×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Боил Банов: Ще обследваме всички сгради на пл. „Тройката“ в Бургас, експертна комисия ще прецени кои са годни за паметници на културата


Боил Банов: Ще обследваме всички сгради на пл. „Тройката“ в Бургас, експертна комисия ще прецени кои са годни за паметници на културата
Министър Банов и кметът Николов застанаха пред журналисти днес, излагайки истината с наличните документи
Тема в развитие
виж още
скрий
25 Февруари 2020, Вторник, 16:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Министърът на културата и кметът на града Димитър Николов дадоха пресконференция заради недоволството, че ще се събори книжарница "Хеликон" заради нова сграда

Във връзка със сигнали от граждани и медийни публикации, включително и от социалните мрежи, се самосезирах и със заповед от днес – вече подписана и действаща - назначавам обследване на целия пл. „Тройката“ в Бургас - с оглед  анализ на това какви характеристики имат сградите и дали може да се направи с тях  ансамбъл от паметници на културата. Това каза  министърът на културата Боил Банов на брифинг по повод информацията, че сградата, в която се помещава книжарница „Хеликон“ на същия площад, ще бъде съборена и на нейно място ще има нов съвременен билдинг. Самата стара сграда, която е бивш хамбар от мелниците на фамилия Хаджипетрови е придобита от собственика на веригата книжарници Йордан Панайотов, който повече от 20 години преди това я държеше под наем, плащайки на наследниците. Земята под нея е собственост на строителни предприемачи, коита са я закупили от Хаджипетрови и прекупвачи. Самият Панайотов няма нищо против строежа.

Върху парцела предстои да се издигне съвременна сграда, зад гърба на старите постройки и книжарницата теренът вече е разчистен и готов за прокопаване на темелите. Временно е устроен като частен паркинг.

На брифинга днес в Бургас присъстваше и кметът Димитър Николов, който показа документи и говори по тях. След брифинга наш репортер засне отвисоко как изглеждат старите сгради в карето между улица "Сердика", зад блока на бул."Хр.Ботев", ул."Александровска" и новия стъклен билдинг на ул."Княз Борис Първи", за да има яснота кои са те и какъв е статутът им в изложението на кмета. Очаквайте след малко продължение само във Флагман.

„Искам ясно да заявя и на кмета, и на областния управител, и на шефа на РДНСК, и на обществото следното: От този момент нататък, за този район, има пълен стоп на всички действия, докато Министерството на културата не се произнесе по характеристиките на сградите в него. Тоест край на всичко, независимо какво е то – дали има ПУП и т.н. За събаряне не може да става  дума! Това е императивно и не подлежи на анализ или разговор!“, заяви министърът на културата Боил Банов.

Той подчерта, че заповедта е подписана днес и ще пристигне до кмета на Бургас утре. Министърът уточни, че комисията, която ще обследва сградите в района, ще започне работа  най-късно вдругиден.

„Когато става въпрос за паметници на културата, за които някой иска да строи или надгражда. С мен никой не може да се разбере! Може да водим диалог единствено с този, който има сграда, която е паметник на културата, който я възстановява във вида, в който е била и който я реставрира и консервира. Друго разбиране с мен няма!“, каза още Банов. Той обясни системата, по която Министерството на културата работи и подчерта, че е абсурдна  хипотезата, че „с някакви чиновнически подписи може да се разреши събаряне на паметник на културата, отписването му от регистъра, доизграждането му или надграждането му“

„Дори някой да „пробие“ през Института за паметници на културата и оттам да му издадат становище, че „..обектът има проблеми, че би могъл да бъде обследван, да бъде съборен, преизграден и т.н.“, то това е само пожелателно. След това собственикът трябва да мине през мен, през моя инспекторат, ние гледаме буквално ред по ред. В момента, в който срещнем думите „събаряне“, „надграждане“, „преизграждане“ и т.н. – има две хипотези. Ако е нещо, което е видимо нагло нарушение – намесва се прокуратурата. Ако има обосновка – минава през СЕСОНКЦ – органът на Министерството на културата, съставен от над 20 професори и академици, които се събират на една маса и на живо, пред камери, на запис, обсъждат какво, как и къде. Това е направено точно, за да може обществеността, експертите и гражданите да следят какви са дискусиите около едно или друго решение, защо е взето то и да могат да ме алармират в една или друга ситуация“, обясни още Банов.

Комисията, която ще обследва сградите около пл. „Тройката“, ще пристигне в Бургас утре. Тя ще работи максимално бързо и той изрази очакванията си до един месец всичко по казуса да е разяснено и да има становище. 

„Трябва да приключи в рамките на месец, защото експертите идват, събират първоначални данни, след това събират всичко в архива и анализират, правят експеритизи, идват на втори оглед и т.н. Има законова процедура, която се надявам в рамките на месец да приключи. После се процедира по Закона за културното наследство. Особено както тук, със сградата, в която е „Хеликон“, процедурите вървят към обявяване на Ансамбъл, защото става въпрос за няколко сгради. В Закона всичко е описано точно, така че оттук насетне основна грижа на държавата, на общината, наша съвместна грижа е запазване и съхраняване на паметниците на културата“, каза на журналистите министърът на културата Боил Банов. 

На какви документи се позова по време на брифинга кметът на Бургас Димитър Николов и как протече диалогът с журналистите четете след малко във Флагман.

За 17,30 часа пред книжарницата е обявен протест на хора, които обичат книгата.
 


В категории: Бургас


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
XX
25.02.2020 19:18:44
1
14
Дупката на Тройката е най-истинския паметник на културата на демократичен Бургас!
12.
мухаха
25.02.2020 19:16:34
1
12
Обявете за паметник на културата ДУПКАТА!!!!!!
11.
Това е
25.02.2020 18:55:17
1
10
наистина остана само този триягълник на "Хеликона". И там ще изтипосат едно стъклено недоразумение!
Все пак да попитам , дупката от отсрешната страна не е ли време да бъде обявена и тя за "паметник на културата" .Тя стои вече 15 години, древна е ...!
10.
Грозна работа
25.02.2020 17:56:37
2
7
Радвам се че осветяват темата.
Обаче този министър е за смяна с тази грозна брада и червени очи!
Това не е пример за младите.
9.
kiro
25.02.2020 17:22:23
2
5
Какъв е критерия една сграда да е паметник на културата?Кмете актуализирайте по често списъка.
8.
Иванов
25.02.2020 17:15:37
3
9
Щом не е паметник на културата Банов няма правомощия.Той да си гледа паметниците,че вече почти не останаха.
7.
То се знае
25.02.2020 16:56:31
2
12
С много усукване на думички става ясно само едно, там където беше Хеликон ще се строи сграда на петорна цена.А тези строежи се правят за пране на пари .Нищо няма да се печели от тях след завършването на какъвто и обект,далаверата е до построяването.
6.
mari
25.02.2020 16:55:14
18
25
Да вземете вече да спрете с "билдингите", а? Нелепо е и не ви прави статиите по-интелигентни. Също така трогателно е, че избягвате да назовете бъдещите застроители на Тройката, но това е обяснимо - важни рекламодатели са, все пак. И последно - протестът не е на любители на книгата, а на противници на остъкляването на площада и безобразната "естетика" на г-н Станчев, завзела града.
5.
Ало Банов
25.02.2020 16:50:04
0
24
Бас ловя, че Хеликонът ке падне и нова сграда от стъкло и бетон ще израстне на мястото му.Просто офисите и апртаментите ще поскъпнат с 50 евро на квадрат. А разликата ще отиде в посока столицата.
4.
До №1
25.02.2020 16:45:47
0
12
Така е! Нещата ще станат ма-а-а-лко по-скъпи. Но ще станат бе! Нема се плашите!
3.
Чичо Манчо
25.02.2020 16:45:35
0
29
Казват, че сградата на "Хеликон" е на Йордан Панайотов, а теренът под нея - на строителни предприемачи. Тя не е паметник на културата, т.е. не е защитена и собствениците могат законно да я разрушат и да построят на нейно място нова сграда. Добре! Но защо тази сграда трябва да е модерен билдинг. Като съседната, която е със съвременна архитектура и категорично не се вписва в стила на Стария Бургас. Не е вярно, че общината е с вързани ръце. Главният архитект, когато такъв бъде назначен, може спокойно да каже на строителите - искам архитектурата на новата постройка да бъде в духа на Стария Бургас. Модерните сгради ще ги проектирате в Центръл парк. Тук изискванията са други. И всичко ще бъде наред. Инвеститорите ще застроят имота си, центърът на града ще запази облика на Стария Бургас. Толкова ли е трудно?
2.
Банов
25.02.2020 16:41:43
4
20
Ало, Банов съм...
1.
Asas
25.02.2020 16:29:25
3
27
Мирише на много кинти и хиените от София надушиха плячка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори