×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Измама със злато: Пробутват ли ни в бижутата пластмаса?


Измама със злато: Пробутват ли ни в бижутата пластмаса?
Фалшиво злато залива пазара. Под златната обвивка на пръстените има метални топчета и пластмаса, поясниха бижутери
05 Март 2020, Четвъртък, 10:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

Фалшивите бижута са по-леки, поясниха златари

Фалшиво злато залива пазара. Търговци предлагат „златни“ бижута, запълнени с други метали и дори с пластмаса. За наглата измама сигнализираха зрители на Нова телевизия, поясни водещият на рубриката „На твоя страна” Георги Георгиев в „Здравей, България“.

Златно правило при златото е, че то е тежко. Така че ако ви се струва, че бижуто, което купувате, е прекалено леко – най-вероятно е фалшиво. Сигналите за бижута-менте зачестяват. Най-често потребителите попадат на продукти, които отвътре са запълнени или със злато и сребро с по-ниска чистота и дори със съвсем различен метал, което понижава стойността на пръстена или гривната няколко пъти.

Потребител получава пръстен, като подарък за Коледа, но не го харесва. Затова решава да смени пръстена с друго златно бижу със същото тегло. Още когато го занася за подмяна в това златарско ателие, консултантите се усъмняват в качеството му.

„Златният пръстен има обем, който видимо съответства на около 10 грама – слагайки го на везната – той тежи 4. Това първо ни подсказва, че нещо не е както трябва. Практиката в бижутерията е когато приемаме материал – да се разрязват абсолютно всички изделия, които по някакъв начин дават вид, че е възможно да има вътре някакво съдържание”, обяснява Валентин Витлиемов, консултант в златарски магазин.

При разрязването, подозренията на търговците се потвърждават. Оказва се, че под златната обвивка на пръстена се крият частици, които нямат нищо общо със златото.

Този случай не е единичен. През последните седмици в ателието, в което работи Валентин Витлиемов, клиенти носят за подмяна или стопяване и други пръстени, които уж са златни. Проверяващите обаче са категорични: става дума за фалшификати.

„В случая тук, аз не мога и да го определя точно какво е, но е някакъв вид смола, някакъв вид пластмаса, в която има и метални топчета”, казва Пламен Кузмов, управител на златарски магазин.

Именно тогава потребителката разбира, че е излъгана. И че са й продали пластмаса и оловни топчета вместо злато. Затова и отказват да застанат пред камера. Според експерти – става дума за класическа измама, при която примамени от ниски цени, клиентите купуват бижута с неясно качество.

„Подвеждат потребителите – плащаме продукт, който е златен, а пък реално само една малка част от него е злато, всичко останало, което е използвано за изработването на това бижу, не е злато”, казва Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Пръстените - ментета се продават почти два пъти по-евтино, казва професионалният златар Димитър Алексиев. За 50 години опит в занаята е виждал всякакви опити за измама. Разказва не каква е технологията на фалшифицирането: 

„От Турция внасят такива пръстени, които ги правят от много тънка пластина. Те се пълнят вътре с дентална пластмаса; оцветява се в черно и в пластично състояние ги напъхват в тези кухини, за да не може да смачка пръстена и отгоре го пилят и полират. Не може да се измери какво е количеството и грамажа на това вещество”, разказва  Димитър Алексиев – председател на Съюза на златарите.

Така евтиното винаги излиза скъпо. При този пръстен с тегло 3,98 грама например – везната показва, че чистото злато е 2,08 грама, 1,2 грама е пластмасата и 0,68 – са стоманени топчета. Така въпреки че купен за 68 лв. грамът, при изваждането на добавените частици, цената скача на 130 лв. за грам.

Тази измама се среща най-често при пръстените и по-обемните златни изделия, твърдят експертите. 

Консултантите в ателието са попадали и на доста по-фрапантни случаи. При изработката на тези обеци например във вътрешността се влага технологичен восък, който придава формата им. След това той се изгаря и изделието трябва да остане кухо. Но не винаги това се случва:

Значително растат и измамите при златните монети и кюлчета, казват търговците. С поскъпването на златото, все повече клиенти ги купуват с цел инвестиция. При тях – след фалшификация - загубите са още по-големи.

Разпознаването на ментетата при монетите и кюлчета става предимно по външни белези, разказват дилърите на злато. Често обаче фалшификатите имат автентичен вид, което прави откриването им възможно само за експертите. Оригиналните продукти имат много детайлни изображения и надписи, които трудно могат да бъдат повторени върху фалшиво изделие, казват експертите.

Още по-трудно е откриването на фалшивите продукти при бижутата, разказват експертите. Тук разпознаването по външен вид е почти невъзможно. Спрямо примесите цветовете на златните обеци, пръстени и гривни са различни. А имитаторите стават все по-добри.

Експертите могат да открият фалшификат и с различни тестове. Заедно с Димитър Алексиев ще проверим дали са от истинско злато три вида пръстени.

Фалшивото злато се продава предимно в заложни къщи, на улицата или чрез интернет  обяви пускани от случайни лица, предупреждават официалните търговци. Червена лампа за измама може да бъде и нереално ниската цена за грам злато. Затова съветът е да сравняваме офертите. И да следим цената  на борсата.

Ако сте купили ментето от уличен търговец обаче, шансът да си върнете парите обратно е почти нулев.


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори