×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Медицинският факултет в Бургас в никакъв случай не е излишен – той ще е полезен и за града, и за системата


Медицинският факултет в Бургас в никакъв случай не е излишен – той ще е полезен и за града, и за системата
Вместо да открива филиал в Бургас, СУ може да направи мрежа с университета „Асен Златаров“ и БСУ, смята Красимир Вълчев
11 Март 2020, Сряда, 14:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Няма друга община, която да е инвестирала толкова много във висше училище, което не е общинско, а държавно, казва просветният министър

Депутати от БСП, начело с лекаря Георги Йорданов неочаквано изразиха недоволство от разкриването на Медицинския факултет в  Университета "Асен Златаров" в Бургас. Те имат и въпрос, свързан с темата, към здравния министър Кирил Ананиев по реда на парламентарния контрол. Това породи вълна от недоволство в морския град – включително от политици и от ГЕРБ, и от БСП. Потърсихме за коментар просветния министър Красимир Вълчев, който пък наскоро блокира разкриването на филиал на Софийския университет (СУ) в Бургас.

- Министър Вълчев, заформи се задочен спор по отношение откриването на Медицинския факултет в Бургас. Вашето мнение какво е, като имаме предвид, че наскоро наложихте мораториум (върху разширяването на мрежата на висшето образование)?

- Не си спомням точно датите миналата година, но...

- На 10 май 2019 г. точно е гласувано решението от парламента за откриването на факултета.

- Процедурата е следната: първо се одобрява проект от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Този проект, който получихме, съдържаше категорична информация, че университетът има всички предпоставки да извършва обучение в професионално направление „Медицина“. Имаме условията за медицински факултет. В резултат на това ние внесохме в Министерски съвет решението за откриване на факултета. Университетът има програмна акредитация. 40 бройки мисля, че беше приемът за тази първа учебна година, която беше одобрена от комисията. Последните години медицинските професионални направления са тези, в които в най-голяма степен сме увеличили приема. Ние имаме очакван недостиг на медицински специалисти - както на лекари, така и на медицински сестри. За съжаление, през следващите години ще имаме недостиг на специалисти във всички системи, от една страна. От друга страна, пък ограничаваме приема в системата на висшето образование. Въпреки това сме увеличили приема в медицинските професионални направления. Няма риск да имаме излишък на лекари – по отношение на това, което обучава бургаският университет и тези хора, които ще завършват. Имаме уверение, че са налице предпоставките за добро обучение – те са основно преподаватели, материални база, оборудване. Броят на обучаваните студенти не е голям, колкото в специализираните медицински училища, но пък това от друга страна е предпоставка за по-добро обучение.

- Твърди се, че министърът на здравеопазването не е бил питан по въпроса.

- Имаме положително становище миналата година от министъра на здравеопазването, тъй като всички актове се съгласуват предварително с министрите, преди да се гласуват на Министерски съвет.

- Положително становище от Вас имало ли е също?

- Да, няма как - аз съм вносител, аз съм го предложил.

- Понеже доста се противопоставихте пък на разкриването на филиал на Софийския университет в Бургас - каква е разликата между двата случая? Защо за едното - да, а за другото – не?

- Защото предложението (за филиал) беше за обучение в професионално направление „Икономика“, каквото в Бургас има. Другата разлика е, че от две седмици вече имаме влязъл в сила мораториум, който е временна мярка преди разработването и приемането на Национална карта на висшето образование. Тази карта ще разгледа всички 52 професионални направления и ще каже в кои от тях мрежата е достигнала предела си на насищане. Това, което можем да кажем, е, че в 90% от професионалните направления нямаме нужда от повече центрове на висше образование. Дори напротив – ние трябва да оптимизираме мрежата. Нямаме нужда всеки град да обучава по икономика. Студентите са пълнолетни и могат да пътуват...

- За филиала (на СУ в Бургас) промениха направленията, между другото...

- Промениха направленията, но имаме предвид и това, че системата достатъчно се фрагментира не толкова откъм брой висши училища – създадоха се последните десетилетия само частни такива; фрагментира се от гледна точка на центрове на висше образование по дадено професионално направление. Най-вече в социалните, стопанските, правните науки най-много избуя броят на студентите. Те бяха и причината да се влоши репутацията на висшето образование. И сега точно там най-много намаляваме приема в държавните висши училища – тази година ще достигнем 70% редуциране в социалните, стопанските и правните науки.

- Какъв е според Вас удачният вариант за действие тогава?

- Висшите училища трябва да бъдат по-свързани, трябва да предлагат повече общи програми, а не да откриват филиали. Т.е. ако някой иска да осъществява обучение в Бургас, примерно Софийският университет, може да направи университетска мрежа – обща програма с бургаския университет „Асен Златаров“ или с Бургаския свободен университет. Това е начин училищата да обединят ресурсите си, а не да се фрагментират и конкурират. В една малка страна като България, и на фона на глобализиращия се пазар на висше образование, ползите от конкуренцията са по-малки от вредите от фрагментацията. И ние трябва да ги насърчим да обединяват ресурси. Още повече, през следващите десетилетия ще има значителни промени в това какво и как учат студентите. Те ще бъдат провокирани най-вече от това, че днешните и утрешните студенти няма да учат за една професия. Ако досега висшето образование е било насочено към това да дава високо специализирани знания в дадена област, то в бъдеще ние трябва да вървим - особено към магистърски програми, които да са много по-интегрални, да позволяват надграждането в няколко области. За разлика от досегашната автоматизация - през миналия век и десетилетия, която е заменяла по-скоро такива професии, които не са предполагали високо специализирани знания, то изкуственият интелект ще заменя професии, които са в една област. В много по-малка степен ще заменя интегрални професии, които изискват комплекс от знания. В много по-голяма степен нашите деца трябва да получат по-интегрален комплекс от знания и това предполага висшите училища да обединяват ресурси, защото нито едно висше училище няма да има достатъчно преподаватели само по себе си да осъществява достатъчно качествено обучение.

Ще има професионални направления, при които ще стимулираме и допълнително откриване на центрове на висше образование. Примерно „Информационни технологии“. Бургас откри професионална гимназия по програмиране. Варна сега откри такава. Предстои може би и Стара Загора да открие подобна. Тези гимназии трябва да работят съвместно с висшите училища. Ние трябва да имаме повече центрове на развитие на информационните технологии. Информационните технологии ще бъдат и в медицината, биотехнологиите. Информационните технологии ще изискват все по-интегрирано преподаване и по-интегрирана научна дейност. Така че това е пътят за развитие.

- Т.е. какво съветвате за Бургас?

- Бургас не трябва да разчита като академичен център на филиали - това е моето мнение, а трябва да разчита на партньорство с други висши училища; изграждане на мрежи, изграждане на научни центрове, то го и прави Бургас, партньорство с гимназиите. Има всички предпоставки за това. В никакъв случай не е излишен Медицинският факултет. Той ще бъде полезен и за града, и за системата - защото много често отделните градове гледат локалния интерес, а ние сме длъжни да гледаме гората, а не дървото в гората. Но дори и от един такъв поглед, ще бъде полезен. Още повече че това, което е голямото предимство на Бургас, е инвестициите на Общината. Няма друга община, която да е инвестирала толкова във висше училище, което е държавно, а не общинско. Без да е задължена, Община Бургас инвестира изключително много средства в оборудването на този факултет и това създаде предпоставки за добро образование.

- Георги Йорданов – депутатът, който задава въпроса за Медицинския факултет, се опасява, че може да се разшири допълнително обучението в този факултет. Това лошо ли би било, опасно ли е и възможно ли е при този мораториум в момента?

- Не мисля, че толкова ще се разшири. За съжаление, сме в тенденция на намаляващ брой на завършващите ученици гимназиално образование. Миналата година бяха 52 хиляди, тази година ще бъдат малко над 50 хиляди. Ние от своя страна намаляваме приема.

- В какъв мащаб?

- Намалихме предходните години общия прием от 58 на 43 хиляди. Тази година ще бъде 38 хиляди общо приемът в първи курс в държавните висши училища, в това число влиза и магистър след бакалавър, което пак се води първи курс. Само за завършващите гимназия приемът е около 33 хиляди, което пак е много, въпреки че го намалихме миналата година. Редуцирали сме всички професионални направления. Аз ви казах, че в медицината в предишни години увеличихме, но през следващите години дори там ще има намаление. Така че няма потенциал много да се разрасне (Медицинският факултет в Бургас – б.а.). Другите медицински училища също са конкурентни. Положителната новина е, че нашето медицинско висше образование е най-конкурентното в международен план спрямо другите професионални направления. Ние имаме 12 хиляди чуждестранни студенти, които учат в България и над половината от тях са в медицинските професионални направления – предимно в медицинските висши училища. Така че Бургас, ако развие капацитет, ако се свърже и направи общи програми с други, медицински висши училища, има потенциал да привлече и чуждестранни студенти, защото в цяла Европа има недостиг на медицински специалисти. Медицинските висши училища не успяват да осигурят капацитет за справяне с проблема. Много е важно висшите училища у нас да се включат в мрежи, да направят общи програми. Тогава ще привлекат още повече студенти, ще ги задържат още повече в България... Не трябва обаче медицинските ни училища - нещо, което се случи през предходните години - да се изкушават за бързи печалби за сметка занижаване на критериите на качеството на обучението. Аз ви казах, че такъв проблем имаме преди всичко при социалните, стопанските и правните науки. В медицинското образование имахме проблеми с някои училища, но аз бях свидетел как ректорите на медицинските висши учебни заведения сключиха негласно споразумение, че няма да се изкушават да правят такива неща и ще държат на репутацията, защото ние имаме добро медицинско висше образование и трябва да го запазим.


В категории: Просвета


7
Коментара по темата
7.
ОТ БУРГАС
11.03.2020 18:27:29
1
6
Този да го лекуват лекари от бургаския мед. факултет на
чичо Митко
6.
д-р Георгиев
11.03.2020 16:44:27
1
4
да така е автоматично даже и най некадърните в Умбал Бургас - ще са асистенти и доценти при влизането на първия курс новозавършили лекари
5.
валентин стоев
11.03.2020 16:38:05
1
4
даже е и помислено ,че като блъвне първия курс абсолвенти студенти - лекари всички лекари от умбал бургас ,ще станат асистенти и хаааааааааабилитирани лица
4.
XX 2
11.03.2020 15:22:52
0
6
Неук Чекиджан.
3.
----
11.03.2020 14:50:26
5
8
В този медицински университет ще се влиза както в медицинския колеж в Бургас по линия на ДПС или с връзки. Ако нямаш едно от двете по-добре не кандитаствай!
2.
XX
11.03.2020 14:45:46
3
3
@1
Ти не си разбрал... виж пернишкия с тиквата за патрон.
1.
Аз ли не съм разбрал или тоя не знае?!
11.03.2020 14:07:36
4
11
А кои са висшите учебни заведения, които са общински? Има ли такива? Не трябва ли всички ВУЗ-ове да са държавни?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дами, ако не стигате до оргазъм, може би не сте толерантни Дами, ако не стигате до оргазъм, може би не сте толерантни

Най-добрият начин човек да достигне до оргазъм е да не очаква такъв

4 жертва на пандемията COVID19 за последните 24 часа в България 4 жертва на пандемията COVID19 за последните 24 часа в България

Издъхна 74-годишна жена, която бе приведена в Интензивното преди ден

Учените разкриват защо изневеряваме Учените разкриват защо изневеряваме

Повод за изневяра в една връзка е скуката в нея

Работодателите нямат право да пускат служителите си в неплатен отпуск Работодателите нямат право да пускат служителите си в неплатен отпуск

Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника, уточняват синдикати

4 зодии, които не се плашат от изолацията 4 зодии, които не се плашат от изолацията

Вижте кои са те

Вдигнаха пейките в Бургас, за да не събират пенсионерите в разгара на епидемията Вдигнаха пейките в Бургас, за да не събират пенсионерите в разгара на епидемията

Времето ще става все по-хубаво и ще е много трудно да се спазват забраните. Съжалявам, но няма друг начин, каза кметът Димитър Николов

Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса Прагът за право за обезщетение бе свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби Бургазлия иска промяна в закона, заради пандемията остана без работа и с 9 лв. помощи на ден Бургазлия иска промяна в закона, заради пандемията остана без работа и с 9 лв. помощи на ден

Диян Петров е съкратен заради кризата, приятелката му е бременна, има и ипотечен кредит на плещите си и се намира в безизходица

Сузанита: В училище ме малтретираха, а сега ми завиждат Сузанита: В училище ме малтретираха, а сега ми завиждат

17-годишната изпълнителка сподели в мрежата какво я мъчи

София ще използва високотехнологична система в борбата с коронавируса София ще използва високотехнологична система в борбата с коронавируса

Технологията на бъдещето функционира успешно и в Букурещ

Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+) Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+)

Къде е смелият и красив мъж, който да победи вируса и да ме спаси, написа Мария Лиман към атрактивна своя снимка на дивана

Armani заряза модата. Шие предпазни облекла Armani заряза модата. Шие предпазни облекла

Въпросните изделия ще са за еднократна употреба

899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания 899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания

Към днешна дата броят на починалите в Италия надмина 10 000, В Испания са 5690

Кралица Елизабет II остава без рожден ден Кралица Елизабет II остава без рожден ден

Действителният рожден ден на кралица Елизабет Втора е на 21 април

От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята

Жулиен Лоазо, професор по средновековна история, описва общото между пандемията през 14 век и тази днес

Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Актьорът Том Ханкс и съпругата му вече се излекуваха Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса В Европа са плъзнали и фалшиви здравни работници - обират домове и болници Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори Най-големият проблем пред всички болници е липсата на предпазни облекла за лекарите, признава медикът Салвини: Първо да победим COVID-19, после ако трябва – довиждане на ЕС Салвини: Първо да победим COVID-19, после ако трябва – довиждане на ЕС Бившият вицепремиер изрази позицията си в Туитър
Ген. Мутафчийски Ген. Мутафчийски По-добре опашки от коли на КПП-тата в страната, отколкото кервани с трупове Виц на деня Виц на деня Въпрос на родител:
- И защо трябваше да се прави дистанционно обучение от вкъщи? Не можеше ли да ги затворим в училището...
Виц на деня Виц на деня - Що не им пука на ромите за коронавируса?
- Щото бабите и дядовците им са на около 30 години.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Търся семейство за размяна на апартаментите за Великден.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори