×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Глобяват самолетната България Еър” заради превоз на руснаци, идвали у нас без виза


Глобяват самолетната България Еър” заради превоз на руснаци, идвали у нас без виза
Служители от граничния контрол на Летище Бургас установяват, че пътникът е незаконно кацнал
16 Януари 2020, Четвъртък, 19:32 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Превозвачът не проверил документите на пътника – нямал нито виза, нито разрешително за пребиваване в страната ни

Глоба от 6 хил. лв ще отнесе българският авиопревозвач „България Еър” АД. Поводът за наказанието е, че служителите на компанията са допуснали изключително неприятна грешка по време на полет от Москва до Бургас, показа проверка на Флагман.бг в масивите на Районния съд.

Случаят е от 18 октомври миналата година, когато около 19 часа, руският гражданин Вадим Мозоливски пристига в Бургас с полет на „България Еър” от руската столица.

Обичайно при всяко кацане на самолета и слизане на пътниците, те минават през входящ граничен контрол от служители на ГПУ - Летище Бургас. При проверка на документите на руснака, дежурният командир на отделението установил, че Мозоливски е кацнал у нас без нуждата валидна българска виза или разрешително за пребиваване.

Това означавало, че самолетната компания е издала бордна карта на пътника и не е изпълнила задълженията си - да провери документите за пътуване преди да извърши услугата по превозване на лицето до Бургас. От друга страна пък служителите й са допуснали той да се качи на борда отново без необходимите документи за достъп до територията на страна-членка на ЕС. 

Според решението на Бургаския районен съд действията на фирмата превозвач се означават като нарушение на разпоредбата от Закона за чужденците в Република България. Тоест тя е превозила чужденци по суша/въздух/ вода до друга държава, без да извърши необходимите проверки по документите му, а именно дали притежава валидна българска виза или разрешително за пребиваване на територията на България, дори в случаите, когато минава транзит през страната ни.

Предвид изброените пропуски на самолетната компания и наложеното административно наказание от 6 хил. лв., Бургаския районен съд се оказа по-снизходителен и намали глобата на 2 хил. лв.

Проверка на медията ни установи, че на летището в бургаския кв. Сарафово подобни ситуации са често срещани. Умишлено или не, превозвачите, които изпълняват полети от бившата съветска република до нашето Черноморие, доста често допускат именно това недоразумение и биват глобявани. В последствие пък пътниците се връщат в родината им за сметка на компанията или ако се наложи престой в страната ни, отново разходите се поемат от самолетния превозвач.


В категории: Бургас


Напусна ни емблематична актриса
Напусна ни емблематична актриса 20/05/2024, Понеделник 14:17 0
Флагман.БГ Задължително сложете сода в прането с хавлии Задължително сложете сода в прането с хавлии 20/05/2024, Понеделник 13:20 1
Флагман.БГ Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя 20/05/2024, Понеделник 13:00 0
11
Коментара по темата
11.
Симеон
17.01.2020 08:54:12
3
3
Първо, компанията подава данни на летището, което ще обработва полета.. след това човека се чекира и се издава бордна карта... и чак след това се минава КПП. Какво общо има компанията, и чекина със създалата се ситуация? Това е грешка на КПП.
10.
Петър
17.01.2020 08:29:25
1
6
Авиокомпания няма правомощия да проверява визи! Проверява документи за самоличност, и то пак е субективно защото те няма как да разберат дали са фалшиви!
Според статията е "хванат" от командира! Командир не проверя документи, или па визи!
Граничен контрол има, както на вход, така и на изход 3-ти.
9.
До Рач
17.01.2020 07:21:40
1
6
не е мислел :) , който му е взел кинтите в Русия му е казал "няма проблем".
8.
Рач
17.01.2020 06:49:38
0
10
Не се напъвайте. Преди да бъде издадена бордната карта,пътниците подлежат на регистрация за своя полет. Там се проверяват закупените билети и ,ако е необходимо,документите ,които разрешават престоя в съответната дестинация. Това се прави само и изключително от служители на компанията превозвач или оторизирани от нея. Т.нар. чекин агенти. Ако те установят несъответсвие или имат съмнение в някой от разрешителните се обръщат към служители на гранична полиция. След регистрацията,пасажера преминава проверка на Гранична полиция през паспортен контрол,този път с издадената бордна карта и паспорта си./или какъвто документ за самоличност има/. Така че,това е втора проверка. На борда се качва само с бордна карта. Там проверка на документи не се прави. Тоя тип или е имал супер късмет или е играл със служители на компанията или тяхната гранична полиция. Ама как е мислил да се вмъкне тук....
7.
Кога?
16.01.2020 23:15:03
24
12
Кога ще паднат визите за руснаци? На фона на цялата глобализация тия визи вече са смешни.
6.
bdcac
16.01.2020 21:24:52
7
6
да и ние до преди 20-30г. така си бяхме у дома по целия свят... с визи.
5.
у дома
16.01.2020 21:18:44
5
6
друг път... за тва са го върнали, щот си е у дома, нали.
4.
az
16.01.2020 20:52:07
13
6
КВИ ВИЗИ БЕ ТЕ СА СИ УДОМА
3.
много удобно
16.01.2020 20:30:55
7
35
извъртате новината, а и коментар 2 съвсем иска да обърка хората. не може да е толкоз прост този Петър. Гранична полиция го е хванала и за това е глобен! Граничната полиция на България е В България, а не на летището в Маскве. ТАМ е руската гранична полиция, която не си е свършила работата за да го пусне през терминала. Стюардесите проверяват бордната карта, а не паспорта. Така че и компанията не би трябвало да е глобена. Освен ако не е съдействала някак на руснака. Мръсни българомразци, стойте си в клоаките Русия и Северна Корея, за Европа ви трябват Визи, а България е в Европа т.е вкъщи си е.
2.
Петър
16.01.2020 19:58:50
19
11
Интересно защо е глобена авиокомпанията, но не и гранична полиция?
Не знам дадена авиокомпания да има правомощията да проверява визи!
Бордната карта няма нищо общо с визата!
1.
XX
16.01.2020 19:39:39
11
15
Първо, не може ли да се издаде туристическа виза на летището и второ, колко пъти е била глобена фронтекс дет вкара милион без проверка по заповед на меркел?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" НАП пусна на търг нови предложения на автомобили иззети от пияни и дрогирани водачи Напусна ни емблематична актриса Напусна ни емблематична актриса Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора На място е изпратен екип на „Пътна полиция“, който е установил, че лек автомобил „Фолксваген“ е катастрофирал и починалият е неговият водач Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг В решението се казва, че в хода на делото са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на избори за кмет Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Българската асоциация за туризъм с писмо до президента и премиера за спешно решение на проблема с издаването на работни визи Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Загиналият е от кв. Акациите, причината вероятно е свръхдоза наркотици Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни В повечето от общините в България заетостта е под или около 50%, става ясно от доклада Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Общо работещите българи, за които работодателите у нас внасят осигуровки, към края на първото тримесечие на тази година са 2 252 798 Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Разходите за строителство в София са по-високи отколото в Мадрид и Барселона Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време
Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори