлачието случайно се активизира и хоп - строежче. Какво да правят хората, като Бойко им е дал 2 милиарда на ГБС за обществени поръчки. Нали трябва да ги "инвестират" в нещо.
9.
Тър
10.06.2020 09:22:40
2
30
Ако не се спре този строеж това ще изяде главата на Бойко хората искат да видят действия
8.
паткан
10.06.2020 09:22:02
3
35
много добре помним местните от Соэопол как със едни тръби эабити във эемята манипулирахте свлачище тоэи май е гушнал някой лев че и той да каже нещо
7.
а, б, в
10.06.2020 09:21:58
4
29
Защо така изглежда това свлачище като умишлено изрязано с нож само в тоя район?
6.
Да
10.06.2020 09:16:31
2
21
Няма такава държава...
5.
Удпхьпхшхьпхф
10.06.2020 09:13:55
3
19
ТУКА СА ЗАМЕСЕНИ ГЕРБ И ФНСБ
4.
Prirodata
10.06.2020 09:09:25
2
22
А какво по-естествено от стореното от природата?!
3.
miko
10.06.2020 09:07:04
2
38
А за "еко селището" на едни много обичани от Вас Флагман братя от Свети Влас, защо не пишете?
2.
!!!!!!!!!!!!!!!!
10.06.2020 08:58:38
4
54
И каква полза за обществото ще има един частен хотел бе шиб... ано архитектче изсмукало поне 100 000 за проекта ? " Полза за обществото " На идиоти ли ни правите, ползата е за заграбилия земята частен престъпник с хотел само. Трепанеее само или белене за всеки частен " предприемач " измамник
1.
Marinero
10.06.2020 08:56:46
1
49
Абе Захариев, завиждат ти колегите, че не те, а ти си взел проекта за това хотелче-стена. За единия хляб работиш ти, зер министър на външните работи имаш да храниш.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори