×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кметовете от Бургаско да се присъединят към Фонда за стимулиране на полетите, за да привлечем лоу кост компаниите


Кметовете от Бургаско да се присъединят към Фонда за стимулиране на полетите, за да привлечем лоу кост компаниите
Ръката на Община Бургас продължава да е протегната към всички за партньорство по фонда за нискотарифни полети, каза Димитър Николов
28 Януари 2020, Вторник, 16:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Това е огромна възможност за развитието на туризма, особено извън сезона, особено когато става въпрос за по-малките общини, защото те са със силно изразен туристически характер на икономиката

Кметът на Бургас Димитър Николов получи днес рекордна подкрепа за Бюджет 2020. За макрорамката гласуваха 44 от 51-те общински съветници, което е огромен кредит на доверие. Бюджетът бе определен за консервативен и изключително реалистичен. Кметът Димитър Николов даде кратко интервю след гласуването на финансовата рамка, засягайки най-актуалните теми от дневния ред на Бургас.

-Г-н Николов, очаквахте ли такава подкрепа от Общинският съвет, който прие бюджета за 2020 г. с голямо мнозинство?

-Радва ме голямото мнозинство общински съветници, които подкрепиха този бюджет. Той ни дава много възможности и големи перспективи. Първо, това е бюджет, с който приключваме настоящия програмен период. Второ - в него сме заложили доста средства, за да се подготвим за новия програмен период. В това число обследвания, идейни проекти, работни проекти, парцеларни планове. Всичко, което е вменено в Закона за устройство на територията, за да имаме готова техническа документация. Перспективите са ясни, няколко пъти ги коментирахме. Особено в образованието. Няма град или община в страната, където да се инвестират толкова много средства в тази област. Това е бюджет, който очакват родителите на над 2 хил.първокласници, които през септември ще започнат да учат в бургаските училища. 

С тези средства (малко над 1 млн.лева, б.а.) ние изцяло ще модернизираме учебната база, за да получат качествено и компетентно образование децата на Бургас. Ще подобрим и материалния фонд на много бургаски детски градини, детски ясли. Активно продължаваме да подкрепяме модернизирането на факултета по медицина към университет „Проф. д-р Асен Златаров“. С този бюджет ще довършим и пуснем в експлоатация една от най-дългоочакваните инвестиции в сферата на здравеопазването в Бургас – новият корпус на Комплексния онкологичен център, с който ще стигнем последните, най-върхови нива в диагностиката на най-тежкото за човечеството заболяване. С това съм убеден, че ще удължим не само продължителността на живота, но и ще намалим болките и дискомфорта на много от болните. 

-Какво предстои в инфраструктурно отношение пред община Бургас?

-Ще решим и проблеми, свързани с инфраструктурата, междублоковите пространства, с неосигурен достъп до индустриалните терени – включително втората фаза на новата индустриална зона край жк „Меден рудник“, където инвеститорите са внесли дори работно-технически проекти в администрацията и чакат от нас достъпа.

-Съобщихте, че, че има интерес от страна на WizzAir към фонда за подпомагане на полети. Бихте ли били по-конкретен. Колко полета са предвидени и до кои дестинации?

-Даже обратно. Засега бих бил доста по-пестелив. Предстои среща с low-cost компаниите в Истанбул ние делегирахме нашите права на Фрапорт, защото те са специалистите, те са тези, които ни помагат в тази програма. Освен WizzAir, очакваме да се проведат преговори и с EasyJet. Със сигурност ще има новини, свързани и с RyanAir за тази година – става въпрос за полети, които ще се осъществяват през зимния период – след септември. Но нека това първо да стане факт и тогава ще дадем подробности.  Искам да призова обаче кметовете на останалите общини в Бургаската област да се присъединят към фонда за подпомагане на нискотарифните полети, защото това е огромна възможност за развитието на туризма, особено извън сезона, особено когато става въпрос за по-малките общини, защото те са със силно изразен туристически характер на икономиката.

-Очаквате ли да получите подкрепата на кметовете от региона за този ваш апел?  Те не го направиха за четирилентовите пътища.

-През последните 3 години не сме получили средства от тях, но аз продължавам да бъда оптимист и ръката на Община Бургас продължава да е протегната към всички за партньорство.

-Успяхте ли да намерите общ език с ВиК и да ги убедите да инвестират по-сериозно в подземната инфраструктура на Бургас?

-Това много тежка кореспонденция с ръководството на ВиК – и официално и неофициално. Бургазлии продължават да търпят много неудобства във връзка с честите ВиК аварии. 80-90% от дупките и лошото състояние на пътната инфраструктура в града са вследствие на такива аварии. Те настояват да им оставяме по-дълъг срок за ремонтите, ние пък от своя страна, като администрация, държим авариите да се възстановяват качествено и в срок. Затова колкото повече средства ВиК осигури с цел подмяна на старите съществуващи водопроводни и канализационни тръби, ние за всички ще осигурим средства за цялостен външен ремонт, за да може когато положим нов асфалт, да не се налага на няколко пъти те да копаят след това. Това дразни изключително много и коства много обществени средства.

-Новият ВиК холдинг ще подпомогне ли за по-лесното разрешаване на тези проблеми?

-Със сигурност ще има по-голяма експертиза. Когато една тема се централизира не само със финансови средства, но и с експертизи, това помага за по-лесното разрешаване на проблемите. Видяхме тази зима, че заради малкото дъжд и снеговалежи, голяма част от водоемите в страната изпитват сериозни затруднения за осигуряване на питейна и промишлена вода. Нужно е да се мисли малко по-мащабно за осигуряване на допълнителни обеми и резерви. В този смисъл холдингът със сигурност ще има много по-мащабен поглед.  


В категории: Бургас


Прея пак се ошишка
Прея пак се ошишка 27/05/2020, Сряда 20:20 4
23
Коментара по темата
23.
до 1
29.01.2020 12:29:33
0
3
Вярваш ли си?? Ирландците навлизат ударно на всички дестинации и после се изнасят от там където не им отърва пътникопотока.
22.
Ggg
28.01.2020 23:40:14
0
11
Делегирането е ок, но ръководството се интересува от Варна, а не от Бургас. Всичко се насочва тенденциозно там. Всеобща тайна.
21.
Hona
28.01.2020 22:51:00
1
4
Че те Вик тръбите по закон са на общината, що да ви ги сменя експлотационното предприятие
20.
ХХ
28.01.2020 22:45:30
4
5
@19
ми купи си за април, май: 70-80 паунда в двете посоки...
кметът не трябва да е социална туристическа агенция та да раздава евтини билети...
пп. преди години билет в двете посоки не падаше под 300 долара.
19.
Лондон
28.01.2020 20:41:58
1
18
Живея в Англия от 3 години. И аз и семейството ми пътуваме поне 2-3 пъти годишно в двете посоки-Англия-България-Англия. Заради монопола на Уизеър, плащаме летищни такси в София и пътуваме до там, а сме от Бургас, но Уиз продават билетите от и до Бургас на 3-ойни, 5-орни, понякога десеторни цени. Само погледнете в сайта за след седмица, две, три. Ако щете и след месец-два, същата история.
Така чичо кмет (нарочно е с малка буква), летище и град не се развиват, но и теб много не те интересува всъщност.
18.
Хе хе
28.01.2020 19:21:49
0
20
Ех,Флагман,Флагман.Кога ще станете смели журналисти и ще престанете да триете коментари съдържащи критика???
17.
*********
28.01.2020 18:36:26
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
16.
Има ЛИ БУРГАЗЛИИ
28.01.2020 18:35:01
0
11
Мдааа време е и частните медии да спазват правила на играта... Ще играят закони за съхранение на коментари минимум 5 години!
15.
ХХ
28.01.2020 18:32:26
2
18
Делегира на фрапорт, демек на немците (владеят 60% от тукашния), напълно в съзвучие с вижданията на софийската тиква, дет взема от българските пенсионери да дава на немските. Този от българските фирми са дава на немските.
Ценности евроатлантически.
14.
Niq
28.01.2020 18:31:41
1
26
Много хора от югоизточна България биха се възползвали от полети от Бургас, а не да се мъкнат още 5 часа с автобус до София и да чакат цяла нощ на летището. Трябва да има линии там където са българските работници- Германия, Италия, Англия-такива дестинации. Бургас трябва да натисне малко ТИМаджии.
13.
ХХ
28.01.2020 18:28:23
3
18
А дано, ама надали. Тенденцията е да се закриват, а не откриват нови линии до България.
12.
*********
28.01.2020 18:17:57
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
Бургазлияя
28.01.2020 18:03:39
1
23
Защо чичо кмет вместо да изпрати негови хора в Истанбул, или директно да преговаря с представители на авиокомпании отново не проявява далновидност и управленско мислене и оставя всичко в ръцете на ТИМаджии? Колкото до момента привлякоха полети толкова и сега ще привлекат. На многоуважаваният кмет не му ли стана вече ясно, че полетите през зимата не са важни само за кухия туризъм, те са важни и за развитието на индустрията. На сериозният бизнес му трябва директна връзка до Бургас (изключвам сегашните полети от Лутън и Домодедово). А Несебър, Поморие, Созопол.....те техните си "къщи" не могат да оправят, че да гледат толкова в перспектива.......
10.
*********
28.01.2020 18:01:47
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Дернев
28.01.2020 17:38:47
0
28
Един концесионер, няма конкуренцуя, гледа си неговите сметки. Не можеш да го виниш. Но това държавата не трябваше да го допуска, защото интереса би трябвало да е неин. Но спрямо Бс, той винаги е бил в пренебрегван за сметка на Вн. И сега продължават да лансират и пристанището им, въпреки много по-благоприятните условия на Бс. Това трябва да се спре.
8.
Хах
28.01.2020 17:31:57
1
11
Освен чехи поляци и украинци друго нейш превличеш .
7.
Пингвин
28.01.2020 17:29:06
5
7
В Несебър нямаме кмет,а гърмян заек ххаахха. Кьор фишек е вече.
6.
браво чичо
28.01.2020 17:28:26
1
29
Колкото привлякахте круизните кораби
5.
Работник
28.01.2020 17:08:28
1
39
Стига сте давали пари на Фрапорт. Всичко отива във Фрапорт Варна. Интерес към бургаското летище има, но таксите са нарочно много високи, за да може компаниите да изберат Летище Варна, въпреки че при нас атмосферните условия са много по-добри. Фрапорт искат да направят Летище Бургас карго летище и да не наемат повече персонал за обработка на пътнически полети, защото Варна ще останат с много малко работа.
4.
Дернев
28.01.2020 16:59:25
1
35
Направете си в Равнец общинско летище основно за туризъм. Да сте независими от загрижения концесионер, който ви показа какво да очаквате. Иска се сериозен размах кмете, който стана ясно отдавна, че ти липсва.
3.
Kosta
28.01.2020 16:57:22
0
41
Всички полети са от Варна Това е решено от Фрапорт. От Бургас са два полета Съвсем скоро ще спрат на цяло Това е истината. Празни приказки на кмета.
2.
*********
28.01.2020 16:54:16
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
me
28.01.2020 16:39:58
1
48
Че те Фрапорт изгониха всички полети на Райън във Варна, сега ще преговарят от името на бургазлии!??!?! Наместо кмета да натисне концесионера да престанат с глупостите, те им делегират бъдещето на града. смях!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скорпионът да внимава, може да не се влюби от пръв поглед в неподходящ човек! Скорпионът да внимава, може да не се влюби от пръв поглед в неподходящ човек!

Хороскоп за деня – 28 май 2020, четвъртък 

12 съвета за незабравимо удоволствие в позата "ездачка" 12 съвета за незабравимо удоволствие в позата "ездачка"

Ocнoвният "aкцeнт" нa пoзициятa "жeнa oтгoрe" e, чe виe имaтe влacттa

Ченгетата щурмуваха дома на Куция от жк. "Зорница", откриха различен асортимент дрога Ченгетата щурмуваха дома на Куция от жк. "Зорница", откриха различен асортимент дрога

Униформените се натъкнали на пико и хапчета с неясен произход

10 неща, които мъжете ценят повече от „обичам те“ 10 неща, които мъжете ценят повече от „обичам те“

Как да им покажете любовта си

Психолози разказват защо не трябва да следвате бившия си в социалните мрежи Психолози разказват защо не трябва да следвате бившия си в социалните мрежи

Обсебващ и много вреден навик

Добре, че няма зима! Кипарисите на АМ „Тракия“ пак изсъхнаха Добре, че няма зима! Кипарисите на АМ „Тракия“ пак изсъхнаха

От 2017 година до този момент се похарчиха над 50 хил.лева без особен ефект

3 зодии, които биха се влюбили заради парите 3 зодии, които биха се влюбили заради парите

Ето кои са те

Пожарникари спасиха 3 деца от горящо жилище Пожарникари спасиха 3 деца от горящо жилище

Хлапетата на 5, 8 и 10 г. са невредими

След огнения ад: Роди се първото бебе коала в Австралия След огнения ад: Роди се първото бебе коала в Австралия

В огнения ад през януари загинаха най-малко 27 души и около половин милиард животни

Прея пак се ошишка Прея пак се ошишка

Преди година-две тя се бе превърнала в манекенка, днес обаче тя е отново пищна и секси

Тръмп заплаши да спре социалните мрежи в интернет Тръмп заплаши да спре социалните мрежи в интернет

Тwitter предупреди абонатите си да проверяват твърденията му

Ад край Мюнхен: Мъж се вряза с колата си в тълпа, рани петима Ад край Мюнхен: Мъж се вряза с колата си в тълпа, рани петима

Дете на 2 години е сред пострадалите

Публични домове отново отварят врати - набелязаха крути мерки и пози Публични домове отново отварят врати - набелязаха крути мерки и пози

В Швейцария се надяват скоро забраната да бъде вдигната

Уфолог доказа, че на Марс има живот, намери извънземни охлюви Уфолог доказа, че на Марс има живот, намери извънземни охлюви

Марсианските мекотели са с големината на човешки юмрук, твърди Скот Уоринг

Джонсън призна: Зрението ми се влоши, виждам само с очила Джонсън призна: Зрението ми се влоши, виждам само с очила Британският премиер е убеден, че здравословният му проблем е дошъл от коронавируса Падат още от ограниченията на коронавируса в Европа Падат още от ограниченията на коронавируса в Европа Черна гора стана първата държава в Европа без коронавирус Черна гора стана първата държава в Европа без коронавирус

От 20 дни там не е регистрирала случаи на COVID-19

Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Полицейски патрул хвана президента на Австрия в заведение след разрешения час Партията на свободата поиска нулева толерантност по случая Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души Жертвите на коронавируса в Швеция надхвърлиха 4000 души

Общо заразените в страната са 33 843 души

Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт Медици: Ковид-19 предизвиква съсиреци, които водят до инсулт и инфаркт

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза, привлякоха вниманието на медицинската общност

Бойко Борисов във фейсбук Бойко Борисов във фейсбук Пеевски е обикновен депутат, напоследък само дарява
Виц на деня Виц на деня Пресконференция на оперативния щаб: Вчера съобщихме за положителен тест на млада жена от град Х. Всъщност, тестът е бил за бременност.

Виц на деня Виц на деня Лекар към пациент:
- Пушите?
-Да.
-А на колко години сте?
- На 79...
- Много сте запазен.
- Това е от пиенето...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако спра да пия, как приятелите ми ще разберат, че ги обичам в 2 часа след полунощ?
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори