×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутати от БСП роптаят срещу новоразкрития медицински факултет в Бургас – будел недоумение


Депутати от БСП роптаят срещу новоразкрития медицински факултет в Бургас – будел недоумение
Георги Йорданов (горе вдясно) и още двама депутати от БСП чакат отговори от здравния министър Ананиев
04 Март 2020, Сряда, 18:30 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Питат ресорния министър каква е кадровата политика в сферата на здравеопазването

Асоциации алармират за остър дефицит на лекари в определени региони у нас и недоумяват, че е разкрит медицински факултет в Бургас. Това твърдят депутати от БСП, които са отправили питане към здравния министър Кирил Ананиев по темата.

Народните представители доц. д-р Георги Йорданов, д-р Илиян Тимчев и д-р Иван Ибришимов се интересуват каква е кадровата политика в сферата на здравеопазването.

Те пишат на министъра по реда на парламентарния контрол: „В последно време бяхме запознати със становищата на професионални съсловни организации на работещите в сферата на здравеопазването, касаещи кадровата политика. Оказа се, че въпреки увеличения брой на лекари и на лекари по дентална медицина значителни територии от страната изпитват остър дефицит на медицински специалисти, както и на специалисти в отделните медицински специалности. Недоумение в тях буди и фактът, че бе разкрит седми медицински факултет за страната в Бургас. Предложенията на нашите колеги са за ограничаване на приема на студенти по специалностите „лекар“ и „лекар по дентална медицина“.

Нашето питане към Вас е: Каква е стратегията на Министерство на здравеопазването за осигуряване на необходимите кадри – лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти и различните професионалисти по здравни грижи, обезпечаващи нормалното функциониране на здравната система, съгласно изискванията на Националната здравна карта? Планират ли се нови мерки за осигуряване на необходимия брой специалисти в т.нар. „непривлекателни“ медицински специалности?“

Очакваната дата за отговор на Кирил Ананиев е този петък – 6 март, става ясно от сайта на парламента.

„Флагман“ потърси за коментар единия от вносителите на питането – депутата от Пловдив-град Георги Йорданов.

Той обясни, че получил сигнал от две асоциации. Едната била по дентална помощ, а за другата не успя да се сети.

„Те считат, че броят на лекарите по дентална медицина в България е увеличен. Наистина, направихме справка и се оказа, че България никога не е имала толкова много лекари и лекари по дентална медицина. Лекарите са около 32 хиляди, а лекарите по дентална медицина – около 11 хиляди“, обясни д-р Йорданов.

Според него, макар че произвеждаме много медицински специалисти, в големи области на България с демографски проблеми доктори липсват, понеже тези райони не са привлекателни като условия за труд.

„В същото време в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, се установява едно натрупване на лекари, което влошава както отношенията между самите лекари, така и отношенията лекар – пациент, защото се касае за една неистова битка за привличане на пациенти“, коментира депутатът Йорданов.

Освен това, макар че сме имали повече лекари и стоматолози, се оказало, че липсват тесни специалисти.

„А по изискване на здравната каса, за да лекуваш по определено заболяване, трябва да си тесен специалист. Не е достатъчно само да бъдеш лекар. Трябва да бъдеш лекар – гастроентеролог, кардиолог, хирург и т.н. И има редица непривлекателни специалности – анестезиология, обща патология, педиатрия, в които колегите медици не искат да работят. Както и в стоматологията. Затова тези асоциации предлагат да се преразгледа т. нар. държавна поръчка за обучение в държавните ВУЗ-ове, където реално е безплатно обучението. Мисля, че е около 800 лв. на година“, добави Георги Йорданов.

Въпросните асоциации считали, че ситуацията в момента нарушава нормалния достъп на пациентите до медицинска помощ в различните й аспекти.

И тогава изведнъж се оказа, че ние имаме повече медицински кадри, а откриваме още един ВУЗ. Говореше се дълго време, че в България трябва да закрием поне един медицински университет и не е тайна, че най-често се визираше или Стара Загора, или Плевен; и изведнъж се оказа, че откриваме още един в Бургас“, чуди се депутатът от „БСП за България“.

На аргумента, че Бургас има проблем с лекарите и със здравеопазването като цяло, той отговаря: „Това, да имаш нормален брой медицински специалисти и това, да разкриеш университет или факултет за обучение – няма нищо общо. Мотивите за разкриване на този факултет или висшо медицинско училище – както искате го кажете – са, че нямало достатъчно кадри в Бургас и специалисти и те щели да ги компенсират по този начин, което въобще не е вярно.“

Георги Йорданов смята, че младите бургазлии могат да учат другаде и след това да се завърнат в родния си град, ако желаят.

„Те и досега можеха да се обучават и в Пловдив, и във Варна, и в София или в Молдавия, или в Одеса, или където искате. Въпросът е тогава те да имат мотивацията да дойдат да работят в Бургас и областта. А те нямат тази мотивация. Какво от това, че един студент ще завърши в Бургас медицина? Че той утре ще отиде в Швейцария, примерно, или Германия, или Великобритания... Т.е. аз не приемам този мотив“, категоричен е депутатът от БСП.

Той има и още аргументи против факултета в морския град: „Въпросът е и за качеството на обучение на тези студенти, защото Бургас няма традиция в обучение на висши кадри – медици. А чувам, че това е първият етап, по примера на другите висши медицински училища. Вторият етап ще бъде разкриване на факултет по дентална медицина, фармация и т.н. Това носи един престиж на града. Голямата икономическа изгода в случая е привличането на студенти – чужденци, които заплащат около 8000 евро на година за обучението си и те носят приходи. Въпросът обаче е, че тези студенти отиват там, където най-лесно могат да учат. Т.е. реално погледнато, да получат дипломите по медицина или дентална медицина или фармация с минимални усилия и ако могат (не е хубаво, ама) да си купят дипломата...“

Депутатът заключи: „Така че в този аспект на нещата ние поискахме едно становище от министъра, защото той твърди, че когато са дали разрешение от Министерския съвет за разкриване на факултета по медицина, него не са го питали. Защото наистина в момента ние като бройка нямаме недостиг от магистри по медицина и стоматология по простата причина, че вече другите страни искат подготвени специалисти, т.е. лекари със специалност. Т.е. тези деца, които завършват сега, им предстои още 7-8 години, в които трябва да вземат специалност и тогава да отидат. За да я вземат тази специалност, те трябва да работят с лечебни заведения, за да има с какво да живеят. Това е големият проблем тука. Така че с този факултет в Бургас увеличаваме безработицата, доколкото може да я има, сред младите лекари.“

Припомняме, че Народното събрание разкри медицинския факултет към Университета „Асен Златаров“ в Бургас на 10 май 2019 г. Решението бе прието почти единодушно – 91 гласа „за“ срещу 1 „въздържал се“, който според справката е бил от „Обединени патриоти“.

Представители на БСП в пленарната зала пък е нямало. Причината – тогава все още продължаваше няколкомесечният парламентарен бойкот на соцдепутатите.


В категории: Бургас


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
11
Коментара по темата
11.
Taшев, Кънев
05.03.2020 10:45:03
5
2
къде сте бе. Нали уж сте депутати от Бургас. Защо не поговорите с вашите колеги от Пловдив.Те са притеснени че сега вместо да учат медицина в тъпия Пловдив много деца ще предпочетат да дойдат в Бургас.
10.
И ние руптаем червените кхмери
05.03.2020 10:13:40
4
3
За това че фалираха България няколко пъти. Само че ние като ги руптаем те оставки не дават. Толкова са нагли и некадърни, че повече власт няма да видят. Балъците одъртяха и измират.
9.
123
05.03.2020 09:38:05
5
5
БСП винаги са мразели Бургас!
8.
*********
05.03.2020 09:25:22
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
до №5
05.03.2020 09:07:50
0
8
То само с юристите да е така в БСУ , ами то с всичките останали специалности , включително и педагогиката … Петима преподаватели преподават по всички предмети и си делят пари и се титуловат един на друг. Пълна смешка!
6.
всеизвестна истина
05.03.2020 09:04:13
2
10
Открай време в медицинския университет в Бургас влизат само по ДПС линия , а останалата част са с много яки връзки и рушвети.
5.
наблюдател
05.03.2020 07:57:52
1
10
Ще стане като в Свободния - излизат един куп некадърни юристи, които пълнят администрациите и заемат бройки, за които нямат ценз ама нали им се брои висше образование. Разбира се има и такива, които са учили и продължават да работят над себе си, но те търсят да се реализират с труда си в частния сектор.
4.
4.
04.03.2020 20:28:04
2
13
Едно е да учиш Украйна платено и съвсем друго държавна поръчка в България.Разликата е огромна .
3.
3.
04.03.2020 20:24:21
0
14
Спомням си за едно момче трудноговорящо български език бяха го приели във Варна -дентална медицина и след 1 година спря да учи ,явно не можа да вземе изпитите .А колко по -умни момчета нямат шанса да влязат ,макар и да имат умствените възможности да завършат и работят.
2.
2.
04.03.2020 19:42:25
0
23
Премахнете платенето обучение и няма да има излишък от специалисти .С 3 -ки влизат и учат платено ,със връзки ги вкарват в Бургас и Варна , егати и специалистите .Като започнат изпитите реват много ми е трудно ,ами от всяко дърво свирка не става .И като вземат китапа се връщат на село.Чок специалисти.Който го може ,го може навсякъде.Това не е история да я назубриж.
1.
*********
04.03.2020 19:18:41
0
18
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра 
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори