×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как районът на Триречието в Странджа не стана през 1987 г. природен парк


Как районът на Триречието в Странджа не стана през 1987 г. природен парк
Предложението бе около 15 километра меандри по река Велека с прилежащите склонове, покрити с вековни гори, заедно с историческата местност Петрова нива да се обяви за Народен парк
26 Януари 2020, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Дико ПАТРОНОВ

Ако това беше се случило, може би Ковач и Тракийски лагер щяха да се развият като места за обществен туризъм

Оценявайки особеното значение на вековните гори и историческото значение на Петрова нива, през 1987 г. по инициатива на Жеко Спиридонов и с участието на инж. Стоян Добрев, предложихме проломът на река Велека от местността Ковач до Тракийски лагер - около 15 километра меандри по река Велека с прилежащите склонове, покрити с вековни гори, заедно с историческата местност Петрова нива да се обяви за Народен парк.

Имахме предвид съчетанието на историческото място с една девствена гора и скалист пролом и посещавана от много туристи територия около река Велека с площ около 2000 хектара. Съгласно канона на тогавашното управление, трябваше да се получи съгласие на Общинския комитет на БКП в Малко Търново, за което предложихме писмено предложение. То не беше прието с хвалебствия, но по принцип не беше и отхвърлено.

С един документ на „експертна комисия по научните въпроси", в която влизаха директорите на горските стопанства от района, беше направен отказ, „поради липса на достатъчно дадености на територията за тази цел"!

Монументален лъжник /странджански дъб/ край Тракийски лагер

В контекста на това становище, разбира се, пак стоеше дилемата - къде ще се сече и изпълняват плановете за дърводобива. Ако това беше се случило, може би Ковач и Тракийски лагер щяха да се развият като места за обществен туризъм.

Преоценявайки нещата, през 1988 г. предложението беше модифицирано за обявяване на „защитена местност" и през 1989 г. беше обявена най-голямата защитена местност в Странджа - „Велека", която е с площ 1546 ха. При това бяха оценени комплексно уникалната природа и биоразнообразие на района на Триречието - слива на реките Велека, Младежка и Айдере, и възникна необходимостта от разширяване на защитената територия.

Скалистите склонове край Петрова нива покрити свечнозелена гарига

Беше направено предложение за създаване резерват Средока в долното течение на Айдере с площ 607 ха през 1989 г. и на защитена местност Парория в долното течение на река Младежка.

Защитена местност Парория между селата Заберново и Калово е впечатлителна с вековните дъбови гори и многобройни исторически паметници от древнотракийско и християнско значение. Подкрепа за нейното обявяване имаха и водещи историци и краеведи като Горо Горов. Тя беше обявена през 1991 г. с площ 988 ха. Решаваща беше и подкрепата на Община Малко Търново, на Горскостопанския комбинат Бургас и на Опитната станция по дъбови гори.

Защитата на района на Триречието стана и важен аргумент при обявяване на Народния парк „Странджа" (днес Природен парк „Странджа", б.р.) през 1995 г.

Останки от параклис Св.Марина

 


В категории: Малко Търново


8
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
8
Коментара по темата
8.
пeeва
30.01.2020 15:52:13
0
1
Πaĸ cтe ce излoжили c пpeпиcвaнeтo и пpeвeждaнeтo, нo тaĸъв явнo ви e "мaт'pялa" - зa тaĸивa зaплaти, тoлĸoз.
7.
кроношпан
28.01.2020 16:04:31
0
2
Защо ни занимавате с този гювендижлък? Да си лежи там, да си снима, да си се гледа колкото си иска.
6.
крушкув
28.01.2020 09:41:06
1
3
Захари Стоянов:
“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
5.
fs6uy
27.01.2020 17:25:15
0
0
https://www.kade.si/#map=17/3066823.65/5172021.25/0
4.
тфзх
27.01.2020 17:22:44
1
1
от заберново е пътя
3.
Тракиец
27.01.2020 11:17:33
1
3
В дясно от моста на м.Качул посока от Граматиково-Малко Търново с високопроходим автомобил или руски такъв. След около 7-8км. Има разклонение, като се хваща наляво по един мост, 3-4км и сте там.
2.
Иван Николов
27.01.2020 09:17:55
2
2
Как се стига до Тракийски лагер? Някой знае ли?
1.
Глган - Грудово
26.01.2020 22:28:22
1
18
Странджа и региона са сьркофага на Тракийската и Бьлгарска история и култура !!!
Няма Бьлгария без Тракия !!!
А дали прасето - дебелан Пеефски е Трак или Пра - животно ?!
Вьпрос на гледна точка !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие Гордост за Бургас! Весела Славева с национално отличие След приза "Студент на годината 2022" отличничката спечели и първо място за „Ландшафтен архитект на годината 2023“ Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Шок за „акулите“! Реми с Лудогорец II ги закопава в битката за спасение Със спечелената с голяма мъка точка от мача в Бургас футболистите на „Черноморец“ не успяха да дръпат в битката със Спортист, а им предстои дерби в Своге Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори