×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Коронавирусът прави китайския модел да изглежда все по-добър


18 Март 2020, Сряда, 17:25 ч.

Демократичният световен ред преживя кризата през 2008 г., но този път може да няма този късмет

Докато пазарите се люшкат и светът е изправен пред възможността за рецесия, сравненията с последната световна икономическа криза са неизбежни. Финансовият срив през 2008 г. не беше просто икономически шок, а също и дълбок такъв за американската сила. Ако приемем, че коронавирусът ще удари световните демокрации толкова силно, колкото мнозина прогнозират, това може да нанесе още един зашеметяващ удар върху САЩ и международния ред, който те оглавяват. Ако сега гледаме назад към 2008 г. като към края на неоспореното превъзходство на Америка след Студената война, един ден може би ще погледнем към 2020 г. като към момента, в който глобалният авторитет на Вашингтон наистина е започнал да поддава, пише Хал Брандс за Bloomberg.

Трудно е да си спомним сега, но двете десетилетия след Студената война бяха златна ера за американската сила. Вашингтон беше на върха геополитически, демократичните практики и институции се разпространяваха по-широко от всякога. Динамичната американска икономика водеше света в епоха на все по-дълбока и на пръв поглед все по-печеливша глобализация. На хоризонта имаше някакви облаци: скъпа и отрезвяваща война в Ирак, признаци на нарастваща нервност от страна на автократични сили като Китай и Русия, но като цяло това беше „еднополюсният момент“ на Америка.

Тогава финансовата криза нанесе тройния си шок. Първо, тя затъмни блясъка на американския модел - преди всичко икономическия - и повдигна дълбоки въпроси относно компетентността на американските лидери. Второ, тя придаде значимост на тезата, че автократичните правителства всъщност могат да надминат демократичните по отношение постигането на стабилен растеж и управлението на кризи. Трето, тя включи турбото на китайската геополитическо отстояване и подхрани страховете от американски упадък.

В международните отношения психологическият баланс на силите - усещането кой се издига и кой пада - често се променя много по-бързо от физическия баланс на силите. Кризата от 2008 г. измести драстично този психологически баланс, създавайки широко разпространено - макар и преждевременно - схващане, че американската ера е достигнала своя край.

Паралелите с днешната криза са тревожни. Нескопосаният първоначален отговор на Пекин на епидемията показва, че Китайската комунистическа партия остава неспособна за глобално лидерство. С напредването на кризата обаче започна да изглежда, че САЩ могат да понесат още по-големи щети върху международното си положение и престиж.

Репутацията на Америка за компетентност и стабилност винаги е била от решаващо значение за глобалното й лидерство. Кой иска да се присъедини към полицейския отряд, ако шерифът не може да стреля точно? Тази репутация вече страдаше при президента Доналд Тръмп и тя пое допълнителен удар заради коронавируса. Списъкът на грешките на администрацията е дълъг: Невъзможността да се възползвате от свободното пространство, което ранните ограничения на пътуванията подпомогнаха; непризнаването на тежестта на кризата; неуспехът да се реагира с готовност, когато слабости като сериозния недостиг на капацитет за тестване станаха ясни; несъобщаването на точна и навременна информация на обществеността; неуспехът да се вдъхне чувство на спокойствие и решително лидерството; невъзможността за ефективна координация с международни партньори, пише investor.bg.

Този списък е още по-потискащ, като се има предвид, че други държави, също толкова изненадани от епидемията, реагираха толкова по-умело.

Кризата от 2008 г. беше толкова увреждаща, защото разкри, че икономическите регулатори, които уверено твърдяха, че са опитомили бизнес цикъла, не осъзнаха, че техните политики също са позволили огромни системни уязвимости, които почти потопиха света в депресия. Това, което днес виждат международните наблюдатели, е, че страната, която претендира да води света, засега очевидно не се справя с най-голямата глобална криза на този век.

Коронавирусната сага със сигурност ще даде началото на поредния кръг от дебати относно достойнствата на демокрацията и авторитаризма. Иронията е в изобилие. Всъщност авторитарните характеристики на китайската система първоначално позволиха на вируса да се разпространи, а някои демокрации - по-специално Южна Корея и Тайван - постигнаха забележително добри резултати в отговор на епидемията.

Все пак фактът, че впоследствие Китай заяви, че се е справил с епидемията чрез енергично налагане на драконовска карантина на засегнатото население, докато водещата световна демокрация се колебаеше в своя отговор, ще бъде използван от поддръжниците на авторитаризма, за да твърдят, че тяхната система е най-добре подготвена за криза.

По-новите събития допълнително потвърждват тези разсъждения. Докато Америка изпитва затруднения да тества своите граждани и да изгради адекватни запаси от основни здравни продукти, като маски, китайското правителство (и водещи китайски фирми) осъществяват доставки за страни като Италия и дори за самите САЩ. Пекин обеща допълнителни средства за подпомагане на програмите на Световната здравна организация в бедните страни, а пропагандният отдел на Комунистическата партия разгласи стойността на този принос, като същевременно твърди, че вирусът по някакъв начин произхожда от САЩ.

Само преди няколко седмици, когато ефектът от коронавируса все още беше силно концентриран в Китай, доминиращото разсъждение беше, че Пекин отново е „болният човек на Азия“. Сега темата изглежда е, че коронавирусът показва колко много са паднали относителната сила и престижът на Америка. След 2008 г. това възприятие доведе до по-голямо желание на Китай да се противопостави на САЩ и на техните приятели и съюзници в Южнокитайско море, в международните институции и в преговорите за глобален отговор на климатичните промени. Без съмнение коронавирусът ще стимулира нови китайски усилия за изместване и дискредитиране на американското лидерство в световните дела.

Разбира се, това, че възприятието на кризата се промени толкова бързо, ни напомня за непредсказуемостта на този психологически баланс на силите. Все още има прозорец - макар и бързо затварящ се - Вашингтон да предприеме действия.

Необходимите стъпки включват да се поведе Г-7 към създаването на многостранен икономически пакет за стимулиране; насърчаване на международното сътрудничество за намирането на ваксина и управление на трансграничните последствия от болестта; предоставяне на по-последователни и ефективни насоки за местните и щатските власти, които се стремят да смекчат щетите; помощ в разказването на опита на демокрациите, които се бореха с болестта, докато оставаха верни на своите ценности; и възприемайки това като възможност за възстановяване на способностите на обществената дипломация, необходими за водене на битката за глобалните възприятия с Китай.

Ако администрацията на Тръмп успее да се справи с това, тя ще може да измести краткосрочната траектория на кризата - и дългосрочното въздействие върху американското лидерство.

Тук историята от 2008 г. е важна. Двама президенти, Джордж У. Буш и Барак Обама, предприеха непопулярни, но необходими действия, за да не се превърне кризата в глобална икономическа катастрофа. Те показаха решително лидерство при спасяването на големи финансови институции и подпомагането на важни производители като автомобилната индустрия; те използваха иновативни механизми, включително Програмата за облекчавване на проблемни активи (TARP), за да влеят ликвидност във финансовата система и да разрешат проблема с токсичните активи; те използваха Г-7 и Г-20 като средства за многостранен отговор.

Тези силни мерки помогнаха на САЩ да се възстановят по-бързо, отколкото очакваха първоначално много анализатори; те показаха, че периодите на интензивно напрежение могат да се превърнат във витрини на американската устойчивост. Ако САЩ обаче не успеят да повторят това представяне днес, коронавирусната криза ще нанесе големи щети на суперсилата и световния ред, които вече са претърпели твърде много такива през последните години.


В категории: Политика


7
Коментара
Флагман.БГ И полицаите с трогателно послание И полицаите с трогателно послание 09/04/2020, Четвъртък 10:40 7
7
Коментара по темата
7.
До 6. Способен
19.03.2020 10:06:41
0
1
Лапкането при социализма свърши, хващай се и направи нещо, за да си подобриш живота. Мърморенето не помага, ченгешлар.
6.
Способен
19.03.2020 00:44:06
1
0
До 4:
Затова сега ми ядеш способния уй на мен и другарите, трол слабоумен...
5.
Дернев
18.03.2020 20:41:42
1
0
Приемем ли, че вироса е дело на Китай, всичко си идва на мястото. На тях им трябва пълно господство за да си осигурят необходимите суровини и жизнени ресурси, които стават все по-дефицитни с разтежа на населението на планетата. Военен конфликт не може да им осигури това, но вироса може. Приемете ставащото сега като генерална репетиция. Тръмп превърна колективната сигурнос в обикновенна търговия- плащаш получаваш. Единственото хубаво на това е, че Европа ще се обедини и сама ще осигури сигурността си. Едната армия, руската, я има. Сега трябва другата, единната европейска армия да се!създаде и то максимално бързо. Ние ще обеденим света за да принудим Китай да се съобразява и да споделя планетата с останалия свяг. Сега сме приемани като дразнители и пречка и все повече ще бъдем приемани ксто такива, ако не ги спрем на време.
4.
До 3.
18.03.2020 20:08:05
5
4
При капитализма се издигат и забогатяват най-способните. При социализма чакахме като бебета партията-майка да ни пусне нещо. Хранехме и една камара некадърници. Капитализмът никога няма да фалира, фалира недоносчето социализъм на дядо Тотю.
3.
do 2
18.03.2020 19:47:40
2
8
Уж голямото благо на демокрацията е това, че си избираш управляващите, а те всички са или бавноразвиващи или крадци. Читав човек изглежда няма никакъв шанс да стигне до високите етажи. Демокрацията излезе по-голямо недоносче от социализЪма
2.
XX 1-Вирус
18.03.2020 19:43:52
6
2
ХХрисивирус пак се изака дълбокомислено, защото отбира от всичко старото ченге. Друго си е да си звършил рабfuck и баща ти да е бил активен борец против фашизма и капитализма. Пиенето на бяло мъжко мляко е от голяма полза също. Чудеса се раждат от съчетаването на активен борец и бар дама от софийски бордей.
1.
XX
18.03.2020 18:43:32
2
9
Факт е, че ес се управлява от некомпетентни и умствено ограничени морални изроди, които даваха неадекватни препоръки, а сега се скриха като лалугери в дупките си.
Всяка дума по-горе е факт, който може да се докаже.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Първата любов на Гришо роди от сина на фалшификатор Първата любов на Гришо роди от сина на фалшификатор

Табак скри от всички бременността си

Заради алчност на рентиерите: Магазините по бургаското ларго започнаха да затварят един след друг Заради алчност на рентиерите: Магазините по бургаското ларго започнаха да затварят един след друг

Само част от наемодателите са направили отстъпки към наемателите си заради извънредното положение

Почина големият български актьор Вълчо Камарашев Почина големият български актьор Вълчо Камарашев

Артист с над 60-годишна кариера, той е любимец на няколко поколения българи

Докато си стоите вкъщи, спечелете награда, сътворявайки лого на туристическия бранд Бургас Докато си стоите вкъщи, спечелете награда, сътворявайки лого на туристическия бранд Бургас Прогноза: Половината заведения в България ще фалират Прогноза: Половината заведения в България ще фалират

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях

1634 дървета са засадени в Бургас от ноември до днес 1634 дървета са засадени в Бургас от ноември до днес

Радостното е, че 229 екземпляра са осигурени от фирми, обществени организации, училища и отделни граждани

Фенове пропищяха: Рачков, върни ни парите! Фенове пропищяха: Рачков, върни ни парите! Цените за билетите за моноспектакъла на Рачков са повече от надути и конкурират тези за концертите на най-скъпата звезда у нас - Лили Иванова В МБАЛ „Лайф Хоспитал“ Бургас се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус В МБАЛ „Лайф Хоспитал“ Бургас се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус

Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта и телефон за връзка, т.е. изследването не е анонимно

Втори пореден ден с близо 2000 починали с COVID-19 в САЩ Втори пореден ден с близо 2000 починали с COVID-19 в САЩ

Общият брой на заразените в страната е 430 376, оздравели са 23 707

17 години затвор за Атанас Динков от Карнобат, който се вряза като терорист в сватбарска тълпа 17 години затвор за Атанас Динков от Карнобат, който се вряза като терорист в сватбарска тълпа

Магистратите му забраниха завинаги да шофира, ще търпи присъдата си при първоначално строг режим

От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот

Премахването на карантината трябва да бъде планирано и организирано, така че да няма пикове и заразени

Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински

Трип почина от тежко заболяване

Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус

Вчера Facebook премахна страница, на която се виждат снимки на горящи стълбове за пренос на 5G мрежа, която насърчава другите да направят същото

Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса

Уфолози гадаят дали тайнственият обект е на извънземни

COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен В сраната растат исканията да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19 БМВ започва да прави маски БМВ започва да прави маски

От автомобилния гигант заявиха още, че имат готовност да закупят необходимото за производството на маски оборудване.

Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия

От мярката ще бъдат изключени определени групи

Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август

Математиците очакват пикът на заразата отвъд Океана да е на 26 април

Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски

Силното търсене на този вид защитни средства предизвика безмилостна конкуренция между различните държави

Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища

Карантинните мерки обаче няма да бъдат преразглеждани в понеделник, както бе планирано

Илиян Василев Илиян Василев Не отписвайте още Мавродиев, прокуратурата не си е казала думата Виц на деня Виц на деня - Докторе, животът ми е пълна скука...
- Намерете си любовник!
- Имам двама...
- Разкажете на мъжа си за тях!
Виц на деня Виц на деня Две проститутки решават кръстословица: Голям съд за течности - чете едната. Презервоар - отговаря другата. - Не, започва с буквата Р. - Тогава е резерватив! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Песимистът чува: - След малко. Оптимистът: - С лед, малко. Реалистът въобще не се ослушва, а си налива сам
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори