×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Строги мерки против COVID-19 за Великден: В храма само с маски и на дистанция, а плащеницата ще е на специална стойка


Строги мерки против COVID-19 за Великден: В храма само с маски и на дистанция, а плащеницата ще е на специална стойка
Не е решен въпросът с причастието от една и съща лъжичка, Щабът изпраща запитване до Сливенската митрополия
15 Април 2020, Сряда, 13:19 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: zonaburgas.bg

От утре започва повторна дезинфекция на църквите

Литургиите за Великден в Бургас ще бъдат на открито пред входовете на църквите. Плащеницата за ритуала с преминаването под нея ще бъде вдигната на специална рамка и няма да се изисква навеждане. Преминаването ще бъде с дистанция, във всички храмове ще се влиза само с маски. Това стана ясно на брифинга на Кризисния щаб за борба с коронавируса в Бургас.

„От утре почваме повторна дезинфекция на църквите. Не постигнахме съгласие по отношение на дезинфекциране на лъжичката за свето причастие, ще отправим запитване до Сливенската митрополия. Щабът не разполага с власт в самата църква”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Той съобщи, че и днес е проведена среща с духовенството за организацията на Великденските празници. Надяваме се, че както нямахме никакви инциденти на Цветница, няма да се случат и на Великден, каза градоначалникът.

Николов съобщи, че от утре започва нова тристепенна дезинфекция на пазарите в общината.

Проведена е и среща с гилдиите на стоматолозите и фармаколозите, всеки от тях от утре може да се тества доброволно от утре, определени са места за това.

Изследвани са служителите на ЦСМП, Инфекциозно отделение, Спешно отделение на УМБАЛ-Бургас и полицаите, които са на първа линия.

Оперативният щаб призовава останалите общини да следват примера с тестването, тъй като ежедневно 20-25 хиляди души от други общини влизат по някаква причина в Бургас. Ние сме готови да помогнем, с каквото имат нужда, каза Димитър Николов.

Изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски разясни подробности около заболяванията на пациента, за когото стана известно вчера, че е починал след лечение в Инфекциозното отделение. Той е страдал от Хепатит Е, бил е с много придружаващи заболявания, лекуван е много дълго време в Инфекциозно отделение. „Имало е моменти, когато се подобрява, но и се е влошавал. Преди няколко дни е починал в реанимация, но няма нищо общо с коронавируса. В момента в УМБАЛ-Бургас има само двама пациенти с коронавирус, всички други са излекувани и са под домашна карантина. Двамата споменати са в много добро състояние, днес са тествани и ако резултатът е отрицателен, утре ще бъдат изписани и за Великден ще си бъдат вкъщи”, каза д-р Бойко Миразчийски.

 


В категории: Бургас


17
Коментара по темата
17.
Хей
16.04.2020 13:01:59
0
0
На Троичния Бог приятелю се моля!Защо?От кога стана срамно?
16.
Чичо ви Врътко Арабаджиев
16.04.2020 03:31:07
0
0
Хората от Гръб дават пари на опечалени да пишат покойника умрел от Сънят К ... айде малко по весело - Manolis Karandinis - To Zeibekiko Tis Evdokias. Ж и Здр!
15.
До хей
15.04.2020 21:58:23
4
1
Ти на кой Бог се молиш, на отеца, сина или светия дух?
14.
Хей
15.04.2020 21:40:10
1
4
И тебе май те е хванала заразата.Тя простотията е заразна Тошее!
13.
Тошко
15.04.2020 21:16:09
4
2
Затваряйте ги тия вертепи. Само зарази разнасят.
12.
Бургазлия
15.04.2020 20:09:58
2
4
Градоначалниците да кажат колко човека дойдоха болни от чужбина?Иначе за всичко са им виновни свещениците.Стига с тия циркове!И сега се готвят да заминават българи да прибират селскостопанската продукция на англачаните.Вирусът е внос!Факт!!!И сега им виновни лъжичките и паничките!Тия работници ще докарат зараза.Да не ни хвърлят прах в очите!Всичко виждаме, не сме слепи!
11.
!!!
15.04.2020 19:47:26
5
2
Поповете са като от разказа на Елин Пелин "Напаст божия".Ако си спомняте разказа знаете как са спрели болестта.
10.
Алкохолик
15.04.2020 18:47:45
3
1
Казах ви, че ние сме най-съвестните граждани.Моите препоръки са преди да ядете марули, ягоди, зелен лук да топите въпросния зеленчук в спирт 90% или да ги измивате с вряла вода.Миенето на плодовете с вода не върши работа.Купете си повече спирт! Това са моите експертни препоръки.Защото най-голяма зараза има в магазините.Всеки рови и пипа.
9.
Лекар
15.04.2020 17:55:05
0
0
COVID-19 народонаселение, през последните месеци е най-удобната мишена за зловещи пророчества или дитирамби, чиито автори удобно използват момента с принудително позиционираната у дома пред екраните безплатна публика, за да се изявяват. От тяхна гледна точка е разбираемо, сега им е паднала сгода, иначе ако не беше извънредното положение, няма причина някой да ги забележи.


Прави впечатление обаче, че изявяващите се са все лица, добре подплатени финансово и поради това – незастрашени от икономическите последици от здравната криза. Затова имат и време да мислят за себеутвърждаване чрез излагане и налагане на личното си или пък на угодното за поръчителите им мнение. Последното обаче обикновено се изразява като компетентно такова – мнение от последна инстанция.



Прави впечатление също, че тези своеобразни пророчества са адресирани към лица или групи лица, чиито права и интереси изявяващите се от екрана или печатните медии по закон трябва да защитават, а не да потъпкват или пренебрегват чрез публично обругаване или чрез откровеното им игнориране. На този фон се изтъкват лични заслуги и заслуги на властимащи, с което откровено се прикриват съществуващи в здравната ни система недъзи и безхаберие, които подобно на анемия са я обезкървили и обезсилили. Затова и сега в условията на световна пандемия и национална здравна криза (за епидемия още няма фактически основания да се говори у нас), пирамидата и тук и сега за пореден път е обърната на обратно – не здравната ни система да пази хората, а хората да пазят здравната ни система от претоварване.



Нагледен „пример“, но с обратен знак в последните месеци и дни ни дадоха няколко медийно изявяващи се колеги, които преди броени дни и в навечерието на един от най-почитаните християнски празници, сутринта на 12 април т.г. ни събудиха екстремно с новината, че всички ние сме скоропостижни кандидати за моргата, както и че „навън е пълно с бъдещи пациенти“ (виж брифинга на Националния щаб от 12.04.2020 г.). След това споделиха от екрана пред онемялата от изненада и уплах публика, собствените си емоционални терзания от професионалната им практика.



Няма спор, живеем в драматични времена и се случват драматични събития в личен и обществен план. Но професионалната етика е за това, тайната и личното пространство на пациента да се опазва, както и да се опазва колективната или обществена психика на останалото, борещо се за оцеляване народонаселение. А дали същото ще се превърне сега, след 10 дни или просто някога в пациент или труп, това никой не може и не следва да се и опитва да предрича. Не само защото е неморално и неетично, но и защото е незаконосъобразно, включително и предвид чл.2, ал.1 от Закон за здравето, който казва, че опазването на здравето на гражданите означава поддържане на „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие“.



На никой от нас – простосмъртните кандидат-пациенти или трупове, не ни е ясно кой и в какво качество ни събужда сутрин от националния ефир, дали тези са легитимни членове на предвидената в Националния план на Република България за готовност за грипна пандемия Национална пандемична комисия или са произволно самоизявяващи се лица, посочени от някого? Още повече, че единият от тях е и ръководител на градската организация на Български лекарски съюз и по силата на Кодекс за професионалната етика на лекарите в България, както и на основата на поетия с лекарската клетва обществен ангажимент, е задължен да опазва както лекарската тайна, така и професионалната етика и да въздига в приоритет не личните си емоции, а общественото спокойствие и благополучие.



Същият този лекар д-р Асен Меджидиев не се посвени в началото на месец март т.г. да заклейми публично протестните действия на групата търсещи защита за правата си медицински сестри, охулвайки ги грубо не пред една обществена медия. Арогантното му поведение стигна дотам, че да обвинява тези рискуващи личната си сигурност жени, че видиш ли, не били потърсили за съдействие Българския лекарски съюз. Не че някъде пише, че именно те трябва да сезират с проблема си БЛС, а не обратното – БЛС да се самосезира за проблемите, свързани с труда и заплащането на медицинските сестри, които проблеми не са нито нови, нито неизвестни. Интересно какво ли пък щеше да се получи ако го бяха потърсили? От личен опит бих заявил – нищо!



Аз и мои колеги – лекари нееднократно сме се обръщали към БЛС с молби за съдействие и защита съобразно функциите и правомощията, разписани, както в чл.5, ал.1, т.1 и т.3 от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, така в чл.4, т.1 от Устава на БЛС. Но и до ден днешен опитите ни за ефективна защита са напразни, затова и вече търсим институционална отговорност за това бездействие. Именно този и други такива, като този активни в медийното ни пространство лекари, ни отказаха дължимо съдействие. Но пък не пропускат да получават хубавите си заплати от отчислявания от всеки практикуващ лекар членски внос, поради което и икономическите последици от здравната криза не ги засягат, както не ги засягат и последиците от собствения им емоционален ексхибиционизъм, с който ни заляха от националния ефир.



На фона на това обаче, същите тези, включително и този представител на БЛС не пропускат да превъзнасят далновидността на управляващите. Не зная дали е за радост и гордост или по-скоро е смехотворно изявлението на същото лице от 13 април, т.г. пред БНТ, отразено и във Фрогнюз: „Плавното покачване на броя на заразените предпазва системата ни от цайтнот.“. Защо ли? Защото е обществена тайна, че здравната ни система от години се намира в перманентен цайтнот, заради което министерския стол в здравното министерство спечели печалния приз за „най-проветривото място“. И защото броят на починалите от неуредиците на здравната ни система онкоболни, лишени от адекватна диагностика, палиативна грижа и състрадателно лечение, извън периода на настоящата „епидемия“, надвишава многократно броя на починалите от настоящата „епидемия“ у нас.



И защото понастоящем при тази обусловена от всевъзможни забрани и санкции обстановка, свободният достъп на граждани с други здравни оплаквания, освен от COVID-19, е мисия невъзможна. Именно сбъркаността и обезкървяването на здравната ни система е причината гражданите, ако ще и да са бъдещи пациенти или трупове, да нямат нито грам вяра в нея. И с това не искам ни най-малко да омаловажа компетентността и професионализма на колегите си медици. Не, виновни са само ония, които с чиновническа некомпетентност доведоха здравната ни система до анемичен шок още много преди епидемията или пандемията. Виновни са и ония лекари, които са загърбили универсалните ценности на професията в името на нагаждачеството и себеизтъкването. Такова поведение е непрофесионално и не води до получаване на обществени или исторически индулгенции.



И тъй като законовия ангажимент на държавата и нейните здравни власти е да поддържат гражданите си в състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, то питам как понастоящем държавата и здравната ни система отговаря на това комплексно законово изискване? Права е психологът д-р Цветеслава Гълъбова, като е заявила, че: „Лекарят трябва да успокоява, да внушава доверие и умиротворява бурите в душата на болния човек и близките му, да ЛЕКУВА с душа, ум и сърце.“ И че нямаме нужда от безчовечност от лекари.



Като призовавам Българския лекарски съюз да прояви благотворителност чрез даряване за лекарите и медицинските сестри, водещи битката срещу COVID-19 от първа линия, поне половината от генерирания от членски внос капитал в размер на около 2 млн. лв.



И като се надявам онези лекари от Българския лекарски съюз, които се опитват да ни дават тон в живота, да дадат и личен пример, откликвайки на апела на СРЗИ с рег. № 14-603/ 14.04.2020 г., с който с адресати лечебните заведения в страната, кмета на СО г-жа Й.Фандъкова и ръководството на БЛС, се призовава към доброволчество за пробонабиране на заболели или контактни с COVID-19,

От сърце пожелавам здраве – физическо и психическо, на всеки мой съгражданин!

Светли празници и по-добри дни!
8.
Смях в залата
15.04.2020 16:36:07
4
7
Великден е по -голям от ГЕРБ и т.н ЩАБ!Koмунистите -антихристи от управляващата хунта ще се провалят шумно и болезнено!
7.
Човек
15.04.2020 16:32:27
1
7
Ей да му писне на човек от това непрекъснато набиване в главите!Ще започнем да мрем от вируса страх, който причинява инфаркти, инсулти и още 100 болести.
Това е вече е втеляване!Някой дезинфикцира ли марулите?
6.
ЕДИН ОТ ПОМОРИЕ
15.04.2020 15:15:46
4
3
ДО КОМЕНТАРИ 2 И 4

НАЙ-ТОЧНИТЕ И ВЕРНИ КОМЕНТАРИ ..ДОТУК
И 10+ ОТ МЕН......
5.
До 1
15.04.2020 15:07:28
4
7
Това трябва да е практика не самосега, а от тук нататък,Без коронавирус има хепатит А,Б и не знам си още колко зарази.Свещениците е време да разберат,че Господ няма да им се разсърди ако дезинфекцират лъжичката или ползват еднократни.Повече хора ще ходят, ама дебели кратуни.
4.
до поповете
15.04.2020 14:18:30
6
6
ало поповете Разберете никой НЕ се съмнява в Причастието !!!
Проблема е лъжичката ,която се слага по-малко или повече в устата на човека т.е. може да остане нещо по нея !
Никой не говори са причастието ,вярата и силата .
Нали знаете ,че причастието се дава само на хора спазвали пълния Великденски пост ,а който излъже и вземе такова без да е постил пълен пост е голям грях на другия свят!
Така ,че дезинфекцирайте лъжичката след всеки човек за да не остава нищо нечисто по самата нея(тя е просто един прибор) и Разберете пак Никой НЕ се съмнява в причастието !!!
3.
00
15.04.2020 14:12:02
4
5
направете им дарение един комплект с лъжици на тези скрънзи - на бас че същите може да се намерят в китайските магазини
2.
Гошо
15.04.2020 14:10:27
6
17
Хора, останете си по къщите! Не им се вързвайте на алчните сребролюбци! За едните свещи е цялата работа. Господ няма да ви се разсърди, ако си кажете молитвите по домовете.
Брадатите с лимузините и ролексите ще ви се разсърдят, дето нямат страх от бога...
1.
християнин
15.04.2020 13:52:39
5
14
Няма никакъв проблем лъжичката да се дезинфекцира след всеки човек със спирт .
Поповете трябва да разберат ,че това трябва да се направи ,защото проблема е в хората които може да са болни и да остане нещо по самата лъжичка .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори