×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ спечели партийното състезание, но политическото събитие на 2019 г. е Борис Бонев


ГЕРБ спечели партийното състезание, но политическото събитие на 2019 г. е Борис Бонев
2020 г. ще е по-спокойна и ще е подготовка за изборите през 2021 г., прогнозира политологът Теодора Йовчева
28 Декември 2019, Събота, 12:32 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Дарик радио)

Догодина можем да очакваме изненада около проекта на Слави Трифонов, смята младата анализаторка

Продължаваме серията политически обзори за 2019 г. След Александър Маринов и Милен Любенов, е ред на докторанта от катедра „Политология“ на Софийския университет Теодора Йовчева.

- Г-жо Йовчева, кои са печелившите и губещите в българската политика през 2019 г.?

- Тази година безспорно беше една от интересните за българската политика, като се има предвид, че бяха проведени два вида избори - за представители в европейския парламент и за местна власт. Сериозна партийна интрига беше нажежена около европейските избори, на които се видя тежка битка между ръководството на БСП в лицето на Корнелия Нинова и други центрове на власт в партията като този на Станишев изпъкна най-ярко. От друга страна, залогът беше вдигнат за социалистите, защото социологическите проучвания преди евровота показваха изравнени позиции на двете водещи партии. От гледна точка на партийното състезание, то беше спечелено от ГЕРБ и на двата вида избори. Ако гледаме в малко по-широк план, обаче според мен, определено събитие на печеливш в политиката е Борис Бонев и изобщо кампанията около него. Стартирал от доста по-ниски позиции и разпознаваемост, той успя да направи много повече, отколкото се предполагаше. Да не забравяме, че Бонев стана вторият независим общински съветник, успял да влезе в столичния общински съвет. Това е много сериозно постижение за човек, който до преди това е бил слабо разпознаваем извън район Лозенец, в който организацията му е популярна. Фактът, че „старомодната“ кампания на Бонев - срещи с хората лице в лице по улиците - се оказа продуктивна, е голям успех само по себе си.

- Каква е вероятността за предсрочни парламентарни избори през 2020 г.?

- Според мен малка, защото и двата фактора, които можеха да предизвикат предсрочни избори - загуба на управляващите на европейските избори и на местните - не се случиха.

- Назначенията на Иван Гешев за главен прокурор и на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ знак за какво са?

- За продължаване на водената досега политика в сферата. Като се има предвид, че Иван Гешев беше заместник на Сотир Цацаров, е малко вероятно да има разграничение от работата на бившия главен прокурор. От друга страна, Сотир Цацаров ще продължи работата си по борбата с корупцията по същия начин. И двете кандидатури бяха посрещнати със сериозно внимание от страна на гражданското общество, защото засягат проблема с корупцията. Корупцията е един от най-сериозните проблеми в обществото ни, а реално почти никой не вярва на специализираните органи като КПКОНПИ. Протестите по повод номинацията и избора на Иван Гешев за главен прокурор показаха, че обществото ни вече е стигнало до ниво на зрялост, като се интересува и е готово да протестира по тези въпроси. Подобно осъзнаване всъщност е и вид надежда, че като общество сме осъзнали къде се корени проблемът и в някаква степен ни кара да сме скептични към нови популистки политици, които обещават справедливост.

- Президентът стартира консултации за промени в Конституцията. Такива необходими ли са според Вас? В каква посока?

- Проблемът на конституцията ни е, че тя е правена в определена историческа и политическа обстановка, която е налагала компромиси. Фокусът, който президентът вероятно ще постави, е върху съдебната система. Най-важното в тази сфера е контролът върху главния прокурор. Това са и препоръките на Венецианската комисия. Според мен обаче истинските проблеми са в самото прилагане на закона и нерегламентираното влияние в съдебната система.

- Румен Радев наскоро каза, че Бойко Борисов е в залеза на своето управление. Как приемате тези думи?

- Президентът Радев показва амбиции за по-сериозно участие в политиката от самото начало на мандата си. Това желание прозира в изказванията му по повод ежедневната политика, които са по-чести в сравнение с предишни президенти. В известен смисъл за него е неблагоприятно, че стартира политическата си кариера именно като президент, защото това е пост, към който се пристъпва в края на политическата кариера. Отделно, за Румен Радев едно по-нататъшно участие във властта би било задача с повишена трудност. От една страна, той беше издигнат от БСП и няма да е лесно да започне проект, разграничаващ се от социалистите. От друга страна, ако се асоциира с БСП, ще загуби подкрепа. Като президент към него е съсредоточено особено внимание, както беше в случая с избирането на Иван Гешев. В този случай активистките групи по въпросите на съдебната система очакваха по-драстично решение като сезирането на Конституционния съд.

- БСП ще избира лидер през 2020 г. Очаквате ли смяна на Корнелия Нинова и има ли нужда соцпартията от друг водач?

- Според мен важен момент е смяната в правилата за избор на председател - избирането на лидера от членовете директно, а не от конгреса, който е висшият партиен орган. Лидерът на социалистите нямаше да предприеме тази смяна, ако не беше сигурна в победата си. По принцип в политологията се наблюдава един парадокс - демократизирането на правилата, т.е. включването на всички членове в избора на председател, всъщност води до по-засилена лидерска доминация. По този начин лидерът пренебрегва центровете на власт вътре в партията. Корнелия Нинова конкретно има проблем с определени групи в БСП и по този начин, със смяната на правилата, цели точно да избегне тяхното влияние. Освен това, лидерството на Нинова е спорно във вътрешнопартийно отношение. Една част от социалистите я обвиняват за породените вътрешнопартийни конфликти. Въпросът е дали на конгреса ще наделее тази теза или смяната на правилата ще доведе до бетониране на мястото на Нинова. Наблюдава се и идеен завой на партията. От опитите за социалдемократизирането ѝ по времето на Сергей Станишев, под управлението на Нинова БСП възприема популистки и националистически облик. От тази гледна точка, освен лидерството залог е и самото идейно развитие на БСП.

- Какви промени да очакваме в българската политика през 2020 г.?

- 2020 г. ще е по-скоро подготовка за 2021 г., когато ще се състоят парламентарни и президентски избори. Вероятно самата година ще е по-спокойна, защото партиите ще са обърнати към стягане на редиците си. Евентуална изненада и промяна може да се очаква около проекта на Слави Трифонов, защото той ще се опитва да печели доверие като аутсайдер на системата.

 




4
Коментара по темата
4.
До всички заспали
29.12.2019 08:41:18
0
4
Вчера е имало извънредно заседание на Министерски съвет. Викам си: “Сигурно премиерът и министрите са се събрали извънредно заради бедственото положение в Перник”. Уви, не са се събрали по този повод. Събрали са се, за да си отпуснат 55 млн. лв. за нов правителствен самолет. Представяте ли си колко са 55 милиона лева, предвидени за комфорта на властта, уважаеми данъкоплатци? Това са десетки благотворителни кампании “Българската Коледа”. Мога да го кажа и по друг начин - 55 милиона лева вероятно са стотици влакови композиции с пластмасови капачки за кувьози.
3.
ГРОБ
28.12.2019 19:45:49
0
6
От 50 човека с който съм говорил всички не могат да траят ГРОБ, 100процента корруративен и купен вот. Ще има страшна метла като прелее чашата
2.
Гербав
28.12.2019 18:49:04
0
6
Политиката е пълен фарс! Само данъци,глоби,нови касови апарати НАП, кръвопийци, проверки и пак глоби! Стига изцеждайте народа крадци! Ние не искаме да плащаме заплати на хората,които пречат и съсипват бизнеса! Долу тормоза над българския народ , малкия и средния бизнес! Нека Новата година ви разкара от лицето на Земята българоубийци, предатели и крадци!
1.
Честито Рождество Христово!
28.12.2019 15:31:51
1
12
След вдигането на пенсиите с 40%, свалят ДДС то в Румъния на 16%, а Ставката на ДДС за хранителните стоки се намалява от 9 на 5 %., а у нас Свинското с рекордна цена. То се оказа рекордьор по поскъпване през 2019 г., като цената се е покачила с до 50%.спрямо 2018 г. Честито Рождество Христово господа Крадци от Шайката ГЕрП!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори