×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министър Банов и кметът Николов открито пред журналисти по казуса "Хеликон" в Бургас


Министър Банов и кметът Николов открито пред журналисти по казуса "Хеликон" в Бургас
Този план на бургаските паметници на културата е и в интернет. В него липсва като обозначение книжарница "Хеликон"
Тема в развитие
виж още
скрий
25 Февруари 2020, Вторник, 17:15 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Вижте във Флагман каква е била картината преди разчистването на терена зад трите стари постройки и как изглежда сега

Днес министърът на културата Боил Банов пристигна в Бургас, за да каже има ли място за недоволство у хората, четящи книги, които стягат протест за 17,30 часа пред култовата за интелигенцията книжарница "Хеликон" на пл."Тройката". В карето зад нея предстои реализиране на съвременен ансамбъл от сгради. Самата книжарница и прилепената за нея дюнерджийница са в сграда-бивш хамбар на фамилия Хаджипетрови и не е в списъка на Общината със сгради паметници на културата. Кметът на Бургас Димитър Николов застана до министъра и двамата проведоха открит разговор с журналистите, голяма част от които тази вечер се стягат да протестират. 

Журналист: Имате ли в Министерството на културата  документ с искане за тези сгради (същите, които са в карето, което ви показваме на фотоси, б.р.) да се превърнат в паметник на културата?

Банов: Не,  до момента в община Бургас не е входирано никакво искане, нито питане, нито хипотеза за проект, строителство, надграждане, събаряне, укрепване.

Журналист: Част от имотите бе съборена миналата година. Извършена ли е проверка и съответно какво е установила тя. Има ли нарушения?

Банов: Комисията, (която той праща утре тук, б.р.) идва утре и ще обследва всичко. Деликантният момент е, че там има сгради, които са паметници, има и такива, които не са. 

Николов: Има сгради, които и в момента не са паметник на културата, включително, както казах вчера и в началото а нашата пресконференция – емблематичната сграда, където се помещава „Хеликон“. Тя също до момента, до изявлението на министъра на културата, в настоящия момент, не е паметник на културата. Чухте подробно изказването на министъра какво следва оттук нататък.

Банов: Но е охранителна зона и тази сграда също попада вътре. Всякакви действия трябва да се съгласуват с министерството. Трябва да се види дали има характеристики на паметник на културата или не. То е охранителна зона и към този момент всичко, което се прави вътре, подлежи на съгласувание с Министерството на културата. Огромната част от сградите в България, които са паметници на културата, са декларирани по време на социализма.

Николов: През 1989г. местната власт  решава този мини квартал да се събори и да се изгради Окръжен народен съвет. С това решение се издига и етажността на бъдещата постройка на Окръжния народен съвет. Тогава в този квартал двете сгради – Маринковският хан (дългата едноетажна постройка откъм ул.Сердика, б.р.) и административната сграда (двуетажната откъм пл.Тройката б.р.), се описват като паметници на културата. Всичко останало не е описано като паметник на културата.  Идва демокрацията, започва реституцията и... вие всички сте свидетели на процеса на възстановяване на имотите на бившите собственици от голямата бургаска фамилия Хаджипетрови, те  оперират с тях като частна собственост. 

- Какви са вариантите след като се установи дали тази сграда, където е книжарница "Хеликон" е паметник на културата или не? Колко време ще отнеме на комисията да излезе със становище?

Кадарът е отпреди 2014 г. Обозначените в червено постройки бяха съборени в края на 2019 г., защото имаше опасност да се срутят

Банов: Обследването е сериозно, но в случая ще бъде сравнително експедитивно. Трябва да приключи в рамките на месец, защото те идват, събират първоначални данни, след това събират всичко в архива и анализират, правят експеритизи, идват на втори оглед и т.н. Има си законова процедура, която се надявам в рамките на месец да приключи. А ако сградите вече си влизат от режима на всички сгради, включително и тези, дето са само декларирани. По Закона за културното наследство се процедира после. Особено както тук с "Хеликон"-а върви към Ансамбъл, защото са няколко сгради. В Закона всичко е описано, така че оттук насетне основна грижа на държавата, на общината е съвместна грижа за запазване и съхраняване. 

Журналист: Това означава ли, че книжарница „Хеликон“ остава в тази сграда, докато приключи обследването?

Николов: Нямаме отношение за това какво се случва вътре в самата сграда, имаме отношение към статута на сградата и бъдещите документални движения.

Банов: За книжарницата мога да кажа само хубави неща. За мен това, че я има е само радост.

Журналист: Хората се притесняват от строежа на нови сгради в района...

Банов: Министерството на културата е консервативно, а аз като министър, съм особено консервативен по отношение на опазване на културното наследство. Това означава, че го пазя в цялост - тоест материалът, такъв какъвто е, консервация, реставрация на наличното състояние. Не преизграждане, надстрояване, събаряне и други такива глупости. 

Картината днес: Маринковският хан и административната сграда са паметници на културата, но "Хеликон" не е

Журналист: Хората се притесняват, че ще изникне още една висока сграда в центъра. Можем ли да кажем какво е разрешеното строителство в центъра – параметрите на общия план?

Николов: Трябва вече да видите в интернет какво е застрояването на квартала.

Банов: Но то не касае паметници на културата. Ето тук отсреща на сградата на Община Бургас (брифингът е в кметството, ред.бел.), може да има и хипотетично 20 етажа. Но когато става въпрос за паметници на културата – параметрите са съвсем други.

Николов: В случая и тази сграда (Община Бургас) е паметник на културата.

Банов: Така ли?

Николов: Да.

Журналист: Все пак, (на Тройката, бел.ред.) са съборени сгради, трябвало ли е да бъде това действие съгласувано с Министерството на култуата? Извършено ли е нарушение?

Банов: При всички случаи в момента няма нищо съгласувано с нас. Така че заедно с Института, който ще прави оценката, ще дойде и Инспекторат, въпреки че сме доста заети в момента.  Ще дойдат да погледнат какво е правено в близкото време и дали е правено законосъобразно.

Николов: Всъщност цялата процедура през този месец, когато комисията ще работи тук, ще е публична и ние ще ви информираме на всяка крачка.

Банов: На мен в Бургас ми е приятно да идвам, така че...

Николов: Вие (журналистите) ще следите целият  процес в хода на обследването и вземането на решения от самата комисия.

Журналист: На пръв поглед има ли надежда някои от тези сгради да бъдат обявени за паметници на културата?

-Банов: Ние ще прегледаме цялото пространство. На други места в Бургас. Законът е такъв, че дори и вие, като физически лица, или НПО-та или медии, можете да подадете сигнал към Министерството на културата за това, че дадена сграда има културно-историческа стойност. И тя ще мине по реда, ще се обследва и ако има такива качества, ще бъде направена такава. 

Вижте видео: 

Разговорът е предаден с незначителна редакторска намеса


 


В категории: Бургас


14
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
14
Коментара по темата
14.
Бургазъ
26.02.2020 09:14:41
3
3
Вие какво искате бе цървули ! Нали 99 % гласувахте за мен , за да продължавам да "развивам" и разкрасявам това село .
13.
Разбрах
25.02.2020 22:14:50
1
10
Бетон и пак бетон това му трябва на Бc
... И ме изтрийте след 5 мин
12.
*********
25.02.2020 22:07:04
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
25.02.2020 21:25:45
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Неприятната истина
25.02.2020 21:15:51
1
8
Дано поне направят модерно лед осветление на мястото на дръвчетата там, че като вдигнат бетоновия мастодонт слънчева светлина до площада няма да стига.
9.
*********
25.02.2020 20:03:48
0
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Ха ха
25.02.2020 19:58:49
2
22
Да вдигат една десет етажна сграда...и центъра да заприлича на Възраждане...кенеф...и колкото е нужно апартаменти на общинарите и Митко...а..ще ме изтриете защото казвам истината..и сте на хранилка....
7.
*********
25.02.2020 18:20:23
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
*********
25.02.2020 18:08:10
3
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
292
25.02.2020 18:06:44
3
43
Банов толкова се е заинтересувал от казуса, че чак е заспал. А какво обяснява житаровският визионер изобщо не ме интересува. Новопостроените сгради в первезно-мутренски и взаимно-изключващ се стил, турският плочник в миши цвят, светещите бесилки и дупката с жабите на площада, показват каква му е визията за архитектурния ансамбъл там.
4.
Всичко
25.02.2020 17:49:04
10
10
Всичко е една врътна , има хора около тази сграда дето имат интерес дане се строи нищо , от които някои журналя получават яко пачки за реклама затова е целия цирк .
3.
Придворни
25.02.2020 17:41:23
1
28
Нормално е да браните управляващи и инвеститора
2.
Ай на бас !!!
25.02.2020 17:37:10
2
31
Два три месеца ще обследват,после блок ще има,ще съборят и останалите....
1.
Коко
25.02.2020 17:34:10
2
35
Минаха изборите и се започна а Вие си лайте колкото си искате, защо не направиха Гурко двупосочна преди изборите
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори