×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Банкови обири по модела „Хампарцумян“


Банкови обири по модела „Хампарцумян“
Обирът на УниКредит Булбанк в Айтос преди две години, един от примерите за това, че служителите са пушечно месо
19 Февруари 2020, Сряда, 18:09 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, Снимка: Архив на Флагман.БГ

Бившият шеф на "УниКредит Булбанк" бе изпратен с хиляди благодарности, след като въведе в България системата - жена охранител, служители-пушечно месо, пари през бюрца и в отворени чекмеджета

Беше време, когато главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, а също и шеф на Асоциацията на банките в България, Левон Хампарцумян не излизаше от телевизора. 

Мнозина може би се досещат, че лишените от въображение тв продуценти и водещи ползват списъци (писмени или виртуални) с любимите си едни и същи хора, които канят всеки ден, докато телевизионният зрител не научи наизуст целия им репертоар. Г-н Хампарцумян бе в тези списъци до май миналата година, когато сдаде и двата поста, за да премине на още по-отговорна работа. 

Той също, като останалите несменяеми гости, разказваше своите си едни и същи неща – колко хубава и стабилна е банковата система в страната; не пропускаше индиректно да похвалва държавното ни и партийно (на ГЕРБ) ръководство – че е оставило банковата сфера на банкерите, та те да си правят нещата така, както си знаят. 

Но най-любима тема му бе закриването на българския лев и замяната му с безличната откъм националност евровалута на ЕС. Колчем водещ/а му споменеше кодовата дума „евро“, очичките на г-н Хампарцумян грейваха и, като в първа брачна нощ, той бе готов на всякакви чудеса, за да защити най-светлия цивилизационен избор на европейското човечество. 

В такива случаи в него все едно се вселяваше врачка, изричаща прозрения и предсказания.

„С еврото ще се присъединим към зона на благоденствие“, гласеше пророчеството му, излъчено на 10 февруари 2019 в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Влизането в еврозоната е печат за качество“, декларира той, пак в същото студио, на 22.06 2018.

„Еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България“, предсказа на 30 януари 2019 в сутрешния блок на БНТ. И докато Левон Хампарцумян врачуваше за еврото по телевизиите, в неговата банка

започнаха да се случват интересни неща

Макар и да бяха видими за всеки неин клиент, тези промени така си и останаха извън интереса на сутрешните блокове, чиито водещи бяха улисани да задават на банковото величие едните и същи въпроси за прекрасното и лачено евро. Постепенно паричните операции в банковите клонове се изместиха от касиерките към всички служители в офиса. Ако до този момент пари можеха да се внесат и теглят единствено в и от касата, в която служителката се намира в укритието на малка кабина, отделена от банковия салон с бронирано стъкло, а купюрите, след преброяването им се внасяха в метален сейф (или метална касета), то паричните потоци вече започнаха да излизат извън това помещение. 

Първоначално плахо, а после съвсем отривисто. Вече всеки служител на банковия офис бе задължаван да е пушечно месо, като работи с пари в брой без никаква защита. Независимо къде в помещението точно се намира – пред вратата, до вратата, буквално на самия вход, той трябваше да е и като касиер. С тази разлика, че не е в защитено помещение, пред него няма бронирано стъкло, а често без да разполага нито с метален сейф, нито с метална каса. 

През зимата на 2018-2019, когато половината работно време на Хампарцумян преминаваше в телевизионните студия с еротично-оргазмени разкази за еврото, в клоновете на неговата банка започна истинска парична разгулност. С обслужване на клиенти с пари в брой в УниКредит Булбанк вече не се занимаваха само чистачките. Влизаш в който и да е клон на хампарцумяновата банка, без, разбира се, централния в София и централните в сърцето на всеки областен град, и, накъдето и да погледнеш, се вижда все една и съща картина – седят си и си дишат един срещу друг на опасно близко разстояние клиент и банков чиновник и си размятат през бюрото огромни пачки. 

После тези пари се пъхат в чекмеджето, което често си стои отворено със зеещите купюри от него, за да се пести време за отваряне и затваряне. Но и това не бе всичко. Пак по същото време офисите на УниКредит Булбанк се изпълниха с охранители – истински страшилища за всеки обирджия –

Жени в униформа

Още като ги види, всеки обирджия тутакси разбира, че в този офис не бива да влиза да краде, защото охраната е подсилена, пък и е трудно да протегне ръка и просто да бръкне в зейналото чекмедже на което и да е бюрце, за да си вземе колкото поиска.

След като поотмина малко време и се разбра, че този безотговорен хампарцумяновско-балкански (а може би изцяло български) патент за боравене с парични средства в банков клон остава извън интересите на медиите и надзорните органи в страната, той бе въведен без много обяснения в повечето останали банки. 

Все пак не друг, а лично председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян го е открил. Нормално е да се следва личният пример на шефа. Днес служители размятат с клиенти пари по бюрца и чекмедженца, под погледа на жени охранителки, без никакви предпазни мерки, в клоновете на почти всички опериращи в България банки – от УниКредит Булбанк, през Райфайзен банк, та до Булбанк.

Патентът „Хампарцумян“ работи, та пушек се вдига

Самият негов автор през май миналата година бе освободен като изпълнителен директор на УниКредит с почести, а банковите босове го съпроводиха с хиляди благодарности към новите му – надзорни, функции.

Но най-големите благодарности, макар и с други средства, г-н Хампарцумян получи от дребните обирджии, които преди това имаха огромен проблем да извършват банкови обири.

Сега просто трябва да сложат чорап, да се въоръжат с пистолет играчка и да нахлуят в който и да е банков офис. Докато охранителят в пола си изкарва акъла, обирджиите само се протягат през чекмеджето, взимат пачките и бягат.

Като в евтин филм.


В категории: Бизнес


Вижте кой има имен ден
Вижте кой има имен ден 19/03/2024, Вторник 12:33 0
Фънки, иди на лекар
Фънки, иди на лекар 19/03/2024, Вторник 12:31 0
14
Коментара по темата
14.
Люльо
25.02.2020 19:57:21
1
1
А на фона на всичко това, нещастните служители взимат 800 лв заплата и трябва да се кланят на разни мазни началници. Истинска гавра.
13.
До тъп.к №12
22.02.2020 18:20:00
0
0
Явно не си е имал работа с тая банка? Явно не застреляха един директор на тая банка в Бургас?
12.
22.02.2020 02:42:48
2
3
По голяма простотия ме съм чел. Личи си че сте последователи на Валери Симеонов.
11.
до 9
21.02.2020 13:19:57
1
1
Че колко са 500 милиона долара на фона на окрадените от днешните "демократи" 4,5 милиарда евро, чиито еквивалент на кражба в света дори - няма равен на себе си.
10.
XX
20.02.2020 15:42:21
0
6
Забравих да допълня. По това време аз бях сътрудник на Държавна сигурност. Отговарях за връзката между Андрю Луканейро и Огнян Дойнов - опитен перач на пари. Мангизите бяха превъртяни през руски банки в офшорни зони и излязоха чисти като бял сняг. Минаха тридесет години и вече има давност, но аз малко се притеснявам да не излязат наяве тези далавери.
9.
ХХ
20.02.2020 12:12:21
2
8
В архивите на тази банка се пазят доказателствата за превода на 500 000 000 долара на българската държава от крадците на луканов и сие във виена.
Не е случайно, че шефът на такава информация гради кариера.
8.
Хампи
20.02.2020 09:06:49
2
11
Да, както №5 каза той е най-известният инженер , който преди това беше приватизатор-продажник на българските активи и в качеството на такъв бе награден да седне в кабинета с 2 секретарки ,20 средни заплати, месечно, дивиденти и безброй привилегии , на които и президент и прайм министъра могат да завидят.Неговата главна задача-да изнася печалбата на банката към Милано за жабарите толкова години подред. Герой от компанията на Костов , дано някой прокурор ги събере заедно , ама надали. Неговите активи абсолютно не са в левове . А журналиста просто окачва картината на стената , няма никаква вина . Вече държавата е длъжна да разплете кошницата .Да ,ще кажат частна банка , давали са му голяма пара , да ама не. Поставен e там на този пост по нечестен начин , за да краде честно.
7.
До 1. Истерик
19.02.2020 23:00:14
0
15
Не знам дали си историк или хистерик, но за Божидар Божков мога да ти кажа от лични впечатления, че е един от най-обективните и несъобразяващи се с властимеещите, журналисти. Дълги години беше журналист в един от най-добрите вестници: "СЕГА" а там слаби и страхливи журналисти няма. a4d78
6.
Каскетски
19.02.2020 21:29:35
0
17
Тоз докато беше зам министър а после и шеф на агенция за приватизация , станаха най-мазните схеми и кражби .
5.
Иван Костов
19.02.2020 20:39:35
2
22
Тоя кавал го направих шеф на агенцията по приватизация за да подари банката на макаронаджиите и после за награда го направиха директор за да си осребри далаверата. Обаче е голяма скрънза и не се отчете както се бяхме разбрали. Голям спец -химик по образование ама разбира от банкови далавери
4.
Лично мнение
19.02.2020 19:55:17
4
33
Не е правилно да се казва, че не е излизал от телевизора, а че не слизал от екрана. И това е с уговорка, че е жаргонен израз, неподходящ за използване от журналист, па макар и от сайт като вашия, в който книжовният език не е на почит
3.
Българин
19.02.2020 18:39:44
3
49
Познавам двама арменци и двамата са мошенници
2.
УниКавали
19.02.2020 18:33:12
9
38
Тази банка е дъното! Клиент съм им от 6-7 години и нямам година, в която нямат някакъв проблем - я не им бачка банкомата, я не им бачка електронното банкиране, я мобилното, я не мога да внасям на банкомат, я чакай по 100 човека опашки. Яяяя, чао!
1.
Историк
19.02.2020 18:28:53
33
22
И кой го пише това? някакъв супер неизвестен корифей на икономическите науки, малиии то в тая държава всеки разбира от всичко. Ако писача на тази статия ставаше за нещо щеше да се появил поне един път по телевизията, ама трябва да се докажеш за да те поканят господин Божков! ти да не си нещо рода на оня в ОАЕ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна В "Тоника" ще се избият за пари, Тео Шишманов си тръгна Само четирима успяват да се спогаждат и изнасят концерти из страната Фънки, иди на лекар Фънки, иди на лекар Юлиан Константинов изригна заради ниската оценка, която Фънки даде на Зомбори  И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен И новият ултимативен срок на ГЕРБ за преговори изтече – изходът е неясен От партията на Борисов дават сигнали, че по-скоро ще се ходи на поредни предсрочни избори Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Защо този журналист от бТВ се скара с колежка, за да защити Гонзо Според Златимир Йочев Гонзо си станал честно шеф на БФС НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения От приходната агенция напомнят: ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 30 април Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева 
Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Тази майка наказа непослушната си щерка тийнейджърка с... „chanklazo“, хората са потресени (СНИМКИ) Вижте какво означава и как се прилага Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори