×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Родителите търсят отвлечените си за жрици момичета чрез МВнР


06 Януари 2020, Понеделник, 09:28 ч.
Автор: Флагман.бг

Сигналите от нашенци зад граница 3 пъти повече за 3 г.

Откраднати от шофьори автомобили и престъпления като трафик на хора, които биват склонявани към проституция, са сред най-честите причини да бъде търсено съдействие от Ситуационния център на МВнР от български граждани в чужбина или техни близки у нас. Това става ясно от информация, предоставена на „Монитор“ от външно министерство.

От ведомството уточняват, че кризисният център е търсен с молби за съдействие от близки на малолетни и непълнолетни български граждани в риск. Сигнали постъпвали и от изпаднали в беда шофьори на международни превози, както и от роднини на хора, намиращи се в райони на бедствия и конфликти и нуждаещи се от помощ или евакуация. На горещата линия в МВнР биват търсени и за издаване на документи за гражданско състояние, свидетелства за съдимост, изгубени или откраднати документи за самоличност и шофьорски книжки.

От ведомството също така предоставят информация за услуги по заверка на подпис и съдържание, както и за разрешаване на противоречия с работодатели. В много от случаите до тези противоречия се стигало, след като работодателят е взел паспорта на работника и не му го връща, с което му пречи да се завърне в страната си и щраквайки капана го превръща в един от т.нар. бели роби.

Противоречията се изразявали и в това, че двете страни са се договорили за една сума, а в крайна сметка работникът е прецакан с по-малко пари. Най-често задаваните от нашенци въпроси, преди да отпътуват за друга страна, пък били свързани с визови режими и възможности за удължаване на престоя, с индекс на риска при пътуване до конкретната дестинация, както и с възможности за работа и лечение. В същото време най-честите, нетипични за дейността на МВнР запитвания касаели липсата на роуминг и интернет и тарифни планове.

От справката, изготвена от МВнР, става ясно още, че за последните 3 годни , получени в Ситуационния център, са се увеличили почти тройно. За 2017 година оперативните дежурни в дирекцията са регистрирали 5334 сигнала - 2407 по телефона, 2052 по електронната поща и 875 по факс.

Броят им за 2018 година е скочил до 8559, като 6727 са подадени по телефона, 1160 по електронната поща и 672 по факс.

През 2019 година, за периода януари-октомври пък, оперативните дежурни на Външно са регистрирали общо 13 157, като според начина на подаване броят им съответно е 11 018, 1596 и 543.

От ведомството изтъкват, че увеличението на броя получени сигнали за съдействие се дължало в най-голяма степен на въведената от тях на 7 август 2018 година услуга за абонати на български мобилни оператори, която се изразявала в получаване на СМС при влизане в роуминг с информация за номера на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР. От Външно поясняват, че СМС уведомяването е напълно безплатно за абонатите на мобилните оператори и не води до никакви допълнителни разходи за министерството, респективно за държавата.

На уебстраницата на Външно има и рубрика „Пътувам за…“ , чрез която гражданите могат да се информират по интересуващи ги въпроси за отделните страни, включително за тези, в които искат да пътуват. Посетилите „Пътувам за…“ за периода на трите години е общо 5241, като и за трите години най-много са регистрираните за Турция.

За 2017 година броят на пътуващите зад граница, възползвали се от услугата, е бил 1987, като най-много наши сънародници са се регистрирали за Турция – 228, следвана от Гърция – 91, Индонезия – 85, и Италия – 76. За 2018 година пък от общо 1486 души за Турция са се регистрирали 92, за Индонезия – 67, за Украйна – 62, а за Тайланд – 54. През 2019 година за периода 1 януари-25 ноември броят на хората е достигнал 1768, като за югоизточната ни съседка той е163, за Йордания – 99, за Тайланд – 78, а за Индонезия – 75.


В категории: Животът


1
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
1
Коментара по темата
1.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
06.01.2020 09:52:30
1
1
сводниците са РОМИ ТЕ отвличат момичета първо ги заключват в махалите вържат ги за леглата бият ги изнасилват ги групово помните ли преди години акцията на АРЛИН АНТОНОВ В ПАЗАРДЖИШКАТА РОМСКА МАХЛА ТОКАЙТО НАМЕРИХА ЖЕНА НАСИЛВОНА 75 ПЪТИ АРЛИН АНТОВОВ хваща за гушата ромката ия пита квое това тя казала мойто мъж платил 100 марки к, рва работи за на с а при соца чочолу с танковете
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори