×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шестима безработни се борят за едно свободно място


Шестима безработни се борят за едно свободно място
Всеки втори на борсата е между 30 и 49 г.
13 Януари 2020, Понеделник, 19:48 ч.
Автор: Флагман.бг

Хората над 50-годишна възраст без работа са 74 615, като 50 хиляди от тях са в предпенсионна възраст

35 000 млади - без работа, тези над 50 години са 75 хил. Всеки втори безработен в Шумен и Сливен е с диплома за основно образование Шестима безработни се борят за едно свободно работно място. Причината е рекордно ниската безработица у нас, която според Агенцията по заетостта е спаднала до историческите 5,8% през ноември.

За същия месец пък Евростат пък отчита 3,7% на хората без работа. София, Габрово, Варна, Перник и Стара Загора са градовете, които изпитват най-голям глад за работници В столицата безработицата почти изчезва и стига едва 1,8%, показва анализ на Агенцията по заетостта за ноември. Областта с най-много безработни остава Видин, където е 13,1%. В Монтана е 11,6%, във Враца е 11,3%.

Като цяло се запазва тенденцията северозападните и североизточните райони на страната да са най-слаборазвити икономически. Трудно хората намират работа в Силистра и Търговище, където безработицата също е над 10%. През ноември 30 хил. са били новите безработни, като те намаляват с 14,9% спрямо октомври 2019 г. Повече от половината са жени. Близо 10% от тях са роми или бежанци, а гражданите на трети страни са под 0,5%.

Всеки втори на борсата е между 30 и 49 г. Новите безработни над 50 г. са 32,4%, а младежите до 29 г. – 19,2%. 31% от новорегистрираните специалисти без работа са икономисти, психолози, социолози, журналисти, финансисти и счетоводители. Почти толкова са професионалистите в сферата на техниката и технологиите.

Близо 65% от младите до 24 г. без работа са без квалификация и специалност. Техният брой през ноември е стигнал 9500 души. А още 24 385 души са на възраст до 29 г. Безработните без професионална квалификация и специалност се увеличават с 2,5% спрямо месец по-рано и намаляват с 4,9% на годишна база, като през ноември стигат 98 661 души. Безработните с основно и по-ниско образование през ноември са 79 080, като всеки трети от тях е ром. В София безработните с диплома до 8-и клас са едва 6,1%, в Габрово - 18,1%, а в Перник - 24%.

“Особено тревожна е образователната структура на безработните в областите Сливен и Шумен, където 67,1 и 59,4% от тях са с основно и по-ниско образование”, обясняват трудовите експерти. Хората над 50-годишна възраст без работа са 74 615, като 50 хил. от тях са в предпенсионна възраст. Всеки втори безработен в Смолян и Кърджали попада в тази група. 15 хил. пък са успели да си намерят работа чрез бюрата по труда през ноември.

Най-търсените професии са оператори на стационарни машини и съоръжения, продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост. Кадри са нужни и в строителството и транспорта, както и квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия. Продължава недостигът на бармани, сервитьори, готвачи, камериери, чистачи и преподаватели.


В категории: Бизнес


3
Коментара
Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
3
Коментара по темата
3.
Дълбоката Държава
14.01.2020 09:46:20
0
0
България има нужда от буржоазно-демократични преобразувания. От поява на трето съсловие – то се е появило вече и днес мечтае да дойде на власт. Да се изтласкат наследниците на хищната номенклатура, които също се провалиха – защото не можаха да станат класа. Те станаха просто богати хора с дебели банкови сметки, просто обикновена форма на социален паразитизъм.
2.
Моето презиме
13.01.2020 23:00:16
1
5
Безработицата е ниска защото тези които са в трудоспособна възраст отдавна са в чужбина. Над 3 милиона са българите навън , докато в България ако изключим циганите и турците са 4 милиона..
1.
Голямата Картинка
13.01.2020 21:20:44
1
5
ЖИВОТЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЖИВЯН ПО ДВА НАЧИНА. Единият е този на войника, а другият е този на санясина (търсещия духовно развитие). Ти можеш или да се бориш с живота, или да се отпуснеш в него. Можеш или да победиш живота, или да живееш в дълбоко съгласие с него. Пътят на войника е грешният път, защото не е възможно да победиш живота – частта не може да победи цялото.

Разочарованието и неуспехът са абсолютно сигурни. Можеш да пробваш по един или друг начин, но ще бъде все неуспешно; осъдено е на провал. Войникът се опитва да завладее живота и накрая се оказва, че той е бил повален от живота, победен от живота,

разрушен от живота.


Животът не разрушава никого, но ако ти се бориш с него, ти ще бъдеш разрушен от собственото си насилие. Животът не е срещу теб.

Как може да бъде? Животът е твоя майка. Животът е този, който те доведе тук. Ти си роден от него. Ти си лъч от неговата светлина, вълна от неговия океан. Ти си му вътрешно присъщ и органично свързан с него, ти не си отделен. Но ако започнеш

да се бориш срещу собствения си източник на енергия, ти ще бъдеш разрушен. Самото ти схващане за борба ще те отрови. И разбира се, колкото повече чувстваш, че губиш битката, толкова повече ще се бориш. Колкото повече се бориш, толкова

по-разочарован ще бъдеш.


Пътят на войника е обикновеният път. Почти 99.9 % от хората го следват – ето защо има толкова много нещастие, толкова много ад.

Те са създадени от теб, от твоя грешен подход към живота. Веднъж след като разбереш това, започваш да се настройваш към цялото, започваш да танцуваш с танца на цялото. Преставаш да се бориш, започваш да сътрудничиш. Ако не можеш да имаш доверие в живота, на кого ще имаш доверие? Ако не можеш да позволиш на живота да тече през теб, ти губиш – губиш тази огромна възможност да бъдеш жив. Тогава ще започнеш да се тревожиш, тогава ще бъдеш хванат в собствения си ум. И тогава нещастието е естественият резултат.


Да разбереш, че конфликтът не е начинът да бъдеш щастлив, е най-великото разбиране. Да разбереш, че сътрудничеството е начинът да бъдеш блажен... и тъмната нощ на душата ти да свърши и утрото да дойде, и слънцето да изгрее на хоризонта. Ти ще бъдеш трансформиран. Самото това разбиране е трансформиращата сила – това сътрудничество е ключът, не конфликтът.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ
Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори