×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Затварят АМ "Тракия" между 157 и 162 км за ремонт в посока Бургас
  • Лятото започва с жеги от 35 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Малките големи тайни за идеален крем карамел… без шупли


28 Май 2020, Четвъртък, 14:18 ч.
Автор: Флагман.БГ

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики

Точно така. Всяко нещо си има малки Големи тайни. Всички знаят, че идеалният крем карамел е плътен, без шупли и много, много вкусен.

Не ми е минавало през ум дори да се занимавам да пиша рецепта за крем карамел, защото е един много лесничък десерт. Честно казано, това е единственият десерт, който обичам и ям безотказно по всяко време на годината и във всеки час на денонощието, съветват от сайта cookwithasmile.com.

Няма какво да говорим, крем карамел е класика, но не каква да е, а Класиката на всички видове класики! Тъкмо си помислих, че не познавам човек, който да не обича крем карамел и се спрях. Собственият ми благоверен съпруг допреди няколко години категорично не желаеше да опита дори. Не знам … детско отвращение някакво…

Внезапно и неочаквано обаче, нещо му стана, и сега е пръв нареден с лъжицата и борбата за заветните купички понякога е направо комична.

И сега – митовете и легендите за крем карамела. Продуктите да са затоплени… Мит или не, теорията на крем карамела казва, че когато продуктите са затоплени, структурата е гарантирано плътна и без шупли. Вариантите са:

– добавя се горещо мляко на тънка струйка към яйцата, които са разбити със захар. В този случай, ако яйцата са от хладилника, има вероятност да се пресекат, затова е препоръчително да са на стайна температура.

– добавя се топло, но не горещо, мляко към яйцата. Пак е добре да са със стайна температура и млякото да се добавя постепенно.

– третият вариант е да се работи със студени продукти – разбиват се яйцата и захарта, добавя се студено мляко и се разбърква до пълното разтваряне на захарта. В разрез е с всякакви теории на сладкарството и яйчните кремове, но работи.

Бъркането с миксер на яйцата и захарта. Никога не съм го правила. Не виждам как вкарването на толкова въздух ще помогне за плътната структура на крем карамела. У нас се работи с най-обикновена телена бъркалка и лъжица.

Съдовете за печене – мисля, че само в компотен буркан не съм пекла крем карамел. Мога да ви изредя какво съм ползвала – формички за суфле, тава от йенско стъкло, тавичка с незалепващо покритие и порцеланови чашки. Проблемът с порцелановите чашки е, че може да се пукнат, когато налеете карамелизираната захар. За предпочитане е да се сдобиете с метални формички.

Пропорциите – тук вече навлизаме в сферата на „у нас го правим така“. Всяка къща си има рецепта и в детството ми, когато всички продукти в магазините бяха в оскъдни количества, да се сложат повечко яйца си беше направо нечувано. Поне у нас.  Но на мен пропорцията литър мляко с четири-пет яйца не ми харесва, защото кремът няма достатъчно плътност. Съотношението 1 л. мляко и 8 яйца дава най-добри резултати.

Мляко или сметана? Категорично – мляко! Сметаната прави крем карамела много плътен, дори тежък. Пробвала съм разни варианти на пропорции мляко:сметана, но те отдавна останаха назад във времето. Все пак е въпрос на личен избор дали да пробвате с мляко и сметана 1:1 или 2:1 и да решите как ви харесва повече.

Накрая – печенето. Точно тук е тайната и цялата магия да извадиш крем карамел без шупли. Ясно е, че говорим за печене на водна баня. Моята тайна, имам предвид. И тя е лед. Точно така – кубчета лед. Виждала съм различни температурни граници в различни източници и вариациите са в доста широк диапазон от 130 до 180 градуса. Аз пека крем карамел на 140 градуса за час и половина. Това време се отнася за крем карамел в метални купички, които събират около 100 мл. течност. На всеки 25 минути добавям по 3-4 кубчета лед в тавата с вода. Никакво значение няма дали е завряла, дали се кани да заври и така нататък. Добавям си лед и толкова. Може и студена вода. Не е проблем. Аз предпочитам лед през 25 минути. Не ползвам функция вентилатор. Шуплите в крем карамела обикновено са в резултат на висока температура на печене или недостатъчно количество вода в тавата за водната баня, което пак означава твърде висока температура за яйчната смес.

И най-накрая стигам до рецептата.

  • 1 л. прясно мляко
  • 8 яйца
  • 200 г. захар
  • 2 ч. л. ванилов екстракт – по желание

За карамел – 200 гр. захар

Аз предпочитам да си правя карамела в отделен съд. Ако сте свикнали да карамелизирате захар направо в шоличките или в чашките – ваша воля. Слагам захарта в тиган с незалепващо покритие и оставям на умерена температура. Не бъркам преди да се карамелизира, а разклащам тигана. Когато карамелът е готов, разпределям във формичките. Слагам по 1 с. л. карамел. Когато карамелът е повече има вероятност да не успее да се разтопи напълно и да остане твърд на дъното на формичките.

Разбивам яйцата и захарта с телена бъркалка, добавям топлото, но не горещо мляко и ванилията и с обикновена лъжица разбърквам докато захарта се разтвори напълно.

Разпределям сместа във формичките, подреждам в тава и слагам във фурната. Наливам вода с шише или кана, така че формичките да са покрити поне наполовина, а още по-добре до 3/4. По-удобно е с шишето. Ако предварително се налее водата в тавата, едно че тежи и второ при пренасянето до фурната може да плисне.

За печенето обясних по-нагоре, за леда обясних и накрая ще кажа, че оставям крем карамела във водната баня поне 2 часа след като го извадя от фурната и едва тогава прибирам в хладилника.

Изваждането на крем карамел от формичките не е никак задължително. Много е приятно да си хапваш докато отдолу избие карамеленият сос. В случай, че искате да го сервирате в чинийка, ползвайте ножче за да минете по ръбовете и след това с потупване (почукване) обърнете крема.

 


В категории: Животът


3
Коментара
Липсва ли ви като шоумен
Липсва ли ви като шоумен 17/06/2025, Вторник 16:41 0
3
Коментара по темата
3.
Росица
31.05.2020 12:42:33
0
0
Аз съм най нещастната жена на света, защото мъжът ми не признава крем карамел без шупли. През шуплите карамела влизал в крема и го правел по вкусен. Моята рецепта е следната: 6 яйца,б00мл. Мляко 1 ванилия 100 гр. Захар. Захарта и ванилията се прибавят към млякото и се кипват на котлон. Оставяме да изстине, до температура за бебешко мляко и след това прибавяме разбитите яйца. Аз лично след бъркането прецеждам, за да остане гладка течност и пека на водна баня на 160 гр. Разбира се , на дъното слагам изливам карамелизирана захар смесена с малко лимон.
2.
х
30.05.2020 10:55:42
0
1
Поне да бяхне написали името на блогърката, от която е копирана статията.
1.
А
29.05.2020 20:38:12
2
3
за сутлажа некоя тънкост нема ли
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Липсва ли ви като шоумен Липсва ли ви като шоумен Той е фигура с много силна енергия, казва Боби Борисов Кадрови трус във "Фрапорт": Освободиха изп.директор на летищата в Бургас и Варна Франк Кванте Кадрови трус във "Фрапорт": Освободиха изп.директор на летищата в Бургас и Варна Франк Кванте Системното неглижиране на летище Бургас ли доведе до смяната на досегашния оперативен ръковиодител на двата аеропорта  BKFC се завръща в България с грандиозен спектакъл в Бургас BKFC се завръща в България с грандиозен спектакъл в Бургас Арена Бургас ще бъде арена с истински бойни емоции на 8 ноември Езиков абсурд: Новият квартал на Бургас "Мадика" се оказа "чурка", сменят името му Езиков абсурд: Новият квартал на Бургас "Мадика" се оказа "чурка", сменят името му Предложението е да се именува кв. "Тракия" - в чест на наследниците на хилядите тракийски бежанци, дошли в Бургас преди век Празник на смокинята в Созопол: Лято, традиции и изкушения Празник на смокинята в Созопол: Лято, традиции и изкушения Посетителите ще имат възможност да опитат домашно приготвени изкушения от смокини – от сладка, десерти и сиропи, до прочутата смокинова ракия Катастрофа блокира движението между Несебър и Бяла край с. Баня Катастрофа блокира движението между Несебър и Бяла край с. Баня Пътуващите да се заредят с търпение Извънредно! Каналджия с Порше Кайен спретна бясна гонка с полицаите в Бургас, арестуваха го (СНИМКИ/ВИДЕО) Извънредно! Каналджия с Порше Кайен спретна бясна гонка с полицаите в Бургас, арестуваха го (СНИМКИ/ВИДЕО) Задържаните са трима мъже, които твърдят, че са мароканци, издирва се четвърти Купуват тейзъри на полицаите, тестват електрошока първо върху тях Купуват тейзъри на полицаите, тестват електрошока първо върху тях Униформените ще получат и елечета за бодикамери Даде 100 лева, за да стане известна Даде 100 лева, за да стане известна Блондинката е приемана от зрителите като човек, когото свързват с ежедневието си и може би затова смятат, че я познават. Убеждава се и днес в това, когато се среща със свои почитатели Тази турска звезда няма да е безработна дълго, връща се в ефир Тази турска звезда няма да е безработна дълго, връща се в ефир Крехката красавица, която е трън в очите на управляващите от няколко месеца насам, сключи договор за участие в новия сериал „Косата”
Гласът, който ни липсваше, се завръща: Белослава на живо в Лозенец Гласът, който ни липсваше, се завръща: Белослава на живо в Лозенец Сцената в Парк Лозенец (над Hacienda Beach) ще се превърне в акустичен оазис, където ще прозвучат песни, които помним и обичаме Зам.-министърът на образованието и науката акад. Витанов се запозна с дейността на световноизвестната Лаборатория по математична химия в Бургас Зам.-министърът на образованието и науката акад. Витанов се запозна с дейността на световноизвестната Лаборатория по математична химия в Бургас Акад. Витанов поздрави академичното ръководство за това, че бургаското висше държавно училище е със статут на научно-изследователки университет и за разширяването на структурата му с нов Факултет по фармация Форум за свързаност Бургас 2025 ще се проведе на 19 юни Форум за свързаност Бургас 2025 ще се проведе на 19 юни Форумът поставя специален акцент върху региона на Черно море и ще събере на едно място водещи експерти и заинтересовани страни от академичните среди Егаси феста2025 идва с армия от рапъри за най–якия лайф на лятото в Бургас - 100 кила и още 20 изпълнители се качват на сцената Егаси феста2025 идва с армия от рапъри за най–якия лайф на лятото в Бургас - 100 кила и още 20 изпълнители се качват на сцената На сцената ще се качат над 20 артиста, които ще вдигнат градуса на настроението до крайност Предсказа смъртта си Предсказа смъртта си Баща му сам изкопава гроба му по стар руски обичай Не ги изхвърляйте, може да спечелите Не ги изхвърляйте, може да спечелите По-далновидни граждани вече намират алтернативен подход – предлагат старите банкноти и монети за продажба в онлайн платформи 25-годишен украинец заловен с наркотици в Свети Влас 25-годишен украинец заловен с наркотици в Свети Влас Канабис и електронна везна иззети от жилище в Свети Влас Тази блондинка ще замени Натали Трифонова Тази блондинка ще замени Натали Трифонова Преди да се озове пред камерата на една от най-гледаните телевизии в страната, плевенчанката вече е била познато лице от различни формати Русия с тежки атаки по Киев и Одеса, има загинал американец Русия с тежки атаки по Киев и Одеса, има загинал американец В черноморския град бе обявена нощна тревога, която продължи 3 часа Късмет за Водолея, а Девата да се пази от насилници Късмет за Водолея, а Девата да се пази от насилници Хороскоп за деня – 17 юни 2025, вторник
Кристин Лагард, ЕЦБ Кристин Лагард, ЕЦБ Назрял е моментът за глобално евро Виц на деня Виц на деня - Господине, вдигнете си ципа на панталона, че ще ви излети "птичето"!
- Спокойно, ще се върне! Нали "яйцата" му са тук...
Виц на деня Виц на деня - Рангеле, кое ти допада най-много в мен?
- Ракията на баща ти.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Хората, които пият, са много по-щедри от трезвениците."
КАТ
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори