×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как можем да ползваме данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит?


23 Януари 2020, Четвъртък, 13:40 ч.

Кой може да се възползва и какви са важните подробности, които трябва да знаем

В кои случаи се ползват данъчни облекчения от млади семейства във връзка с изтеглен от тях ипотечен кредит? На този въпрос отговаря Ива Ангелова, кредитен консултант към Кредитланд и финансов консултант към Моите Пари Консулт, пише investor.bg

Ако сте младо семейство и сте изтеглили ипотечен кредит за покупка на жилище, един от двамата съпрузи има възможност да ползва данъчни облекчения и да намали своя дължим данък върху доходите. Необходимо е да са изпълнени следните условия:

1. Да имате сключен граждански брак.

2. Поне единият от съпрузите да няма навършени 35 години към датата на подписване на договора за кредит.

3. Ипотекираното жилище да е единствено за семейството през данъчната година. Това означава, че дори само единият от съпрузите да има друг жилищен имот или само дял от него (например 1/6 част от вила), то не може да се ползва данъчно облекчение.

Данъчните облекчения се ползват само върху платените през годината лихви, не върху целите вноски, които включват и погасяване на главница. Законодателят е дал право на облекчения за лихвените плащания само по първите 100 000 лв от главницата.

Затова ще разгледаме два примера: с кредит от 100 000 лева и друг с първоначална главница над 100 000 лева.

Пример 1: Ако взетият кредит е в размер на 100 000 лв или по-малко

В този случай ще се ползват облекченията за всички направени лихвени плащания през годините.

Кредит в размер на 100 000 лева, усвоен в края на декември на предишната година за срок от 20 години с анюитетни (равни месечни) вноски, при лихва 3% ще има следните плащания през първата година – от януари до декември:

Общо внесени : 6 655.17 лева, от които: 

Вноски по погасяване на главница: 3 705.85 лева

Лихвени плащания около: 2 949.32 лв.

С тази сума ще се намали данъчната основа по чл.17 от  ЗДДФЛ. Данъчният ефект ще бъде 294.93 лв (10% от 2 949.32 лв)

Тъй като с всяка вноска главницата по кредита намалява, съответно през годините ще  намаляват постепенно и лихвените плащания, респективно и спестения данък. Важно е да се отбележи, че ако кредитът е усвоен през годината, месечните вноски за първата година ще са по-малко от 12, респективно спестеният данък за първата година ще е по-малък.

Пример 2: Ако  кредитът е повече от 100 000 лв (например 130 000 лв)

В този случай се взема частта от лихвените плащания, която съответства на главница 100 000 лева.

Реална главница - 130 000 лв

100 000 / 130 000  = 76.92%

Реално платени лихви през годината върху 130 000 лева - 3 834.12 лв

С коефициента 76.92% се умножава сумата на реално извършените лихвени плащания 3 834.12 лв:

3 834.12 х 76.92% = 2 949.20 лева и се издава удостоверение само за тази сума.

Данъчни облекчения се ползват само върху 2 949.20 лева лихвени плащания, а не върху реално направените 3 834.12 лева, тъй като втората сума е лихви върху 130 000 лева, а законодателят дава правото на данъчно облекчение само за първите 100 000 лева от главницата. Вижда се, че спестеният данък за годината е в същия размер (около 294 лв) и при кредит, колкото и да нараства сумата на кредита над 100 000 лв.

Как се ползва данъчното облекчение?

Както и при другите семейни данъчни облекчения и това се ползва само от единия съпруг, като се прилага декларация от другия съпруг, че той няма да го ползва за същата данъчна година.
Това е едно от облекченията, които НЕ МОГАТ да се ползват чрез работодателя, така че е необходимо да се подаде данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ и да се попълни приложение 10, част V.
Към декларацията се прилага справка от банката кредитор за размера на платените през годината лихви по ипотечен кредит за първите 100 000 лева от главницата.
Важно!!! – Този вид данъчни облекчения НЕ МОЖЕ да се ползва за доходи от стопанска дейност като едноличен търговец и земеделски производител. Подаването на годишната декларация за облагане на доходите получени през предходната година се подава до края на месец април!

Често задавани въпроси за данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит

Имаме ипотечен кредит и придобихме жилището заедно, но живеем на семейни начала и нямаме сключен граждански брак. Можем ли да се възползваме от облекчението?

Не можете да се възползвате от данъчно облекчение, докато нямате сключен граждански брак, но можете да ползвате облекчение за годината, в която е сключен брака. Данъчното облекчение се ползва година за година. Важно е за годината, за която го ползвате да имате сключен граждански брак към 31 декември и тогава ползвате данъчни облекчения за цялата година. Дори и договорът за кредит да е бил подписан години преди датата на брака и дори договорът за кредит да е сключен само от единия от двамата съпрузи, пак ще можете да ползвате данъчно облекчение считано от годината, в която е сключен гражданския брак.

Кредитът ми е над 100 000 лв, как се изчислява рзмерът на данъчното облекчение?

От банката-кредитор трябва да го изчислят и да издадат удостоверение на кредитополучателя за размера на платените лихви през изтеклата година, което се прилага към годишната данъчна декларация. В нормативните актове няма посочена методика за изчисляване и повечето банки изчисляват пропорционално, умножавайки сумата на реално платените лихви по коефициент равен на съотношението между 100 000 лева и първоначалният размер на главница в договора за кредит.

Ако имам друг жилищен имот или дори идеални части от такъв, мога ли да се възползвам от данъчното облекчение?

Ако имате друг жилищен имот или идеална част от жилищен имот през данъчната година, Вие не можете да ползвате данъчното облекчение. То е предназначено единствено за млади семейства, които притежават само едно жилище, за закупуването на което са взели ипотечен кредит. Данъчното облекчение обаче може да се ползва, ако семейството притежава други недвижими имоти, които не са „жилище” – магазин, офис, ниви, гори, ливади и др.

Критерий при определяне на понятието „единствено за семейството жилище” е не ползването, а собствеността. За ползване на данъчното облекчение не би следвало нито който и да е от съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца да притежават собственост или идеални части на собственост върху друго жилище, нито те съвместно в режим на СИО или съсобственост да притежават такова.

Наследих/придобих друг имот. Мога ли да продължа да се възползвам от данъчното облекчение?

Ако вторият имот (идеална част) не е жилище (апартамент или къща), можете да продължите да ползвате данъчни облекчения, но ако е жилищен имот, няма да можете да се възползвате. Бихте могли да се възползвате от данъчното облекчение в следващата година, след като сте продали или дарили въпросният втори жилищен имот.

Искам да рефинансирам ипотечния си кредит при по-изгодни условия. Ще мога ли да продължа да се възползвам от данъчни облекчения и след това?

Предвид фактът, че при рефинансиране на кредита сключвате нов договор за кредит с другата банка, е важно каква е възрастта ви. Ако поне един от двамата съпрузи няма навършени 35 години към момента на сключване на новия договор за кредит, то ще можете да продължите да се възползвате от данъчното облекчение и през срока на новия договор. Ако обаче вече сте навършили 35 години, няма да можете да ползвате данъчно облекчение. В случай, че предоговаряте кредита си с настоящата банка вместо да рефинансирате, бихте продължили да ползвате данъчно облекчение дори да сте преминали възрастта от 35 години, тъй като първичният договор за кредит е сключен преди навършване на 35, а при предоговарянето се сключва само анекс към този договор.

Ако през годините се разведа със съпруга/съпругата си, ще имам ли право да продължа да ползвам данъчни облкечения за младо семейство?

Не, тъй като не е изпълнено условието да имате сключен граждански брак.

След като навърша 35 годдини, мога ли да продъжа да ползвам данъчното облекчение?

Да, изискването е към датата на подписване на договора да нямате навършени 35 години. Впоследствие ползвате данъчните облекчения дори и след като преминете тази възраст.

Ако ипотекираното жилище няма влязло в сила Разрешение за ползване, може ли да се подаде декларация за данъчното облекчение за млади семейства?

Да. Достатъчно е това жилище да е единствено за семейството през годината, за която желаете да ползвате данъчното облекчение за млади семейства.
Ако единият от съпрузите е на възраст над 35 години, може ли данъчното облекчение да се ползва от другия?
Условието е към датата на сключването на договора за ипотечен кредит поне единият от двамата съпрузи да не е навършил 35 години. Следователно възрастта на другия съпруг не е от значение. Данъчното облекчение може да се ползва и от съпруга, който е навършил 35 години към датата на сключването на договора за ипотечен кредит.

През годината сключихме договор за ипотечен кредит, съвместно със съпругата ми, за закупуване на жилищен имот, който е единствен за семейството ни, но една част от този кредит е за довършителни работи. Можем ли да ползваме данъчни облекчения върху всички лихви?

Не, данъчните облекчения се ползават само за лихвените плащания, по частта за покупката. В договора ви за кредит е описана структурата на кредита и може да се види каква част е за покупка и каква за довършителни работи и ремонт. Това ще бъде взето предвид от банката кредитор, когато Ви издава удостоверение за платените лихви през годината.

Закупихме жилище чрез ипотечен кредит, но обезпечение по кредита ни е друг апартамент, който е собственост на моите родителите. Можем ли да ползваме данъчни облекчения?

Данъчното облекчение за млади семейства не може да се ползва, ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредита.

Какво става ако имам публични задължения към НАП?

Ако имате дългове към бюджета, сумата от данъчното облекчение се прихваща до размера на дълга ви. В случай, че нямате неплатени публични дългове, тя се възстановява в 30-дневен срок от подаването на декларацията по посочената банкова сметка. Уверете се, че сте вписали в данъчната декларация коректно номера на банковата си сметка по която да ви бъдат преведени парите!

Ако през миналата година съм работил/ла само на трудов договор, трябва ли да подам годишна данъчна декларация, за да ползвам данъчното облекчение?

Да. Данъчното облекчение за млади семейства може да се ползва само с подаване на годишната данъчна декларация. Това се отнася и за работещите единствено по трудови правоотношения, които не са задължени да подават годишна данъчна декларация.

Трябва ли кредитът да е получен през миналата година, за да ползвам данъчното облекчение?

Не, допустимо е кредитът да е получен и в миналото, но няма как да се възползвате от данъчното облекчение за предишните години, т.е. започвате да ползвате облекчението за платените лихви през миналата година, за която подавате годишна данъчна декларация.


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 4
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори