×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой е по-голям сектант – кметът на Созопол от БСП Тихомир Янакиев или Йорданка Фандъкова?


Кой е по-голям сектант – кметът на Созопол от БСП Тихомир Янакиев или Йорданка Фандъкова?
Кметът на София Йорданка Фандъкова (вляво) и кметът на Созопол Тихомир Янакиев заедно с факела на мира
02 Юни 2020, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Да не търсят под вола теле, отсече градоначалникът Тихомир Янакиев

Кой е по-голям сектант – кметът на Созопол от БСП Тихомир Янакиев или столичният градоначалник и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова? Това е въпросът, който вълнува жителите на южната морска община, след като вчера бе разпространена позиция от името на общинските съветници от ГЕРБ в Созопол, в която те питат риторично – секта ли доведе Тихомир Янакиев, а въпросът им е отправен чак до Сливенската митрополия? Местните политици дебело подчертават, че реакцията им е провокирана от притеснени граждани, които са се обърнали към тях, за да изразят тревогата си.

Оказа се обаче, че списъкът с хората, които са посрещнали факела на мира и са се включили в т. нар. Пробег на мира, е доста дълъг, а в него са бившият председател на Съвета на Европа Херман ван Ромпой, носителите на Нобелова награда за мир Нелсън Мандела, Майка Тереза, Михаил Горбачов, архиепископ Дезмънд Туту. Също личности, като Кофи Анан (генерален секретар на ООН), Папа Йоан-Павел II, Папа Франциск, Карл Люис, Пол Маккартни и много други. Преди да бъде прекъсната тази година заради международната обстановка, началото на обиколката е дадено тържествено в президентския дворец в Лисабон, Португалия лично от президента Марсело Ребело де Соуса.

На 29 май Тихомир Янакиев посрещна Факела на мира в сградата на Общината, а в центъра на Созопол бе поставена паметна плоча и бе посадено дърво. Два дни след това четиримата общински съветници от ГЕРБ излязоха с острата си декларация, която осъжда действията на новоизбрания градоначалник. Въпреки че не са се подписали поименно, Флагман.бг припомня, че водач на политическата група в местния парламент е изгубилият на балотажа кандидат-кмет Красимира Германова, заедно със съветниците Стойчо Неделчев, Катя Стоянова и Светлана Лулева.

„Какъв религиозен субект и с какъв статут е организацията „Шри Чинмой Център“? Искане за становище по този въпрос са отправили общинските съветници от ГЕРБ-Созопол към Сливенската Света Митрополия и Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий. Повод за това са проведените, преди броени дни, събития в Созопол под мото „Пробег на мира“ на организация, оглавена от Шри Чинмрой.

Десетки жители на морската община се обърнаха към нас, тъй като са силно обезпокоени от новата религиозна структура, която е силно приветствана и подкрепена от кмета Тихомир Янакиев (БСП) и екипа му. Събитията  включваха дейности изключително с участието на деца и подрастващи”, пише в становището на четиримата от ГЕРБ, които напомнят, че от информация в медиите става ясно, че на 14 май т.г. е приключил 12-годишен съдебен процес между Българската православна църква (БПЦ) и организацията "Шри Чинмой Център".

Факелът на мира влезе в Община Созопол, кметът Тихомир Янакиев прие международната щафета

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев заяви пред репортер на Флагман.бг, че не може да разбере от какво е провокирана реакцията на общинските съветници от ГЕРБ, след като срещата, организирана в Общината, не е имала нито политически, нито религиозен характер.

 „Начинът, по който те интерпретират темата, е абсолютно дребнотемие. Явно търсят под вола теле. Ние работим и нещата в Община Созопол вървят добре, въпреки всички трудности, които срещаме. Това може би ги изнервя и ги вади от равновесие. Не мисля, че сме направили нещо нередно. Думата „мир” трябва да обединява хората, а не да ги разделя.  На тази среща всичко се въртеше около мира, посланията за мир и около спорта. Нито се е споменала политика, още по-малко пък религия”, каза Тихомир Янакиев.

„Аз съм баща на три деца, три кръстени православни християнчета като мен и майка им и инсинуацията, която се опитваха да втълпят в обществото не, че ме обижда, но за мен е жалко”, добави градоначалникът на Созопол.

Според Янакиев, загубата на балотажа за кмет от кандидата на ГЕРБ и настоящ водач на политическата група в местния парламент Красимира Германова е в основата на тази реакция.

„Не разбирам защо, това е животът. Аз също съм претърпявал два пъти изборни загуби, но никога не съм търсил по този начин под вола теле. Винаги, когато минат изборите, започваш да работиш, ако нещо не искаш да го подкрепиш, не го правиш и това е в реда на нещата. Никога не съм ровил да видя с кого се е срещал Панайот Рейзи, да търся в Търговския регистър факти за хора или организации, които е приемал в кабинета си. Това за мен е под достойнството ми”, каза още кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Така факелът на мира отново разедини политическия елит в Созопол, а Сливенската митрополия е използвана за арбитър, който ще определя кой е прав и кой – крив. Безспорен факт обаче е, че в Пробега на мира са участвали десетки политици, спортисти и личности в световен мащаб. Освен това по-голямата част от жителите на Созопол са категорични, че откакто Тихомир Янакиев от БСП е поел руля в южната община, хората там дишат спокойно и атмосферата е друга – градът е променен, обновен и отново се усеща духът на древна Аполония.

 


В категории: Созопол


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 5
14
Коментара по темата
14.
Веска
09.06.2020 13:13:17
1
1
А Гербаджийските съветници що не коментират подпорната стена? Сигурно защото вече си имат стачки там...
13.
Тяната
05.06.2020 19:25:27
1
2
Кмете , вуйчо Тишо слез на земята и стига с КГБ-То , пенсионера сте търсили под вола теле.Т и 6-месеца само това правиш.Сега и секта доведе в Светинята за нас-Созопол.Стига си говорил, работи за града и направи поне един тротоар или ремонт на път.Аз живея в Созопол и искам да остана тук.Да не се срамувам от приятели ,че живея в град след 1944г-с партизани и КГБ-то.
12.
*********
05.06.2020 11:46:30
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
Созополия
03.06.2020 14:19:16
5
7
Егати герберските гьонсурати. Съсипахте общината и продължавате да лаете. Какво става г-н Гешев само Божков ли е престъпник,други няма ли?
10.
иво от местните младежи
02.06.2020 23:59:25
0
15
Тесногръдието, дребнотемието, липсоумието и захвърлянето на морал в кошчето са самоубийство само по себе си.Писна ми от всезнайковци и простотии в Созопол. Най-простите са най-заядливите и най-често коментиращите.Просто се изнасям от тук.Кой разбрал разбрал.
9.
до спорещите от двете "велики партии" и
02.06.2020 23:24:55
0
11
...Те се държат като хора...ядат, пият и развратничат...
Помнете, че свадите са за робите и сганта...
/от един филм/
8.
Матей
02.06.2020 23:16:29
2
4
И аз четох решенията на българския съд, там става дума за концерти и провеждането им еди-къде си. Освен това всички събития са под егидата на министерството на спорта, сегашното, на ГЕРБ
7.
Еремия
02.06.2020 22:24:44
4
17
Съвсем наскоро състав на ВКС се произнесе окончателно по дело, заведено от Български хелзински комитет срещу Синода на БПЦ за това, че Синодът е определил организацията на Шри Чинмой за секта. Решението беше в полза на Синода. Така че, да - официално потвърдено от Българския съд това, че Шри Чинмой е секта.

Кой е по-голям сектант, това е въпрос на изследване. Но протестът на съветниците е справедлив, защото Шри Чинмой е секта по определение на най-висшия съдебен орган в РБ.
6.
местен
02.06.2020 22:13:40
3
20
Г-н Янакиев, длъжен си да отговориш : Кога и кой е взел решение и издал позволение за монтаж на паметната плоча на самият вход ва града ? Ако е минала процедурата през Общ. Съвет кой съветник е входирал тази докладна ? Кой определи мястото за монтаж ( срещу Църквата на Созополският Светец Зосим ) ? Случайност ли е ? Партия "МИР" ли са близки до това "движение" ? Смятате ли да я демонтирате ? п.п. твърдения от рода на и "другите плавят така" е слабо и глупаво !
5.
Павел
02.06.2020 21:46:21
1
13
Това, че са се снимали с известни личности не означава, че тези симпатяги не са секта. Привличането на известни хора е един от начините сектите да търсят известност и легитимация, пример за това са сциентолозите. А Флагман, която се води за патриотична медия прави реклама на тази меко казано спорна организация. Изглежда парите не миришат :)
4.
тия да не са йеховисти
02.06.2020 20:49:09
1
10
а да дойдат мен да ме манипулират.....хахахаха
3.
baihui
02.06.2020 19:52:45
5
13
Всички католико-протестантски, юдейски, ислямистки и т.н. секти трябва да бъдат забранени в България!
2.
M
02.06.2020 18:40:39
1
11
ВНИМАНИЕ БЛАГОЕВГРАДЧАНИ!

Днес от 14.30 ч. в Благоевград ще се проведе Пробег на мира. Предупреждаваме, че става въпрос за религиозна пропаганда!

Моля, бъдете внимателни!!!”

Към предупреждението има и прикачен материал от сайта на Българската патриаршия, в който се посочва, че под маската на спортна щафета за мир неоиндуистката секта на индийския гуру Шри Чинмой (1931-2007), почитан от последователите си като божество, осъществява „пийсрън“ – „пробег на мира“, със запалена факла през страната ни. Ангажира в инициативата си нищо неподозиращите кметове на по-големите ни градове, директори на училища, учители по физкултура, техни колеги и най-вече ученици. По време на гостуванията на сектантския тим в съответния град или училище чуждестранните активисти и техните преводачи показват плакат с образа на Шри Чинмой, раздават рекламни лепенки на своя сайт, карат възрастните и децата да държат „огъня на мира“ и ги питат: „Усетихте ли огъня във вас?“. Самопоканилите се „гости“ отправят миротворчески послания, пеят песни на английски език и активно се снимат с незапознатите домакини, а направените снимки на следващ етап използват като ефектна и мащабна самореклама.

„Нужно е всички родители, и особено отговорните за образованието на децата и учениците в България, да се информират адекватно за тази и всяка подобна пропагандна сектантска инициатива, която под формата на спортни или други събития се опитва да привлича към култа нови последователи. Учението и практиките на общността на Шри Чинмой са езически (по-точно неоиндуистки) и окултни по своя характер, включват медитация върху портрета на гуруто Шри Чинмой, произнасяне на мантри и принасяне на дарове в чест на индуистки божества. От нея има много оплаквания по целия свят. Тази организация е поставена в списъци с религиозни общности, които притежават характеристиките на тоталитарните секти”, се казва в материала.

Потърсена за коментар, ръководителят на Православния информационен център Мирела Кючукова заяви: „Да, пуснахме съобщението, защото сме притеснени за децата”. На въпроса откъде са сигурни, че става въпрос за секта, тя поясни: „Информацията ни е достоверна и е от Българската патриаршия“, и препоръча да се свържем с информационния отдел на Българската православна църква в столицата.

„В момента нито аз, нито някой друг имаме време да отговорим на въпросите ви, тъй като всички сме ангажирани с посрещането на Руския патриарх, пристигащ след половин час”, каза началник-отдел „Връзки с обществеността“ при Св. синод на БПЦ-БП, Негово Всеблагоговейнство протойерей Николай Георгиев, и ни препрати към Неврокопската митрополия. От там обясниха, че седалището им е в Гоце Делчев и не знаят за случая в Благоевград.

Самият пробег завърши малко след 14.30 часа пред Младежкия дом. Организаторите на проявата от The Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run /в превод – домът на единството и пробегът на мира на Шри Чинмой/ финишираха с огромен плакат със снимка на гуруто си и името на организацията /движението/. Те бяха придружавани от десетина деца от лекоатлеттически клуб „Джордан“ и учениците от СУИЧЕ, които имаха по това време час по физическо възпитание. Пред Младежкия дом пък ги чакаха гимназисти от ПГСАГ.

Изключително любезни и усмихнати, последователите на индуисткия мистик Шри Чинмой, вярващ, че дългите бягания са път към трансцеденталното, раздаваха на децата стикери и брошурки с информация за Пробега на мира /известен още като Световен пробег на хармонията/. Те разказаха, че пробегът се провежда вече 31 години, сега за пръв път стартира от България и са в Благоевград за трети път. За седем месеца ще минат през всички европейски държави, а същото се прави в цял свят. Конкретно за вчерашния ден обявиха, че ще изминат 88 км, като са тръгнали от Кюстендил и финишират в Симитли.

Интернационалната група от 20 човека от Русия, Великобритания, Франция, Унгария, Чехия, Сърбия представиха своя водач като спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Те поздравиха децата с песен на английски, написана от самия Шри Чинмой, и приканиха всички да подържат факела, за да почувстват, по думите им, единството на мира. Организаторите водеха и фотограф, който направи множество снимки, а накрая някои от присъстващите благоевградчани получиха и картички с послания от Шри Чинмой.

На въпроса дали са секта, както твърди Българската православна църква, член на организацията, представила се като Виолета, обяви: „Не сме секта, индиец е основателят, това значи, че ако те не приемат индийските богове, не приемат и индийските учители. Каузата ни е подкрепена от много хора, включително и от бившия президент на ЮНЕСКО Дейвидсън Хепбърн. Не мисля, че родителите има за какво да се притесняват, ЮНЕСКО е за, а не против децата”, каза Виолета.

Представителят на „Дома на единството и пробега на мира на Шри Чинмой“ за България Костадин Виглов обясни, че не вижда смисъл да коментира. „По-скоро вие като свидетел може да кажете дали родителите има за какво да се притесняват“, обърна се той към репортер на „Струма“ и продължи в уклончив стил да отговаря с въпроси от рода на „А вие как мислите?“.

„Нали уж е спортно събитие? Тогава защо говорят за богове и проповядват идеите си? Този факт веднага трябва да задейства червена лампичка в главите на родителите”, бяха категорични от Православения информационен център в Благоевград.

Пробегът на мира премина вчера и през Дупница. На Аракчийски мост той бе поет от дупнишки ученици, които го донесоха на пл. „Свобода”. Хора от хиляди места от различни националности пренасят посланието за мир, като честта да приеме факела тази година имаше и Дупница.

Бегачите от няколко страни бяха посрещнати от кмета на общината инж. Методи Чимев и заместника му Крум Милев. От дупнишка страна в пренасянето на факела се включиха ученици от ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов“. Чужденците бяха закичени с мартеници, изработени от хората в Центъра за възрастни хора в града. Факелът на мира е носен от едни от най-известните личности като Майка Тереза, Нелсън Мандела, папа Франциск, папа Йоан Павел II, Мохамед Али и много други.

В заседателната зала на Общинския съвет имаше и викторина, като условието бе, че ако не се получат верни отговори, инж. Чимев ще трябва да се включи в пробега и да тича с факела до следващата спирка – Благоевград. Дупнишките младежи обаче показаха знания и не оставиха въпрос без верен отговор.
1.
Flagman PR
02.06.2020 18:25:59
4
15
Замазваме ли:)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори