×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Утре, 26 февруари, в 11:00 ч., в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф
  • Почетният председател на Гергьовден Любен Дилов-син официално оглави листата на ГЕРБ в Бургас, местната структура го приема нееднозначно
  • Боян Чуков напусна БСП и вече е в кандидат-депутатска листа на ВМРО
  • Проучване на Афис: Над половината от пълнолетните у нас се колебаят да се ваксират
  • Премиерът Борисов ще участва във видеоконферентна среща на членовете на Европейския съвет
  • 12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna пристигнаха у нас
  • Пазят ли ваксините от всички мутанти на COVID-19
  • 1733 заразени с COVID-19, рекорд по ваксинирани
  • В над 350 пункта в страната вече се поставят ваксини срещу коронавируса
  • Безпрецедентен срив на емигрантските пари със 72% отчита България през 2020 г.
НА ЖИВО

Банкови обири по модела „Хампарцумян“


Банкови обири по модела „Хампарцумян“
Обирът на УниКредит Булбанк в Айтос преди две години, един от примерите за това, че служителите са пушечно месо
19 Февруари 2020, Сряда, 18:09 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, Снимка: Архив на Флагман.БГ

Бившият шеф на "УниКредит Булбанк" бе изпратен с хиляди благодарности, след като въведе в България системата - жена охранител, служители-пушечно месо, пари през бюрца и в отворени чекмеджета

Беше време, когато главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, а също и шеф на Асоциацията на банките в България, Левон Хампарцумян не излизаше от телевизора. 

Мнозина може би се досещат, че лишените от въображение тв продуценти и водещи ползват списъци (писмени или виртуални) с любимите си едни и същи хора, които канят всеки ден, докато телевизионният зрител не научи наизуст целия им репертоар. Г-н Хампарцумян бе в тези списъци до май миналата година, когато сдаде и двата поста, за да премине на още по-отговорна работа. 

Той също, като останалите несменяеми гости, разказваше своите си едни и същи неща – колко хубава и стабилна е банковата система в страната; не пропускаше индиректно да похвалва държавното ни и партийно (на ГЕРБ) ръководство – че е оставило банковата сфера на банкерите, та те да си правят нещата така, както си знаят. 

Но най-любима тема му бе закриването на българския лев и замяната му с безличната откъм националност евровалута на ЕС. Колчем водещ/а му споменеше кодовата дума „евро“, очичките на г-н Хампарцумян грейваха и, като в първа брачна нощ, той бе готов на всякакви чудеса, за да защити най-светлия цивилизационен избор на европейското човечество. 

В такива случаи в него все едно се вселяваше врачка, изричаща прозрения и предсказания.

„С еврото ще се присъединим към зона на благоденствие“, гласеше пророчеството му, излъчено на 10 февруари 2019 в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Влизането в еврозоната е печат за качество“, декларира той, пак в същото студио, на 22.06 2018.

„Еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на средата в България“, предсказа на 30 януари 2019 в сутрешния блок на БНТ. И докато Левон Хампарцумян врачуваше за еврото по телевизиите, в неговата банка

започнаха да се случват интересни неща

Макар и да бяха видими за всеки неин клиент, тези промени така си и останаха извън интереса на сутрешните блокове, чиито водещи бяха улисани да задават на банковото величие едните и същи въпроси за прекрасното и лачено евро. Постепенно паричните операции в банковите клонове се изместиха от касиерките към всички служители в офиса. Ако до този момент пари можеха да се внесат и теглят единствено в и от касата, в която служителката се намира в укритието на малка кабина, отделена от банковия салон с бронирано стъкло, а купюрите, след преброяването им се внасяха в метален сейф (или метална касета), то паричните потоци вече започнаха да излизат извън това помещение. 

Първоначално плахо, а после съвсем отривисто. Вече всеки служител на банковия офис бе задължаван да е пушечно месо, като работи с пари в брой без никаква защита. Независимо къде в помещението точно се намира – пред вратата, до вратата, буквално на самия вход, той трябваше да е и като касиер. С тази разлика, че не е в защитено помещение, пред него няма бронирано стъкло, а често без да разполага нито с метален сейф, нито с метална каса. 

През зимата на 2018-2019, когато половината работно време на Хампарцумян преминаваше в телевизионните студия с еротично-оргазмени разкази за еврото, в клоновете на неговата банка започна истинска парична разгулност. С обслужване на клиенти с пари в брой в УниКредит Булбанк вече не се занимаваха само чистачките. Влизаш в който и да е клон на хампарцумяновата банка, без, разбира се, централния в София и централните в сърцето на всеки областен град, и, накъдето и да погледнеш, се вижда все една и съща картина – седят си и си дишат един срещу друг на опасно близко разстояние клиент и банков чиновник и си размятат през бюрото огромни пачки. 

После тези пари се пъхат в чекмеджето, което често си стои отворено със зеещите купюри от него, за да се пести време за отваряне и затваряне. Но и това не бе всичко. Пак по същото време офисите на УниКредит Булбанк се изпълниха с охранители – истински страшилища за всеки обирджия –

Жени в униформа

Още като ги види, всеки обирджия тутакси разбира, че в този офис не бива да влиза да краде, защото охраната е подсилена, пък и е трудно да протегне ръка и просто да бръкне в зейналото чекмедже на което и да е бюрце, за да си вземе колкото поиска.

След като поотмина малко време и се разбра, че този безотговорен хампарцумяновско-балкански (а може би изцяло български) патент за боравене с парични средства в банков клон остава извън интересите на медиите и надзорните органи в страната, той бе въведен без много обяснения в повечето останали банки. 

Все пак не друг, а лично председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян го е открил. Нормално е да се следва личният пример на шефа. Днес служители размятат с клиенти пари по бюрца и чекмедженца, под погледа на жени охранителки, без никакви предпазни мерки, в клоновете на почти всички опериращи в България банки – от УниКредит Булбанк, през Райфайзен банк, та до Булбанк.

Патентът „Хампарцумян“ работи, та пушек се вдига

Самият негов автор през май миналата година бе освободен като изпълнителен директор на УниКредит с почести, а банковите босове го съпроводиха с хиляди благодарности към новите му – надзорни, функции.

Но най-големите благодарности, макар и с други средства, г-н Хампарцумян получи от дребните обирджии, които преди това имаха огромен проблем да извършват банкови обири.

Сега просто трябва да сложат чорап, да се въоръжат с пистолет играчка и да нахлуят в който и да е банков офис. Докато охранителят в пола си изкарва акъла, обирджиите само се протягат през чекмеджето, взимат пачките и бягат.

Като в евтин филм.


В категории: Бизнес


Автор
14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Люльо
25.02.2020 19:57:21
1
1
А на фона на всичко това, нещастните служители взимат 800 лв заплата и трябва да се кланят на разни мазни началници. Истинска гавра.
13.
До тъп.к №12
22.02.2020 18:20:00
0
0
Явно не си е имал работа с тая банка? Явно не застреляха един директор на тая банка в Бургас?
12.
22.02.2020 02:42:48
2
3
По голяма простотия ме съм чел. Личи си че сте последователи на Валери Симеонов.
11.
до 9
21.02.2020 13:19:57
1
1
Че колко са 500 милиона долара на фона на окрадените от днешните "демократи" 4,5 милиарда евро, чиито еквивалент на кражба в света дори - няма равен на себе си.
10.
XX
20.02.2020 15:42:21
0
6
Забравих да допълня. По това време аз бях сътрудник на Държавна сигурност. Отговарях за връзката между Андрю Луканейро и Огнян Дойнов - опитен перач на пари. Мангизите бяха превъртяни през руски банки в офшорни зони и излязоха чисти като бял сняг. Минаха тридесет години и вече има давност, но аз малко се притеснявам да не излязат наяве тези далавери.
9.
ХХ
20.02.2020 12:12:21
2
8
В архивите на тази банка се пазят доказателствата за превода на 500 000 000 долара на българската държава от крадците на луканов и сие във виена.
Не е случайно, че шефът на такава информация гради кариера.
8.
Хампи
20.02.2020 09:06:49
2
11
Да, както №5 каза той е най-известният инженер , който преди това беше приватизатор-продажник на българските активи и в качеството на такъв бе награден да седне в кабинета с 2 секретарки ,20 средни заплати, месечно, дивиденти и безброй привилегии , на които и президент и прайм министъра могат да завидят.Неговата главна задача-да изнася печалбата на банката към Милано за жабарите толкова години подред. Герой от компанията на Костов , дано някой прокурор ги събере заедно , ама надали. Неговите активи абсолютно не са в левове . А журналиста просто окачва картината на стената , няма никаква вина . Вече държавата е длъжна да разплете кошницата .Да ,ще кажат частна банка , давали са му голяма пара , да ама не. Поставен e там на този пост по нечестен начин , за да краде честно.
7.
До 1. Истерик
19.02.2020 23:00:14
0
15
Не знам дали си историк или хистерик, но за Божидар Божков мога да ти кажа от лични впечатления, че е един от най-обективните и несъобразяващи се с властимеещите, журналисти. Дълги години беше журналист в един от най-добрите вестници: "СЕГА" а там слаби и страхливи журналисти няма. a4d78
6.
Каскетски
19.02.2020 21:29:35
0
17
Тоз докато беше зам министър а после и шеф на агенция за приватизация , станаха най-мазните схеми и кражби .
5.
Иван Костов
19.02.2020 20:39:35
2
22
Тоя кавал го направих шеф на агенцията по приватизация за да подари банката на макаронаджиите и после за награда го направиха директор за да си осребри далаверата. Обаче е голяма скрънза и не се отчете както се бяхме разбрали. Голям спец -химик по образование ама разбира от банкови далавери
4.
Лично мнение
19.02.2020 19:55:17
4
33
Не е правилно да се казва, че не е излизал от телевизора, а че не слизал от екрана. И това е с уговорка, че е жаргонен израз, неподходящ за използване от журналист, па макар и от сайт като вашия, в който книжовният език не е на почит
3.
Българин
19.02.2020 18:39:44
3
49
Познавам двама арменци и двамата са мошенници
2.
УниКавали
19.02.2020 18:33:12
9
38
Тази банка е дъното! Клиент съм им от 6-7 години и нямам година, в която нямат някакъв проблем - я не им бачка банкомата, я не им бачка електронното банкиране, я мобилното, я не мога да внасям на банкомат, я чакай по 100 човека опашки. Яяяя, чао!
1.
Историк
19.02.2020 18:28:53
33
22
И кой го пише това? някакъв супер неизвестен корифей на икономическите науки, малиии то в тая държава всеки разбира от всичко. Ако писача на тази статия ставаше за нещо щеше да се появил поне един път по телевизията, ама трябва да се докажеш за да те поканят господин Божков! ти да не си нещо рода на оня в ОАЕ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рецепта за най-вкусното руло "Стефани" Рецепта за най-вкусното руло "Стефани" Рулото е много подходящо за моментите, когато очаквате повече гости, или подготвяте празнична трапеза Защо НЕ трябва да влизаме с телефон в тоалетната Защо НЕ трябва да влизаме с телефон в тоалетната Според проучване повечето участници използват телефоните си, за да подтиснат негативните емоции и чувства Сблъсък в Дупница: Хора на Каплата пресрещнали заплашвания Димитър Недев пред полицията Сблъсък в Дупница: Хора на Каплата пресрещнали заплашвания Димитър Недев пред полицията Органите на реда би трябвало предотвратяват такива ситуации, смята Марио Миланов, брат на изчезналия Янек Шумахер от кв. Кумлука хванат да юрка Мерцедеса на баща си надрусан Шумахер от кв. Кумлука хванат да юрка Мерцедеса на баща си надрусан Пълнолетният Янко нямал шофьорска кника, но се справял добре с волана и лоста Николай Брейка е агресорът, атакувал криминалисти от Второ РУ в Бургас Николай Брейка е агресорът, атакувал криминалисти от Второ РУ в Бургас 35-годишният Николай Динев е криминално проявен, съден е за сводничество и за притежание на наркотици Само във Флагман.бг! Кримииграч от жк. "Славейков" нападна цивилни ченгета с електрошок Само във Флагман.бг! Кримииграч от жк. "Славейков" нападна цивилни ченгета с електрошок Екшънът се разиграл в района на блок 24 в комплекса ЦИК спира експериментите с гласуването през интернет – проектът зациклил ЦИК спира експериментите с гласуването през интернет – проектът зациклил Проблемът с идентификацията на избирателите донякъде блокира развитието на този процес, обясни говорителка Истински професионалист! Кобилкина обслужва по трима на час Истински професионалист! Кобилкина обслужва по трима на час На ден през кабинета й минавали по 82-ма клиенти 13-годишен е с опасност за живота след бесен екшън с връстник 13-годишен е с опасност за живота след бесен екшън с връстник Момчето е ударило главата си в ръб на камък 107 влюбени двойки сключиха брак в Несебър през 2020 г. 107 влюбени двойки сключиха брак в Несебър през 2020 г. 23 пък са сватбите между българи и чужденци в морския град
Франция затяга контрола на границата с Германия Франция затяга контрола на границата с Германия Възможно е въвеждането на съвместни френско-германски полицейски патрули Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Нашенец налази дъщерите на Силвестър Сталоун Мартин Мартинов се усука около красавиците Систин и Скарлет Финландия налага 3-седмична блокада Финландия налага 3-седмична блокада Страната е третата с най-ниски нива на коронавирусни инфекции в Европа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Съд принуди мъж да плати на жена си $7700 за домакинска работа Ван поискала развод, тъй като съпругът не похващал да свърши нищо вкъщи Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Полицейският час в Нидерландия чак до 15-и март Ограниченията по тъмно важат от 21 до 4,30 ч. АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС АстраЗенека обърка плановете за бърза имунизация, доставя малко ваксини за ЕС Очакваше се да бъде ваксинирано 70% от населението на Европа до края на лятото Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Арестуваха съпругата на наркобарона Ел Чапо Ема Айспуро е обвинена за трафик на дрога Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Полицията във Франция и Германия развали купона на стотици, разби незаконни партита Близо 100 души са се събрали на незаконно парти Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно Тръмп: Няма да се връщам в Twitter, стана скучно "Милиони напускат платформата", каза още бившият президент на САЩ Моряците в Гърция обявяват 48-часова стачка Моряците в Гърция обявяват 48-часова стачка Те искат да бъдат отменени разпоредби, които според тях засягат колективните трудови договори
Бенджамин НЕТАНЯХУ Бенджамин НЕТАНЯХУ По света хората чакат ваксините, в Израел ваксините чакат хората Виц на деня Виц на деня - Искам да се разделим.
- Защо?
- Много си стиснат...! Ето, вземи си пръстена...
- Добре, а кутийката къде е?
Виц на деня Виц на деня - 112?
- Да, 112, кажете моля?
- Съседите продават канабис!
- Как така продават?
- Ами така! По 6 лева дозата!
- Купувайте, не е скъпо!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На 12 години е и пише статус: "Пия, за да забравя." Какво да забрави? Таблицата за умножение ли?


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори