×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Решението на казуса с възстановените от "Газпром" средства е балансирано, смята Димитър Бойчев


Решението на казуса с възстановените от "Газпром" средства е балансирано, смята Димитър Бойчев
Бургаският депутат (горе вдясно) оспори тезата на Атанас Костадинов (вляво) и подкрепи колегата си Валентин Николов (долу)
14 Април 2020, Вторник, 19:41 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Не би трябвало да имаме проблем с Еврокомисията, обясни той в парламентарен дебат с Атанас Костадинов от БСП

Депутатът от БСП Атанас Костадинов смята, че връщането на пари на потребителите на газ не е най-добрият вариант.

Той спори с народни представители от ГЕРБ върху промените в Закона за енергетиката, обсъждани на второ четене.

Припомняме, че цените на газа от Русия бяха намалени със задна дата. Така се оказа, че „Газпром“ възстановява на „Булгаргаз“ 150 милиона лева. Те пък се очаква да бъдат преразпределени на потребителите. За целта бяха подготвени законови изменения в тази насока.

Според писмо на Клаус-Дитер Борхард, директор „Вътрешни енергийни въпроси“ в Европейската комисия, връщането на парите ще повлияе на свободния пазар, както обясни преди време енергийният министър Теменужка Петкова.

Депутатът Атанас Костадинов на днешния пленарен дебат реши отново да повдигне темата за това какво да се прави с върнатите от „Газпром“ 150 млн. лв. въпреки постигнатия консенсус в парламента.

По думите му, благородно е да върнем парите на потребителите, но това е подводен камък.

Според него средствата трябвало да останат в "Булгаргаз“ и БЕХ и да се инвестират в разширение на стратегическата инфраструктура. Това пак щяло да е от полза за хората.

Атанас Костадинов посочи и юридически проблем. Възстановяването на средства на потребителите щяло да наруши еврорегламент заради „играта с балансиращата компонента“ в цената на газа, която не можело да има ретроактивен характер.

Костадинов изрази опасения от завеждането на „много дела“.

Опонира му бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев – зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика.

Той припомни, че се е провел сериозен дебат с участието на ресорното министерство, както и на съответните комисии в парламента.

„Със сигурност имаше друго решение за тези 150 милиона и можеше много предложения да се дадат в тази посока. Но в дебатите в комисия стана ясно, че единственото решение от гледна точка на „Булгаргаз“, това е да бъдат възстановени парите, които са възстановени от страна на руската компания. И аз останах убеден, че това е единственото решение“, коментира Бойчев.

Според бургаския депутат, с текстовете, които председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов е предложил, е бил намерен балансът и това е най-правилният изход от ситуацията.

Димитър Бойчев отхвърли опасенията, свързани с балансиращата компонента.

Вчера изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов много ясно обяснил как се е определяла цената на газа и че на практика не е сработил нововъведеният пазарен принцип.

През 2020 г. само в един ден било изпълнено изискването за поне четири сделки, когато се прилага балансираща компонента.

Фактически цената на газа била определяна по същия начин, както до края на 2019 г.

Затова текстовете са балансирани и не би трябвало да имаме проблем с Еврокомисията, заключи Димитър Бойчев.

В дупликата си Атанас Костадинов коментира: „Проблемът е от това, че България имаше последно възможност 2019 г. да прилага други методи за определяне на балансираната цена, освен стандартно приетия от Европейската комисия. А тъй като трябва да има повече от три сделки, на които да направиш средната, това показва още повече по-голямата ни отговорност. От началото на годината, доколкото знам, през борсата няма толкова много сделки, или поне са минимални, за да може да определим средната цена. И с това завършвам – това още повече потвърждава, че ние трябва много внимателно, много прецизно, с пълна яснота какво правим да въвеждаме промените.“

Шефът на парламентарната Комисия по енергетика Валентин Николов от своя страна заяви, че е „абсолютно съгласен“ с хипотезата върнатите от Русия пари да бъдат инвестирани. Имало обаче юридически проблем.

Средствата трябвало да бъдат възстановени на потребителите, защото тълкуванието е, че не принадлежат както на „Газпром“, така и на „Булгаргаз“, защото са били надвзети заради непазарен принцип.

Николов обясни и че становището на Клаус-Дитер Борхард е по-различно от това, което смята Атанас Костадинов.

Борхард всъщност бил казал, че цената на газа трябва да се определя единствено и само от регулатора – Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Със законовите промени се постигало точно това – давало се в ръцете на КЕВР да прецени влиянието в минал период на балансиращия пазар.

 


В категории: Бизнес , Политика


6
Коментара по темата
6.
До 5
15.04.2020 09:02:52
1
4
Не разбира
5.
Коментатор
15.04.2020 08:17:08
1
7
Този балкантуристки кадър откога започна да разбира от енергетика?
4.
Балансиран бил
14.04.2020 20:50:43
1
4
а, дали е симетричен и отвесиран не става ясно от изказването
3.
Народа
14.04.2020 20:50:07
1
11
Тоя раиран охлюв от газ ли разбира или от финанси ?
2.
baihui
14.04.2020 20:15:37
1
13
Кви са тея паляци, Бойчевци, Николовци и всякаква друга измет?! Отваряйте незабавно Белене, Ловеч, Скравена......!!!!
1.
oko
14.04.2020 20:02:22
2
8
Лисицов, според теб къде ще отидат парите?
И аз така мисля, 100% съм съгласен с теб!
И дела ще има после и народа пак ще плаща, ама сега вируса е важен, дреме им на хората за няколко стотин милиона...
Хайде със здраве :)))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори