×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

За 9 месеца емигрантите са пратили в България почти 1 млрд. евро


За 9 месеца емигрантите са пратили в България почти 1 млрд. евро
Ключови думи: Емигранти, пари
19 Януари 2020, Неделя, 08:19 ч.
Автор: Флагман.бг

За цялата 2018 г. паричните преводи на сънародниците ни зад граница възлизат на 1,174 млрд. евро

До края на третото тримесечие на 2019 г. българите, работещи зад граница, са изпратили на близките си в родината 922,8 млн. евро. За сравнение, за същия период на 2018 г. сумата е била 908,6 млн. евро или със 15,9 млн. евро по-малко. Това показва справка на Investor.bg в данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).  

Само за септември на текущата година постъпленията са 102,1 млн. евро при 100,3 млн. евро за деветия месец на 2018 г. Към момента най-силният месец от началото на 2019 г. е май, когато гастарбайтерите са изпратили близо 120 млн. евро.

Очаквано, най-малко преводи от началото на годината е имало през януари – 88,3 млн. евро. Средно на ден през септември българите зад граница са пращали тук по около 3,4 млн. евро.

Това показват официалните данни, но едва ли има човек, който да не е наясно, че парите от емигрантите, които се вливат в българската икономика са далеч повече, ако не и двойно. Защото няма как да бъдат отчетени сумите, внесени в багажниците на леки автомобили, пратени по шофьори на автобуси или просто си пътуват в пътническите чанти на хилядите хора, които преминават границата. Освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро., по-малките суми изобщо не попадат в статистиката. Такава липсва и за преводите през Money Gram или Western Union, че дори и през някои куриерски фирми, които предлагат подобни услуги.

И докато преводите от гастербайтерите следват тенденцията на устойчив ръст, то с преките чуждестранни инвестиции ситуацията далеч не е толкова розова. През септември 2019 г. положителното салдото по текущата сметка на България възлиза на 714 млн. евро, докато преките чуждестранни инвестиции се понижават с 91,7 млн. евро. Добрата новина е, че при тях има сумарно увеличение от началото на годината с почти 700 млн. евро.

Само за септември салдото по статия Преки инвестиции в платежния баланс показва, че те са в размер на 101,2 млн. лв. - с 900 хил. евро по-малко отколкото са били официалните преводи от сънародниците ни зад граница.

Най-големите нетни преки инвестиции в нашата страна през деветте месеца на настоящата година идват от Холандия (323,4 млн. евро), следвана от Германия (260,1 млн. евро), Обединеното кралство (142,4 млн. евро) и Швейцария (104,0 млн. евро).

За цялата 2018 г. паричните преводи на сънародниците ни зад граница възлизат на 1,174 млрд. евро., което пак е повече от преките чужди инвестиции, дошли в страната. За първото тримесечие на тази година те са 294 млн. евро, а за второто – 330,6 млн. евро.

Въпреки че салдото е положително, е притеснително, че чуждите капиталовложения са предимно под формата на дългови инструменти, което означава, че са краткосрочни и нямат дългосрочна перспектива за развитие. Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Все пак по-голямата част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

От данните на БНБ е видно още, че най-много пари идват от Германия – почти 240 млн. евро за цялата 2018 г. На второ място са САЩ, откъдето са пристигнали 219 млн. евро. Третата държава, от която се правят най-много преводи е Испания (141 млн. евро. През миналата година сънародниците ни във Великобритания са изпратили на близките си 102 млн. евро.

На тримесечна база е любопитно, че за периода юли-септември от Германия са дошли 60,8 млн. евро, докато предишното тримесечие парите са повече – 67,5 млн. лв. Като цяло данните от таблицата показват, че второто тримесечие на годината е по-силно, спрямо останалите и тогава сумите на преводите са по-големи.

Нека обаче не си мислим, че описаните по-горе данни са типични само за България. Отливът на инвестиции е световна тенденция, а парите от емигранти са солиден страничен доход не само за българските домакинства. Според доклад на доклад на Световната банка и консултантската компания KNOMAD за 2018 г. преводите от гастербайтерите държат най-голям дял в сектора на глобалните парични трансфери между физически лица. Въпросния сектор възлиза на повече от 700 млрд. долара годишно. От документа става ясно още, че най-много парични преводи в световен мащаб идват от САЩ, като за миналата година сумата е 68 млрд. долара.

С най-сериозен ръст спрямо 2017 г. пък е Южна Азия (12,3%), където са получени близо 131 млрд. долара. От тях около 95 млрд. долара са отишли в Индия и Бангладеш.

При страните в Европа и Централна Азия най-много емигрантски пари идват от Полша, Русия, Испания и САЩ.
Данни на Евростат за миналата година показват, че най-големи парични преводи се правят от Франция и Германия, откъдето излизат 10,5 и 5,1 млрд. евро. Преводите от Великобритания и Италия са в размер на 4,6 и 4,5 млрд. евро.

Близо 1,3 млрд. евро са били преведени от Белгия. Общо жителите на ЕС са изпратили 35,6 млрд. евро към други държави извън общността през 2018 г.

Така или иначе данните за преводите са показателни за това какво е реалното състояние на икономиката и то не само българската – движат се успоредно с икономическия растеж. В годините непосредствено след последната икономическа криза те намаляваха заради рецесията и респективно – увеличаваха се и постепенно достигнаха предкризините си нива в последните 9-10 години. За съжаление не можем да кажем същото за чуждестранните инвестиции, от които се нуждае малък пазар, като българския.

 


В категории: Бизнес


4
Коментара
70% у нас не си мият зъбите
70% у нас не си мият зъбите 23/02/2020, Неделя 11:48 5
21 се борят за лидер на БСП
21 се борят за лидер на БСП 23/02/2020, Неделя 11:31 0
4
Коментара по темата
4.
ХХ
19.01.2020 15:18:35
0
4
"въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница." - според нси, броят им наналява... докато именно те трябва да са гръбнак на икономиката...
3.
Фанагория - Земя завинаги
19.01.2020 12:27:31
1
12
България има най-ниската продължителност на живота в ЕС, сочи доклад на Еврокомисията "Състояние на здравеопазването в ЕС за 2019 г.", който изследва системата в 30 страни плюс Норвегия и Исландия. Продължителността на живота у нас през последните 2 години малко се е увеличила, но това става по-бавно от Румъния, Естония и Литва, обясни Ани Шпрангер, научен сътрудник от Техническия университет в Берлин и експерт в Европейската обсерватория за здравни системи и политики. Основните причини за висока смъртност са заболяванията на сърдечносъдовата система и раковите заболявания. Инсултът е причина за 1/5 от случаите на смърт в България, което е 3 пъти повече от средното за ЕС. У нас е висок делът на починали от рак на белите дробове, дебелото черво и гърдата и като причина се посочва високият процент на пушещи. Възрастните у нас не ядат всеки ден по един плод, а 1 от 5 деца е със затлъстяване.
Обществените пари за здравеопазване у нас са само 52%, което е най-ниско в ЕС. 43% от тези пари отиват най-вече във фармацевтичните компании, повече от средното за ЕС. За болнично лечение отиват 34%, което поставя България на второ място в ЕС. У нас е най-голям процентът на доплащане от пациентите.
2.
ДО 1
19.01.2020 10:08:51
5
5
Много дълго. Не можах да ти проследя мисълта. Отивам парад в БИЛА и КАУФЛАНД да си взема смарангоч в маркова торбичка.
1.
ДълбокатаДържава
19.01.2020 09:23:48
0
12
Българският социализъм беше унищожен в рамките на българското общество, но беше съхранен и възпроизведен като „достояние на нашите деца” в рамките на около 500 най-правилни и най-прогресивни семейства.

Днешният политически живот в България с цялата си обърканост, условност и непоправима абсурдност отговаря напълно и обслужва съвсем успешно интересите на победилото номенклатурно съсловие. Първото, което трябва да се види и отчете, е че така наречените български леви и български десни са първо, еднакво неавтентични, непредставителни, нефункционални и исторически абсурдни, така и второ, напълно и изцяло се заслужават взаимно. Българското Ляво и българското Дясно са напълно взаимно съразмерни, единородни и единосъщни поради една проста историческа причина - те не са резултат на исторически политически и икономически битки в действителността (каквото напр. е положението във Франция, Италия, Германия или Великобритания). Тъкмо напротив, това са опредметени политически абстракции, които преди да получат своите предметни тела в днешната българска действителност са били просто абстрактни аспекти в груповото политическо съзнание на късно-социалистическата българска държавно-партийна номенклатура. Като въплътени политически абстракции българското Ляво и Дясно днес си остават аспекти на разпадащото се номенклатурно съзнание; не въплъщение на живи сили на социалната тъкан, а гнилостни продукти на един разпад - защото побеждавайки, социалистическата номенклатура не спираше едновременно с това да гние и да заразява обществения живот на България през последните 20 години.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Астролог: Голямата селекция започна, до 4 април сме най-уязвими от вируси Астролог: Голямата селекция започна, до 4 април сме най-уязвими от вируси

Според Алдебаран най-опасните бактерии и вируси, причиняващи епидемии, с хроничен ход на протичане, са свързани с Плутон 

Лили пръсна 160 бона за авторски права! Лили пръсна 160 бона за авторски права!

Тя вече съвестно превежда процент от всеки свой концерт на хората, създали парчетата й.

Спипаха 73-годишен руски дядо на градус на пътя Царево-Лозенец Спипаха 73-годишен руски дядо на градус на пътя Царево-Лозенец

Възрастният мъж е шофирал след солидна употреба на алкохол

Първо във Флагман.БГ! Гочо Бургаския хванат, докато готви дрога с противогаз при спецакцията в с. Бистрец Първо във Флагман.БГ! Гочо Бургаския хванат, докато готви дрога с противогаз при спецакцията в с. Бистрец

В гаражно помещение в къщата на родителите му униформените открили прекурсори за производство на метамфетамин

Скръбна вест: Почина легендарен наш музикант Скръбна вест: Почина легендарен наш музикант

Новината бе съобщена във Фейсбук

Само във Флагман.БГ! Удар на полицията в Средец, разбиха голяма нарколаборатория в с. Бистрец Само във Флагман.БГ! Удар на полицията в Средец, разбиха голяма нарколаборатория в с. Бистрец

Има арестуван, една от стаите на къща в селото била пригодена за оранжерия

Черноморец доближи върха с красива игра и победа над Сокол Черноморец доближи върха с красива игра и победа над Сокол

През второто полувреме Георги Иванов пропусна най-чистото положение, след като от близо стреля в лявата греда

АПИ с важни новини за винетките АПИ с важни новини за винетките

 Днес е последната възможност за покупка на седмичен стикер за камионите и автобусите над 3,5 тона

Горанов: Нито една държава не е обедняла заради еврото! Горанов: Нито една държава не е обедняла заради еврото!

България е тръгнала към общата валута в момента, в който се е присъединила към ЕС, смята министърът на финансите

Измамиха нагло Галин в Турция Измамиха нагло Галин в Турция

Певецът не уточнява защо е в южната ни съседка

Потвърдено: "Приятели"-те се завръщат Потвърдено: "Приятели"-те се завръщат

Телевизионната продуцкия все още е неозаглавена

Русия забрани вноса на месо от Китай Русия забрани вноса на месо от Китай

По-рано Москва ограничи и пoceщeниятa нa китaйcки грaждaни в cтрaнaтa

Най-старата атомна централа във Франция спира работа Най-старата атомна централа във Франция спира работа

Първият от двата реактора бе изключен от енергийната система

Нова технология обещава непробиваемо криптиране Нова технология обещава непробиваемо криптиране

Тя обаче среща скептицизъм от експертите

Над 50 са вече заразените с коронавирус в Италия Над 50 са вече заразените с коронавирус в Италия

Според здравните власти няма основания за въвеждане на извънредни мерки

16 години по-късно: “Приятели” отново заедно за един епизод 16 години по-късно: “Приятели” отново заедно за един епизод

Очаква се култовата история на шестимата приятели-съквартиранти да счупи рейтингите

Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни

Обикновено регистрираните убийства в щата Сеара са около шест на ден

Путин бил по-опасен от коронавируса Путин бил по-опасен от коронавируса

Руският президент нямал никакво намерение да сключи мир с Украйна, жалва се Порошенко

Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка

В момента скандалното парти се проверява

Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан

Зоряна Скалецка взе решение да изкара с тях карантината

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори