×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коронавирусът може да застраши властта на Путин


26 Април 2020, Неделя, 15:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Пандемията може да не унищожи скоро президентството му, но поставя бомба със закъснител под него

Пътят на пандемията от коронавирус в Русия е подобен на този в други страни: отричането отстъпва място на страха, дори на отчаянието. Covid-19 изостри напрежението и разкри политически и икономически уязвимости, тествайки силата и легитимността на институциите, както и доверието в националното лидерство. В тази връзка пандемията едва ли би могла да дойде в по-лошо време за Кремъл, пише за Wall Street Journal Лион Ерън, директор на руските изследвания в American Enterprise Institute. 

Дните, в които самоуверената Русия изпращаше самолети с медицински материали за Италия, Сърбия и САЩ, сега изглеждат като далечно минало. Към 23 април в страната има около 58 000 потвърдени случая (увеличение от 5 000 за ден), от които 513 смъртни (дневен ръст от 57). В Америка имаше подобни цифри в края на март - близо 132 000 заразени и 1 165 мъртви.

Независимият руски медицински съюз „Алианс на лекарите” твърди, че правителството крие реалния брой инфекции, така че може би се задава по-лошо. Дори официални лица го казват. „Мога да ви кажа със сигурност, че още изобщо не сме достигнали пика [в случаите на Covid-19]“, заяви Сергей Собянин, кметът на Москва, където са повече от половината инфекции и смъртни случаи. "Ние сме в подножието на върха, дори не в средата."

Русия влезе в кризата в отслабено състояние. Най-дългата стагнация в съвременната й история - средно около 1% ръст на БВП между 2009 и 2019 г. - ерозира доходите. През третото тримесечие на 2019 г., по официални оценки, почти 18 милиона руснаци, или 12% от всички, бяха под линията на бедността, която тази година правителството определя на около 11 000 рубли на месец, или 146 долара. Повечето от бедните работеха. Руската държавна статистическа агенция Росстат съобщи миналата година, че 80% от домакинствата редовно не могат да закупят „минимален асортимент от стоки“, а 35% не могат да си позволят по два чифта обувки за всеки член на семейството.

Като допълнение към кризата е катастрофалната петролна ценова война със Саудитска арабия, в която Русия влезе в началото на март. Нито икономиката, нито рублата е вероятно да се възстановят скоро. През 2009 г., след финансовата криза, брутният вътрешен продукт на Русия се сви с почти 8% - най-големият срив сред Г-20 - и страната вероятно ще понесе най-голяма тежест при предстоящата глобална рецесия. Досега правителството обещава да отпусне на тези, „които спазват режима на самоизолация“ еднократна помощ от 4000 рубли (53 долара): половината сега и половината след премахването на карантината.

През следващите няколко месеца коронавирусната епидемия може да намали доходите с до 18%, като до 8 милиона руснаци могат да загубят работата си. Въпреки че тавана на обезщетенията за безработица бе вдигнат, той все още е само 12 130 рубли, или 161 долара. Най-малкото плащане е 1500 рубли, или малко под 20 долара. Дори тези просешки суми обаче не достигат до приблизително 25-40% от руснаците, особено в малките градове и провинцията, които са заети на пълно или непълно работно време в сивата икономика и по този начин нямат право на помощ. Като цяло, според руски експерт, десетки милиони хора ще се нуждаят от подкрепа.

Най-лошото от предсказанията на руските наблюдатели - „разрушаването на системата“ или дори „най-големият катаклизъм от 1917 г.“ - все още не е вероятно, поне в краткосрочен план. В руската политическа система има достатъчно устойчивост, а и хората са твърде заети с оцеляването си, за да излязат на улицата. Няма съмнение обаче, че това ще бъде най-тежкото предизвикателство, с което президентът Владимир Путин се е сблъсквал през своите 20 години на власт.

През 2019 г. рейтингът му на одобрение спадна близо до най-ниското ниво в царуването му, според независимия изследователски център Левада. През март неговата популярност беше само с няколко пункта над дъното от 61% от ноември 2013 г. - три месеца преди окупацията на Крим. Неговата арогантна самокороноваща реч на 10 март пред Думата, в която той подкрепи предложението на депутатите да „нулира“ предишните си четири президентски мандата, за да се кандидатира отново през 2024 г., веднага бе отразена от почти половината от анкетираните руснаци. Социологическите проучвания установиха, че 46% не искат да го виждат в Кремъл след изтичането на настоящия му мандат.

След като каза на губернаторите на провинциите да направят най-доброто, на което са способни, но не им отстъпи нито правомощия, нито ресурси, за да постигнат много, Путин напусна Москва. Това неминуемо ще задълбочи усещането на народа, че е изоставен, както и неговото негодувание. Избраното от Путин убежище - бившата дача на Сталин покрай град Валдай - напомня за бягството на съветския диктатор в друга дача след нацистката инвазия на 22 юни 1941 г.

Инструментите, които служиха толкова добре на Путин в предишни кризи - телевизионна пропаганда, подкупи за обществени лидери и политици, избирателна репресия и най-вече доверието на хората в неговия късмет - вероятно този път няма да бъдат толкова ефективни. Сега само около половината руснаци вярват на контролираната от държавата телевизия, спрямо почти 80% през 2009 г. Дори ако Путин преодолее дългогодишното си нежелание да бръкне във валутните резерви на Русия и Фонда за благосъстояние, може да се окаже, че няма достатъчно злато, долари, евро и юани в хазната, за да се подпомогнат руснаците през кризата и да не се позволи на икономиката да навлезе в дълбока рецесия. Най-важното е, че само 35% от руснаците гледат на Путин като на националния лидер с най-голямо доверие, показва проучване, проведено през януари от Левада.

Репресията остава опция, но за първи път основни привърженици на президента могат да му обърнат гръб. По думите на водещия политически икономист Евгений Гонтмахер, те могат „скоро да бъдат тласнати към отчаяние“ поради липсата на пари дори за основни нужди. Насилието може да доведе до национална криза и дори 340-хилядната национална гвардия, която Путин сформира преди четири години от редиците на полицията и МВР, може да има проблеми с възстановяването на реда.

Путин вероятно ще спаси себе си и своя режим. Гневът обаче ще продължи да къкри и вероятно ще се надигне отново през 2024 г., когато руснаците ще трябва да участват в предизборен фарс, за да му придадат легитимност. Covid-19 може да не унищожи скоро президентството на Путин, но поставя бомба със закъснител под него.


В категории: Животът


3
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
3
Коментара по темата
3.
Аналпедал Дернев
26.04.2020 18:24:38
5
4
На какви хапчета си бе "титан на мисълта"? Европа с Русия? Хахахаа.
Тези са като "черна магия" за всеки до който се докоснат. Най-богатата страна на ресурси с най-смешната икононика. Само пропаганда и промиване на мозъци, но руският народ пътува по света и знае, къде е Запада и къде тяхната Русия. Докато Путлер си играеше театъра"спасяване на Италия" руският народ се възмущаваше че коронавируса расте лавинообразно, а те не са готови и оборудвани. И като се разбра, че Царя е гол, Царя прехвърли всички пълномощия на регионите и се затаи в безсилие. Великата Русия на наще аналрусороби с помощ по 150 долара хахахаааа. Самите руснаци казват че докато пропагандата плюела по ЕС, че се спасявали поединично се оказа, че в Русия всеки регион бе оставен да се спасява поединично и пари няма хахахааа. Пропагандата и лъжите са до време, а после идва жестоката действителност и икономиката на ЕС и Еврото- 1 евро=90рубли хахааа
До всички аналрусороби да си го набият в празните тикви, че ЕС ще загине, когато паднат "на коча мъ. ете" Айде марш в Русия, а за ЕС не се притеснявайте, там пак ще произвеждат всичко и ще плащат по-добрите заплати, пенсии и вс друго.
Европейски Щати с Русия е все едно да си пуснеш "вълк в кошарата". Едните произвеждат всичко, а нищо и само се чудят кой да ограбят. Западняците винаги са били "прогреса", а Русия една огромна страна с изстрадал експлоатиран от Елита си народ. От царете до днес през Сталинския терор, уродливия ССС Р, дивашкият им преход-грабеж на народа, и днес Путлер с шайката милиардери и ченгета-мафиоти от ФСБ.
2.
Дернев
26.04.2020 17:05:01
7
4
Силна, единна а автономна Ееропа това е СЕЩ и Русия. Няма бъдеще за нас европейците без тази Европа. Затова възстановяването й, и най-важното подготвянето й за подобни световни кризи трябва да върви съвместно. И ние, при първа възможност и при всяка сбирка в ЕС да изискваме и настояване за привличането на Русия за изграждане на спасителен план за Европа. Да се разбере веднъж и завинсги- силна и независима Европа е в съюза на СЕЩ с Русия. С никой друг.
1.
88899
26.04.2020 16:54:43
1
4
Пък навсякъде всичко е рози и хората забогатяха, половината свят сме безработни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори