×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Малките големи тайни за идеален крем карамел… без шупли


28 Май 2020, Четвъртък, 14:18 ч.
Автор: Флагман.БГ

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики

Точно така. Всяко нещо си има малки Големи тайни. Всички знаят, че идеалният крем карамел е плътен, без шупли и много, много вкусен.

Не ми е минавало през ум дори да се занимавам да пиша рецепта за крем карамел, защото е един много лесничък десерт. Честно казано, това е единственият десерт, който обичам и ям безотказно по всяко време на годината и във всеки час на денонощието, съветват от сайта cookwithasmile.com.

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики! Тъкмо си помислих, че не познавам човек, който да не обича крем карамел и се спрях. Собственият ми благоверен съпруг допреди няколко години категорично не желаеше да опита дори. Не знам … детско отвращение някакво…

Внезапно и неочаквано обаче, нещо му стана, и сега е пръв нареден с лъжицата и борбата за заветните купички понякога е направо комична.

И сега – митовете и легендите за крем карамела. Продуктите да са затоплени… Мит или не, теорията на крем карамела казва, че когато продуктите са затоплени, структурата е гарантирано плътна и без шупли. Вариантите са:

– добавя се горещо мляко на тънка струйка към яйцата, които са разбити със захар. В този случай, ако яйцата са от хладилника, има вероятност да се пресекат, затова е препоръчително да са на стайна температура.

– добавя се топло, но не горещо, мляко към яйцата. Пак е добре да са със стайна температура и млякото да се добавя постепенно.

– третият вариант е да се работи със студени продукти – разбиват се яйцата и захарта, добавя се студено мляко и се разбърква до пълното разтваряне на захарта. В разрез е с всякакви теории на сладкарството и яйчните кремове, но работи.

Бъркането с миксер на яйцата и захарта. Никога не съм го правила. Не виждам как вкарването на толкова въздух ще помогне за плътната структура на крем карамела. У нас се работи с най-обикновена телена бъркалка и лъжица.

Съдовете за печене – мисля, че само в компотен буркан не съм пекла крем карамел. Мога да ви изредя какво съм ползвала – формички за суфле, тава от йенско стъкло, тавичка с незалепващо покритие и порцеланови чашки. Проблемът с порцелановите чашки е, че може да се пукнат, когато налеете карамелизираната захар. За предпочитане е да се сдобиете с метални формички.

Пропорциите – тук вече навлизаме в сферата на „у нас го правим така“. Всяка къща си има рецепта и в детството ми, когато всички продукти в магазините бяха в оскъдни количества, да се сложат повечко яйца си беше направо нечувано. Поне у нас.  Но на мен пропорцията литър мляко с четири-пет яйца не ми харесва, защото кремът няма достатъчно плътност. Съотношението 1 л. мляко и 8 яйца дава най-добри резултати.

Мляко или сметана? Категорично – мляко! Сметаната прави крем карамела много плътен, дори тежък. Пробвала съм разни варианти на пропорции мляко:сметана, но те отдавна останаха назад във времето. Все пак е въпрос на личен избор дали да пробвате с мляко и сметана 1:1 или 2:1 и да решите как ви харесва повече.

Накрая – печенето. Точно тук е тайната и цялата магия да извадиш крем карамел без шупли. Ясно е, че говорим за печене на водна баня. Моята тайна, имам предвид. И тя е лед. Точно така – кубчета лед. Виждала съм различни температурни граници в различни източници и вариациите са в доста широк диапазон от 130 до 180 градуса. Аз пека крем карамел на 140 градуса за час и половина. Това време се отнася за крем карамел в метални купички, които събират около 100 мл. течност. На всеки 25 минути добавям по 3-4 кубчета лед в тавата с вода. Никакво значение няма дали е завряла, дали се кани да заври и така нататък. Добавям си лед и толкова. Може и студена вода. Не е проблем. Аз предпочитам лед през 25 минути. Не ползвам функция вентилатор. Шуплите в крем карамела обикновено са в резултат на висока температура на печене или недостатъчно количество вода в тавата за водната баня, което пак означава твърде висока температура за яйчната смес.

И най-накрая стигам до рецептата.

  • 1 л. прясно мляко
  • 8 яйца
  • 200 г. захар
  • 2 ч. л. ванилов екстракт – по желание

За карамел – 200 гр. захар

Аз предпочитам да си правя карамела в отделен съд. Ако сте свикнали да карамелизирате захар направо в шоличките или в чашките – ваша воля. Слагам захарта в тиган с незалепващо покритие и оставям на умерена температура. Не бъркам преди да се карамелизира, а разклащам тигана. Когато карамелът е готов, разпределям във формичките. Слагам по 1 с. л. карамел. Когато карамелът е повече има вероятност да не успее да се разтопи напълно и да остане твърд на дъното на формичките.

Разбивам яйцата и захарта с телена бъркалка, добавям топлото, но не горещо мляко и ванилията и с обикновена лъжица разбърквам докато захарта се разтвори напълно.

Разпределям сместа във формичките, подреждам в тава и слагам във фурната. Наливам вода с шише или кана, така че формичките да са покрити поне наполовина, а още по-добре до 3/4. По-удобно е с шишето. Ако предварително се налее водата в тавата, едно че тежи и второ при пренасянето до фурната може да плисне.

За печенето обясних по-нагоре, за леда обясних и накрая ще кажа, че оставям крем карамела във водната баня поне 2 часа след като го извадя от фурната и едва тогава прибирам в хладилника.

Изваждането на крем карамел от формичките не е никак задължително. Много е приятно да си хапваш докато отдолу избие карамеленият сос. В случай, че искате да го сервирате в чинийка, ползвайте ножче за да минете по ръбовете и след това с потупване (почукване) обърнете крема.

 


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Росица
31.05.2020 12:42:33
0
0
Аз съм най нещастната жена на света, защото мъжът ми не признава крем карамел без шупли. През шуплите карамела влизал в крема и го правел по вкусен. Моята рецепта е следната: 6 яйца,б00мл. Мляко 1 ванилия 100 гр. Захар. Захарта и ванилията се прибавят към млякото и се кипват на котлон. Оставяме да изстине, до температура за бебешко мляко и след това прибавяме разбитите яйца. Аз лично след бъркането прецеждам, за да остане гладка течност и пека на водна баня на 160 гр. Разбира се , на дъното слагам изливам карамелизирана захар смесена с малко лимон.
2.
х
30.05.2020 10:55:42
0
1
Поне да бяхне написали името на блогърката, от която е копирана статията.
1.
А
29.05.2020 20:38:12
2
3
за сутлажа некоя тънкост нема ли
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тъмната страна на изкуствения интелект: Ненаситният консуматор на ресурси Тъмната страна на изкуствения интелект: Ненаситният консуматор на ресурси ChatGPT се нуждае от 3,617 NVIDIA HGX A100 сървъра, с над 28,936 графичи процесора (GPUs), за да работи - около 564 MWh на ден LUNAR оставя без дъх Царево тази вечер, слиза на юг в следващите три нощи (ОБНОВЕНА) LUNAR оставя без дъх Царево тази вечер, слиза на юг в следващите три нощи (ОБНОВЕНА) Иновативният фестивал гостува на Царево, Лозенец, Ахтопол и Синеморец от 1 до 4 август,  с различни 3D визуализации на върха на вълните и проекции по сградите Победителката в "Ергенът" Адриана се пробва в музиката (ВИДЕО) Победителката в "Ергенът" Адриана се пробва в музиката (ВИДЕО) Велчева има талант в пеенето Златно правило - колко време трябва да ни отнема ходенето по малка нужда Златно правило - колко време трябва да ни отнема ходенето по малка нужда 21 секунди е прието за най-нормално Как да се отървем от паяците у дома Как да се отървем от паяците у дома Пускайте прахосмукачка редовно, особено в ъглите и зад мебелите "Тракия" е временно затворена в посока Бургас, моторист загина при зловещ сблъсък "Тракия" е временно затворена в посока Бургас, моторист загина при зловещ сблъсък Във фаталната катастрофа участваха млади шофьори Смъртта на Людмила Живкова и сина й може би е свързана с проклятието на Бастет Смъртта на Людмила Живкова и сина й може би е свързана с проклятието на Бастет Светлите сили разрушават матрицата на рептилите, казва уфологът. Според него много от пожарите са запалени от обсебени хора, управлявани от нисшите астрали За какво служи малкото копче на предпазния колан За какво служи малкото копче на предпазния колан Основната функция на това интересно дизайнерско решение е доста полезна Страшно задръстване на пътя Бургас-Созопол Страшно задръстване на пътя Бургас-Созопол "Колеги и колежки, това е в посока Бургас", споделя притеснен гражданин за тапата Живеят ли децата в СПИ "Христо Ботев" като в дом на ужасите? МОН се разграничи категорично от позицията на омбудсмана Живеят ли децата в СПИ "Христо Ботев" като в дом на ужасите? МОН се разграничи категорично от позицията на омбудсмана "Снимките (с мизерни условия) отразяват моментно състояние на част от сградата, която не се използва", уточняват от министерството
Илон Мъск призова за разпадане на ЕС, милиардерът счита, че демокрацията на Стария континент е в процес на унищожаване Илон Мъск призова за разпадане на ЕС, милиардерът счита, че демокрацията на Стария континент е в процес на унищожаване Предприемачът е на мнение, че свободата на словото е ограничена в световен мащаб Тръмп нареди две ядрени подводници да бъдат преместени в близост до Русия, причината са думи на Медведев Тръмп нареди две ядрени подводници да бъдат преместени в близост до Русия, причината са думи на Медведев В Белия дом и Кремъл са на тръни Зевзек попадна насаме с актриса от филми за възрастни и много голи мъже, шашна ги с реакцията си Зевзек попадна насаме с актриса от филми за възрастни и много голи мъже, шашна ги с реакцията си Шегаджията им се подиграл сериозно, юноша пък опитал да се възползва от Бони на промоция Модел със смущаващо признание: Отказах да правя секс с баскетболна звезда и охраната му се отнесе лошо с мен Модел със смущаващо признание: Отказах да правя секс с баскетболна звезда и охраната му се отнесе лошо с мен Тя твърди, че е изоставена на остров Продават на търг светлинния меч на Дарт Вейдър, цената се очаква да е огромна Продават на търг светлинния меч на Дарт Вейдър, цената се очаква да е огромна Ценният артикул предизвиква голям интерес, наддаването ще е голямо Майка уби сина си, насече тялото му с брадва и го е укри в бидон Майка уби сина си, насече тялото му с брадва и го е укри в бидон Трагедия в Италия Тигър уби работник в зоопарк в чужбина Тигър уби работник в зоопарк в чужбина Починалият бе ръководител Разкриха последното желание на трагично загиналата Лаура Далмайер Разкриха последното желание на трагично загиналата Лаура Далмайер Тя не е искала тялото й да бъде местено при фатален инцидент в планината Не е за вярване каква заплата получава Осимен в Турция Не е за вярване каква заплата получава Осимен в Турция Галатасарай позлати централния нападател Путин отговори на ултиматума на Тръмп с намек за „Орешник“ Путин отговори на ултиматума на Тръмп с намек за „Орешник“ Ако Киев не е готов за преговори, Москва ще чака, каза той
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Ако почнем да закриваме всеки орган на държавата, който не работи, трябва да закрием цялата държава Виц на деня Виц на деня Свалка:
- Госпожице, много ми харесвате! Искам проблеми от вас.
Виц на деня Виц на деня - Когато не мога да заспя, броя жените, с които съм правил любов!
- А защо не овце?
- Е, то беше веднъж!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Говорете истината
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори