×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Медицинският факултет в Бургас в никакъв случай не е излишен – той ще е полезен и за града, и за системата


Медицинският факултет в Бургас в никакъв случай не е излишен – той ще е полезен и за града, и за системата
Вместо да открива филиал в Бургас, СУ може да направи мрежа с университета „Асен Златаров“ и БСУ, смята Красимир Вълчев
11 Март 2020, Сряда, 14:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Няма друга община, която да е инвестирала толкова много във висше училище, което не е общинско, а държавно, казва просветният министър

Депутати от БСП, начело с лекаря Георги Йорданов неочаквано изразиха недоволство от разкриването на Медицинския факултет в  Университета "Асен Златаров" в Бургас. Те имат и въпрос, свързан с темата, към здравния министър Кирил Ананиев по реда на парламентарния контрол. Това породи вълна от недоволство в морския град – включително от политици и от ГЕРБ, и от БСП. Потърсихме за коментар просветния министър Красимир Вълчев, който пък наскоро блокира разкриването на филиал на Софийския университет (СУ) в Бургас.

- Министър Вълчев, заформи се задочен спор по отношение откриването на Медицинския факултет в Бургас. Вашето мнение какво е, като имаме предвид, че наскоро наложихте мораториум (върху разширяването на мрежата на висшето образование)?

- Не си спомням точно датите миналата година, но...

- На 10 май 2019 г. точно е гласувано решението от парламента за откриването на факултета.

- Процедурата е следната: първо се одобрява проект от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Този проект, който получихме, съдържаше категорична информация, че университетът има всички предпоставки да извършва обучение в професионално направление „Медицина“. Имаме условията за медицински факултет. В резултат на това ние внесохме в Министерски съвет решението за откриване на факултета. Университетът има програмна акредитация. 40 бройки мисля, че беше приемът за тази първа учебна година, която беше одобрена от комисията. Последните години медицинските професионални направления са тези, в които в най-голяма степен сме увеличили приема. Ние имаме очакван недостиг на медицински специалисти - както на лекари, така и на медицински сестри. За съжаление, през следващите години ще имаме недостиг на специалисти във всички системи, от една страна. От друга страна, пък ограничаваме приема в системата на висшето образование. Въпреки това сме увеличили приема в медицинските професионални направления. Няма риск да имаме излишък на лекари – по отношение на това, което обучава бургаският университет и тези хора, които ще завършват. Имаме уверение, че са налице предпоставките за добро обучение – те са основно преподаватели, материални база, оборудване. Броят на обучаваните студенти не е голям, колкото в специализираните медицински училища, но пък това от друга страна е предпоставка за по-добро обучение.

- Твърди се, че министърът на здравеопазването не е бил питан по въпроса.

- Имаме положително становище миналата година от министъра на здравеопазването, тъй като всички актове се съгласуват предварително с министрите, преди да се гласуват на Министерски съвет.

- Положително становище от Вас имало ли е също?

- Да, няма как - аз съм вносител, аз съм го предложил.

- Понеже доста се противопоставихте пък на разкриването на филиал на Софийския университет в Бургас - каква е разликата между двата случая? Защо за едното - да, а за другото – не?

- Защото предложението (за филиал) беше за обучение в професионално направление „Икономика“, каквото в Бургас има. Другата разлика е, че от две седмици вече имаме влязъл в сила мораториум, който е временна мярка преди разработването и приемането на Национална карта на висшето образование. Тази карта ще разгледа всички 52 професионални направления и ще каже в кои от тях мрежата е достигнала предела си на насищане. Това, което можем да кажем, е, че в 90% от професионалните направления нямаме нужда от повече центрове на висше образование. Дори напротив – ние трябва да оптимизираме мрежата. Нямаме нужда всеки град да обучава по икономика. Студентите са пълнолетни и могат да пътуват...

- За филиала (на СУ в Бургас) промениха направленията, между другото...

- Промениха направленията, но имаме предвид и това, че системата достатъчно се фрагментира не толкова откъм брой висши училища – създадоха се последните десетилетия само частни такива; фрагментира се от гледна точка на центрове на висше образование по дадено професионално направление. Най-вече в социалните, стопанските, правните науки най-много избуя броят на студентите. Те бяха и причината да се влоши репутацията на висшето образование. И сега точно там най-много намаляваме приема в държавните висши училища – тази година ще достигнем 70% редуциране в социалните, стопанските и правните науки.

- Какъв е според Вас удачният вариант за действие тогава?

- Висшите училища трябва да бъдат по-свързани, трябва да предлагат повече общи програми, а не да откриват филиали. Т.е. ако някой иска да осъществява обучение в Бургас, примерно Софийският университет, може да направи университетска мрежа – обща програма с бургаския университет „Асен Златаров“ или с Бургаския свободен университет. Това е начин училищата да обединят ресурсите си, а не да се фрагментират и конкурират. В една малка страна като България, и на фона на глобализиращия се пазар на висше образование, ползите от конкуренцията са по-малки от вредите от фрагментацията. И ние трябва да ги насърчим да обединяват ресурси. Още повече, през следващите десетилетия ще има значителни промени в това какво и как учат студентите. Те ще бъдат провокирани най-вече от това, че днешните и утрешните студенти няма да учат за една професия. Ако досега висшето образование е било насочено към това да дава високо специализирани знания в дадена област, то в бъдеще ние трябва да вървим - особено към магистърски програми, които да са много по-интегрални, да позволяват надграждането в няколко области. За разлика от досегашната автоматизация - през миналия век и десетилетия, която е заменяла по-скоро такива професии, които не са предполагали високо специализирани знания, то изкуственият интелект ще заменя професии, които са в една област. В много по-малка степен ще заменя интегрални професии, които изискват комплекс от знания. В много по-голяма степен нашите деца трябва да получат по-интегрален комплекс от знания и това предполага висшите училища да обединяват ресурси, защото нито едно висше училище няма да има достатъчно преподаватели само по себе си да осъществява достатъчно качествено обучение.

Ще има професионални направления, при които ще стимулираме и допълнително откриване на центрове на висше образование. Примерно „Информационни технологии“. Бургас откри професионална гимназия по програмиране. Варна сега откри такава. Предстои може би и Стара Загора да открие подобна. Тези гимназии трябва да работят съвместно с висшите училища. Ние трябва да имаме повече центрове на развитие на информационните технологии. Информационните технологии ще бъдат и в медицината, биотехнологиите. Информационните технологии ще изискват все по-интегрирано преподаване и по-интегрирана научна дейност. Така че това е пътят за развитие.

- Т.е. какво съветвате за Бургас?

- Бургас не трябва да разчита като академичен център на филиали - това е моето мнение, а трябва да разчита на партньорство с други висши училища; изграждане на мрежи, изграждане на научни центрове, то го и прави Бургас, партньорство с гимназиите. Има всички предпоставки за това. В никакъв случай не е излишен Медицинският факултет. Той ще бъде полезен и за града, и за системата - защото много често отделните градове гледат локалния интерес, а ние сме длъжни да гледаме гората, а не дървото в гората. Но дори и от един такъв поглед, ще бъде полезен. Още повече че това, което е голямото предимство на Бургас, е инвестициите на Общината. Няма друга община, която да е инвестирала толкова във висше училище, което е държавно, а не общинско. Без да е задължена, Община Бургас инвестира изключително много средства в оборудването на този факултет и това създаде предпоставки за добро образование.

- Георги Йорданов – депутатът, който задава въпроса за Медицинския факултет, се опасява, че може да се разшири допълнително обучението в този факултет. Това лошо ли би било, опасно ли е и възможно ли е при този мораториум в момента?

- Не мисля, че толкова ще се разшири. За съжаление, сме в тенденция на намаляващ брой на завършващите ученици гимназиално образование. Миналата година бяха 52 хиляди, тази година ще бъдат малко над 50 хиляди. Ние от своя страна намаляваме приема.

- В какъв мащаб?

- Намалихме предходните години общия прием от 58 на 43 хиляди. Тази година ще бъде 38 хиляди общо приемът в първи курс в държавните висши училища, в това число влиза и магистър след бакалавър, което пак се води първи курс. Само за завършващите гимназия приемът е около 33 хиляди, което пак е много, въпреки че го намалихме миналата година. Редуцирали сме всички професионални направления. Аз ви казах, че в медицината в предишни години увеличихме, но през следващите години дори там ще има намаление. Така че няма потенциал много да се разрасне (Медицинският факултет в Бургас – б.а.). Другите медицински училища също са конкурентни. Положителната новина е, че нашето медицинско висше образование е най-конкурентното в международен план спрямо другите професионални направления. Ние имаме 12 хиляди чуждестранни студенти, които учат в България и над половината от тях са в медицинските професионални направления – предимно в медицинските висши училища. Така че Бургас, ако развие капацитет, ако се свърже и направи общи програми с други, медицински висши училища, има потенциал да привлече и чуждестранни студенти, защото в цяла Европа има недостиг на медицински специалисти. Медицинските висши училища не успяват да осигурят капацитет за справяне с проблема. Много е важно висшите училища у нас да се включат в мрежи, да направят общи програми. Тогава ще привлекат още повече студенти, ще ги задържат още повече в България... Не трябва обаче медицинските ни училища - нещо, което се случи през предходните години - да се изкушават за бързи печалби за сметка занижаване на критериите на качеството на обучението. Аз ви казах, че такъв проблем имаме преди всичко при социалните, стопанските и правните науки. В медицинското образование имахме проблеми с някои училища, но аз бях свидетел как ректорите на медицинските висши учебни заведения сключиха негласно споразумение, че няма да се изкушават да правят такива неща и ще държат на репутацията, защото ние имаме добро медицинско висше образование и трябва да го запазим.


В категории: Просвета


Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 0
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 1
7
Коментара по темата
7.
ОТ БУРГАС
11.03.2020 18:27:29
1
6
Този да го лекуват лекари от бургаския мед. факултет на
чичо Митко
6.
д-р Георгиев
11.03.2020 16:44:27
1
4
да така е автоматично даже и най некадърните в Умбал Бургас - ще са асистенти и доценти при влизането на първия курс новозавършили лекари
5.
валентин стоев
11.03.2020 16:38:05
1
4
даже е и помислено ,че като блъвне първия курс абсолвенти студенти - лекари всички лекари от умбал бургас ,ще станат асистенти и хаааааааааабилитирани лица
4.
XX 2
11.03.2020 15:22:52
0
6
Неук Чекиджан.
3.
----
11.03.2020 14:50:26
5
8
В този медицински университет ще се влиза както в медицинския колеж в Бургас по линия на ДПС или с връзки. Ако нямаш едно от двете по-добре не кандитаствай!
2.
XX
11.03.2020 14:45:46
3
3
@1
Ти не си разбрал... виж пернишкия с тиквата за патрон.
1.
Аз ли не съм разбрал или тоя не знае?!
11.03.2020 14:07:36
4
11
А кои са висшите учебни заведения, които са общински? Има ли такива? Не трябва ли всички ВУЗ-ове да са държавни?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори