×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Зам.-министрите на екологията свидетелстваха срещу Нено Димов


Зам.-министрите на екологията свидетелстваха срещу Нено Димов
Атанаска Николова научила от медиите за намаления обем на яз.Студена, а Красимир Живков(горе вляво) твърди, че никога не е бил питан за становище по темата, а решенията се вземали еднолично от Нено Димов
17 Януари 2020, Петък, 14:08 ч.
Автор: Флагман.БГ

Стана ясно и че на яз. "Студена" изобщо не е имало водомер и не се знае какви количества са изтичали

Бившият министър на околната среда Нено Димов, който е и единственият обвиняем за водната криза в Перник, самостоятелно е подписвал месечните графици за водовземане от яз. "Студена". Това твърдят в разпитите си пред прокуратурата двамата му заместници – Красимир Живков и Атанаска Николова.

Протоколите бяха разпространени в петък от държавното обвинение, заедно със запис на разговора между наблюдаващия делото спецпрокурор Ангел Кънев и шефката на отдел "Управление на риска от наводнения" Мая Дряновска. В показанията си тя твърди, че един от директорите на пернишкото предприятие "Стомана Индъстри" ѝ е звънял от името на министъра и е искал за завода да се отпусне вода от пресъхналия водоем. Тя отказала, пише Mediapool.bg.

Демонтиран водомер на яз. "Студена"

Разпитите на тримата разкриват скандални подробности. Заместничка на Димов разказва, че е научила за водната криза от медиите. Става ясно и че на яз. "Студена" изобщо не е имало водомер и не се знае какви количества са изтичали. От местното ВиК го демонтирали, защото не бил техен, а собственикът си го поискал.

От медиите научих, че има проблем

Показанията на тримата подкрепят тезата на прокуратурата, че единственият отговорен е Димов. Николова дори твърди, че до нея не са стигали никакви сигнали за проблем в Перник.

"Аз лично не съм била сигнализирана от служители на МОСВ, нито от граждани за проблеми с водния ресурс на яз. "Студена" през 2019 г. и научих за този проблем от медиите, когато проблемът бе широко отразен в различни репортажи", казва тя.

Проблемът с яз. "Студена" е бил видим още през септември, когато нивото на водата пада под 9 млн. куб. метра. Справките на ВиК-Перник са изпращани редовно в екоминистерството. След август 2018 г. обаче Николова не отговаря за водите, когато ресорите на заместниците били преразпределени.

Въпреки че водите са преминали в неговия ресор, Красимир Живков също не е разписвал графиците. Както той, така и Николова, и Дряновска посочват, че няма изрична министерска заповед, с която това правомощие да е било делегирано на някой от заместниците. Живков посочва, че разрешените за употреба водни количества са били съгласувани с него, но крайното решение винаги било на министъра.

"Аз лично никога не съм присъствал в кабинета на министър Нено Димов, когато фактически е вземал решения и е утвърждавал тези месечни графици за водовземане от яз. "Студена". Категорично министър Нено Димов никога не е искал от мен да му дам мнение или становище, които да касаят месечните графици за водовземане от яз. "Студена". Възможно е да е правил директни консултации със служителите от дирекция "Управление на водите", но само предполагам, трябва да питате самите тях. Единствено след възникване на проблемите в Перник и малко преди да се обяви бедственото положение бях в кабинета на министър Нено Димов и тогава обсъждахме евентуалното изменение на графика", разказва Живков.

Един любезен мъж ми се обади

В първите дни след Нова година Дряновска получила обаждане на стационарния си телефон от непознат мъж, който се представил за директор на "Стомана Индъстри", разказва пред прокурора тя. Той обяснил, че се звъни, защото към нея го насочил министърът. И поискал на завода да се даде разрешение да взема вода от яз. "Студена".

"Този човек бе много любезен, аз категорично отказах да му бъде разрешено да получат вода за промишлени цели. Този човек ми каза, че очаквал такъв отговор и приключихме разговора. На следващия ден този човек бе в телевизия и постави същите въпроси и искания, след което в нашата дирекция се получиха писма от телевизията, на които ние отговорихме по същия начин", твърди Дряновска.

Тя казва, че никога не е познавала собствениците на "Стомана" или пернишката "Топлофикация" и не е общувала с тях. По-запознат с тези теми се оказва другият заместник – Живков.

"Искам да посоча, че аз лично никога не съм комуникирал с управителите или собствениците на "Стомана Индъстри" или "Топлофикация" – Перник. Зная, че "Стомана" е собственост на някакви гърци, а "Топлофикация" е на г-н Христо Ковачки. Не съм имал с него нито официални, нито неофициални комуникации, не съм говорил и е по телефон с него, но тук е мястото да посоча, че той е идвал в МОСВ. Не зная по каква тема и при кого е бил", казва Живков.

Той твърди още, че подаването на вода към "Стомана" е било спряно още на 19 ноември миналата година. Истината е друга – това стана месец по-късно. Едва тогава местното ВиК, с помощта на "Софийска вода", успя да смени неработещия кран в завода, за да може да се спре водата. Преди това в предприятието влезе жандармерията, за да търси незаконни отклонения на вода.

"Стомана" е имала разрешение да взема вода от другия голям язовир в пернишка област – "Пчелина", който е строен точно за неговите нужди. Това обаче се е правило до 2003 г. Тогава се установило, че съоръженията на "Пчелина" са разбити, а тръбите към предприятието – спукани. Тогава разрешителното било изменено и започнало вземането на вода от "Студена".

"Стомана" е плащала по 13 ст. за кубичен метър вода от язовира, става ясно от заповед на бившия шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов, също разпространена от прокуратурата. Цената е определена на база решение на КЕВР от края на 2018 г.

Водомерът беше под наем

По данни на местното ВиК в момента в яз. "Студена" има около 3.5 млн. кубични метра вода. "Мъртъв обем" ще бъде достигнат при 2.4 млн. кубични метра. След него водоподаването става невъзможно. Простата сметка показва, че градът има вода за около месец.

Не е сигурно доколко може да се вярва на данните на местното ВиК. Още през декември икономическият министър Емил Караниколов обясни, че информацията им не е точна и се отива към "мъртъв обем".

От разпита на Дряновска става ясно и нещо още по-скандално. В края на ноември е установено, че на яз. "Студена" няма дори водомер и никой не знае какви количества изтичат от водоема. Колко време ситуацията е била такава, не е ясно. Но пред проверяващите от басейнова дирекция, местните ВиК специалисти обяснили, че кранът бил под наем, но собственикът си го поискал и устройството било демонтирано.


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
XX
18.01.2020 18:33:11
0
0
@5
Естествено, че от боко - за да угоди на дпс.
7.
Арон
18.01.2020 12:37:08
0
1
Ни лук яли ..... Те не знаят нищо, Топлата връзка с Ковачки на това Министерство е видима от100км - вода отпадъци комнлексни разрешителни замърсяване на въздуха в Гълъбово и т.н. Но връзката с Ковачки в МОСВ основно е през другия зам министър Николай Кънчев но странно за него не се говори
6.
Арон
18.01.2020 12:33:24
0
1
Ни лук яли ..... Те не знаят нищо, Топлата връзка с Ковачки на това Министерство е видима от100км - вода отпадъци комнлексни разрешителни замърсяване на въздуха в Гълъбово и т.н. Но връзката с Ковачки в МОСВ основно е през другия зам министър Николай Кънчев но странно за него не се говори
5.
Bingo
18.01.2020 09:42:44
0
1
А кой е изготвял тези графици не става ясно. Кой е отговорен за липсата на водомер на язовира пак не става ясно. По веригата има поне 10 човека отговорни за ситуацията, но явно бухалката е само за един. Цена от 13 ст. за кубик е определена от КЕВР което хвърля вината върху всички членове на тази комисия и с което автоматично обвинението към Димов за нанесени финансови щети заради тази цена трябва да отпаднат. Това ще е поредното дело на Гешев което ще завърши с провал и заради което ще плащаме милиони за обезщетения. Не мога да си обясня и поведението на ръководството на ВМРО, които трябваше в знак на защита на своя кадър да напуснат всички постове и да развалят коалицията, щото няма начин този арест да не е одобрен от Борисов.
4.
Koko
17.01.2020 21:31:20
0
1
Да връщат коледните боноси тез хора неса рабонили
3.
ВМРО
17.01.2020 18:33:49
1
8
Жалки сте! А Николай Кънчев защо никой не споменава? Всичкия боклук се разпределя с неговия подпис?
2.
Пурко
17.01.2020 16:32:14
3
20
Набутаха го тоз човек. И го държат в следствието,каточели е някой от бандата на Килърите. Явно е,че ги е страх да не се разприказва. Милиционерска работа.
1.
Каква излезе тя
17.01.2020 15:47:10
1
26
Министър Димов сам си изготвил графиците и сам си ги подписвал. Заместниците му за нищо не отговаряли и нищо не знаели. Ама всички взимаха големите заплати.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Луната предава чар на Стрелците, Рибите ще срещнат любовта Луната предава чар на Стрелците, Рибите ще срещнат любовта

Хороскоп за деня – 22 септември 2020, вторник

Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро

Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 г.

 

Любо Нейков осинови кучето на Мутафова Любо Нейков осинови кучето на Мутафова

Любо, който бе много близък с покойната прима на Сатиричния театър, периодично телефонирал на Муки след смъртта на майка й

 

Честито! 5G дойде в Бургас - вадете потниците с урина Честито! 5G дойде в Бургас - вадете потниците с урина

Според поддръжниците на 5G мрежата тя ще помогне на науката, ще развие изкуствения интелект и развие роботиката, но други се притесняват от мрежата

 

Тони Стораро ще прави курбан, след като пребори коронавируса Тони Стораро ще прави курбан, след като пребори коронавируса

Мислих, че ще умра, споделя фолкизпълнителят

 

Емилия се гордее, че е чалгаджийка! Призна: Дължа успеха си на мъжа ми Емилия се гордее, че е чалгаджийка! Призна: Дължа успеха си на мъжа ми

Милионерът Жорж Башур я окуражил, че ще се справи блестящо и Емилия била окрилена да пробва с изпълняването не само различен стил музика, но и на испански, и на английски език

 

Защитата на Банев: Прокуратурата се изнерви, свидетели обориха твърденията им Защитата на Банев: Прокуратурата се изнерви, свидетели обориха твърденията им

Необяснима обаче остава инатливостта на спецсъда да промени мярката за неотклонение на Банев, който вече 2 години е лишен от свобода и фактически изтърпява наказанието „лишаване от свобода“, изтъкват адвокатите на бизнесмена

 

Рачков се вози в стар и раздрънкан „Опел”, но си има шофьор Рачков се вози в стар и раздрънкан „Опел”, но си има шофьор

На паркинга до храма на Мелпомена го чакаше бричка, която в миналото вероятно е била такси. Рачков се настани на предната дясна седалка и нареди на шофьора да кара към бул. „Стамболийски”

 

Почина легенда в българската естрада Почина легенда в българската естрада

В продължение на повече от 50 години Димитър Керелезов е откривател на много наши певци и рок групи

 

Какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на COVID-19 Какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на COVID-19

Имам ли право на болничен лист, в случай, че детето трябва да остане вкъщи - вижте отговора на този и ред други въпроси

 

СЗО: Бум на коронавируса през есента СЗО: Бум на коронавируса през есента

Клуге предупреди още, че създаването на ваксина няма да сложи край на пандемията

 

Опасната игра на Лондон по ръба на Брекзит Опасната игра на Лондон по ръба на Брекзит

Борис Джонсън се показва като фен на политическия авантюризъм

 

Учени от Сингапур и Австралия успешно тестваха върху животни ваксина срещу коронавирус Учени от Сингапур и Австралия успешно тестваха върху животни ваксина срещу коронавирус

Изследователите отбелязват, че подобна инжекция трябва да се направи само веднъж, което е важно по време на пандемия

 

Тръмп срази Китай и Русия Тръмп срази Китай и Русия

Ще имаме най-можното оръжие на земята, предупреди Тръмп

 

Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Певецът участва в записа на песента "Любимата си няма да дадем" Австрия въведе нови правила срещу COVID-19 Австрия въведе нови правила срещу COVID-19

От понеделник, 21 септември, влизат в сила ограничения, които ще бъдат валидни за територията на цялата страна

Болниците - относително готови за пандемията Болниците - относително готови за пандемията Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, показва анкета на „Индекс на болниците“ Разкриха схема за пране на 2 000 000 000 000 долара, световни банки са в нея Разкриха схема за пране на 2 000 000 000 000 долара, световни банки са в нея

Документите представляват над 2 хиляди доклада за подозрителни операции

 

Мадрид осъмна под блокада заради К-19 Мадрид осъмна под блокада заради К-19 Новите мерки засягат над 850 хиляди души, които нямат право да напускат кварталите си Раздадоха наградите "Еми" на виртуална церемония Раздадоха наградите "Еми" на виртуална церемония

"Пазители", който беше с най-много номинации, печели наградата за най-добър мини-сериал

Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Америка е фундаментално расистка държава. Тя е създадена от расисти, от робовладелци Виц на деня Виц на деня - Това не се издържа вече! Непрекъснато си пиян! Ще се разведа!
- Ми разведи се, бе! Тъкмо хората ще си кажат “Тая колко е зле, щом и Стамат пияницата я остави...".
Виц на деня Виц на деня По време на коронавируса е по-безопасно да си гризеш ноктите на краката, отколкото на ръцете... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Септемврийско:
- От колко започва родителската среща?
- От 60 лв.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори