×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В ЕС работят по 29 проекта за ваксини и по 86 за лекарство срещу коронавируса


01 Май 2020, Петък, 14:03 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тук говорим не само за фармацевтични компании, но и университети, каза Ноел Уатион

В Европейския съюз са в ход 29 проекта за разработване на ваксина и 86 на лекарство срещу Covid-19. Това заяви в специално интервю за БНР заместник-директорът на Европейската агенция по лекарствата Ноел Уатион.„В момента сме в контакт с ръководителите на 29 проекта за разработване на ваксина и с 86 на лекарство. Тук говорим не само за фармацевтични компании, но и университети“, каза той в интервю за програма „Хоризонт“.

„Това, което правим ние, е да предложим набор от мерки, които да подкрепят разработването на лекарство и ваксина. Те са бърз научен съвет, който предоставяме, преглед на всички данни и незабавно даване на обратна връзка. Създадохме и ускорена процедура за оценка, която позволява да се съкрати цялостно научния процес“, добави той в интервю за предаването „Преди всички“.

- В тази криза има два основни въпроса - за лекарство и за ваксина. Нека първо да се фокусираме върху потенциалните терапии, които в момента са на етап клинично изпитание - колко са те и каква е ролята на Европейската агенция по лекарствата в този процес?

- В момента има множество проекти по цял свят, всички сме съсредоточени върху борбата срещу Covid-19, има глобално усилие. В Европейския съюз чрез създаването на работна група към Европейската агенция по лекарствата правим така, че отговорът на Covid-19 да е от най-висок приоритет не само за намиране на лекарство, но и за разработване на ваксини.

В момента сме в контакт с ръководителите на 29 проекта за разработване на ваксина и с 86 на лекарство и тук говорим не само за фармацевтични компании, но и университети. Това, което правим ние е да предложим набор от мерки, които да подкрепят разработването на лекарства и ваксина и те са бърз научен съвет, който предоставяме, преглед на всички данни и незабавно даване на обратна връзка, създадохме и ускорена процедура за оценка, която позволява да се съкрати цялостно научния процес.

Важно е да подчертаем, разбира се, че всички сме поставени под огромен натиск за намиране на лекарство и ваксина. Но е в интерес на обществото и двете да бъдат ефикасни и не само това, но и да са безопасни за употреба. В противен случай ще създадем нов проблем.

- И големият въпрос, който хората биха задали, е кога ще имаме лекарство или ваксина, колко близо сме до този момент?

- Това е много добър въпрос, но разбирате огромния натиск. И въпреки че сме в контакт с много ръководители на проекти, важно е да се подчертае, че към момента все още няма доказана ефективна терапия, нито одобрена ваксина. Събират се данни, преразглеждат се и трябва да имаме предвид, че са нужни още няколко месеца преди да кажем - ОК, и да пуснем лекарство на пазара, за което имаме достатъчно доказателства, че е едновременно ефикасно и безопасно.

- Каквото и лекарство или ваксина да бъде открито, то трябва да бъде одобрено първо от Европейската агенция по лекарствата или това зависи от националните правителства?

- Зависи от вида лекарство и вида ваксина. Имаме видове лекарства и ваксини, които трябва да преминат през така наречената централизирана процедура на ниво Европейска агенция по лекарствата и между другото разчитаме на експертизата на всички държави-членки в Европейския съюз, но има и някои съставки, които могат да бъдат одобрени от националните правителства.

Агенцията събира цялата експертиза в Евросъюза и преглежда всички данни и така е логично тези субстанции също да бъдат одобрени от нас.

- Тази пандемия показа, че Европейският съюз е крайно зависим за лекарства от други държави. Европейската агенция по лекарствата вече предупреди за недостиг, а доклад на Европейския алианс за публично здравеопазване предупреди, че в някои държави това има опустошаващ ефект. Има ли в момента недостиг на лекарства?

- Недостигът на лекарства не е нов проблем. В миналото също е имало недостиг, в някои държави - членки по-осезаем, отколкото в други. Ето защо още преди тази пандемия бяха създадени системи за уведомяване за недостиг на лекарства в страните - членки.

Разбира се, пандемията от Covid-19 влоши ситуацията, защото имаме мултиплициране на други проблеми - има затворени фабрики в Китай и в Индия, има логистични затруднения за доставки, има забрани за износ както извън Европейския съюз, така и вътре в него. Има редица държави - членки, които също наложиха забрана за износ.

Така виждаме редица фактори и какво правим, за да решим тези въпроси? Към момента най-огромна нужда има за лекарства, които се използват в отделенията за интензивна грижа в болниците. За щастие фармацевтичната индустрия увеличи капацитета си и успяхме да предотвратим най-лошото в тази ситуация. В няколко членки вече е достигнат пика и има спад в кривата на инфекциите. Но трябва да сме много внимателни и да сме готови във всяка секунда за влошаване на ситуацията.

Има и засилено търсене и на други продукти, свързани с Covid-19. Да вземем за пример - парацетамола. Имаше недостиг на парацетамол в Европейския съюз, който се дължеше най-вече на забрана за износ, наложена от индийското правителство, тъй като там е основното производство. Европейската агенция по лекарствата събра информация от страните - членки какви количества парацетамол са нужни за следващите няколко седмици, тази информация беше предадена на Еврокомисията и тя се свърза с индийското правителство и реши проблема на политическо ниво.

Разбира се, все още има проблеми, които трябва да се адресират. Създадохме системи, чрез които фармацевтичните компании ни докладват директно на нас в допълнение на докладите от националните правителства. Създадохме и изпълнителна група, която работи специално върху недостига на лекарства, свързани с Covid-19, въведохме и регулаторни облекчения за фармацевтичните компании по време на пандемията. Така че бяха предприети редица действия, за да намалим максимално възможността за възникване на недостиг на лекарства.

- И кои са държавите, в които има недостиг на лекарства?

- Тази информация е различна всяка седмица. Ситуацията днес може да е напълно различна следващата седмица, защото доброто снабдяване зависи и от компаниите на национално ниво - дали подсигуряват нужните доставки във всяка една болница.

Информацията, която сме получили от правителствата и от фармацевтичните компании показва, че със сигурност отделенията за интензивна грижа са подсигурени до края на май. След това трябва да видим как ще се развие пандемията и дали ще има втора или трета вълна по-късно през годината.

Европейската агенция по лекарствата изрази опасения за ефективността на антималарийните лекарства като хлорохин и хидроксихлорохин в борбата срещу Covid-19 - какви са опасенията ви? И има ли и други лекарства, за които трябва да внимаваме?

Това, което се знаеше вече за хлорохина и хидроксихлорохина е, че те имат странични ефекти, причиняват предимно сърдечно-съдови проблеми. Това е вече известно и искахме да подчертаем, че тези проблеми не са отстранени. В миналото сме наблюдавали страничните ефекти, особено в комбинация с антибиотика азитромицин. Осъвременихме тази информация и предупредихме обществото, че на първо място ефикасността на това лекарство не е доказана, а към това се наслагва липсата на безопасност.

- Казахте, че до месеци очаквате лекарство, а реално ли е да очакваме и ваксина до края на годината?

- Това, което е много позитивно е, че много фармацевтични компании, академии в глобален мащаб са се фокусирали върху това. Това е безпрецедентно и нека не забравяме, че разработването на ваксина и одобрението ѝ за прилагане наистина изисква много по-дълъг период от време от този, за който говорим в момента. Вече се провеждат клинични изпитания в няколко държави - членки, които ще продължат и през следващите седмици.

И важното е, че при разработването на ваксини се използват различни методи, учените използват различни подходи, което означава, че не чакаме една единствена ваксина, а може да имаме няколко. И нека не забравяме, че в края на краищата всеки гражданин не само в една държава - членка, не само в Европейския съюз, но в цял свят трябва да има достъп до тази ваксина. Ето защо колкото повече компании и университети работят по тези проекти, толкова по-кратък ще е срокът, в който ваксина ще е достъпна. Ще имаме и повече ваксини, което означава, че можем и да увеличим производството, защото трябва да се ваксинират милиарди хора.




Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори