×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Зам.-министрите на екологията свидетелстваха срещу Нено Димов


Зам.-министрите на екологията свидетелстваха срещу Нено Димов
Атанаска Николова научила от медиите за намаления обем на яз.Студена, а Красимир Живков(горе вляво) твърди, че никога не е бил питан за становище по темата, а решенията се вземали еднолично от Нено Димов
17 Януари 2020, Петък, 14:08 ч.
Автор: Флагман.БГ

Стана ясно и че на яз. "Студена" изобщо не е имало водомер и не се знае какви количества са изтичали

Бившият министър на околната среда Нено Димов, който е и единственият обвиняем за водната криза в Перник, самостоятелно е подписвал месечните графици за водовземане от яз. "Студена". Това твърдят в разпитите си пред прокуратурата двамата му заместници – Красимир Живков и Атанаска Николова.

Протоколите бяха разпространени в петък от държавното обвинение, заедно със запис на разговора между наблюдаващия делото спецпрокурор Ангел Кънев и шефката на отдел "Управление на риска от наводнения" Мая Дряновска. В показанията си тя твърди, че един от директорите на пернишкото предприятие "Стомана Индъстри" ѝ е звънял от името на министъра и е искал за завода да се отпусне вода от пресъхналия водоем. Тя отказала, пише Mediapool.bg.

Демонтиран водомер на яз. "Студена"

Разпитите на тримата разкриват скандални подробности. Заместничка на Димов разказва, че е научила за водната криза от медиите. Става ясно и че на яз. "Студена" изобщо не е имало водомер и не се знае какви количества са изтичали. От местното ВиК го демонтирали, защото не бил техен, а собственикът си го поискал.

От медиите научих, че има проблем

Показанията на тримата подкрепят тезата на прокуратурата, че единственият отговорен е Димов. Николова дори твърди, че до нея не са стигали никакви сигнали за проблем в Перник.

"Аз лично не съм била сигнализирана от служители на МОСВ, нито от граждани за проблеми с водния ресурс на яз. "Студена" през 2019 г. и научих за този проблем от медиите, когато проблемът бе широко отразен в различни репортажи", казва тя.

Проблемът с яз. "Студена" е бил видим още през септември, когато нивото на водата пада под 9 млн. куб. метра. Справките на ВиК-Перник са изпращани редовно в екоминистерството. След август 2018 г. обаче Николова не отговаря за водите, когато ресорите на заместниците били преразпределени.

Въпреки че водите са преминали в неговия ресор, Красимир Живков също не е разписвал графиците. Както той, така и Николова, и Дряновска посочват, че няма изрична министерска заповед, с която това правомощие да е било делегирано на някой от заместниците. Живков посочва, че разрешените за употреба водни количества са били съгласувани с него, но крайното решение винаги било на министъра.

"Аз лично никога не съм присъствал в кабинета на министър Нено Димов, когато фактически е вземал решения и е утвърждавал тези месечни графици за водовземане от яз. "Студена". Категорично министър Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище, които да касаят месечните графици за водовземане от яз. "Студена". Възможно е да е правил директни консултации със служителите от дирекция "Управление на водите", но само предполагам, трябва да питате самите тях. Единствено след възникване на проблемите в Перник и малко преди да се обяви бедственото положение бях в кабинета на министър Нено Димов и тогава обсъждахме евентуалното изменение на графика", разказва Живков.

Един любезен мъж ми се обади

В първите дни след Нова година Дряновска получила обаждане на стационарния си телефон от непознат мъж, който се представил за директор на "Стомана Индъстри", разказва пред прокурора тя. Той обяснил, че се звъни, защото към нея го насочил министърът. И поискал на завода да се даде разрешение да взема вода от яз. "Студена".

"Този човек бе много любезен, аз категорично отказах да му бъде разрешено да получат вода за промишлени цели. Този човек ми каза, че очаквал такъв отговор и приключихме разговора. На следващия ден този човек бе в телевизия и постави същите въпроси и искания, след което в нашата дирекция се получиха писма от телевизията, на които ние отговорихме по същия начин", твърди Дряновска.

Тя казва, че никога не е познавала собствениците на "Стомана" или пернишката "Топлофикация" и не е общувала с тях. По-запознат с тези теми се оказва другият заместник – Живков.

"Искам да посоча, че аз лично никога не съм комуникирал с управителите или собствениците на "Стомана Индъстри" или "Топлофикация" – Перник. Зная, че "Стомана" е собственост на някакви гърци, а "Топлофикация" е на г-н Христо Ковачки. Не съм имал с него нито официални, нито неофициални комуникации, не съм говорил и е по телефон с него, но тук е мястото да посоча, че той е идвал в МОСВ. Не зная по каква тема и при кого е бил", казва Живков.

Той твърди още, че подаването на вода към "Стомана" е било спряно още на 19 ноември миналата година. Истината е друга – това стана месец по-късно. Едва тогава местното ВиК, с помощта на "Софийска вода", успя да смени неработещия кран в завода, за да може да се спре водата. Преди това в предприятието влезе жандармерията, за да търси незаконни отклонения на вода.

"Стомана" е имала разрешение да взема вода от другия голям язовир в пернишка област – "Пчелина", който е строен точно за неговите нужди. Това обаче се е правило до 2003 г. Тогава се установило, че съоръженията на "Пчелина" са разбити, а тръбите към предприятието – спукани. Тогава разрешителното било изменено и започнало вземането на вода от "Студена".

"Стомана" е плащала по 13 ст. за кубичен метър вода от язовира, става ясно от заповед на бившия шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов, също разпространена от прокуратурата. Цената е определена на база решение на КЕВР от края на 2018 г.

Водомерът беше под наем

По данни на местното ВиК в момента в яз. "Студена" има около 3.5 млн. кубични метра вода. "Мъртъв обем" ще бъде достигнат при 2.4 млн. кубични метра. След него водоподаването става невъзможно. Простата сметка показва, че градът има вода за около месец.

Не е сигурно доколко може да се вярва на данните на местното ВиК. Още през декември икономическият министър Емил Караниколов обясни, че информацията им не е точна и се отива към "мъртъв обем".

От разпита на Дряновска става ясно и нещо още по-скандално. В края на ноември е установено, че на яз. "Студена" няма дори водомер и никой не знае какви количества изтичат от водоема. Колко време ситуацията е била такава, не е ясно. Но пред проверяващите от басейнова дирекция, местните ВиК специалисти обяснили, че кранът бил под наем, но собственикът си го поискал и устройството било демонтирано.


В категории: Политика


Луна прави сеир в "Капките"
Луна прави сеир в "Капките" 18/02/2020, Вторник 15:28 0
8
Коментара по темата
8.
XX
18.01.2020 18:33:11
0
0
@5
Естествено, че от боко - за да угоди на дпс.
7.
Арон
18.01.2020 12:37:08
0
1
Ни лук яли ..... Те не знаят нищо, Топлата връзка с Ковачки на това Министерство е видима от100км - вода отпадъци комнлексни разрешителни замърсяване на въздуха в Гълъбово и т.н. Но връзката с Ковачки в МОСВ основно е през другия зам министър Николай Кънчев но странно за него не се говори
6.
Арон
18.01.2020 12:33:24
0
1
Ни лук яли ..... Те не знаят нищо, Топлата връзка с Ковачки на това Министерство е видима от100км - вода отпадъци комнлексни разрешителни замърсяване на въздуха в Гълъбово и т.н. Но връзката с Ковачки в МОСВ основно е през другия зам министър Николай Кънчев но странно за него не се говори
5.
Bingo
18.01.2020 09:42:44
0
1
А кой е изготвял тези графици не става ясно. Кой е отговорен за липсата на водомер на язовира пак не става ясно. По веригата има поне 10 човека отговорни за ситуацията, но явно бухалката е само за един. Цена от 13 ст. за кубик е определена от КЕВР което хвърля вината върху всички членове на тази комисия и с което автоматично обвинението към Димов за нанесени финансови щети заради тази цена трябва да отпаднат. Това ще е поредното дело на Гешев което ще завърши с провал и заради което ще плащаме милиони за обезщетения. Не мога да си обясня и поведението на ръководството на ВМРО, които трябваше в знак на защита на своя кадър да напуснат всички постове и да развалят коалицията, щото няма начин този арест да не е одобрен от Борисов.
4.
Koko
17.01.2020 21:31:20
0
1
Да връщат коледните боноси тез хора неса рабонили
3.
ВМРО
17.01.2020 18:33:49
1
8
Жалки сте! А Николай Кънчев защо никой не споменава? Всичкия боклук се разпределя с неговия подпис?
2.
Пурко
17.01.2020 16:32:14
3
20
Набутаха го тоз човек. И го държат в следствието,каточели е някой от бандата на Килърите. Явно е,че ги е страх да не се разприказва. Милиционерска работа.
1.
Каква излезе тя
17.01.2020 15:47:10
1
26
Министър Димов сам си изготвил графиците и сам си ги подписвал. Заместниците му за нищо не отговаряли и нищо не знаели. Ама всички взимаха големите заплати.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Липсата на кадри "извежда" офис сградите от София Липсата на кадри "извежда" офис сградите от София Бившият министър на екологията Нено Димов остава в ареста Бившият министър на екологията Нено Димов остава в ареста

Съдът прие аргументите на Специализираната прокуратура, че към момента не са настъпили нови обстоятелства, които да разколебават обоснованото предположение Димов да е извършил престъпленията

Пиян псува и заплашва хора с нож, нападна и полицай Пиян псува и заплашва хора с нож, нападна и полицай

Инцидентът е станал в Плевен, буйстващият е задържан

Съдът отхвърли иск на министър Горанов за близо 10 млн. лв. по делото срещу Арабаджиеви Съдът отхвърли иск на министър Горанов за близо 10 млн. лв. по делото срещу Арабаджиеви

Щял да затрудни наказателното производство, а и пълномощното на юрисконсулта било негодно

68% от семействата у нас живеят с доход под необходимия 68% от семействата у нас живеят с доход под необходимия

Най-важните пера от издръжката на българите стават все по-скъпи

Ученици от Английската езикова гимназия в Бургас гостуваха на Окръжния съд Ученици от Английската езикова гимназия в Бургас гостуваха на Окръжния съд

Младите хора наблюдаваха с интерес изслушването на свидетел и вещи лица по дело, с предмет – кражба в особено големи размери

Андрей Райчев: Вече трима искат да са Батман - Борисов, Радев, сега и Гешев Андрей Райчев: Вече трима искат да са Батман - Борисов, Радев, сега и Гешев

Имаме нова властова ситуация и нов политически фактор - главният прокурор, категоричен е социологът

Погребаха Емил Крумов, който се самоуби в сградата на ДАНС Погребаха Емил Крумов, който се самоуби в сградата на ДАНС

Боян Расате пусна процесията на живо във фейсбука си

Ужасяващо! Откриха труп на охранител до личната му кола Ужасяващо! Откриха труп на охранител до личната му кола

Тялото е намерено тази сутрин в Пловдив

Държавата иска да развали заменка на 206 дка гора с Тодор Батков в Крайморие Държавата иска да развали заменка на 206 дка гора с Тодор Батков в Крайморие

Държавата иска да развали заменка на 206 дка гора в Крайморие с Тодор Батков

Застреляха дубльорката на Никол Кидман и съпруга й Застреляха дубльорката на Никол Кидман и съпруга й

Убиецът е бившият мъж на Шерил Сандърс

Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст

 Очакват се сериозни проблеми с транспорта

Коронавирусът е извънземен? Коронавирусът е извънземен?

Смъртоносният вирус 2019-nCoV е дошъл от Космоса, твърди астрономът Чандра Викрамасинге от Бъкингамския астробиологичен център

11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие 11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие

Окончателните отговори ще се появят след хистологичните изследвания

"Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка "Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка

Модерни и удобни кораби прекарват хората до брега, там ги товарят на лодка, а граничарите ги "спасяват"

Китай изобрети лекарство срещу коронавируса Китай изобрети лекарство срещу коронавируса

Въпросният медикамент преди е бил известен като фавипиравир или авиган

1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените 1800 са жертвите от коронавируса, над 70 000 са заразените

 У нас украинец е под карантина, очакват се резултатите му

Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България

Акцент в разговорите беше и подкрепата за малкия и среден бизнес чрез засилване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката

Тайните за красива коса на Меган Маркъл Тайните за красива коса на Меган Маркъл

Тя винаги залага на едри букли или нисък ток и страшно й отива

Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград

Убиецът се е самоубил

Осман Октай Осман Октай Гешев легитимира бездействието на институциите по модела на Борисов Виц на деня Виц на деня - Тате, а царете имат ли мания за величие?
- Случва се понякога.
- А за кой се мислят тогава?
- За народа.
Виц на деня Виц на деня За момичетата детството свършва тогава, когато ги викнат в кухнята не да ядат, а да готвят. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е град?
Много селяни на едно място.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори