×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Протестите в САЩ: Краят на Тръмп или гарантиран втори мандат?


Протестите в САЩ: Краят на Тръмп или гарантиран втори мандат?
Демонстрациите и бунтовете в страната са на крачка от разпалването на нова гражданска война
02 Юни 2020, Вторник, 23:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: AP

Два са изходите от създалата се ситуация, но символичното запалване на Полицейския участък в Минеаполис създаде опасен прецедент

Седма поредна нощ в САЩ напрежението с протестите и откровените бунтове заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от полицаи расте. Късно снощи президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще активира армията в борбата срещу протестиращите, ако губернаторите и кметовете не могат да се справят със ситуацията, която ескалира стремглаво към гражданско неподчинение и война в последната седмица. 

След изказването на президента обаче положението се влоши драстично във всички щати, след като мирните демонстрации рязко се обърнаха на 180 градуса и протестиращите започнаха да рушат и грабят. Всъщност миналата нощ протести имаше в 200 от по-големите градове в САЩ, като голяма част от тях започнаха мирно, но впоследствие избухнаха в агресия. В 140 градове имаше бунтове, като това доведе до въвеждането на стриктни правила за вечерен час в 40 от тях, включително Ню Йорк, където такава мярка се въвежда за пръв път от 1943 г. насам – малко след като САЩ влиза във Втората световна война на страната на Съюзниците след Пърл Харбър.

Към момента в 23 от общо 50-те щата в САЩ са намесени войници от Националната гвардия, чиято цел е да подкрепят полицията и да помогнат в потушаването на бунтовете, тъй  като протестите започват постепенно да излизат извън контрол.

Какво предизвика протестите

На 25 май служители от Трето РУ в Минеаполис – столицата на Минесота – арестуват Джордж Флойд, 46-годишен афроамериканец, след като служител в кафене позвънил на тел. 911, за да съобщи, че той е използвал фалшива 20-доларова банкнота, за да си купи цигари. Само 17 минути след като пристига първата полицейска кола, Флойд е в безсъзнание на земята – притискан и притиснат към земята от полицая Дерик Шовин, опрял в продължение на над 8 минути коляното си във врата на мъжа.

Малко преди това арестуваният крещи: „Не мога да дишам!“, „Моля ви!“, „Майчице!“, „Моля ви, махнете си коляното от врата ми“ и др. Същото викат и случайни минувачи, но апелите им не са приети от униформените. Във видеото се вижда и пожарникар, който казва на униформените си колеги, че „Този човек не диша“ и настоява: „Проверете му пулса!“. Реакция обаче няма. А дошлият след около 10 минути екип от спешни медици, само констатира смъртта на Флойд секунди след като е качен в линейката.

Макар участвалите в това на практика убийство служители на реда да са уволнени и в момента да са дори в ареста, ситуацията бързо започна да излиза извън контрол в следващите няколко дни. Видеото от смъртта на Флойд изглежда се оказа напълно достатъчно да вдигне на крак хиляди афроамериканци, които излязоха на улицата в мирни протести – недоволни от поредното показно, за тях, убийство на техен „събрат“.

Точно 4 дни след смъртта на Флойд, протестиращи буквално запалиха Трето районно управление на полицията в Минеаполис, създавайки жесток прецедент за идните дни. Изгарянето на сградата бе символично за мнозинството от протестиращи афроамериканци, като то даде знак, че „е дошъл краят на полицейската държава“ и че всички последващи актове на насилие са едва ли не позволени.

Гледката в САЩ в момента е покъртителна. В държавата на свободата, „Земята на демокрацията“, както я наричат мнозина, по улиците се води война. Ежедневно, от нощта на 29 май досега, има бунтове в почти всички големи и важни от икономическа гледна точка градове. Протестиращите вече не протестират, а директно се бунтуват против властта, разграбват магазини и нараняват невинни хора. Има убити и ранени полицаи, както и собственици на магазини, чийто единствен грях е бил да се опитат да спрат тълпата от това да рушат собствеността им.

Анализатори сравнително правилно отчитат, че случващото се е следствие на десетилетията таргетирано полицейско насилие спрямо афроамериканците. Подобни демонстрации, организирани от Black Lives Matter, започнаха още през 2014 г. след убийството на 44-годишния в Ерик Гарнър Ню Йорк, който бе поставен в т.нар. „Chokehold” от полицаи – стегнат захват около врата на човек, използван при задържането на граждани, който ограничава дишането. От тогава насам няма година, в която да няма демонстрации, предизвикани от полицейското насилие към афроамерикански, но ескалацията на 29 май 2020 г. е абсолютен прецедент – своеобразен „нов връх“ в напрежението, който и до днес дава отражение в поведението на тълпата в големите градове на САЩ.

Какво следва

По всичко личи, че демонстрациите, прераснали в откровени бунтове в САЩ, скоро няма да спрат и напрежението няма да деескалира. Останалата част на света все повече и повече вижда САЩ като страна, която се обръща сама срещу себе си. Протеститите срещу системното упражняване на насилие към афроамериканци от страна на полицията и расизмът, който все още е силен в Америка, все по често влизат като новини в международното пространство. 

И докато и преди в историята – основно през 60-те и 90-те години на миналия век – също е имало случаи, като този, довел до смъртта на Джорд Флойд, то днес ситуацията е различна. Защото всеки разполага със смартфон, а информацията се разпространява със скоростта на светлината по цялото Земно кълбо. Това значи, че докато преди пак е имало насилие, информацията за което е била замитана под килима, то днес информационният поток е драстично по-труден за контролиране, управление и манипулация.

Много е вероятно в отчаян опит да прекъснат разрастващите се бунтовете, властите в САЩ да намесят армията. Стане ли това – обърне ли се насилствено държавата против своите избиратели – изводът е един: Това е краят на демокрацията в познатия на всички ни вид и първа крачка към тоталитарно управление – защитна реакция, причинена от страха на елита от това да загуби властта си.

По думите на Волфганг Ишингер – бившият посланик на Германия във Вашингтон и председател на Конференцията по сигурност в Мюнхен, който преди дни говори пред The New Yorker:


 „Да се надяваме демонстрациите (заради убийството на Джордж Флойд“, уточнение на автора) по цял свят ще помогнат на Вашингтон да си спомни, че меката политическа сила на САЩ е единственото нещо, което ги различава от другите велики сили - от Китай, през Русия до Европа. Ще е истински трагично, ако администрацията на Тръмп превърне огромната, отворила се пред нея възможност в морална абикация“


Ако Тръмп избере да подходи майсторски и успее да потуши мирно, макар и за пореден път, създалото се етническо напрежение – втоият му мандат вероятно ще бъде гарантиран. Ако ли не – следващият президент на САЩ ще бъде от партията на Демократите. 
 


В категории: Политика


5
Коментара
Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
5
Коментара по темата
5.
_nib_
03.06.2020 12:20:13
2
0
Перчема си изпя песента...Айде да пийне един литър дезинфектант и да си ходи.
4.
Me
03.06.2020 10:55:06
1
7
Един куп плява. Кой няма да гласува за Тръмп? Черните? Че те и досега не са гласували за него, а за демократите. И да, ще вкара армията, щото и иначе остават без държава. Това е опит за преврат на хората зад демократите. До изборите през ноември ще побъркат цял свят само и само да гътнат Тръмп. Още ПЕТ месеца ужаси чакат цял свят заради тях...
3.
****
03.06.2020 05:42:22
2
6
Американците имат сериозен проблем!!! Справка- ЮАР!
2.
Зрител
02.06.2020 23:23:06
1
18
Нормално е да се увеличават.Ако ромите в един български град видят,че в друг град крадат и никой не ги спира,а ги оправдават и съответно политическата партия владееща медиите им гарантира,че няма да се използва сила срещу тях дали ще стоят и гледат как само братята им берат,откъдето им падне.
1.
Ае шматки
02.06.2020 23:06:00
5
14
Моля пишете за дилари очите и прочие свлтаци.
Анализи по световни теми не ви се отдават.
Дори и копирани
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Имунизираните много леко болестта, уверява главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков След 30 минути ще има нова регистрация Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Не се разбрахме и по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството в изборите, каза Костадин Паскалев Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Кворумът се провяла, Росен Желязков ще спаси поста си  Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон"
Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори