×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България
  • Иран обеща подкрепа за „Хамас“ в борбата срещу Израел
  • Студенти ще мерят безплатно кръвното налягане в центъра на Хасково
  • Започват разкопките на замъка Вишеград край Кърджали
НА ЖИВО

Банкови обири по модела „Хампарцумян“


Банкови обири по модела „Хампарцумян“
Обирът на УниКредит Булбанк в Айтос преди две години, един от примерите за това, че служителите са пушечно месо
19 Февруари 2020, Сряда, 18:09 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, Снимка: Архив на Флагман.БГ

Бившият шеф на "УниКредит Булбанк" бе изпратен с хиляди благодарности, след като въведе в България системата - жена охранител, служители-пушечно месо, пари през бюрца и в отворени чекмеджета

Беше време, когато главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, а също и шеф на Асоциацията на банките в България, Левон Хампарцумян не излизаше от телевизора. 

Мнозина може би се досещат, че лишените от въображение тв продуценти и водещи ползват списъци (писмени или виртуални) с любимите си едни и същи хора, които канят всеки ден, докато телевизионният зрител не научи наизуст целия им репертоар. Г-н Хампарцумян бе в тези списъци до май миналата година, когато сдаде и двата поста, за да премине на още по-отговорна работа. 

Той също, като останалите несменяеми гости, разказваше своите си едни и същи неща – колко хубава и стабилна е банковата система в страната; не пропускаше индиректно да похвалва държавното ни и партийно (на ГЕРБ) ръководство – че е оставило банковата сфера на банкерите, та те да си правят нещата така, както си знаят. 

Но най-любима тема му бе закриването на българския лев и замяната му с безличната откъм националност евровалута на ЕС. Колчем водещ/а му споменеше кодовата дума „евро“, очичките на г-н Хампарцумян грейваха и, като в първа брачна нощ, той бе готов на всякакви чудеса, за да защити най-светлия цивилизационен избор на европейското човечество. 

В такива случаи в него все едно се вселяваше врачка, изричаща прозрения и предсказания.

„С еврото ще се присъединим към зона на благоденствие“, гласеше пророчеството му, излъчено на 10 февруари 2019 в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Влизането в еврозоната е печат за качество“, декларира той, пак в същото студио, на 22.06 2018.

„Еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България“, предсказа на 30 януари 2019 в сутрешния блок на БНТ. И докато Левон Хампарцумян врачуваше за еврото по телевизиите, в неговата банка

започнаха да се случват интересни неща

Макар и да бяха видими за всеки неин клиент, тези промени така си и останаха извън интереса на сутрешните блокове, чиито водещи бяха улисани да задават на банковото величие едните и същи въпроси за прекрасното и лачено евро. Постепенно паричните операции в банковите клонове се изместиха от касиерките към всички служители в офиса. Ако до този момент пари можеха да се внесат и теглят единствено в и от касата, в която служителката се намира в укритието на малка кабина, отделена от банковия салон с бронирано стъкло, а купюрите, след преброяването им се внасяха в метален сейф (или метална касета), то паричните потоци вече започнаха да излизат извън това помещение. 

Първоначално плахо, а после съвсем отривисто. Вече всеки служител на банковия офис бе задължаван да е пушечно месо, като работи с пари в брой без никаква защита. Независимо къде в помещението точно се намира – пред вратата, до вратата, буквално на самия вход, той трябваше да е и като касиер. С тази разлика, че не е в защитено помещение, пред него няма бронирано стъкло, а често без да разполага нито с метален сейф, нито с метална каса. 

През зимата на 2018-2019, когато половината работно време на Хампарцумян преминаваше в телевизионните студия с еротично-оргазмени разкази за еврото, в клоновете на неговата банка започна истинска парична разгулност. С обслужване на клиенти с пари в брой в УниКредит Булбанк вече не се занимаваха само чистачките. Влизаш в който и да е клон на хампарцумяновата банка, без, разбира се, централния в София и централните в сърцето на всеки областен град, и, накъдето и да погледнеш, се вижда все една и съща картина – седят си и си дишат един срещу друг на опасно близко разстояние клиент и банков чиновник и си размятат през бюрото огромни пачки. 

После тези пари се пъхат в чекмеджето, което често си стои отворено със зеещите купюри от него, за да се пести време за отваряне и затваряне. Но и това не бе всичко. Пак по същото време офисите на УниКредит Булбанк се изпълниха с охранители – истински страшилища за всеки обирджия –

Жени в униформа

Още като ги види, всеки обирджия тутакси разбира, че в този офис не бива да влиза да краде, защото охраната е подсилена, пък и е трудно да протегне ръка и просто да бръкне в зейналото чекмедже на което и да е бюрце, за да си вземе колкото поиска.

След като поотмина малко време и се разбра, че този безотговорен хампарцумяновско-балкански (а може би изцяло български) патент за боравене с парични средства в банков клон остава извън интересите на медиите и надзорните органи в страната, той бе въведен без много обяснения в повечето останали банки. 

Все пак не друг, а лично председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян го е открил. Нормално е да се следва личният пример на шефа. Днес служители размятат с клиенти пари по бюрца и чекмедженца, под погледа на жени охранителки, без никакви предпазни мерки, в клоновете на почти всички опериращи в България банки – от УниКредит Булбанк, през Райфайзен банк, та до Булбанк.

Патентът „Хампарцумян“ работи, та пушек се вдига

Самият негов автор през май миналата година бе освободен като изпълнителен директор на УниКредит с почести, а банковите босове го съпроводиха с хиляди благодарности към новите му – надзорни, функции.

Но най-големите благодарности, макар и с други средства, г-н Хампарцумян получи от дребните обирджии, които преди това имаха огромен проблем да извършват банкови обири.

Сега просто трябва да сложат чорап, да се въоръжат с пистолет играчка и да нахлуят в който и да е банков офис. Докато охранителят в пола си изкарва акъла, обирджиите само се протягат през чекмеджето, взимат пачките и бягат.

Като в евтин филм.


В категории: Бизнес


Автор
14
Коментара
Алекс Петканова гони 70 кила
Алекс Петканова гони 70 кила 16/05/2021, Неделя 16:00 2
14
Коментара по темата
14.
Люльо
25.02.2020 19:57:21
1
1
А на фона на всичко това, нещастните служители взимат 800 лв заплата и трябва да се кланят на разни мазни началници. Истинска гавра.
13.
До тъп.к №12
22.02.2020 18:20:00
0
0
Явно не си е имал работа с тая банка? Явно не застреляха един директор на тая банка в Бургас?
12.
22.02.2020 02:42:48
2
3
По голяма простотия ме съм чел. Личи си че сте последователи на Валери Симеонов.
11.
до 9
21.02.2020 13:19:57
1
1
Че колко са 500 милиона долара на фона на окрадените от днешните "демократи" 4,5 милиарда евро, чиито еквивалент на кражба в света дори - няма равен на себе си.
10.
XX
20.02.2020 15:42:21
0
6
Забравих да допълня. По това време аз бях сътрудник на Държавна сигурност. Отговарях за връзката между Андрю Луканейро и Огнян Дойнов - опитен перач на пари. Мангизите бяха превъртяни през руски банки в офшорни зони и излязоха чисти като бял сняг. Минаха тридесет години и вече има давност, но аз малко се притеснявам да не излязат наяве тези далавери.
9.
ХХ
20.02.2020 12:12:21
2
8
В архивите на тази банка се пазят доказателствата за превода на 500 000 000 долара на българската държава от крадците на луканов и сие във виена.
Не е случайно, че шефът на такава информация гради кариера.
8.
Хампи
20.02.2020 09:06:49
2
11
Да, както №5 каза той е най-известният инженер , който преди това беше приватизатор-продажник на българските активи и в качеството на такъв бе награден да седне в кабинета с 2 секретарки ,20 средни заплати, месечно, дивиденти и безброй привилегии , на които и президент и прайм министъра могат да завидят.Неговата главна задача-да изнася печалбата на банката към Милано за жабарите толкова години подред. Герой от компанията на Костов , дано някой прокурор ги събере заедно , ама надали. Неговите активи абсолютно не са в левове . А журналиста просто окачва картината на стената , няма никаква вина . Вече държавата е длъжна да разплете кошницата .Да ,ще кажат частна банка , давали са му голяма пара , да ама не. Поставен e там на този пост по нечестен начин , за да краде честно.
7.
До 1. Истерик
19.02.2020 23:00:14
0
15
Не знам дали си историк или хистерик, но за Божидар Божков мога да ти кажа от лични впечатления, че е един от най-обективните и несъобразяващи се с властимеещите, журналисти. Дълги години беше журналист в един от най-добрите вестници: "СЕГА" а там слаби и страхливи журналисти няма. a4d78
6.
Каскетски
19.02.2020 21:29:35
0
17
Тоз докато беше зам министър а после и шеф на агенция за приватизация , станаха най-мазните схеми и кражби .
5.
Иван Костов
19.02.2020 20:39:35
2
22
Тоя кавал го направих шеф на агенцията по приватизация за да подари банката на макаронаджиите и после за награда го направиха директор за да си осребри далаверата. Обаче е голяма скрънза и не се отчете както се бяхме разбрали. Голям спец -химик по образование ама разбира от банкови далавери
4.
Лично мнение
19.02.2020 19:55:17
4
33
Не е правилно да се казва, че не е излизал от телевизора, а че не слизал от екрана. И това е с уговорка, че е жаргонен израз, неподходящ за използване от журналист, па макар и от сайт като вашия, в който книжовният език не е на почит
3.
Българин
19.02.2020 18:39:44
3
49
Познавам двама арменци и двамата са мошенници
2.
УниКавали
19.02.2020 18:33:12
9
38
Тази банка е дъното! Клиент съм им от 6-7 години и нямам година, в която нямат някакъв проблем - я не им бачка банкомата, я не им бачка електронното банкиране, я мобилното, я не мога да внасям на банкомат, я чакай по 100 човека опашки. Яяяя, чао!
1.
Историк
19.02.2020 18:28:53
33
22
И кой го пише това? някакъв супер неизвестен корифей на икономическите науки, малиии то в тая държава всеки разбира от всичко. Ако писача на тази статия ставаше за нещо щеше да се появил поне един път по телевизията, ама трябва да се докажеш за да те поканят господин Божков! ти да не си нещо рода на оня в ОАЕ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън „Фокс нюз“: Как китайска шпионка бе закачена за сина на Байдън Нови подробности за скандалния лаптоп на Хънтър Байдън, за който либералните медии в Америка са наложили строга цензура Плеймейтка гласува до живот за Слави Плеймейтка гласува до живот за Слави Галина Атанасова се врича докрай на Трифонов Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Масони от ОВЛБ и фондация "Благотворителност и милосърдие" представиха пет проекта за Бургас Те са насочени към духовното, културното и социалното развитие на целия регион, съобщи Великият майстор на ОВЛБ Николай Божилов Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Славчо Атанасов: Да не превръщаме следващите поколения на Пловдив във вечни длъжници! Администрацията е длъжна да разгледа най-напред започнатите и недовършени проекти, смята бившият кмет ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Герджиков: Служебното правителство тръгна много устремeно, впечатлен съм от състава му Не са водени разговори с мен. Щях да съм притеснен, ако бях, призна бившият служебен министър-председател Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Учениците от VII, VIII и X клас се връщат в клас Те ще учат присъствено до края на месеца Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Грацията Боряна Калейн грабна поредна титла на България Тя спечели титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Задържан е шофьорът на ТИР-а от катастрофата с 4 жертви край Монтана Той твърди, че поднасяне е причинило инцидента Слънце и дъжд в неделя Слънце и дъжд в неделя Прогноза за времето - 16 май, неделя
Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Връщането към нормалния живот ще стане в четири етапа ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни ГКПП "Маказа" отваря за туристи след броени дни Денонощно ще работят медицински екипи за бързо тестване Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Градове в Италия са готови да платят, за да работите от тях Желаещите ще получат до 50% от общия наем за дългосрочен престой между два и шест месеца Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Добра новина! Израелските туристи идват в Слънчев бряг Те ще бъдат посрещнати с официална церемония, както и друг сезон   Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Израелската армия заяви, че е прихванала хиляди палестински ракети от 10 май насам Става въпрос за поне 2300 ракети   Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Рекордни 611 000 ваксинации срещу Covid-19 в Испания за ден Целта, поставена от правителството, е 70% от населението на Испания да бъде ваксинирано до края на лятото   Американците обявиха война на месото Американците обявиха война на месото Месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Картина на Пикасо продадена на търг за над $100 млн. Това е петата му творба, търгувана за 9-цифрена сума Колко струват вашите стари карти "Покемон" Колко струват вашите стари карти "Покемон" Спортните карти също се търгуват скъпо
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ ГЕРБ не прилича на НДСВ или на някои други партии еднодневки Виц на деня Виц на деня - Защо се разведохте?
- По здравословни причини.
- В смисъл?
- Като го видя и ми призляваше.
Виц на деня Виц на деня Циганка в предродилна зала.
- Ти с контракции ли дойде при нас?
- Не бе докторе, с такси!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори