×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Петър Кънев: Как решихте за държавните бензиностанции след 10 години ултралиберално управление?


Петър Кънев: Как решихте за държавните бензиностанции след 10 години ултралиберално управление?
Изграждането на държавните бензиностанции ще е дълъг процес, в момента най-важното са данъчните складове, категоричен е икономическият министър (вдясно)
21 Май 2020, Четвъртък, 10:20 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ снимки: Авторът

И къде е КЗК, попита депутатът, но получи неочакван отговор от икономическия министър - че данъчните складове са по-важни

Лансираната от правителството идея за създаване на държавни бензиностанции стана предмет на обсъждане и на последното заседание на парламентарната икономическа комисия в сряда. На него бяха зададени актуални въпроси към ресорния министър Емил Караниколов.

Председателят на комисията Петър Кънев – бургаски депутат от „БСП за България“, също имаше питания.

По отношение на бензиностанциите той се обърна към Караниколов: „Хайде да ни открехнете малко – как така, след десет години доста ултралиберално управление, изведнъж се оказа, че държавата трябва да спасява. Къде е в цялата тази ситуация КЗК (Комисията за защита на конкуренцията), защото в края на краищата си има и регулатор? Аз лично винаги съм казвал, че държавният монопол е нещо ужасно. Но по-ужасно от него е частният монопол.“

Петър Кънев поиска разяснение на идеите на правителството и попита какво е становището на икономическия министър.

На въпроса „защо след десет години“, според Караниколов, отговорът бил „много интересен – заради кризата“.

„Заради тази инфекция, която влезе в целия свят и въобще заради онази търговска война между няколко големи, може би най-големите държави производители (на петрол)“, обясни той.

И друг път се виждало как, когато цената на петрола на международните борси се повиши, у нас тя се вдигала до часове, а когато спадне – в България промяната се отразявала след седмици.

Сега обаче това станало съвсем явно заради драстичния спад на стойността на „черното злато“ и на фона на невиждани отрицателни фючърси.

„При нас промяната дойде след 13-14 дни“, каза Караниколов.

От петролния бранш у нас винаги имали обяснение на разминаванията в динамиката на цените по света и у нас.

При настоящата, необичайна ситуация данъчните складове за горива в България били пълни.

Емил Караниколов припомни, че вече има представен анализ от финансовия министър Владислав Горанов.

„Той каза най-важното – големите бензиностанции продават с десетки стотинки (30 или 70, в зависимост) по-скъпо от малките. Г-н председател, темата с бензиностанциите е интересна на гражданите и на обществото“, заяви Караниколов, за да подчертае, че всъщност в съответния законопроект на правителството има нещо по-важно.

Икономическият министър се позова на „много интересен“ анализ на КЗК.

„Те изрично казват – има проблеми с данъчните складове, не се създава необходимата конкуренция, което води до това да не влизат нови инвеститори или предприемачи в този сектор. Министър Горанов беше ясен – данъчните складове са в няколко частни субекта. Единият от тях притежава над 70%“, каза още Емил Караниколов.

Една от целите на законопроекта била да се създаде държавно предприятие, в което да се прехвърлят обекти от държавния резерв – складове за гориво. Те навремето били със статут на данъчни складове, но след това по неясни причини били трансформирани.

„За нас е изключително важно държавата да използва тези два обекта, а вероятно и да създаде трети обект по отношение на това повече представители на този бизнес да имат интерес да се включат в този сектор. Колкото повече представители – доставчици на горива, имаш, толкова повече можеш да разчиташ на цена, толкова повече можеш да разчиташ на качество“, обясни Караниколов.

Според него сегашните малко притежатели на данъчни складове нямали интерес да допускат конкуренти.

Икономическият министър разясни и идеята за бъдещите държавни бензиностанции, макар че според него тя е по-маловажна. Това щяло да стане, след като съответната държавна компания създаде собствено търговско дружество. То щяло да регламентира модел на типови бензиностанции.

Държавата пък щяла да прехвърли терени към дружеството, а то на пазарен принцип - да кандидатства за финансиране за изграждане на обектите през банкови кредити или по друг начин.

С други думи създаването на бензиностанциите се очертавало да е доста продължителен процес.

Затова и Емил Караниколов бе категоричен в своето заключение: „В момента най-важното е данъчните складове. Имаме ли данъчните складове, ние ще имаме по-конкурентна среда и аз мисля, че това ще реши един сериозен проблем в този сектор, но не и всичките. Имаме подкрепата на малките, имаме подкрепата и на големите, въпреки че малки и големи в този сектор няма.“

 


В категории: Политика , Бизнес


6
Коментара по темата
6.
До 3
21.05.2020 15:45:51
0
1
А да си чувал за Инса ойл ;|
5.
3
21.05.2020 15:27:04
0
0
Къв пеевски ве прокопиеви тролясни малоуми, валентин златев държи лукойла.
4.
1
21.05.2020 15:04:39
1
1
Ей това ако не е фарс, комунист да иска либерален пазар а ГЕРБ, комунистически модел на държавни бензиностанции :))))
За съжаление обаче целта не е да има ниски цени а просто Пеевски да си пълни тулупа а държавното дружество ще излиза вечно в загуба. Само не мога да си обясня как не вие срам в тези гладни времена вместо да дарите парите за болни деца събиращи капачки и sms за да живият, Вие да си пълните дебелите з*дници.
3.
1
21.05.2020 14:59:33
0
1
Аз не мога да си обясня тази наглост да изхарчат над милиард, който може да дадете на наистина нуждаещи се хора, болни деца, безработни,говорейки пълни глупости за държавни бензиностанции на които няма как да продавате горива на цени по ниски от тези които имаме в момента на нискобюджетните бензиностанции. Що за наглост и безочие е това да изхарчите нашите данъци и чрез проста схема да откраднете поне половината, първо чрез строителството, после чрез контролираният от Пеевски доставчик. Защото нали се сещате, че държавата няма собствена рафирения. Просто темата е толкова дълбока, че не може да се побере в един коментар но мисля, че на доста хора им е ясна "благородната" цел.
2.
Работата е у калъ
21.05.2020 14:06:11
0
1
Вижте кои са министри и кой им е прайм министър и повече не е нужно да говорим
1.
Какавиди
21.05.2020 11:04:45
0
12
Ами решиха,да.Пазят си постовете и се чудят,как да излъжат хората.Като Аец Белене,завод на Фолксваген,КТБ и много други.Разсипаха Петрол с активи за 2млрд.лв,сега 2020г.щели да правят държавни бензиностанции.Глупости това няма,как да стане.Помнете ми думата,това е поредната нагла лъжа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Проучване: 10 основни риска пред България в следващите 10 години Интересно е да се отбележи, че в Топ 10 е попаднал само един от смятаните за базови рискове, свързани със социално-икономическото развитие на България Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Участъкът в Камено отново е Районно управление, началник е главен инспектор Михаил Георгиев Състав от общо 36 полицаи ще се грижат за спокойствието и сигурността в общината Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Петя Банкова вече е обвиняема и за принуда Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Банкова в ареста окончателно ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" ГЕРБ, ДПС и мошениците от "Харвард" започнаха подмолна война срещу "Синя България" Даваме възможност на българите, за които консервативните ценности са приоритет, да бъдат представлявани в Народното събрание и за нас ПП"Възраждане" не може да е партньор, те са против всичко, което ние подкрепяме Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Срам за ПП и ДБ - Дани Митов е от тях, дойде в ГЕРБ, за да е мост между партиите, обяви Борисов Съдебната реформа и промените в Конституцията били "провал"
Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115%
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори