×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов с „прекраснo решение” за Covid-19: Бързи тестове на хиляда души, за да имаме представителна извадка


26 Март 2020, Четвъртък, 22:28 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: МС

Целта е мониторинг на епидемията, така че да може максимално рано да се разхлабят ограничителните мерки, които са пагубни за икономиката

Бойко Борисов отново атакува президента Румен Радев.

Премиерът даде вечерен брифинг в Министерския съвет след участие в заседание на Европейския съвет, което се състоя чрез видеоконферентна връзка.

Борисов за пореден път отдели сериозно време, за да обясни колко бързо е реагирала България с мерки срещу коронавируса Covid-19 и как всички в Европа ни последвали.

Той обясни и че истински се надявал българите да вярват на тях и на Националния оперативен щаб, а не на онези, които се шегували със заразата на 3 март.

Припомняме, че президентът тогава се качи на Шипка за националния празник въпреки отмяната на празничното мероприятие там. 

Бойко Борисов заяви, че вече е спрял разговорите си с държавния глава след критиката му в неделя, когато Радев наложи вето на закона за извънредното положение. 

А с новия Медицински съвет, създаден за битката с коронавируса, стигнали до „прекрасно решение“, за да се спре спорната тема с т. нар. бързи тестове.

Идеята е да се направят около 1000 бързи теста на определени хомогенни групи хора.

Така щяла да се получи представителна извадка и да се разбере колко са заразени и колко имат антитела, т.е. са прекарали вируса.

На пресконференцията беше д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет. 

Днес той и председателят на Съвета проф. Коста Костов предложили на Борисов идеята. След това тя била обсъдена и с Щаба. 

"И сега мога да кажа какво прекрасно решение намерихме, за да спре темата с тези бързи тестове", анонсира Борисов. Причина за думите му е конфликтът между Щаба и Медицинския съвет по въпроса дали следва тези тестове да се ползват масово на този етап от епидемиологичната обстановка. 

Премиерът обясни стратегията за действие, като заяви: "Безспорно всички са категорично съгласни, че мерките, които налагаме досега, дават възможност да бъде по-плавна кривата. Или както й казват докторите - чук и танц. Чукат я с чука, за да я държат по-плавно да се вдига, а не като пик и да се напълнят болниците; но танцът след това с вируса се удължава и това вече е изключително пък вредно за икономиката. Добро за здравето, вредно за икономиката."

По обяснението на Борисов в случая се ползва науката и по-специално статистиката. 

"Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на градски транспорт, шофьори на линейки... Оставям на докторите да кажат групите, аз ще го организирам. На тази група хора, както в социологията, както в статистиката - когато тестваме хиляда човека с тези бързи тестове (верни-неверни - това имаме, ползваме това, което дава Световната здравна организация); имаме налични тестове, хиляда теста можеме да заделиме... с тези тестове, те са кръвни, от пръста се взима, в рамките на 10 минути, се вижда не само дали предполагаемо има заболяване, но дали не е прекарано заболяване - сиреч има ли антитела", каза Борисов. 

"Тогава, от тези хиляда души ще разберем - за това казвам, това е една представителна извадка, най-много полицаи, полицаи от КПП-тата. Защо? Защото те са на въздуха, те са навънка, те са в трудова работоспособност, под 50 години, и покрай тях цял ден минават потоци, сиреч те са изложени. В линейките, в градския транспорт, ще си изберат тези 1000 души, 1100, 1200 - да кажат докторите...", обясни леко объркано премиерът. 

И добави: "На базата на тези изследвания ще разбереме статистически от 1000 души - има ли заразени, колко са, Х-броя; има ли с антитела, сиреч - прекарали, без да разберат". 

След няколко седмици на същите хора щял да се направи още един тест. 

"Тогава ще знаем колко са се увеличили от тези 1000 души заразените, колко са се излекували", каза още Бойко Борисов. 

По думите му статистиката щяла да каже след колко време ще дойде пикът, кога ще дойде платото. "И кога може бързо тези, които не са рискови, но вече на базата на тази статистика, да се връщат към реалното производство. Това е нещо, което науката казва - колко и как да бъде."

С това изчезвал въпросът дали да тестваме сто, двеста или триста хиляди човека. Според Борисов нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. 

"Ние сме поръчали 1 милион теста. Но когато дойде след платото времето, ние ще трябва на ден да тестваме по 20-30 хиляди души", обясни премиерът. 

Поръчаните 1 милион теста още ги нямало. Масовото им използване се планирало за април-май. 

А хилядата бързи теста щели да са безплатни - от дарения. В момента имало 2000 такива в наличност. 

Темата коментира и шефът на Щаба ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който също бил на разговорите днес. 

Той отново подчерта, че единствените достоверни тестове си остават тези от типа PCR - "особено на този етап от епидемията и в разгара на епидемията". 

А вече в края на епидемията можел да се прецени натрупаният имунитет, което ставало с изследване на антитела. 

"В това изследване, което ще се направи на сравнително хомогенна група, се търси не новозаболял от коронавирус-инфекция, а прекарал коронавирус-инфекция. Схващате разликата, която е фундаментална. Т.е. периодично се тества тази група и се вижда как се натрупва имунитетът. По този начин може да се направят модели. След това, като премине пикът на епидемията, да се види как големи, хомогенни групи могат да бъдат въведени отново в работно положение за съживяване на икономиката. Нямаме противоречия по нито един от въпросите", заяви проф. Мутафчийски. 

Д-р Александър Симидчиев изрази задоволство, че е приет този компромисен вариант, предложен от Медицинския съвет. 

Това щяло да позволи да мониторираме епидемията с наличния ресурс по най-добрия възможен начин. Според Симидчиев, целта е в перспектива максимално рано да започнем с разхлабване на мерките - "за да може да се върне икономиката обратно във функционалност". 

По думите му здравето е на първо място, но не може и без икономика. 

Пресконференцията продължи около 45 минути и обхвана и ред други теми, свързани с кризата заради коронавируса. 

В края Бойко Борисов отново се заяде с президента, като обясни, че нарочно не ползвали армията, за да не каже някой, че му се отнемат правомощия. Военните били млади, прави и здрави момчета. Вместо обаче да помагат в тази ситуация, сега се претоварвали полицаите. 

В друг емоционален изблик Борисов каза, че само Господ може да ни извади от кризата с коронавируса. 

Затова и имал смелост за всякакви мерки, но не и да затваря църквите. 

 




30
Коментара по темата
30.
ГРАЖДАНИН
28.03.2020 17:47:37
0
1
Никой не се заема да каже как ще си платим сметките за ток,вода,храна и кредити след каго всички си седят в къщи....
29.
?!?!?
27.03.2020 13:42:44
0
2
ген. Мутафчийски: 'Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове'.Смисълът на бързите тестове е търговски. Той е бизнес смисъл. Не е медицински. https: offnews.bg obshtestvo niama da pozvolia targashi da podvedat darzhavata da poharchi milioni 725023.html
28.
Гарантирано от ГЕРБ
27.03.2020 13:29:17
1
2
Защо чак сега взехте това решение ? Едни Истински маски можеха да защитят доста хора, а не да се заблуждаваме с парцалите имитиращи маски! Нали Лампазния професор забрани на Мисирките да му задават въпроси защо няма Бързи тестове според него те са неефетивни, неточни и още бла, бла...Кокво наложи тази Радикална промяна в решението ви !
27.
медик
27.03.2020 11:56:03
0
4
Искам накратко да споделя опита на Турция в борбата с епидемията. Там са на принципа максимално много тествани хора и хоспитализация на всички "положителни" ,защото няма гаранция,че т.н. леки случаи оставени в дома ще спазват карантината.
26.
До 16
27.03.2020 09:59:42
0
2
Като не си се интересувал по-добре не троли. Корея направиха мобилни лаборатории и проверяваха хората директно в автомобилите си с бързи тестове, цялата процедура отнема 10-15 мин. Как мислиш, че ще успеят да правят по 15 000 теста дневно с нормалните тестове. На тези на, които резултата е положителен държавата поема цената на теста, която е около 20$.
25.
ПР
27.03.2020 08:18:32
5
16
Само за това става дума. Въздух под налягане, демонстрация на действия, малоумник с мания за величие, еднокнижник даващ акъл на всички, пълен комплексар представящ се за велик, тъпа мутра скачаща срещу легитимно и пряко избран президент.
24.
XX
27.03.2020 08:15:19
4
5
Пак по-добре тиквата, отколкото брюкселски демократ, решил да създава стаден имунитет...
@14
Прав си, наистина половината ес кочини не спадат към развитите държави, които тестват усърдно.
23.
Един отговор
27.03.2020 08:13:31
1
1
Ето и потвърждението , веднага отрицателно палче . На минутата някой недоволен че се задава този въпрос :)
22.
Един въпрос
27.03.2020 08:08:09
2
12
А каква е гаранцията че ще чуем истинските резултатати от тея 1000 теста ??? Най-вероятно пак ще съобщят резултати каквито са им изгодни !
21.
Radko
27.03.2020 06:50:16
5
23
Пари, икономика, пари, икономика, деева тиквата деева, само за това мислиш ганьо, как да откраднеш още... Не се наяде...
20.
Срам
27.03.2020 06:26:58
7
36
Срамувам се да го слушам Премиера на държавата. Никаква мисъл, никакъв говор !
Разговор , като на маса в хоремака ! През ден говори по час по ТВ и един път НЕ Се обърна към Българския Народ !!! Говори си неговите за пари, за пари и пак за пари ...
19.
СИК
27.03.2020 03:42:13
4
30
махай се бе бурсук-некадърен
некадърно управление
некадърен 'народ'
некадърни резултати=30год
бахти лицемерните грешни души
за АДА сте мърши
18.
....
27.03.2020 02:00:39
2
20
Само да не стане Бойко накрая да имаме хиляди починали щото се правиш на Тарикат да не се осерем бойко
17.
До 15
27.03.2020 01:06:02
3
27
Това с КПП-тата показва глупостта на НОЩ-а и Гениалният Муфтачийски ! Никакъв смисъл. Събират едни бумаги и пускат всички. Освен ако не са вирусоносители полицаите и така да разнасят заразата от кола на кола. Тогава има някаква логика. Но все пак при толкова пагони и щабове естествено смисъл не бива да се търси.
16.
Трол
27.03.2020 00:44:55
3
9
14
Южна Корея строи клинини за тестване. Тестваха масово но не с бързите тестове за които говорим.
15.
7887
27.03.2020 00:38:55
2
34
Чудя се на полицаите как не скочили срещу схемата с блокадите. На пангара са по цял ден и цяла нощ. Предполагам,че от тях ще има най-много заразени. Колкото и да се пазиш си контактен с хиляди хора,документи. Дано се усетят.
14.
Bingo
27.03.2020 00:27:58
8
14
И кой ти каза че са с 30% точност? Е то ако вземат най-големия китайски боклук може и 10% да бъде. Затова се вземат различни модели от утвърдени производители и се сравняват. Корейците преди да пристъпят към масовото тестване са пробвали 67 различни теста и от тях са се спрели на 4 бр. от местни производители, които дават над 85% верен резултат и това преди месец. Можеш ли да ми кажеш нашите колко ще пробват? Най-много 2 модела. Докато всички развити държави правят тестове като невидели, нашият тъпан продължава да подлага българите на геноцид.
13.
Хайде сега
27.03.2020 00:27:52
4
16
Припадащите по генерал Годжи да кажат нещо срещу бързите тестове
12.
Трол
27.03.2020 00:27:01
1
15
До 10
Прав си, даже наскоро финансирали проучване, което открило, че мъжете не могат да раждат.. Само 54 мииона евро..
11.
Ох
27.03.2020 00:12:17
0
19
И сз искам да ае тесрвам.Пак държавните служители, ще кажеш че другите не сме хора.И да приберат пенсионерите по къщите, а останалите да работим.Ние не сме хора със спестявания, такива са заплатите, че повече от месец без работа не се издържа.Как ще издържаме децата си?
10.
хх
27.03.2020 00:05:42
4
12
@9
Не ек, а министър председателите. ЕК са заети с по-важни неща: Джендърите, имигрантите и кретените.
9.
Трол
26.03.2020 23:51:24
2
13
Ей, тя се сети ЕК да въвежда единни мерки.... За бързите тестове идеята не е лоша. При условие че са с 30 % точност не могат да се използват за друго.
8.
Барселона
26.03.2020 23:46:36
5
24
Още с нищо не са помогнали на бизнеса и хората поради ситуацията,която те предизвикаха и започнаха увъртанията,че няма пари. Нямало нефт , но има злато , има медна руда има и много други богатства, които се изнасят без да остава нищо за България, и най-големият крадец и престъпник да каже ,че бизнесът крие от данъците,но явно така се подаряват къщи по 5млн евро на любовници...
7.
HAGUE trIbunal 2027
26.03.2020 23:23:13
6
16
Госпожо съдия искам да отбележа че обвиняемия 19 годишния КОВИД китайски гражданин жител на Вухан е действал с изключителна дързост в условията на опасен рецедив в ущърб на гражданското общество в съучастие с някьв БАТман/прилеп/ и група американски зоофили студенти по химия от Университета ''Джон Хопкинс'' стажанти в ЦРУ
6.
Гацата до 5
26.03.2020 23:22:07
1
10
Нещо не те разбрах!!
5.
КороноТъпака
26.03.2020 23:07:22
13
5
Стар ерген алкохолик живеещ с майка си и баща си. Русороб и анти Западняк със съмнителна сексуална ориентация. Понякога се пише Гацата. Убива се от масторбиране, защото няма какво да шиба поради напреднала възраст и лоша хигиена. Къпе се само в неделя по комунистчески тертип.
4.
Коко
26.03.2020 23:05:58
1
24
Предлагам всички тествани да са от младежкото герб
3.
Щъркелов
26.03.2020 22:46:56
44
22
Ми той президента си е за изритване,винаги е с КУрнелия и срещу премиера? Стефан Данаилов ни го натресе и сега доста ще си патим,той просто е от БСП-то? Хайде чао г-н президент?
2.
моряк
26.03.2020 22:41:45
13
20
кажете нещо за моряците,които остава ме без работа,
1.
КороноТъпак
26.03.2020 22:41:11
16
50
Какъв Мозък ни води в тази криза ! Сега 1000 теста за да видел а след 2 седмици още 1000 ! !Кой като него. Без Парламент. С игнориран от него Президент.С КПП-та на вски окръжен град. С българската армия на подчинение. И целият финансов ресурс еднолично разпределян. Извънредно положение до Коледа не ни мърда ! Затова Бойче, 100 теста сега а другите на Бъдни вечер ! През останалото време по редовните 200 теста на Мутафчийски.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори