×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Поставиха под карантира и кмета на Велико Търново д-р Даниел Панов заради контакт с болен от коронавирус
  • Президентът Румен Радев е с отрицателен PCR-тест
  • Плажовете по Черноморието се напълниха заради кошмара на гръцката граница
  • 22 хил. работни места ще бъдат запазени в транспорта и туризма чрез компенсации
  • Започна ремонтът на най-късия път между Ямбол и Южното Черноморие
  • 22 хил. работни места ще бъдат запазени в транспорта и туризма чрез компенсации
  • Една пета от фирмите очакват значителен спад на бизнеса си заради Covid-19
НА ЖИВО

Каква е COVID реалността и можем ли да живеем без много?


31 Май 2020, Неделя, 20:00 ч.

Любен Дилов, проф. Иво Петров и Георги Стоев за живота ни след изолацията

Как ще изглежда животът ни след изолацията и с коронавирус и ще се промени ли моделът ни на общуване - тези теми засегнаха кардиолога проф. Иво Петров, икономиста Георги Стоев и с известния писател и журналист Любен Дилов-син в предаването "COVID реалност" по Bulgaria ON AIR.

Изгубихме ли се в статистиката?

По време на пандемията стотици хиляди българи гледаха или слушаха всяка сутрин и вечер статистическите данни за броя на заболелите с коронавирус у нас. Не се ли изгубихме в тази статистика като хора?

"Стана часно, че този вирус е заболяване на цивилизования свят. Като един гмуркач мога да ви кажа, че на много места не разбраха за съществуването на пандемията или го усетиха заради липсата на доставки. Въпреки всичко смятам, че хубавите неща след тази криза са много повече от лошите. Хората успяха да се видят в друга светлина и да усетят този нов тип свобода, свобода, че видяхме, че можем да живеем без много неща", каза Любен Дилов-син.

"Съгласен съм, че този период ни даде да разберем, че има различни светове. Смятам, че научихме много уроци, особено по отношение на здравната система - тази дълго отлагана дигитализация започна да се случва, има светлина в тунела. Надявам се електронната здравна система да се случи", допълни от своя страна проф. Иво Петров.

Икономистът Георги Стоев също отбеляза положителното на кризата - много сектори в икономиката бяха забавили своята дигитализация, защото можеше и не беше задължителна.

"Със сигурност имаше компании, които спечелиха по време на пандемията, но то целия живот е такъв. Тези кризи идват да покажат на предприемачите, че има смисъл да опитат новото. Разликата между тези, които успяват и тези не е, че вторите са страшно много и никой не знае за тях, а първите са малко, но всички ги знаят. Кризата дръпна завесата зад нормалността на функционирането на икономиката и пазара на труда - умирането на фирми, свиването на фирми, които не са производители, невъзможността да се плащат заплати, съкращаването на хора е нормална част от живота. Това, да си мислим, че ще работим на едно и също място и ще се пенсионираме с добра пенсия и си отиваме на село е невъзможно. Безработните в момента са 100 000 хиляди, голяма част ще трябва да се преквалифицират. Това ще е свързано с промяна на техния профил, ще се сменят и индустрии. Ще има свиване на цели сектори и правителството трябва да е наясно, че икономиката не е тостер - включваш едно копче и тя тръгва. Икономиката е почти жив организъм, тя е спонтанен ред - правителството трябва да подпомага за този ред, но не и да бъдат дестимулирани работодателите за създаване на нова заетост, защото ще има и нови безработни следващите месеци. Те ще достигнат може би и 400 000. Въпросът е колко бързо те ще намерят своята нова реализация.

Станахме ли по-зависими от новите технологии?

"Като човек, който се занимава с фантастика потомствено, чете, пише и участва във форуми, ще кажа, че не е ново това, че с увеличаването на хората на Земята, технологиите дават решения, които да бъдат виртуални. Т.е - да заемаш много по-малко физическо място и по-голямо виртуално. Технологиите направиха нещо революционно в образованието. Онлайн образованието получи такъв ритник, че дори и учителката в Кубрат се принуди да седне пред компютъра и да пее заедно с децата, което едва ли й е хрумвало, че ще се случи в този живот. Това е пример, че имаше области, в които наистина имаше революция, вероятно те ще стават повече с необходимостта за откриване на нови работни места. Цялата икономика на сезонна заетост е под огромен въпрос - какво ще се случи с нея, това е една от най-сериозните икономики в Европа - трудовите номади", каза Дилов-син.

"При нас в медицината е ясно, че няма как операциите да се случват виртуално. Въпреки че има опити - има роботизирана хирургия, която е един от начините да помогнем на повече хора. Според мен българското здравеопазване, а и европейското, трябва да си извади извода от тази криза, че не трябва да зависи от доброто здравеопазване в една страна. Ето в началото на пандемията имаше няколко лекарства, които се смятаха за панацея, но после се оказа, че не е така. Стана ясно, че ние не можем да ги синтезираме, защото нямаме химико-фармацевтична промишленост. Ние се базирама до някаква степен на вноса на някакви първични суровини или поне частично обработени, за да можем да произвеждаме нашите лекарства. И не е само това. Бяхме си зарязали и не дотам добре оборудвали инфекциозните отделения. Не се оказахме достатъчно подготвени. Хубавото е, че България се оказа много малко засегната от коронавируса поради много причини - правителството все навремени мерки, че имаме много добър неспецифичен имунитет. Но ако беше италианският или испанският сценарий щяхме да бъдем съществено затруднени. Така че трябва да си извадим поуките и да направим следващите стъпки, за да сме подготвени в бъдеще за подобна ситуация", заяви проф. Петров.

Върви ли Европа към възраждане на СИВ?

"При нас всичко бе на показ, даже стана добре, че се чуха различни мнение, дори хората заеха страна заради оформилите се лагери Мангъров-Мутафчийски. Това не е лошо, защото хората започнаха да мислят. По-лошо живеят в страните, където има категорично едно мнение. Всичко беше полезно и важно, за мен най-важното е, че погледнахме към границите на медицинската наука. Тепърва ще ставаме свидетели на подобни вируси.
Парадоксално е, че в момента ЕС е изправен пред възможността да направи нов СИВ с тази програма за подпомагане на икономиките след пандемията - трябва да мисли как националните производства не са толкова зависми от Китай", допълни Любен Дилов.

"Ако Европа не намери начин тези пари да циркулират между всички страни, този съюз ще се разпадне. Тези центробежни сили, които имаше преди COVID-19, могат да се задълбочат. Много голяма е отговорността на големите икономики да помогнат на малките. Наша обаче ще бъде отговорността да използваме това, което ни се даде, да бъде инвестирано по предназначение.

Китай ли стана новият доминант в света?

"Всички икономики пострадаха. Може би ще прозвучи изненадващо, но сред бизнеса повече се говори как трябва да се разкачим от Китай, да има диверсификация на доставките, да не сме зависими от един играч на пазара. Това, което се наблюдава като тренд в момента е по-близка дестинация за изнасяне на производството, изграждане на по-малки заводи. България може да се възползва, това е златен шанс, просто не трябва да се пречи на бизнеса и правителството да има визия по този въпрос", заяви Георги Стоев.

"Сега е моментът да се обърне и тренда българи да се лекуват в чужбина. Дълго време турски и гръцки граждани са се лекували в България - защо да не започнат отново? Имаме много предизвикателства и сега е момента, когато преживяваме този катарзис, да излезем по-силни от него.
В обществата, където социалната ножица е по-разкрачена - те ще минат през кризата по-трудно. Надявам си при нас да има баланс", допълни Иво Петров.

Хуморът

И тримата гости отчетоха, че хуморът е бил на ниво по време на пандемията. Проф. Петров припомни и максимата, че "във време на криза и диктатура се раждат хубавите вицове".

Според Любен Дилов героите, които са били създадени по време на пандемията, като ген. Мутафчийски, ще бъдат забравени бързо. Просто такава е човешката нагласа.

Източник: dnes.bg


В категории: Животът


7
Коментара
Летен Атанасовден е!
Летен Атанасовден е! 05/07/2020, Неделя 12:19 0
Притча за щастието
Притча за щастието 05/07/2020, Неделя 10:57 1
7
Коментара по темата
7.
*********
19.06.2020 12:27:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
*********
15.06.2020 19:31:17
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
*********
15.06.2020 14:50:10
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
*********
11.06.2020 09:07:02
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
*********
09.06.2020 23:08:00
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
2.
*********
06.06.2020 00:52:00
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
1.
1
31.05.2020 21:24:30
0
3
Тепърва ще ставаме свидетели на подобни вируси? Ко рече, ко? Ама тая простотия с вирусите на сериал ли ще я обръщаме? Брех, досега можехме да живеем спокойно с милиони вируси около нас, а от тук насетне ще истерясваме на тема вируси.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шефът на полицейско управление загина в тежка катастрофа Шефът на полицейско управление загина в тежка катастрофа Трагедията се разигра в района на бензиностанция ОМВ до пътния възел за град Каспичан Русенец загина в катастрофа с автобус на „Хемус“ Русенец загина в катастрофа с автобус на „Хемус“ Инцидентът е станал край пътен възел „Каспичан“ Звезди въртят кръчми по морето: Ники М. отвори ресторант в Лозенец, Божана и Чилева атакуват Созопол и още… Звезди въртят кръчми по морето: Ники М. отвори ресторант в Лозенец, Божана и Чилева атакуват Созопол и още…

Бизнесът им в повечето случаи е успешен

 

Атанас Балабанов от Царево се издъни яко, хванаха го с 2,22 промила зад волана Атанас Балабанов от Царево се издъни яко, хванаха го с 2,22 промила зад волана

33-годишният мъж е спипан при проверка от ченгетата в Лозенец

Метъл фестивал в Летния театър даде старт на събитийния туризъм в Бургас Метъл фестивал в Летния театър даде старт на събитийния туризъм в Бургас

Годината е по-различна от всички предходни в новата история на България, за спасяването на лятото са нужни интересни, дори екстравагантни решения

При акцията срещу приближени на Божков са намерени лични данни на магистрати и висш служител на МВР При акцията срещу приближени на Божков са намерени лични данни на магистрати и висш служител на МВР Сред информацията са открити снимки дори на деца Дъщерята на Глория започна работа на Слънчака Дъщерята на Глория започна работа на Слънчака

Денем е на плаж, а вечер - по заведенията

 

България поиска обяснение от британското правителство за карантината на туристи България поиска обяснение от британското правителство за карантината на туристи

Посещението на 59 държави, включително Италия, Испания, Турция и Гърция, няма да води до 14-дневна карантина при завръщане на Острова, нашата страна не е в него

Защо Анелия наби Весо Фена Защо Анелия наби Весо Фена

След събитие в столична дискотека той и колегите му искали поредно селфи с певицата, но тя им предложила да се снима за обща снимка с тях, което ги вбесило

Треньорът на "Левски" избухна: Пълна трагедия! Не виждам как ще се променят нещата и предстоят още по-тежки дни Треньорът на "Левски" избухна: Пълна трагедия! Не виждам как ще се променят нещата и предстоят още по-тежки дни

Не виждам никакви ходове. Ситуацията в отбора става все по-тежка, казва спецът

 

Мъж, оцелял при атентатите на 11 септември, почина от коронавирус Мъж, оцелял при атентатите на 11 септември, почина от коронавирус Стивън Купър, електроинженер от Ню Йорк, е починал на 28 март във Флорида Тигър уби пазач в зоопарк в Швейцария Тигър уби пазач в зоопарк в Швейцария

Друг пазач се е притекъл на помощ, но мъжът е починал мигновено

Индиец си поръча маска от злато срещу COVID-19 Индиец си поръча маска от злато срещу COVID-19 Бизнесменът е платил 4 000 долара за изработката Жертви и безследно изчезнали след воден ад в Япония Жертви и безследно изчезнали след воден ад в Япония На 200 хиляди души е наредено да се евакуират Английските пиячи се втурнаха към баровете, дистанцията е мираж Английските пиячи се втурнаха към баровете, дистанцията е мираж 15 милиона халби бира в 23 000 заведения из цялата страна в първия ден след разглабванеот на мерките Над 212 000 случая на коронавирус за денонощие по света Над 212 000 случая на коронавирус за денонощие по света Най-големите увеличения са регистрирани в САЩ, Бразилия и Индия, сочи ежедневният доклад на СЗО Бащата на Борис Джонсън не се извини за нарушението, защити пътуването си до Атина Бащата на Борис Джонсън не се извини за нарушението, защити пътуването си до Атина

Стенли Джонсън заобиколи забраните, като влее в Гърция през България

Истерия в Русия заради "гейски" сладолед Истерия в Русия заради "гейски" сладолед Путин коментира и веещия се на посолството на САЩ в Москва флаг в цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ обществото Почина най-старата котка в света Почина най-старата котка в света Рабъл се спомина на 31 години Германия намали ДДС. Lidl и другите вериги свалиха цените Германия намали ДДС. Lidl и другите вериги свалиха цените Намалените ставки на ДДС се въвеждат временно като антикризисна мярка, която ще важи до края на годината
Николина АНГЕЛКОВА, министър на туризма Николина АНГЕЛКОВА, министър на туризма Колкото българи отиват в Гърция, толкова гърци идват в България Виц на деня Виц на деня Пресконференция на оперативния щаб: Вчера съобщихме за положителен тест на млада жена от град Х. Всъщност, тестът е бил за бременност. Виц на деня Виц на деня - Много хубав часовник имаш...
- Благодаря. Взех го супер евтино от ЛИДЛ. Само 5,99 лв.
- Колко е часът ?
- 77:68.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много хора се страхуват да кажат какво искат. Затова много хора не получават това, което искат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори