×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Провал на КПКОНПИ и прокуратурата: Съдът окончателно оправда Нели Кордовска за конфликт на интереси


Провал на КПКОНПИ и прокуратурата: Съдът окончателно оправда Нели Кордовска за конфликт на интереси
Бившата шефка на надзора в БНБ сега е зам.-председател на фонда за гарантиране на влоговете
28 Декември 2019, Събота, 11:23 ч.
Автор: Флагман

ВАС потвърди решението на долната инстанция

Като шеф на банковия надзор в Българската народна банка (БНБ) Нели Кордовска не се е възползвала от вътрешна информация, решавайки да изтегли над 64 000 евро на каса в КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Това е решил Върховният административен съд (ВАС), чиято дума по казуса е окончателна. Тримата върховни съдии – Румяна Папазова, Николай Гунчев и Десислава Стоева потвърждават решението на долната инстанция от февруари т.г., съобщава "Сега", позовавайки се на документа от електронното деловодство на съда. Така Кордовска, която в момента е зам.-председател на фонда за гарантиране на влоговете, излиза чиста от делото за конфликт на интереси.

През май 2018 г., 4 години след подаването на сигнала за конфликт на интереси срещу Кордовска, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи, че в последните работни минути на 19 юни 2014 г., преди на 20 юни КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила 64 195 евро. Вътрешната информация я е поставила в привилегировано положение спрямо останалите вложители на КТБ, прие комисията. От 18 юни в банката на Цветан Василев е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката, следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето й под специален надзор. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни, прие комисията.

Двете съдебни инстанции обаче отхвърлят тези изводи. В решението на върховния съд е записано как на 20 юни управителят на БНБ Иван Искров и Кордовска като подуправител, ръководещ надзора, изготвят и внасят в Управителния съвет на БНБ докладна записка, че от 12 юни тече засилено теглене на средства от сметки на клиенти на КТБ. Докладват и писмо от КТБ, постъпило същия ден, че поради засиленото теглене на средства от клиенти на банката в периода 12 юни - 19 юни, ликвидните активи на банката към 20 юни не са достатъчни, за да може банката да изпълнява задълженията си в деня на тяхната изискуемост, поради което е налице опасност от неплатежоспособност, което дава основание КТБ АД да бъде поставена под специален надзор. Същия ден БНБ поставя КТБ под специален надзор.

ВАС приема, че решението на КПКОНПИ, че Кордовска е в конфликт на интереси, е незаконосъобразно. Че е издадено от комисията, без да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата от значение за случая. Както и че изводите на КПКОНПИ за нарушенията на Кордовска се базират само на предположения въз основа на длъжностната й характеристика. Фактът на засилено теглене на депозити е бил публично известен, пишат съдиите. Освен това няма каквито и да е доказателства, че на 19 юни Кордовска е имала служебна информация, че банката ще бъде поставено под специален надзор. Затова и не е нарушен законът, според който „лице, заемащо публична длъжност, няма право да използва или да разрешава използването в частен интерес на информация, получена при изпълнението на правомощията или задълженията му по служба, докато заема длъжността”.

Както и когато загуби делото на първа инстанция, комисията отново е осъдена да плати на Кордовска 600 лв. разноски.

ВКЛЮЧВАНЕ

Прокуратурата не участва в разглеждането на делото на първа инстанция. Пред Върховния административен съд обаче се включва прокурор Христо Ангелов, който пледира в полза на КПКОНПИ. Според него при Кордовска има установен конфликт на интереси. Той твърди, че са изяснени всички факти и обстоятелства и комисията е формирала обоснован извод за нарушението на Кордовска. Прокурорът твърди, че към 19 юни тя е разполагала със служебна тайна за състоянието на КТБ, опасността от неплатежоспособност на банката и наличие на основания за поставянето ѝ под специален надзор. Тази информация е била на разположение на ограничен кръг хора и не е била публично известна. Тя е изтеглила депозита си в 17.09 ч, извън работното време на банката, което е до 16.30 ч., обяснява прокурорът. И продължава - Кордовска е използвала служебната информация в свой частен интерес, получила е парите си и е избегнала неблагоприятните последици свързани със специалния надзор – блокиране на паричните суми за 5 месеца, намаляване на лихвите, и т.н.

Кордовска не е била мотивирана от публичната, а от служебната информация, с която е разполагала. Тя не е опровергала това по време на делото, пледира още прокурорът, но съдиите приемат доводите на адвоката на Кордовска.


В категории: Темида


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Отврат
30.12.2019 10:01:30
0
0
Отврат, очеваден конфликт на интереси! Ей това ни е правосъдието! Долни, корумпирани свини са съдиите! А тази мърша по гробищата да харчи парите си - все за жито да го дава! А съдиите, които са я оправдали- да й правят компания!
5.
Отврат
30.12.2019 10:01:24
0
1
Отврат, очеваден конфликт на интереси! Ей това ни е правосъдието! Долни, корумпирани свини са съдиите! А тази мърша по гробищата да харчи парите си - все за жито да го дава! А съдиите, които са я оправдали- да й правят компания!
4.
Edna ot ovcite
28.12.2019 19:15:19
0
3
Чел съм нявга, слушал съм да казват

славни и прочути мъдрословци

на уста с презрителна насмешка,

че народът - туй е стадо овци.



Помами ги хитро и след тебе

в огъня дори без страх ще дойдат.

- Може би! Стада съм виждал често,

ала все магарета ги водат!
Димчо Дебелянов
3.
Е.ем ти и кочината
28.12.2019 17:52:01
0
5
Гарван гарвану око не вади . Всички са навързани покрай аферата ктб и впоследствие възнаградени от батко .
2.
Smith
28.12.2019 17:13:28
0
7
Боко Банкянски и Прасун Пеевски си избраха Цацата и Гешев точно за да прикриват калинки като тая. Междувременно я трудоустроиха в борда на директорите на фонда за гарантиране на кредитите и взима заплата колкото 40 пенсионера. А раята е доволна и избира същите крадци на избори.
1.
хан Аспарух
28.12.2019 13:47:36
2
13
Аз съм виновен....кой ме караше да създавам тая скапана държава...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори