×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Деканът доц. Цветан Велинов: Медицинският факултет е обща кауза за Бургас


Деканът доц. Цветан Велинов: Медицинският факултет е обща кауза за Бургас
Мисията на Факултета в Бургас е да подготви висококвалифицирани лекари, търсени на пазара на труда, категоричен е деканът доц. Цветан Велинов (вдясно)
11 Март 2020, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Всички болници в Бургас – държавни и частни, са готови да работим заедно, както и да подпомогнат процеса на обучение и да осигурят бази за студентите

- Доц. Велинов, първата сесия на студентите от Медицински факултет вече приключи. Каква оценка бихте поставили на представянето на Вашите възпитаници?

- Обучението по медицина в цял свят стартира с няколко фундаментални дисциплини, които подготвят студентите за следващите клинични етапи на обучението им като медици. Това са  физиката, химията, основата на медицинската наука – биологията и анатомията на човека. Аз съм наясно, че всичко, с което се сблъскват, в началото със сигурност ги затруднява, но доброто познаване на клетъчната и молекулярната биология, устройството на човешкия организъм по системи и т. н. са задължително условие за успешното развитие на студентите по-нататък.

През първата година студентите трябва да научат още нещо, което сигурно им звучи познато, да не кажа досадно – че по медицина трябва да се учи системно, постоянно и ежедневно. Всеки, който е избрал тази професия, смята, че е наясно с това усилие, но едва когато седне на банката в аудитория, разбира какво точно означа постоянството в ученето. Затова е важно да помогнем на студентите да изградят и този навик, който ще ги следва през целия им живот на лекари.

По всички тези причини моята оценка за семестъра е комплексна - на резултата от изпитите и на уменията на студентите да учат и усвояват материята. Смея да твърдя, че нашите студенти проявяват усърдие, постоянство и творчество в учебния процес, а и оценките от изпитите са добри. Затова аз оценявам представянето им през първия семестър с „Много добър“.

Много малко време е минало от началото на тяхното обучение, но тези 40 момичета и момчета са умни, ентусиазирани и вдъхновени, мотивирани да учат много и да се развиват, а не да получават знания наготово. В началото на семестъра направихме една импровизирана анкета сред тях и основната препоръка, която те имаха към нас, беше – да имат място за самостоятелно обучение и възможност да работят с модели на кости, за да се подготвят сами за анатомичните уроци.

Трябва да призная, че техният ентусиазъм и целенасоченост са изключително мотивиращи и за нас, техните преподаватели, да продължим със същата енергия напред. А има още много да се учи, с още много и сериозни предизвикателства ще се сблъскваме заедно.

- Създаването на Факултет по медицина е дългогодишна цел на Бургас и затова е натоварена с много очаквания. А какви са Вашите планове за развитието на Факултета? 

- Формалният отговор на Вашия въпрос е, че мисията на Факултета е да подготви висококвалифицирани лекари, търсени на пазара на труда, ориентирани към разработването и въвеждането на иновативни технологии за диагностика, лечение и профилактика, възпитани в дух на човеколюбие и състрадание.

А моите планове за развитието на Факултета по медицина са заедно с колегите да създадем такава среда за обучение, че всички, които завършват в Бургас, да получат най-добрата възможна комбинация от класическото обучение по медицина в съчетание с използването на най-модерните технологии в процеса на учене.

Въвеждането на модерните технологии е важна част от конкурентността на обучението във висшите училища и по медицина. Затова ние ще се стремим да осигурим включването им още през първите години на теоретичното обучение при нас. За тази година сме планирали изграждането на дигитална библиотека към Факултета, така че студентите да могат да имат достъп навсякъде и по всяко време до медицинската литература, която им е необходима за подготовката им.

По-късно в болниците, които ще бъдат клинични бази за обучението по специалности след трети курс, студентите ще имат възможност да видят и да се запознаят с най-модерно медицинско оборудване, вече в практиката.

Сред приоритетите ми е не само създаването на отлична среда за добро обучение по медицина, но и изграждането на сериозна научна дейност във Факултета, без която обучението няма да е пълноценно. С колегите ще се стремим да развием у студентите научни умения и амбиции, които да имат възможност да развиват в проекти, реализирани още тук, във Факултета. Ще Ви дам един пример – студентите, които сега се обучават, ще въвеждат в практиката персонализираната медицина, която се определя като поредната еволюция от „медицинска помощ“ към „здравеопазване, насочено към пациента“.

Благодарение на общите усилия на Общината и на партньори от някои от лечебните заведения, в Бургас подготвихме и представихме за кандидатстване един изключително добър проект за създаване на генетична лаборатория към Факултета. Студентите ни ще бъдат активно включени в  проучванията и разработките на лабораторията, в научните публикации и семинари.

Този проект ще помогне и в постигането на още една важна цел  пред Факултета - да бъдат изградени стабилни връзки с другите училища по медицина – в България и в Европа. През последните години активно се говори за изграждането на мрежи от висши училища, Европейският съюз финансира създаването им, а за „млади“ Факултети - като нашия - мрежите са отлична възможност за обмен на идеи и литература, за реализиране на съвместни научни проекти, в които студентите да бъдат включвани активно.

- Още при старта бяха направени сравнения с другите медицински факултети или университети? Кои са плюсовете и минусите на един нов Факултет? 

- Създаването на нов Медицински факултет ни поставя автоматично в ролята на „догонващи“ и „сравнявани“, което изисква бързо адаптиране в една конкурентна среда. На практика миналата година за изключително кратко време трябваше да бъдат организирани и реализирани процеси, които отнемат години -  осигуряване на учебни материали, пособия, оборудване, организиране на кампания за кандидатстване, паралелно с организиране на учебния процес съобразно групите, изграждане на международни връзки за сътрудничество в областа на образованието, създаване на условия за начало на научни изследвания.

В този процес пролича изключителната мотивираност на всички участници в процеса на създаването на Факултета – на Общината, която гарантира изключителната среда за обучение и модерното оборудване, на колегите от Университета, които направиха и невъзможното, за да се организира кандидатстудентската кампания, а после да стартира успешно учебната година, да се създаде академична и научна атмосфера, която да поведе студентите в правилната посока. Първите студенти имат голямата привилегия да бъдат обект на специално внимание от една страна, заради това че са „първото дете“ на Факултета и защото самите те са част от процеса на „форматиране“ на обучителния процес. Другото преимущество на новостартиращата дейност е възможността да се поучим от грешките и пропуските на другите, и да се опитаме да бъдем по-добри в преодоляването на проблемите. Учим се разбира се и от техните успехи, които също следим.

Така че от моя гледна точка минуси на това, че сме нов Факултет няма. Има само предизвикателства, които обаче мотивират всички от екипа ни да се справяме още по-добре. Дали сме успели? Първата проверка ще бъде още тази година – на кандидатстудентската кампания – дали ще успеем да привлечем още повече кандидати – миналата година се явиха 293-ма, дали ще убедим отличните ученици от гимназиите, че обучението във Факултета по медицина в Бургас е добро и надеждно.

И все пак, ако трябва да говоря за истинските предизвикателства пред развитието на Факултета, то най-голямото от тях е осигуряването на добри клинични бази за обучението след приключването на теоретичната част - от трети курс. И това ще бъдат лечебните заведения в Бургас. През следващата година те ще трябва да получат акредитация за обучение на студенти, след това статут на университетски болници и да осигурят възможност на студентите за запознаване с разнообразна клинична патология, и модерни методи на лечение. Този процес няма да е никак лек, защото изискванията към университетските болници са много високи, но аз вярвам, че ще се справим. Нека не забравяме още нещо – Факултетът е отличен мотиватор за лекарите в бургаските болници - да се развиват, като преподаватели и в медицинската наука, да търсят и реализират контакти с колегите си от други Университети и Факултети в България, и в чужбина. Така че това е един труден процес, в който обаче всички са печеливши.

Вече се срещнах с по-голямата част от ръководствата на болниците в Бургас – държавни и частни, и съм приятно изненадан от изразената готовност да работим заедно, от желанието им да подпомогнат процеса на обучение, да осигурят бази за обучение на студентите.

Знаех, че Медицинският факултет е обща кауза за Бургас, но след тези срещи се убедих, че това не е само фраза, а истинско желание да успеем и да осигурим модерно обучение на европейско ниво.

- И на края на разговора ни - каква е според Вас ролята на Медицинския факултет в развитието на здравеопазването в Бургас?

- Ще започна с това, че развитието на здравеопазването е част от стратегията на Община Бургас за осигуряване на добър жизнен стандарт. Запознах се с всички инвестиции, направени дотук от страна на Общината в здравната инфраструктура, в профилактиката, а от тази година и в обучението и специализацията на лекарите и сестрите. Както вече знаете, проектът за Генетичната лаборатория ще се реализира отново с основната гаранция на местната власт. Всички в Бургас очакват с нетърпение да стане факт Специализирана детска болница.

Казвам всичко това, за да кажа, че Медицинският факултет е основно звено в една устойчива и ясна стратегия за преодоляването на значим за Бургас проблем – здравеопазването, и превръщането му в основен център за развитие на медицината във всичките й аспекти – като практическа дейност, като обучение и като научни постижения.

Това е дълъг, труден път, но ще доведе до трайни, при това отлични резултати през следващите години и ще промени по категоричен начин не само живота в общината, а изобщо развитието й, мястото й в България, а и в Европа. Бих се радвал да запомните това мое твърдение и да си го припомним заедно след 5 или 6 години, когато то вече ще има своите потвърждения.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
5
Коментара по темата
5.
цецо
12.03.2020 06:53:24
1
5
лобира се за умбал Бургас - лекарите от само себе си да станат хабилитирани лица асистенти и т.н а не ловджии застаряващи политици или ебачи
4.
Статия дълга колкото роман
11.03.2020 22:47:02
1
1
tl;dr
3.
ПО ДУМИТЕ НА Г–Н Тедрос//СЗО//
11.03.2020 22:03:34
0
1
НЯКОИ ДЪРЖАВИ НЕ ПРАВЯТ ДОСТАТЪЧНО А БРОЯТ НА ДОКЛАДВАНИТЕ СЛУЧАИ """не обхваща цялата картина""
2.
Д-р Хаус
11.03.2020 22:02:42
0
4
Моите уважения към доц. Велинов, но за кои бургаски болници говори той, че тепърва трябвало да стават бази за специализация на студенти? Човек остава с впечатлението, че това тепърва предстои и че в града няма нито една такава болница. Да напомним, че има две университетски болници в Бургас, които от години обучават студенти и специализанти. И
Или се лобира за друга?
1.
СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ
11.03.2020 21:58:15
0
2
ТОКУ ЩО ОБЯВИ ЧЕ СВЕТА Е В ПАНДЕМИЯ /каквото и да значи това //
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори