×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Както я караме, вървим към „счупване“ на икономиката - тогава няма да има средства и за здравеопазване


Както я караме, вървим към „счупване“ на икономиката - тогава няма да има средства и за здравеопазване
Всички лекари признават, че докато не се изгради общ имунитет, заразата няма да изчезне, казва Николай Тишев
13 Април 2020, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

80% от заразените с COVID-19 не развиват симптоматика, а това са младите хора и тези на средна възраст - те трябва да бъдат върнати на работа, смята депутатът

Депутати от „БСП за България“ задават по реда на парламентарния контрол въпроси към здравния министър, които като че ли поставят под съмнение строгите мерки спрямо коронавируса COVID-19. Един от тях е бургаският народен представител Николай Тишев. Потърсихме го за коментар на актуалната тема.

- Г-н Тишев, Вие и други Ваши колеги задаватe въпроси към здравния министър, които като че ли поставят под съмнение строгите мерки срещу COVID-19. В парламентарната група на „БСП за България“ има ли настроения срещу тези мерки?

- Мерките се коментират от всички, разбира се, но аз не искам да ангажирам с личното си мнение колегите. Въпросите ми към министъра са насочени не към мерките, а към изясняване на реалната ситуация в България, свързана с COVID-19. А иначе за начина на представяне на информацията пред обществото и за конкретните мерки определено имам критики. По един бърз пример за двете: не приемам данните за новозаразените и починалите от коронавируса да се съобщават като сводка от фронта, както и постоянно да бъде сплашвано/заплашвано обществото, че ако не прави това, което обявява Щабът, ще тръгнат „камионите с трупове”; за мерките – поставените КПП-та на областните центрове само забавят и усложняват трафика, но по какъв начин спомагат за намаляване на разпространението на заразата, след като всеки със собствено подписана декларация може да излезе или влезе...

- Вие питате министъра дали сме в епидемиологична обстановка при COVID-19, както и кога се обявява грипна епидемия. Защо?

- Защото в България всички говорят за епидемия, вкл. немалка част от лекарите, а според медицинските стандарти грипна епидемия се обявява при 200 регистрирани болни от грип на 10 000 човека. Т.е. ако приемем, че в България живеят 6 000 000 души, това са 120 000 болни, със симптоми. Вече почти месец и половина след първите заразени в Плевен и Габрово, бройката в България е около 700 души.

Зададох този въпрос, за да бъдат малко успокоени хората, че не идва нова чумна епидемия, както се внушаваше в началото, тъй като страховата невроза сред населението е голяма. Отговорът на министъра меко казано ме втрещи, цитирам го без изменения: „COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от новооткрит коронавирус, неизвестен преди декември 2019 г. Поради това появата и откриването на заболели от COVID-19 лица, независимо от техния брой, определя формирането на епидемична ситуация”. Излиза че и 2-ма заразени само да има в цялата страна, тъй като вирусът е нов, вече сме в епидемия. Добре би било някой от екипа на здравния министър да му обясни (най-добре вирусолог), че всяка година грипът идва под различен щам, тъй като грипният вирус мутира, т.е. на практика всяка зима ние се сблъскваме с нов грипен вирус. Затова и за заболяването от грип не може да се създаде универсална ваксина - защото всяка година се сблъскваме с нов или мутирал вирус.

- Защо сте поискали данни за заразените и починалите от грип през януари и февруари и аналогична статистика за COVID-19 след това? Какъв е Вашият извод след отговорите на министър Кирил Ананиев?

- За да можем да твърдим, че един грипен вирус е по-опасен от другите, с които човечеството се е сблъсквало, трябва да сравним щетите, които той нанася – например с грипния вирус щам „А” и с грипния вирус щам „В”, при които имахме истински национални грипни епидемии през януари и февруари 2020 г. От отговора става ясно, че през този период са вземани данни от 4 лечебни заведения, които обслужват 4 областни центъра (Габрово, Перник, Русе и Хасково). Общо за двата месеца от усложнения на грипа са починали 8 хоспитализирани. От други областни или общински болници не е събирана информация. В горепосочените областни центрове живее около 8% от населението в страната. Когато тези цифри се наложат на национално ниво излиза, че в България от усложнения на грип през първите два месеца на годината са починали поне 100 души. За сравнение, към момента за месец и половина починалите са под 30, като в това число има случаи като жена на 80 г., която получава инсулт, на следващия ден почива в болницата, изследвана е за коронавирус, резултатът е положителен, и жената е записана като жертва на COVID-19.

- Премиерът Бойко Борисов всеки ден се хвали, че сме първите в света, взели навременни мерки и че навсякъде ни хвалят за това. Съгласен ли сте?

- За навременността и адекватността на мерките ще коментирам по-долу. А това, че Борисов се хвали с някакви постижения, означава, че той не разбира реално ситуацията. Знаем ли ние колко са реално заразените с грипния вирус COVID-19 в България? Не, никой не знае, защото у нас не се правят масови тестове. А в други страни се правят (Германия например). Тогава как можем да сравняваме дали се справяме по-добре или по-зле? Същото е с броя на починалите. И още нещо интересно, в Германия обявиха, че вече над 50% от заразените са се излекували напълно, в България са под 10%, едновременно с това заразените там (като процент от населението) са в пъти повече, отколкото у нас. Сметките нещо не излизат.

- Одобрявате ли задължителните маски?

- Бих одобрил задължителното носене на маски само след като Световната здравна организация промени официалната си позиция, че носенето на маски от здрави хора не се препоръчва, защото може да има дори обратен ефект. Явно българският премиер е по-вещ от лекарите в СЗО, където работят и вирусолози и имунолози.

- Трябва ли мерките да бъдат облекчени? Имате ли конкретни предложения?

- Тук е мястото да поговорим за мерките и тяхната адекватност. Вече един месец слушаме, че всички действия се предприемат, за да може здравната ни система да издържи. Затова се прилагат мерки за изолация, намаляване на контакти и т.н. Истината обаче е, че заразата от грип не може да бъде спряна, тя може да бъде намалена или забавена и точно това правят Щабът и Борисов в момента. Това означава, че всеки ден „ще капят” по 15-20 нови случая на заразени с коронавирус. Така ще изкараме до Коледа, а може би и повече. Всички лекари признават, че докато не се изгради общ имунитет, т.е. 70% от населението да има антитела, т.е. да е „преболедувало”, заразата няма да изчезне. В момента ние пазим здравната си система, но убиваме икономиката си. Какво трябваше да се направи, а и сега не е още късно: тъй като 80% от заразените не развиват симптоматика, или съвсем леко я изкарват на крак, а това са младите хора и тези на средна възраст, те по никакъв начин няма да натоварят здравната система (инфекциозните отделения). Те трябва да бъдат върнати на работа. Всички над 65 г., които са икономически неактивни, т.е. пенсионери, и нямат отношение към създаването на БВП и добавена стойност за икономиката, както и хронично болните от определени заболявания трябва да си останат вкъщи за определено време. Те са в най-рисковата категория, както за собственото си здраве и живот, така и за здравната система. Така ние ще предотвратим натовареността на болниците, а и да има постъпили с леки оплаквания, когато всички останали отрасли в икономиката работят, на здравната система може да се помогне финансово. В момента структуроопределящи отрасли изпадат в колапс, безработицата расте. Когато икономиката бъде „счупена”, както много обича да се изразява Борисов, а ние вървим точно към това, ще дойде момент, когато и за здравеопазването няма да има средства.

И накрая още нещо за адекватността на мерките, които вземат управляващите. Отново в Германия, която винаги даваме за пример, през почивните дни гражданите масово излязоха в парковете, градините на слънце. Без маски. Мисля, че коментар не е нужен.

Николай Тишев ни даде тази снимка от Германия като пример

 


В категории: Политика


Тита копира професор Вучков
Тита копира професор Вучков 07/07/2020, Вторник 16:59 0
38
Коментара по темата
38.
10% кмет
15.04.2020 04:14:26
0
0
"Дайте да говорим, да говорим, да видят хората, че вършим някаква работа"- Сашко Симов - в. Дума.
37.
Бесипету
14.04.2020 19:34:43
0
1
Тоя питек дава акъл на чужд гръб ,но ако управляваха те щяхме да видим кон боб яде ли!
36.
Трол
14.04.2020 11:10:43
4
4
Преди да говорим за стаден имунитет първо трябва да се докаже, че се изгражда такъв!
35.
Пейчо
14.04.2020 09:42:27
3
8
Те па ей ся ако ни подкара БСП-то или ДПС-то да ни управлява , както сагладни озверяли , хептен ще я втасаме ни икономика ни здраве , нищо няма да остане...
34.
Проблем
14.04.2020 09:08:48
1
6
Не е вярно, че всички лекари са единодушни по въпроса за колективния имунитет. Тъкмо е това е проблема дали този вирус ще мутира така че да изчезне поради изграден общ имунитет или напротив корона-вируса никога няма да изчезне докато не бъде изнамерена ваксина срещу него. По понятни причини това обаче не се обсъжда по брифинги.
33.
Иван
14.04.2020 08:54:09
1
11
Няма как 1-2 милиона работещи българи да изхранват толкова Неработещи цигани!
Икономиката вече ви е счупена балъци!
32.
монопол
14.04.2020 04:51:11
2
14
'добър ден',тапаци в управлението..некадърници алчни..
31.
До 30
14.04.2020 02:47:27
1
11
Ти разлика между Англия и Германия правиш ли?? Или полицията разгонва германци от парк в Лондон?
30.
https://www.youtube.com/watch?v=V9aCKX6awHg
14.04.2020 02:23:49
15
9
Гледай клипа от линка в заглавието

Госпшодин Тишев, като пускате снимки на седящи в парка германци, не е ли коректно после да пуснете и снимки как ги разгонва полицията, взимат им данните и ги глобяват? Защото така за тези които не знаят, се оставя впечатление, че е разрешено и никой не им казва нищо, а това изобщо не е така.
29.
Бай Дечо до 25 и 26
14.04.2020 00:56:33
3
9
Официалното изследване в най-заразеният район в Германия Heinsberg, показва смъртност от 0,37 %!! Така че двамката си лапнете биберончетата и ЛЕКА НОЩ!! А снимките от Москва, цветни ли са?!!
28.
*********
14.04.2020 00:36:11
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
27.
*********
14.04.2020 00:28:53
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26.
*********
14.04.2020 00:14:37
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25.
*********
14.04.2020 00:09:38
5
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
Тишев до 23 ех
14.04.2020 00:06:17
3
7
Ами искам да стана вирОсолог, ама не знам какво е това!!! Флагман, честно ли събрахте всички неудачници, насранковци и неграмотници само с една статия?!!! Ашколсун!!
23.
Бай Дечо до ! 7
14.04.2020 00:01:09
3
12
Какви заводи има в България, ве ТРОЛ неграмотен?!! 73 % от БВП се генерира от сферата на услугите!! Кои услуги са действащи в момента?!! Като говориш за Германия и мерки, знаеш ли за прецедентният СПАСИТЕЛЕН ПАКЕТ, който от дни вече е в изпълнение?!! Или четеш което ти е удобно в нета?!! А официалното изследване в най- засегнатата област в Германия, Heinsberg разгледа ли или дотам не ти стига капацитета?!! 0,37 % е РЕАЛНАТА смъртност там, ДОКАЗАНО С ЦИФРИ И ФАКТИ!!!! ТЕЛЕТА като теб наистина трябва да ги затворят до Коледа в карантина и да ги питам в края на май дали ще си цъкат още весело в нета!!
22.
Ех
13.04.2020 23:40:46
7
11
Този безполезният е от тези, които разбират от всичко! Ми, да беше станал виросолог, че да обяснява какво трябва да се направи. Ама по-лесно е да папка народни пари, вместо да се напъне да работи. Затова сме на тоя хал в България, че освен това се смятат и за безсмъртни!
21.
*********
13.04.2020 23:00:55
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
Германия
13.04.2020 22:48:34
1
18
Прав е номер 15.
Германия е изключително добре подготвена.
С най- много легла и респиратори.
А снимката е истинска.
Така беше във всички немски градове през
последните дни.
Германците се наслаждаваха на слънчевото време и Великден в паркове и градини.
Аз живея близо до Хамбург.
19.
коментар по темата
13.04.2020 22:35:11
1
11
Публикувани 16 коментара, о т които 2 изтрити. От останалите 1, 3, 4, 6, 12, и 14, според мен, не са по темата на материала, но не са изтрити от модератора. Докато не се научим да обсъждаме по същество проблема и продължаваме да се ровим в миналото, скоро НЯМА да се оправим. А има над какво да се замислим. Може би здравната система ще издържи на сегашните темпове на заболяването. Но ще издържи ли икономиката до края на годината или ще разчитаме на дарения и заеми? Нещо кесията много бързо взе да се развързва.
18.
*********
13.04.2020 22:15:17
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
*********
13.04.2020 22:15:15
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
Защо
13.04.2020 21:59:43
4
21
Защо като щрауси си крием главите в пясъка и никой не изнася помесечни данни от ГРАО за броя на починалите, картинката ще се изясни.
15.
Born to porn
13.04.2020 21:57:03
10
16
Как ще сравняваш Германия с България!!! В Германия имат най много болнични легла на глава от населението, тестваха католически луди още в началото когато тук все още нямаше установен случай на тази болест. Световния институт по вирусология е в Германия, имат такъв ресурс че въпросният господин не може да смята до толкова, нека някой ми намери публикация в немската преса за доц. Мънгъров.
14.
!:
13.04.2020 21:51:13
8
18
И, Тишев, ето ти един пример, даже два. Вариолата е в пъти по-опасна и заразна болест от сегашния вирус, както и полиомиелита. За твоя изненада те не са изчезнали и все още нанасят сериозни щети в света. В България чрез ваксинация на населението тези болести са на практика унищожени. Забележи, не със стаден имунитет! Оставям сам да разбереш с какви имена са известни в обществото тези заболявания, нали си епидемиолог!
13.
TWICER
13.04.2020 21:50:46
5
16
Нищо случайно няма: замразяване на икономиката увеличава европейската дългова зависимост и дава възможност за външна намеса на процесите в общността
12.
Ооооооох, другарю Тишев
13.04.2020 21:45:25
9
74
както не бръснехте хората при атентата на църквата "Света неделя", така не го бръснете и сега. Абе, Сталинка работа - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем.
11.
*********
13.04.2020 21:38:46
2
32
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Ее, големи драскачи
13.04.2020 21:38:29
5
33
Някой може ли да ми обясни наистина, ако до краят на годината всеки ден има по 10-20 разболели се все в карантина ли ще стоим?
9.
Бургас
13.04.2020 21:38:21
2
39
В Бургас икономика няма така че тук няма какво толкова да се счупи. За София, Пловдив, Стара Загора, Варна и някой друг град е жалко че може да се получи тази работа със счупването.
8.
!
13.04.2020 21:28:45
15
78
Взех да ти чета и тъпото интервю и се хванах за главата, Тишев! В Китай защо обявиха епидемия, като бяха заразени 0,00006 % от населението,а за да обявят епидемия трябваше да изчакат да се заразят 28 млн китайци. Защо е обявена пандемия, защо всички държави взимат невиждани мерки без да има дори епидемиологична обстановка в нито една страна? Защо,Тишев? Политиците станаха по-големи експерти от вирусолозите!
7.
!
13.04.2020 21:22:41
14
72
На снимката хората са поне На три метра един от друг....в България ни затвориха парковете заради струпвания, не заради друго. И Германия сигурно освен шведите са единствените в Европа с такива мерки. Тишев що не ни показа снимки от парковете във Франция и Италия? Отделно Германия затвори заводи като автомобилните гиганти. Колко завода бяха затворени в България от държавата? За икономика ли говориш или за разходки в парка, Тишев? Мерките в България далеч не са най-строгите в Европа!
6.
Чернообилско детенце
13.04.2020 21:20:25
13
58
Ние помним как ни лекуваше БКП под дъжда на манифестация, пари да има хората са заменими нали така Дугари и Другарки. За кой ли път показвате че дори вашия електорат не занчи нищожни за вас, имате някой друг младеж в редиците си защото той иска в парламента да иде кифте за 30 ст.
5.
*********
13.04.2020 21:15:27
10
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
До 3
13.04.2020 21:13:16
15
63
Ходи да правиш тръби на джуджака путя бе ватенец мръсн. .|.
3.
до 1
13.04.2020 21:06:47
87
18
Гошо да го поемеш в ГЗ лошо
2.
Гражданин
13.04.2020 21:06:10
109
40
къде са всичките мутафчийчета , герберчета и тиквеничета? Какво ще кажете за тази Немска снимка ? Да и е вероятно истинска защото много приятели потвърждават това от снимката , а хората живеят там!
1.
Гошо
13.04.2020 21:05:39
35
114
Говори ли комунист, гледайте първо ден ли е, нощ ли е!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Градушка край Бургас, идва буря към града Градушка край Бургас, идва буря към града

Валежите ще са най-силни около 20 часа, според синоптиците

 

Гардовете, спрели десанта до сарая на Доган, не били от НСО Гардовете, спрели десанта до сарая на Доган, не били от НСО

Националната служба за охрана заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди

Тити се заразил на среща с Наско и Стойне Манолов Тити се заразил на среща с Наско и Стойне Манолов В Левски са притеснени от нованата, тъй като Папазов постоянно е бил в контакт с футболистите Ананиев: Възстановяваме част от мерките при преминаване на прага от 200 болни Ананиев: Възстановяваме част от мерките при преминаване на прага от 200 болни Заповедта за болниците и лечението не е отменена, няма да оставим пациент без лечение, подчерта той Фандъкова с предупреждение към столичани: Пазете се, до часове ни връхлита бурен вятър Фандъкова с предупреждение към столичани: Пазете се, до часове ни връхлита бурен вятър

След поройния дъжд през следващите часове се очаква и бурен вятър

Партиен лидер опита да влезе с десант в морския сарай на Доган Партиен лидер опита да влезе с десант в морския сарай на Доган

Опитът е бил да се навлезе в морската резиденция на Отманли по вода с основание, че каменистата ивица е публична държавна собственост

Тестваха всички футболисти и треньори в „Левски” за коронавирус Тестваха всички футболисти и треньори в „Левски” за коронавирус

Причината - заразеният Тити Папазов е присъствал на срещата между „Царско село" и „Черно море"

Само във Флагман.БГ! Сюлея и приятелката й проституирали в Слънчев бряг, самоубиецът бил техен сутеньор Само във Флагман.БГ! Сюлея и приятелката й проституирали в Слънчев бряг, самоубиецът бил техен сутеньор

Наше разследване показа, че фаталният край не е заради любовна история, а чисто прецакване в бизнеса

Кметът Николов и посланикът на Сърбия проведоха конструктивен диалог за развитие на бизнеса и туризма Кметът Николов и посланикът на Сърбия проведоха конструктивен диалог за развитие на бизнеса и туризма Посланик Йович се ангажира лично да съдейства за рекламирането на Бургас и региона в сръбски медии и социални мрежи Абитуриенти и служители на дискотека в Пловдив са с COVID-19 Абитуриенти и служители на дискотека в Пловдив са с COVID-19

Зрелостниците са от различни училища и са празнували в различни заведения

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Любвеобилна котка уби стопанката си Любвеобилна котка уби стопанката си

Лекарите открили в организма на жената бактерията pasteurella multocida, която предизвиква бактериален менингит

Най-малко 7 загинали след взрив на цистерна с петрол в Колумбия Най-малко 7 загинали след взрив на цистерна с петрол в Колумбия

Ранени са повече от 40 души

Локална карантина в Испания заради препълнени барове Локална карантина в Испания заради препълнени барове

Карантината, която ще продължи до петък, засяга около 70 000 души

Бубонна чума в Китай, пренася се от бълхи по гризачи Бубонна чума в Китай, пренася се от бълхи по гризачи Отиде си великият композитор Енио Мориконе Отиде си великият композитор Енио Мориконе

Той е написал музиката към повече от 570 филма, само 30 от които уестърни

70 000 блокирани в Галиция заради карантина 70 000 блокирани в Галиция заради карантина

Властите обявиха, че новите огнища са свързани с няколко бара

Радост за демократите в Хърватия, десните спечелиха изборите Радост за демократите в Хърватия, десните спечелиха изборите

Хърватска демократична общност получава 66 места в парламента, а социалдемократите - 51

Бойко Борисов Бойко Борисов Завиждам на Радев, че успя със съдебната реформа - пращат му актове предварително Виц на деня Виц на деня - Тате, как се запознахте с мама?
- През 1703 година я запалих на клада и тя се закле, че ще ме намери и ще си отмъсти.
Виц на деня Виц на деня 100 жени на вратата на ада и дяволът казва:
- Да влязат тия, които са тормозили системно мъжете си!
Влизат 99.
- Доведете и глухата!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Учените откриха най-страшният звяр: Жена на диета, в цикъл, мъчеща се да спре цигарите и разочарована от мъжете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори