×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коронавирусът прави китайския модел да изглежда все по-добър


18 Март 2020, Сряда, 17:25 ч.

Демократичният световен ред преживя кризата през 2008 г., но този път може да няма този късмет

Докато пазарите се люшкат и светът е изправен пред възможността за рецесия, сравненията с последната световна икономическа криза са неизбежни. Финансовият срив през 2008 г. не беше просто икономически шок, а също и дълбок такъв за американската сила. Ако приемем, че коронавирусът ще удари световните демокрации толкова силно, колкото мнозина прогнозират, това може да нанесе още един зашеметяващ удар върху САЩ и международния ред, който те оглавяват. Ако сега гледаме назад към 2008 г. като към края на неоспореното превъзходство на Америка след Студената война, един ден може би ще погледнем към 2020 г. като към момента, в който глобалният авторитет на Вашингтон наистина е започнал да поддава, пише Хал Брандс за Bloomberg.

Трудно е да си спомним сега, но двете десетилетия след Студената война бяха златна ера за американската сила. Вашингтон беше на върха геополитически, демократичните практики и институции се разпространяваха по-широко от всякога. Динамичната американска икономика водеше света в епоха на все по-дълбока и на пръв поглед все по-печеливша глобализация. На хоризонта имаше някакви облаци: скъпа и отрезвяваща война в Ирак, признаци на нарастваща нервност от страна на автократични сили като Китай и Русия, но като цяло това беше „еднополюсният момент“ на Америка.

Тогава финансовата криза нанесе тройния си шок. Първо, тя затъмни блясъка на американския модел - преди всичко икономическия - и повдигна дълбоки въпроси относно компетентността на американските лидери. Второ, тя придаде значимост на тезата, че автократичните правителства всъщност могат да надминат демократичните по отношение постигането на стабилен растеж и управлението на кризи. Трето, тя включи турбото на китайската геополитическо отстояване и подхрани страховете от американски упадък.

В международните отношения психологическият баланс на силите - усещането кой се издига и кой пада - често се променя много по-бързо от физическия баланс на силите. Кризата от 2008 г. измести драстично този психологически баланс, създавайки широко разпространено - макар и преждевременно - схващане, че американската ера е достигнала своя край.

Паралелите с днешната криза са тревожни. Нескопосаният първоначален отговор на Пекин на епидемията показва, че Китайската комунистическа партия остава неспособна за глобално лидерство. С напредването на кризата обаче започна да изглежда, че САЩ могат да понесат още по-големи щети върху международното си положение и престиж.

Репутацията на Америка за компетентност и стабилност винаги е била от решаващо значение за глобалното й лидерство. Кой иска да се присъедини към полицейския отряд, ако шерифът не може да стреля точно? Тази репутация вече страдаше при президента Доналд Тръмп и тя пое допълнителен удар заради коронавируса. Списъкът на грешките на администрацията е дълъг: Невъзможността да се възползвате от свободното пространство, което ранните ограничения на пътуванията подпомогнаха; непризнаването на тежестта на кризата; неуспехът да се реагира с готовност, когато слабости като сериозния недостиг на капацитет за тестване станаха ясни; несъобщаването на точна и навременна информация на обществеността; неуспехът да се вдъхне чувство на спокойствие и решително лидерството; невъзможността за ефективна координация с международни партньори, пише investor.bg.

Този списък е още по-потискащ, като се има предвид, че други държави, също толкова изненадани от епидемията, реагираха толкова по-умело.

Кризата от 2008 г. беше толкова увреждаща, защото разкри, че икономическите регулатори, които уверено твърдяха, че са опитомили бизнес цикъла, не осъзнаха, че техните политики също са позволили огромни системни уязвимости, които почти потопиха света в депресия. Това, което днес виждат международните наблюдатели, е, че страната, която претендира да води света, засега очевидно не се справя с най-голямата глобална криза на този век.

Коронавирусната сага със сигурност ще даде началото на поредния кръг от дебати относно достойнствата на демокрацията и авторитаризма. Иронията е в изобилие. Всъщност авторитарните характеристики на китайската система първоначално позволиха на вируса да се разпространи, а някои демокрации - по-специално Южна Корея и Тайван - постигнаха забележително добри резултати в отговор на епидемията.

Все пак фактът, че впоследствие Китай заяви, че се е справил с епидемията чрез енергично налагане на драконовска карантина на засегнатото население, докато водещата световна демокрация се колебаеше в своя отговор, ще бъде използван от поддръжниците на авторитаризма, за да твърдят, че тяхната система е най-добре подготвена за криза.

По-новите събития допълнително потвърждват тези разсъждения. Докато Америка изпитва затруднения да тества своите граждани и да изгради адекватни запаси от основни здравни продукти, като маски, китайското правителство (и водещи китайски фирми) осъществяват доставки за страни като Италия и дори за самите САЩ. Пекин обеща допълнителни средства за подпомагане на програмите на Световната здравна организация в бедните страни, а пропагандният отдел на Комунистическата партия разгласи стойността на този принос, като същевременно твърди, че вирусът по някакъв начин произхожда от САЩ.

Само преди няколко седмици, когато ефектът от коронавируса все още беше силно концентриран в Китай, доминиращото разсъждение беше, че Пекин отново е „болният човек на Азия“. Сега темата изглежда е, че коронавирусът показва колко много са паднали относителната сила и престижът на Америка. След 2008 г. това възприятие доведе до по-голямо желание на Китай да се противопостави на САЩ и на техните приятели и съюзници в Южнокитайско море, в международните институции и в преговорите за глобален отговор на климатичните промени. Без съмнение коронавирусът ще стимулира нови китайски усилия за изместване и дискредитиране на американското лидерство в световните дела.

Разбира се, това, че възприятието на кризата се промени толкова бързо, ни напомня за непредсказуемостта на този психологически баланс на силите. Все още има прозорец - макар и бързо затварящ се - Вашингтон да предприеме действия.

Необходимите стъпки включват да се поведе Г-7 към създаването на многостранен икономически пакет за стимулиране; насърчаване на международното сътрудничество за намирането на ваксина и управление на трансграничните последствия от болестта; предоставяне на по-последователни и ефективни насоки за местните и щатските власти, които се стремят да смекчат щетите; помощ в разказването на опита на демокрациите, които се бореха с болестта, докато оставаха верни на своите ценности; и възприемайки това като възможност за възстановяване на способностите на обществената дипломация, необходими за водене на битката за глобалните възприятия с Китай.

Ако администрацията на Тръмп успее да се справи с това, тя ще може да измести краткосрочната траектория на кризата - и дългосрочното въздействие върху американското лидерство.

Тук историята от 2008 г. е важна. Двама президенти, Джордж У. Буш и Барак Обама, предприеха непопулярни, но необходими действия, за да не се превърне кризата в глобална икономическа катастрофа. Те показаха решително лидерство при спасяването на големи финансови институции и подпомагането на важни производители като автомобилната индустрия; те използваха иновативни механизми, включително Програмата за облекчавване на проблемни активи (TARP), за да влеят ликвидност във финансовата система и да разрешат проблема с токсичните активи; те използваха Г-7 и Г-20 като средства за многостранен отговор.

Тези силни мерки помогнаха на САЩ да се възстановят по-бързо, отколкото очакваха първоначално много анализатори; те показаха, че периодите на интензивно напрежение могат да се превърнат във витрини на американската устойчивост. Ако САЩ обаче не успеят да повторят това представяне днес, коронавирусната криза ще нанесе големи щети на суперсилата и световния ред, които вече са претърпели твърде много такива през последните години.


В категории: Политика


7
Коментара
Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
7
Коментара по темата
7.
До 6. Способен
19.03.2020 10:06:41
0
1
Лапкането при социализма свърши, хващай се и направи нещо, за да си подобриш живота. Мърморенето не помага, ченгешлар.
6.
Способен
19.03.2020 00:44:06
1
0
До 4:
Затова сега ми ядеш способния уй на мен и другарите, трол слабоумен...
5.
Дернев
18.03.2020 20:41:42
1
0
Приемем ли, че вироса е дело на Китай, всичко си идва на мястото. На тях им трябва пълно господство за да си осигурят необходимите суровини и жизнени ресурси, които стават все по-дефицитни с разтежа на населението на планетата. Военен конфликт не може да им осигури това, но вироса може. Приемете ставащото сега като генерална репетиция. Тръмп превърна колективната сигурнос в обикновенна търговия- плащаш получаваш. Единственото хубаво на това е, че Европа ще се обедини и сама ще осигури сигурността си. Едната армия, руската, я има. Сега трябва другата, единната европейска армия да се!създаде и то максимално бързо. Ние ще обеденим света за да принудим Китай да се съобразява и да споделя планетата с останалия свяг. Сега сме приемани като дразнители и пречка и все повече ще бъдем приемани ксто такива, ако не ги спрем на време.
4.
До 3.
18.03.2020 20:08:05
5
4
При капитализма се издигат и забогатяват най-способните. При социализма чакахме като бебета партията-майка да ни пусне нещо. Хранехме и една камара некадърници. Капитализмът никога няма да фалира, фалира недоносчето социализъм на дядо Тотю.
3.
do 2
18.03.2020 19:47:40
2
8
Уж голямото благо на демокрацията е това, че си избираш управляващите, а те всички са или бавноразвиващи или крадци. Читав човек изглежда няма никакъв шанс да стигне до високите етажи. Демокрацията излезе по-голямо недоносче от социализЪма
2.
XX 1-Вирус
18.03.2020 19:43:52
6
2
ХХрисивирус пак се изака дълбокомислено, защото отбира от всичко старото ченге. Друго си е да си звършил рабfuck и баща ти да е бил активен борец против фашизма и капитализма. Пиенето на бяло мъжко мляко е от голяма полза също. Чудеса се раждат от съчетаването на активен борец и бар дама от софийски бордей.
1.
XX
18.03.2020 18:43:32
2
9
Факт е, че ес се управлява от некомпетентни и умствено ограничени морални изроди, които даваха неадекватни препоръки, а сега се скриха като лалугери в дупките си.
Всяка дума по-горе е факт, който може да се докаже.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори