×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Корнелия Нинова суспендира Устава на партията от страх, че ще изгуби изборите за председател 


Корнелия Нинова суспендира Устава на партията от страх, че ще изгуби изборите за председател 
Народният представител Димитър Стоянов пръв открито заговори за огромния  проблем в БСП
13 Март 2020, Петък, 14:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, Снимка: Емел МАХМУД 

Истинският мотив за спирането на общинските конференции с претекст „опасност от коронавирус” е друг, смята дългогодишният активист на партията

-    Г-н Стоянов, смятате ли за основателно Корнелия Нинова да прекрати провеждането на общинските конференции на БСП с мотив заплахата от коронавирус?

Личното ми мнение е, че заплахата от този вирус се преекспонира и започна да води до психоза сред населението. Това не означава, че не трябва да се вземат мерки и считам, че компетентните органи правят  доста в тази насока. Дали действията им са правилни ще разберем в последствие. Най-важното на този етап е да се запази спокойствие и да не се допусне паника. 

Вирусът поразява най-вече възрастните хора и до толкова, до колкото мнозинство от хора в Партията са над 60 години, приетото на 09.03.2020 год. решение от Изпълнителното бюро на БСП за спиране на отчетно- изборната кампания, е правилно.

Считам обаче, че са спорни последващите действия на партийното ръководство.  Логически правилно беше веднага да се свика Националният съвет на БСП, за да разгледа създалата се ситуация и да приеме съответните решения,  а те са  в неговата компетентност съгласно чл. 33, т.8 от Устава на партията, според който НС приема правила „за дейността и функционирането на партията“. От това следва, че само той може да изменя правилата, които е приел. Вместо да се свика заседание на НС, започна подписка за приемане на неприсъствено решение, според което НС одобрява действията на Изпълнителното бюро и му прехвърля правата си, свързани с ръководството на партията. Това противоречи на чл.6 от Устава и по същество представлява неговото суспендиране. 

Освен всичко друго, смущаващо е, че несвикването на НС не кореспондира с факта, че държавните органи, в това число и Народното събрание продължават да работят, а от днес Кризисният щаб разреши сбирки на хора до 250 души. Тук искам да посоча и решението на Софийската Света митрополия от 10.03.2020 год., с което по повод на опасността от коронавируса, се нарежда: „Всички храмове на Софийска епархия да бъдат отворени…“ и „Богослуженията да не прекъсват…“.

Казвам всичко това и ще съм истински радостен, ако греша и бъда опроверган чрез свикването на НС.

-    Всъщност,  от всичко това, което обясихте като нарушения на Устава, какво реално се случва в БСП?

Труден въпрос. От организационна гледна точка в БСП допреди няколко дни имаше отчетно-изборна кампания и се провеждаха общинските партийни конференции за избиране на новите състави на партийните органи. Сега тази кампания е спряна, въпреки че в областите Пловдив, Варна, Добрич, Враца и др. продължават да се провеждат общински партийни конференции, оспорвайки по този начин легитимността на наложеното им решение от Изпълнителното бюро на БСП. По програма конференциите трябваше да приключат до 15 март, като от 26 март да започне  предизборната кампания за председател на партията. Самият избор щеше да се проведе на 26 април. След това трябваше да се проведе и първото заседание на Петдесетия /юбилеен/ конгрес на БСП. 
Явно е, че спирането на кампанията ще измести всичко това някъде напред във времето и няма да се учудя, ако прекият избор на председател на партията отпадне. Тъй като в политиката много често с едно действие се прикрива друго, предполагам че скритият мотив ще е липсата на готовност за провеждане на изборите и основателен страх от загуба. 

-    Вие сте първият активист в БСП, който ясно назовава нещо, от което всички се пазят да произнесат на глас. 

Трябва да се има предвид, че в прекия избор на председател има много подводни камъни и едно единствено предимство – демократичността на този акт. 
  В партията е широко отворена ножицата на недоверието както към ръководството, така и от страна на ръководството към част от местните структури. Това недоверие се увеличава. Даже изборът да не бъде опорочен,  много хора ще останат с убеждение, че е опорочен. 

-    Имате ли факти? 

Формирам това  мнение от следните факти: Неясен е броят на членовете на БСП по места, а от там и броят на гласоподавателите, които трябва да участват в изборите. До настоящия момент участието в колективните органи, като членове на областен съвет на БСП и делегати на конгрес се определя на базата на броя на членовете в съответната общинска организация. Поради тази причина местните ръководства имат интерес изкуствено да завишават броя на партийните членове. Това е направено и сега. 

Не е ясно дали в списъците за гласуване не са включени хора, които не са партийни членове.

Възможно е под влияние на общинските ръководства, изборните комисии да работят в полза на един или друг кандидат.

Наличието на подвижни урни създава условия за манипулиране на резултатите.
Няма изградена система за контрол над изразходваните от кандидатите средства в кампанията, които не трябва да надхвърлят 10 минимални работни заплати.

Няма гаранция, че не може да се манипулира крайния резултат от гласуването при обобщаване на резултатите и др.

Съществува реална възможност резултатите от изборите да бъдат оспорени по съдебен ред, чрез завеждане на множество дела от недоволни кандидати, избиратели и партийни членове. 

За мен БСП не трябва да си причинява това.

Всъщност, ако трябва да се върна към отговора на въпроса, който ми зададохте, твърдо мога да заявя: „В БСП не се случва нищо ново“.

Ако погледнем въпроса Ви, от гледна точка на вътрешнопартийните битки, можем да приемем, че „добрите“ се бият с „лошите“, но не е ясно кои са едните и кои другите, защото всеки смята себе си за добър, честен и принципен, а опонента си за лош.

От началото на демокрацията до днес има два основни проблема, които политическите сили и политиците от всички цветове не решават, а според мен те се и задълбочават.

Бих ги формулирал така:

Има една държава, която изчезва. Обърнете внимание, че това не е някоя друга държава, а нашата държава.
Има един народ,  който страда. Обърнете внимание, че това не е някой друг народ, а нашият народ.
По повод на това бих добавил, че за развитието на едно общество се разбира от това, как то се отнася към най-слабите свои представители. И за развитието на една държава се съди по това, как тя се отнася към най- слабите свои граждани, а не според числеността и въоръжеността на армията й, не според техническото й развитие.
Когато едно общество не се грижи за най-слабите си представители, това общество е примитивно. Когато едно законодателство не защитава най-слабите, тогава това законодателство е примитивно. Когато една политика не защитава най-слабите, тази политика е примитивна. Когато едно правителство не се грижи за спасяването на най-слабите, а прави всичко възможно да увеличи техния брой това правителство е примитивно. Наричам го само така защото уважавам институцията.
Поставям тези два проблема, защото моята партия е създадена, за да промени България, да изгради справедлива общество и след като не се работи за решаването на нито един от тези два проблема, бих Ви, отговорил: „В БСП не се случва нищо ново“.

-    Много анализатори са категорични, че Корнелия Нинова води лидерска политика, не ви чува, не е склонна да прояви консенсус. Така ли е?

Аз споделям подобно мнение, но за подобен вид политика освен субективни има и обективни причини. През тези 30 години на преход в БСП не беше инвестирано в развитие на идеи, подготовка на хора, нови форми на организация и редица други, което от своя страна доведе до изпадане на партията в криза –духовна, идеологическа, кадрова, организационна и т. н., включително и криза на доверието. На местните организации и по настоящем е отредена ролята да не създават проблеми на ръководството на партията, да го подкрепят и преизбират на партийни форуми, да създават необходимата организация по време на избори и най- вече да приемат наложените им от София кандидатури. Това и редица други причини обезличиха партията, част от членовете на Националния съвет на БСП се дезинтересираха и престанаха да ходят на заседания, много кадърни хора напуснаха партията или се отдръпнаха, засили се кариеризмът и нагаждачеството. 

На този фон начело на партията се появи Корнелия Нинова. Тя имаше две възможности: Едната е изкушение за всеки председател – да овладее и подчини партията на себе си и като командир на армия да води непрекъснати битки срещу външни и вътрешни опоненти, за да им наложи волята си. Корнелия Нинова избра тази възможност, защото свързаните с избора й надежди мобилизараха левия избирател, даваха възможност за бърз успех, какъвто бе постигнат с избора на Румен Радев за президент на България. Основен недостатък бе, че вътрешно-партийните битки отслабват партията и отблъскват потенциалния избирател. Това е и основната причина, че въпреки известния ръст, който се бележи, след всеки избор броят на гласуващите за БСП намалява.

Другата възможност беше свързана с преодоляване на кризата в БСП,  идейно развитие, засилване на единството, отваряне към младите, кадрово и организационно укрепване на партията и др. Постигането на подобни резултати предполагат друга линия на поведение- широка дискусия, търсене на консенсус, развитие на колективното начало, върховенство на колективните органи, преодоляване на противоречията, единство и др., водещи до развитието на партията като масова. Според мен по тази линия върви несъгласието и противопоставянето на политиката на сегашното ръководство. И тя се подкрепя от все повече хора.

-    Звучите мъдро. Какви политики трябва да води БСП?

На мен не ми харесва думата „политики“. Трябва да има единна политика, която се проявява във всички области, пречупена през специфичната призма на съответната област. Например, ако искаме да се увеличи раждаемостта освен подпомагане при отглеждането на детето, трябва да се повиши качеството на детското здравеопазване, да се повиши качеството на учебната дейност, да се ликвидира търговията на наркотици, да се увеличи трудовата заетост и т. н., които да мотивират бъдещите родители.

Според мен и моите другари, политиката,  която трябва да води БСП във идеологически план е да се върне отново към Манифест за демократичен социализъм в България, приет на 14-тия  извънреден конгрес на партията, проведен в началото на 1990 г. 

Непосредствените задачи, които трябва да се решат са: да спре линията на разделяне и противопоставяне на членовете на партията,  да се прекрати търсенето на „врага с партиен билет“; да се утвърди свободното отстояване на идеи в Националния съвет; да се възстанови и развие идейно-политическата и пропагандната дейност; да се приеме Етичен кодекс за поведение на членовете на БСП и др.

Ако говорим за политиката в управлението на страната, трябва спешно да се пристъпи към решаването на посочените по-горе от мен два основни проблема. Това може и трябва да стане само с общи усилия. Политическите сили трябва да постигнат консенсус и да приемат 20-30 годишна национална програма за развитие на страната. Ако се налага, тя да бъде приета и със закон, така че да има предвидимост и всяко правителство, което е на власт да я изпълнява със собствените си ценности – леви, десни, центристки, либерални и др.  

Това би дало възможност да предвидим къде ще бъде светът след 30 години, къде ще искаме да сме ние,  в кои области да се инвестира,  какво образование ни трябва и др., включително и каква трябва да е политиката на БСП. Последното би ни дало възможност по- лесно да определим какъв трябва да бъде председателят на партията и кой от кандидатите съответства на този образ. Сега търсим само кой е по-добър. 
Всеки е добър! Аз предлагам да търсим държавника, който да изведе БСП от кризата и да поведе България.


В категории: Политика


9
Коментара
Таро карти за юни за всяка зодия
Таро карти за юни за всяка зодия 25/05/2020, Понеделник 21:40 0
3 съставки на щастливата връзка
3 съставки на щастливата връзка 25/05/2020, Понеделник 21:20 0
Идват тежки дни за три зодии
Идват тежки дни за три зодии 25/05/2020, Понеделник 20:21 0
Любо Нейков уволни „Комиците“
Любо Нейков уволни „Комиците“ 25/05/2020, Понеделник 20:00 3
Флагман.БГ Андреа подаде жалба срещу Кобрата Андреа подаде жалба срещу Кобрата 25/05/2020, Понеделник 19:20 8
9
Коментара по темата
9.
*********
13.03.2020 20:08:33
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
*********
13.03.2020 19:33:41
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Олигофрен
13.03.2020 19:11:51
2
6
Абе, ей гола тикво! Не е сега момента да говориш тъпотии!

Никой не и е фен на Корнелия, ама поне е по-адекватна в случая от теб!
6.
ККЗ
12.03.2020 21:00:26
9
6
Най-после някой се осмели да говори! Добро начало! Народът, се нуждае повече от градивна опозиция, отколкото от "компетентно мнозинство". Без коректив няма съзнание.... Тези два мандата го доказаха....
5.
Корни
12.03.2020 17:59:23
2
6
Само от ревизия на касата се страхува!Надява се на амнистия по давност,за това дава-не дава оставка,прави- не прави избори!Всякакви врътки ще направи,само да няма ревизия на касата!Как е похарчила над 30млн. лв и колко е щипнала,това е въпрос за 5-6 милиона :)
4.
faktolog
12.03.2020 17:01:48
4
10
Косев, за да говори така Митака, означава , че мафията ДС му е нередила, а той е верен неин кадър, както сам казва.
3.
Дернев
12.03.2020 16:05:48
2
3
"...държавника, който да изведе БСП от кризата и да поведе България." Няма какво да го търсите, когатожне искатеда го видите. К. Паскале е там. Просто голяма част о БВП- то се страхуват от негоз защото снаят, че не ставст за нищо освен за маса. Слагайте него, ако искате да се отървем веднъж за винаги от Ганювщимата в държавата. Докато все още има нещо като такова, а и нещо като партия при вас.
2.
Ахмед
12.03.2020 15:52:45
4
18
Като почне някой от Държавна сигурност да ни говори за морал и принципи направо ми се прис.ра !
1.
БЛА БЛА ТЪПОТИИ
12.03.2020 15:24:25
6
20
СТИГА С ТОЗИ КОМУНИЗЪМ !!!НЕ НИ ИНТЕРИСУВАТ ВАШИТЕ ВЪТРЕШНО ПАРТИИНИ БОРИЧКАНИЯ ЗА ВЛАСТ!!!ВИЕ СТЕ ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА СЕГА ПЕНСИИТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА СА 200 двеста ЕВРО А В ГЪРЦИЯ 1000 хиляда ЕВРО ///ЗАЩОТО ТАМ Е НЯМАЛО КОМУНИЗЪМ!!!АЙ СИКТИР БЕ !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Корнелия тихомълком рестартира вота за шеф на БСП Корнелия тихомълком рестартира вота за шеф на БСП

Лидерката не смее да свика пленума, защото трябва да отговаря на неудобни въпроси

 

 

Как да направите най-вкусните бутчета Как да направите най-вкусните бутчета

Тънкостите, за да бъде винаги сочно, се крият най-вече в използването на марината и точните подправки

Таро карти за юни за всяка зодия Таро карти за юни за всяка зодия

Новият месец ще е динамичен

3 съставки на щастливата връзка 3 съставки на щастливата връзка

Доверие и сигурност, взаимоотношения, в които няма тайни

Автомобил избухна в пламъци в центъра на Бургас Автомобил избухна в пламъци в центъра на Бургас

Автомобилът е с варненска регистрация

Над 1000 лелки и учителки от Бургас тествани за COVID 19, здрави са Над 1000 лелки и учителки от Бургас тествани за COVID 19, здрави са

Вече са направени и менютата на малчуганите, които за следващите три дни включват здравословни ястия

Славена Вътова най-после изгонена от Би Ти Ви Славена Вътова най-после изгонена от Би Ти Ви

От екипа на предаването умуват кой да заеме мястото й, като не изключват и Лора Крумова да застане до Цитиридис

Любо Нейков уволни „Комиците“ Любо Нейков уволни „Комиците“

Телевизията му секнала кранчето, а участия, каквито „Комиците“ правеха из цялата страна, не било възможно да се провеждат предвид кризисната обстановка

Дъщерята на президента съсипаха заради абитуриентския си бал Дъщерята на президента съсипаха заради абитуриентския си бал

Президентската щерка започнала подготовката за бала си още преди месеци и също като своите съученички се вълнувала от избора на рокля, грим, прическа, но...

 

Андреа подаде жалба срещу Кобрата Андреа подаде жалба срещу Кобрата

Бившата звезда на "Пайнер" сама пусна снимка с разбита уста, а няколко минути по-късно я изтри

Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Партията на свободата поиска нулева толерантност по случая Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души

Общо заразените в страната са 33 843 души

Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза, привлякоха вниманието на медицинската общност

Идват тежки дни за три зодии Идват тежки дни за три зодии

Във влиянието сме на ретрограден Сатурн

Как Нова Зеландия победи коронавируса толкова бързо? Как Нова Зеландия победи коронавируса толкова бързо?

Победихме, защото бяхме сплотени, казаха новозеландци

 

Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit? Коронавирусът измислен за предотвратяване на Brexit?

Половината британци склонни да вярват на конспиративни теории

Хванаха австрийския президент да нарушава вечерния час Хванаха австрийския президент да нарушава вечерния час

Ван дер Белен и съпругата му са консумирали напитки в ресторант след полунощ

Нов френски тест ще търси коронавирус в слюнката на хората Нов френски тест ще търси коронавирус в слюнката на хората

Стартирало е производството на диагностичното средство

Германия отчита нови 289 случая на COVID-19 Германия отчита нови 289 случая на COVID-19

САЩ остава страната, която е най-силно засегната от вируса

Отварят кафенетата и ресторантите в Гърция Отварят кафенетата и ресторантите в Гърция

Потеглиха и първите фериботи към островите

Живко Табаков Живко Табаков Ако не си бяхме изхарчили парите преди два месеца за тоалетна хартия, сега щяхме да ядем череши... Виц на деня Виц на деня Младеж се обажда по телефона у дома... Вдигнала баба му:
- Бабо, я виж работи ли рутера?
- Че работи ли, знам ли чедо...
- Коя лампа свети?
- В банята. Да я изгася ли?

Виц на деня Виц на деня Шеф към подчинените си:
– Постоянно хленчите и се оплаквате, но е факт, че тази година заплатите ви са с 35% по-високи!
Плах глас от залата:
– Спрямо коя година?
– Спрямо следващата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук От дистанционното обучение на детето, най ме кефи учителката по трудово! Днес им даде да изперат, прострат и си изчистят стаите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори