×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Както я караме, вървим към „счупване“ на икономиката - тогава няма да има средства и за здравеопазване


Както я караме, вървим към „счупване“ на икономиката - тогава няма да има средства и за здравеопазване
Всички лекари признават, че докато не се изгради общ имунитет, заразата няма да изчезне, казва Николай Тишев
13 Април 2020, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

80% от заразените с COVID-19 не развиват симптоматика, а това са младите хора и тези на средна възраст - те трябва да бъдат върнати на работа, смята депутатът

Депутати от „БСП за България“ задават по реда на парламентарния контрол въпроси към здравния министър, които като че ли поставят под съмнение строгите мерки спрямо коронавируса COVID-19. Един от тях е бургаският народен представител Николай Тишев. Потърсихме го за коментар на актуалната тема.

- Г-н Тишев, Вие и други Ваши колеги задаватe въпроси към здравния министър, които като че ли поставят под съмнение строгите мерки срещу COVID-19. В парламентарната група на „БСП за България“ има ли настроения срещу тези мерки?

- Мерките се коментират от всички, разбира се, но аз не искам да ангажирам с личното си мнение колегите. Въпросите ми към министъра са насочени не към мерките, а към изясняване на реалната ситуация в България, свързана с COVID-19. А иначе за начина на представяне на информацията пред обществото и за конкретните мерки определено имам критики. По един бърз пример за двете: не приемам данните за новозаразените и починалите от коронавируса да се съобщават като сводка от фронта, както и постоянно да бъде сплашвано/заплашвано обществото, че ако не прави това, което обявява Щабът, ще тръгнат „камионите с трупове”; за мерките – поставените КПП-та на областните центрове само забавят и усложняват трафика, но по какъв начин спомагат за намаляване на разпространението на заразата, след като всеки със собствено подписана декларация може да излезе или влезе...

- Вие питате министъра дали сме в епидемиологична обстановка при COVID-19, както и кога се обявява грипна епидемия. Защо?

- Защото в България всички говорят за епидемия, вкл. немалка част от лекарите, а според медицинските стандарти грипна епидемия се обявява при 200 регистрирани болни от грип на 10 000 човека. Т.е. ако приемем, че в България живеят 6 000 000 души, това са 120 000 болни, със симптоми. Вече почти месец и половина след първите заразени в Плевен и Габрово, бройката в България е около 700 души.

Зададох този въпрос, за да бъдат малко успокоени хората, че не идва нова чумна епидемия, както се внушаваше в началото, тъй като страховата невроза сред населението е голяма. Отговорът на министъра меко казано ме втрещи, цитирам го без изменения: „COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от новооткрит коронавирус, неизвестен преди декември 2019 г. Поради това появата и откриването на заболели от COVID-19 лица, независимо от техния брой, определя формирането на епидемична ситуация”. Излиза че и 2-ма заразени само да има в цялата страна, тъй като вирусът е нов, вече сме в епидемия. Добре би било някой от екипа на здравния министър да му обясни (най-добре вирусолог), че всяка година грипът идва под различен щам, тъй като грипният вирус мутира, т.е. на практика всяка зима ние се сблъскваме с нов грипен вирус. Затова и за заболяването от грип не може да се създаде универсална ваксина - защото всяка година се сблъскваме с нов или мутирал вирус.

- Защо сте поискали данни за заразените и починалите от грип през януари и февруари и аналогична статистика за COVID-19 след това? Какъв е Вашият извод след отговорите на министър Кирил Ананиев?

- За да можем да твърдим, че един грипен вирус е по-опасен от другите, с които човечеството се е сблъсквало, трябва да сравним щетите, които той нанася – например с грипния вирус щам „А” и с грипния вирус щам „В”, при които имахме истински национални грипни епидемии през януари и февруари 2020 г. От отговора става ясно, че през този период са вземани данни от 4 лечебни заведения, които обслужват 4 областни центъра (Габрово, Перник, Русе и Хасково). Общо за двата месеца от усложнения на грипа са починали 8 хоспитализирани. От други областни или общински болници не е събирана информация. В горепосочените областни центрове живее около 8% от населението в страната. Когато тези цифри се наложат на национално ниво излиза, че в България от усложнения на грип през първите два месеца на годината са починали поне 100 души. За сравнение, към момента за месец и половина починалите са под 30, като в това число има случаи като жена на 80 г., която получава инсулт, на следващия ден почива в болницата, изследвана е за коронавирус, резултатът е положителен, и жената е записана като жертва на COVID-19.

- Премиерът Бойко Борисов всеки ден се хвали, че сме първите в света, взели навременни мерки и че навсякъде ни хвалят за това. Съгласен ли сте?

- За навременността и адекватността на мерките ще коментирам по-долу. А това, че Борисов се хвали с някакви постижения, означава, че той не разбира реално ситуацията. Знаем ли ние колко са реално заразените с грипния вирус COVID-19 в България? Не, никой не знае, защото у нас не се правят масови тестове. А в други страни се правят (Германия например). Тогава как можем да сравняваме дали се справяме по-добре или по-зле? Същото е с броя на починалите. И още нещо интересно, в Германия обявиха, че вече над 50% от заразените са се излекували напълно, в България са под 10%, едновременно с това заразените там (като процент от населението) са в пъти повече, отколкото у нас. Сметките нещо не излизат.

- Одобрявате ли задължителните маски?

- Бих одобрил задължителното носене на маски само след като Световната здравна организация промени официалната си позиция, че носенето на маски от здрави хора не се препоръчва, защото може да има дори обратен ефект. Явно българският премиер е по-вещ от лекарите в СЗО, където работят и вирусолози и имунолози.

- Трябва ли мерките да бъдат облекчени? Имате ли конкретни предложения?

- Тук е мястото да поговорим за мерките и тяхната адекватност. Вече един месец слушаме, че всички действия се предприемат, за да може здравната ни система да издържи. Затова се прилагат мерки за изолация, намаляване на контакти и т.н. Истината обаче е, че заразата от грип не може да бъде спряна, тя може да бъде намалена или забавена и точно това правят Щабът и Борисов в момента. Това означава, че всеки ден „ще капят” по 15-20 нови случая на заразени с коронавирус. Така ще изкараме до Коледа, а може би и повече. Всички лекари признават, че докато не се изгради общ имунитет, т.е. 70% от населението да има антитела, т.е. да е „преболедувало”, заразата няма да изчезне. В момента ние пазим здравната си система, но убиваме икономиката си. Какво трябваше да се направи, а и сега не е още късно: тъй като 80% от заразените не развиват симптоматика, или съвсем леко я изкарват на крак, а това са младите хора и тези на средна възраст, те по никакъв начин няма да натоварят здравната система (инфекциозните отделения). Те трябва да бъдат върнати на работа. Всички над 65 г., които са икономически неактивни, т.е. пенсионери, и нямат отношение към създаването на БВП и добавена стойност за икономиката, както и хронично болните от определени заболявания трябва да си останат вкъщи за определено време. Те са в най-рисковата категория, както за собственото си здраве и живот, така и за здравната система. Така ние ще предотвратим натовареността на болниците, а и да има постъпили с леки оплаквания, когато всички останали отрасли в икономиката работят, на здравната система може да се помогне финансово. В момента структуроопределящи отрасли изпадат в колапс, безработицата расте. Когато икономиката бъде „счупена”, както много обича да се изразява Борисов, а ние вървим точно към това, ще дойде момент, когато и за здравеопазването няма да има средства.

И накрая още нещо за адекватността на мерките, които вземат управляващите. Отново в Германия, която винаги даваме за пример, през почивните дни гражданите масово излязоха в парковете, градините на слънце. Без маски. Мисля, че коментар не е нужен.

Николай Тишев ни даде тази снимка от Германия като пример

 


В категории: Политика


Почина тик ток сензация
Почина тик ток сензация 16/04/2024, Вторник 10:16 2
38
Коментара по темата
38.
10% кмет
15.04.2020 04:14:26
0
0
"Дайте да говорим, да говорим, да видят хората, че вършим някаква работа"- Сашко Симов - в. Дума.
37.
Бесипету
14.04.2020 19:34:43
0
1
Тоя питек дава акъл на чужд гръб ,но ако управляваха те щяхме да видим кон боб яде ли!
36.
Трол
14.04.2020 11:10:43
4
4
Преди да говорим за стаден имунитет първо трябва да се докаже, че се изгражда такъв!
35.
Пейчо
14.04.2020 09:42:27
3
8
Те па ей ся ако ни подкара БСП-то или ДПС-то да ни управлява , както сагладни озверяли , хептен ще я втасаме ни икономика ни здраве , нищо няма да остане...
34.
Проблем
14.04.2020 09:08:48
1
6
Не е вярно, че всички лекари са единодушни по въпроса за колективния имунитет. Тъкмо е това е проблема дали този вирус ще мутира така че да изчезне поради изграден общ имунитет или напротив корона-вируса никога няма да изчезне докато не бъде изнамерена ваксина срещу него. По понятни причини това обаче не се обсъжда по брифинги.
33.
Иван
14.04.2020 08:54:09
1
11
Няма как 1-2 милиона работещи българи да изхранват толкова Неработещи цигани!
Икономиката вече ви е счупена балъци!
32.
монопол
14.04.2020 04:51:11
2
14
'добър ден',тапаци в управлението..некадърници алчни..
31.
До 30
14.04.2020 02:47:27
1
11
Ти разлика между Англия и Германия правиш ли?? Или полицията разгонва германци от парк в Лондон?
30.
https://www.youtube.com/watch?v=V9aCKX6awHg
14.04.2020 02:23:49
15
9
Гледай клипа от линка в заглавието

Госпшодин Тишев, като пускате снимки на седящи в парка германци, не е ли коректно после да пуснете и снимки как ги разгонва полицията, взимат им данните и ги глобяват? Защото така за тези които не знаят, се оставя впечатление, че е разрешено и никой не им казва нищо, а това изобщо не е така.
29.
Бай Дечо до 25 и 26
14.04.2020 00:56:33
3
9
Официалното изследване в най-заразеният район в Германия Heinsberg, показва смъртност от 0,37 %!! Така че двамката си лапнете биберончетата и ЛЕКА НОЩ!! А снимките от Москва, цветни ли са?!!
28.
*********
14.04.2020 00:36:11
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
27.
*********
14.04.2020 00:28:53
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26.
*********
14.04.2020 00:14:37
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25.
*********
14.04.2020 00:09:38
5
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
Тишев до 23 ех
14.04.2020 00:06:17
3
7
Ами искам да стана вирОсолог, ама не знам какво е това!!! Флагман, честно ли събрахте всички неудачници, насранковци и неграмотници само с една статия?!!! Ашколсун!!
23.
Бай Дечо до ! 7
14.04.2020 00:01:09
3
12
Какви заводи има в България, ве ТРОЛ неграмотен?!! 73 % от БВП се генерира от сферата на услугите!! Кои услуги са действащи в момента?!! Като говориш за Германия и мерки, знаеш ли за прецедентният СПАСИТЕЛЕН ПАКЕТ, който от дни вече е в изпълнение?!! Или четеш което ти е удобно в нета?!! А официалното изследване в най- засегнатата област в Германия, Heinsberg разгледа ли или дотам не ти стига капацитета?!! 0,37 % е РЕАЛНАТА смъртност там, ДОКАЗАНО С ЦИФРИ И ФАКТИ!!!! ТЕЛЕТА като теб наистина трябва да ги затворят до Коледа в карантина и да ги питам в края на май дали ще си цъкат още весело в нета!!
22.
Ех
13.04.2020 23:40:46
7
11
Този безполезният е от тези, които разбират от всичко! Ми, да беше станал виросолог, че да обяснява какво трябва да се направи. Ама по-лесно е да папка народни пари, вместо да се напъне да работи. Затова сме на тоя хал в България, че освен това се смятат и за безсмъртни!
21.
*********
13.04.2020 23:00:55
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
Германия
13.04.2020 22:48:34
1
18
Прав е номер 15.
Германия е изключително добре подготвена.
С най- много легла и респиратори.
А снимката е истинска.
Така беше във всички немски градове през
последните дни.
Германците се наслаждаваха на слънчевото време и Великден в паркове и градини.
Аз живея близо до Хамбург.
19.
коментар по темата
13.04.2020 22:35:11
1
11
Публикувани 16 коментара, о т които 2 изтрити. От останалите 1, 3, 4, 6, 12, и 14, според мен, не са по темата на материала, но не са изтрити от модератора. Докато не се научим да обсъждаме по същество проблема и продължаваме да се ровим в миналото, скоро НЯМА да се оправим. А има над какво да се замислим. Може би здравната система ще издържи на сегашните темпове на заболяването. Но ще издържи ли икономиката до края на годината или ще разчитаме на дарения и заеми? Нещо кесията много бързо взе да се развързва.
18.
*********
13.04.2020 22:15:17
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
*********
13.04.2020 22:15:15
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
Защо
13.04.2020 21:59:43
4
21
Защо като щрауси си крием главите в пясъка и никой не изнася помесечни данни от ГРАО за броя на починалите, картинката ще се изясни.
15.
Born to porn
13.04.2020 21:57:03
10
16
Как ще сравняваш Германия с България!!! В Германия имат най много болнични легла на глава от населението, тестваха католически луди още в началото когато тук все още нямаше установен случай на тази болест. Световния институт по вирусология е в Германия, имат такъв ресурс че въпросният господин не може да смята до толкова, нека някой ми намери публикация в немската преса за доц. Мънгъров.
14.
!:
13.04.2020 21:51:13
8
18
И, Тишев, ето ти един пример, даже два. Вариолата е в пъти по-опасна и заразна болест от сегашния вирус, както и полиомиелита. За твоя изненада те не са изчезнали и все още нанасят сериозни щети в света. В България чрез ваксинация на населението тези болести са на практика унищожени. Забележи, не със стаден имунитет! Оставям сам да разбереш с какви имена са известни в обществото тези заболявания, нали си епидемиолог!
13.
TWICER
13.04.2020 21:50:46
5
16
Нищо случайно няма: замразяване на икономиката увеличава европейската дългова зависимост и дава възможност за външна намеса на процесите в общността
12.
Ооооооох, другарю Тишев
13.04.2020 21:45:25
9
74
както не бръснехте хората при атентата на църквата "Света неделя", така не го бръснете и сега. Абе, Сталинка работа - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем.
11.
*********
13.04.2020 21:38:46
2
32
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Ее, големи драскачи
13.04.2020 21:38:29
5
33
Някой може ли да ми обясни наистина, ако до краят на годината всеки ден има по 10-20 разболели се все в карантина ли ще стоим?
9.
Бургас
13.04.2020 21:38:21
2
39
В Бургас икономика няма така че тук няма какво толкова да се счупи. За София, Пловдив, Стара Загора, Варна и някой друг град е жалко че може да се получи тази работа със счупването.
8.
!
13.04.2020 21:28:45
15
78
Взех да ти чета и тъпото интервю и се хванах за главата, Тишев! В Китай защо обявиха епидемия, като бяха заразени 0,00006 % от населението,а за да обявят епидемия трябваше да изчакат да се заразят 28 млн китайци. Защо е обявена пандемия, защо всички държави взимат невиждани мерки без да има дори епидемиологична обстановка в нито една страна? Защо,Тишев? Политиците станаха по-големи експерти от вирусолозите!
7.
!
13.04.2020 21:22:41
14
72
На снимката хората са поне На три метра един от друг....в България ни затвориха парковете заради струпвания, не заради друго. И Германия сигурно освен шведите са единствените в Европа с такива мерки. Тишев що не ни показа снимки от парковете във Франция и Италия? Отделно Германия затвори заводи като автомобилните гиганти. Колко завода бяха затворени в България от държавата? За икономика ли говориш или за разходки в парка, Тишев? Мерките в България далеч не са най-строгите в Европа!
6.
Чернообилско детенце
13.04.2020 21:20:25
13
58
Ние помним как ни лекуваше БКП под дъжда на манифестация, пари да има хората са заменими нали така Дугари и Другарки. За кой ли път показвате че дори вашия електорат не занчи нищожни за вас, имате някой друг младеж в редиците си защото той иска в парламента да иде кифте за 30 ст.
5.
*********
13.04.2020 21:15:27
10
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
До 3
13.04.2020 21:13:16
15
63
Ходи да правиш тръби на джуджака путя бе ватенец мръсн. .|.
3.
до 1
13.04.2020 21:06:47
87
18
Гошо да го поемеш в ГЗ лошо
2.
Гражданин
13.04.2020 21:06:10
109
40
къде са всичките мутафчийчета , герберчета и тиквеничета? Какво ще кажете за тази Немска снимка ? Да и е вероятно истинска защото много приятели потвърждават това от снимката , а хората живеят там!
1.
Гошо
13.04.2020 21:05:39
35
114
Говори ли комунист, гледайте първо ден ли е, нощ ли е!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори 34-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия е задържан Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма да е кандидат за Европейския парламент Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Софийската адвокатска колегия да определи резервен защитник на обвиняемата, определи САС Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ Ако се яват на изборите само, еколозите ще претърпят катастрофално поражение ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Трагедията станала за миг по злощастно стечение на обстоятелствата Снимаха Григор Димитров и сексапилната Ализе Лим (ВИДЕО) Снимаха Григор Димитров и сексапилната Ализе Лим (ВИДЕО) Двамата са близки приятели и често спрягани за гаджета Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Живях в ада, когато погребах сина си, призна Маестрото 
Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори