×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Симеонов тактически оттегли проект за спасяване на 43 ВЕЦ-а след протест на „зелени рекетьори“


Симеонов тактически оттегли проект за спасяване на 43 ВЕЦ-а след протест на „зелени рекетьори“
Лидерът на НФСБ поиска широк дебат по темата за постигане на политически консенсус
13 Февруари 2020, Четвъртък, 13:54 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: Авторът

Видял, че в момента текстът няма как да получи подкрепа заради "истерична" обстановка

Валери Симеонов тактически оттегли свое законодателно предложение, което трябваше да спаси от закриване десетки водноелектрически централи.

Депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на партия НФСБ обясни, че е видял обрат в позицията на колегите си в парламента и идеята му е нямало как да мине.

Това се случи, след като около Народното събрание тази сутрин се събраха десетина души на протест. Според тях поправките са лобистки. Тази позиция в пленарна зала защитиха и БСП. Манол Генов от соцпартията приветства оттеглянето на поправката.

Валери Симеонов внесе предложението си между първо и второ четене при обсъждане на промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Пред парламентарни репортери лидерът на НФСБ каза, че го е оттеглил в пленарна зала днес, тъй като се насаждали лъжи за въпросните малки ВЕЦ-ове, които били 43 на брой. Видяло се, че нямало да се постигне подкрепа.

Валери Симеонов нарече протестиращите „зелени рекетьори“.

Според предложения и оттеглен текст, разпоредби от Закона за водите не се прилагат за водовземане, за което към 9 август 2010 г. е издадено съответно разрешително при условията и по реда на Закона за водите.

След въпрос какво точно е искал, лидерът на НФСБ обясни: „Нищо друго освен тези, които са построени вече, съобразно всички изисквания на законите в България и екологичните норми, и екологичните закони да не бъдат закривани, а да продължат да работят, тъй като тези централи един път създават една екологично чиста енергия, отговарят на изискванията на законите, на директивите на Европейския съюз; и от друга страна, не на последно място, те хранят семейства. И на мен, като представител на бизнеса, въобще не ми харесва това, че българският парламент се явява екзекутор на икономически субекти в държавата, на икономиката на държавата. Даже, между другото, буквално преди часове получихме подкрепата на големите работодателски организации на България в посока подкрепа на този проект. Но, за съжаление, няма смисъл да сложим на това мое предложение черен печат „отхвърлен“. Предпочитам да бъде по-широко обсъден и в една по-спокойна и нормална обстановка, а не истерична, да бъдат гласувани текстовете.“

Валери Симеонов заяви, че се насаждали лъжи, че ВЕЦ-овете са незаконно построени.

„Но така или иначе, в крайна сметка времето преди разглеждането на моето предложение в зала не беше достатъчно обществото да бъде осветлено за тази проста истина, че става въпрос за 43 абсолютно законни водноелектрически централи, изградени съобразно европейска директива, които нямат никакви абсолютно нарушения, но са принудени поради промените в закона да бъдат закрити и да бъдат ликвидирани. Тъй като времето не стигна, за съжаление, и в пленарна зала от предварителните ми разговори ми стана ясно, че предложението няма да бъде подкрепено така, както беше прието на комисия. Припомням, че на енергийна комисия миналата седмица практически всички политически сили застанаха зад това предложение.

При положение че нямаше как да мине през зала, аз предпочетох да го изтегля, за да има време за едно по-масово обсъждане. Даже предложих това обсъждане да бъде извършено в парламента и ще искам след съответно питане и процедура да има обсъждане в зала с присъствието на Министерството на околната среда и водите и на Министерството на регионалното развитие, за да отпаднат всякакви съмнения, да отпаднат всякакви колебания и в резултат на това обсъждане да постигнем един политически консенсус и съответно да бъде поправена тази грешка в законодателството“, каза още лидерът на НФСБ, който е и зам.-председател на Народното събрание.

По отношение твърденията, че е имало опасност от санкции от Европейския съюз, Валери Симеонов не се съгласи.

„Идеята ми е да не бъдат разрушавани действащи икономически единици от икономиката на Република България. Тези измишльотини за санкции, заплахи и прочее – това е част от арсенала за манипулации на зелените рекетьори спрямо изпълнителната власт и спрямо обществото. Така че не вярвайте на всичко, което ви казват те“, призова лидерът на НФСБ.


В категории: Бизнес , Политика


3
Коментара по темата
3.
13.02.2020 17:10:14
0
4
В случая зелените са прави.
2.
Геро
13.02.2020 14:55:36
3
6
Какво ще кажат зелените за горенето на европейския боклук.
1.
Гошо
13.02.2020 14:16:53
0
13
Интересно какъв беше този нескопосан опит? Очеизвадно лобистки, очеизвадно поръчков и в най-добрите традиции на протежето си Нено.
Просто нямаше как да мине. Какво се опита да направи Влаери Симеонов - по стария почин "Ако мине" или просто поредния опит да се разлаят кучетета срещу "зелените изроди", които са виновни за всичко в тази държава (според самия Симеонов).
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори