×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дали през 2020 г. ще има предсрочни избори зависи от ГЕРБ и ДПС – те управляват в задкулисна коалиция


Дали през 2020 г. ще има предсрочни избори зависи от ГЕРБ и ДПС – те управляват в задкулисна коалиция
Назначенията на Гешев и Цацаров са знак за запазване на статуквото и на досегашния порочен модел, казва Милен Любенов
25 Декември 2019, Сряда, 15:05 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Дарик радио)

Борисов ще прецени дали има интерес и след договаряне с икономическите кръгове зад Движението, смята политологът

Продължаваме с обзорните интервюта с политолози в края на 2019 г. След проф. Александър Маринов, ред е на Милен Любенов – доктор по политология, преподавател в Софийския университет, специалист по партии и партийни системи. Той бе и секретар по вътрешната политика на бившия президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.).

- Г-н Любенов, с какво бихте отличили 2019 г. по отношение на партийната система у нас?

- Стабилност на повърхността, но отдолу клокочещо напрежение. ГЕРБ бе на път да загуби София, което стресна партията. Въпреки че спечелиха убедително местните избори, се наблюдава все по-видима ерозия при ГЕРБ.

- Каква е вероятността за предсрочни парламентарни избори през 2020 г.?

- Това ще зависи преди всичко от две партии - ГЕРБ и ДПС. Това са двете партии, които управляват в задкулисна коалиция. Дали ще има избори ще зависи, както и при предишните оставки на Борисов - доколко предсрочен вот ще бъдат в негов и за партията му интерес и как ще се договори с ДПС и икономическите кръгове зад движението.

- Има ли почва за разместване на пластовете в партийно-политическата система предвид и новия играч Слави Трифонов? Какви са тенденциите като цяло у нас – ще удържи ли Борисов статуквото?

- Българската партийна система се характеризира със сравнително слаба институционализация. Честите промени са типични за нея. Сега е по-лесно да се правят партии с оглед на широкия източник на ресурси, чрез които това може да стане - медии, политически инженеринг, популизъм, протестен вот. Ниското доверие към институциите и партиите подхранва този процес. Това обаче обикновено са партии без хоризонт, които имат краткотрайни цели - най-вече да подпомагат някоя от големите политически сили. В този ред на мисли следва да разглеждаме и проектите на Слави Трифонов или на Мая Манолова.

- През 2019 г. бяха направени важни назначения в репресивните органи. Иван Гешев стана главен прокурор, а Сотир Цацаров – шеф на КПКОНПИ. Знак за какво са те?

- За запазване на статуквото и на досегашния порочен модел. Мандатът на Цацаров ще се запомни с избирателно работещата прокуратура в интерес на силните на деня - формални и неформални властови структури. Очаквам тази линия да се запази и при Гешев, който бе избран, за да бъдат съхранени интересите на статуквото. Това са същите хора, които стояха и зад избора на Цацаров.

- Президентът стартира консултации за промени в Конституцията. Има ли нужда от такива? Какви бихте препоръчали?

- Президентът закъсня. Той действа реакционно. Тези консултации трябваше да започнат по-рано. Преди избора на Гешев. Тогава имаше по-голяма вероятност да се повлияе, така че процедурата по избор на главен прокурор да бъда конкурентна. Президентът трябваше да сезира Конституционния съд за онзи текст от Закона за съдебната власт, постановяващ, че върната от президента процедура просто се прегласува, а не започва отново, както бе преди това. Тази поправка бе направена заради този избор конкретно. Сега Радев закъсня. При настоящата конфронтация с мнозинството, какъвто и проект да внесе - той ще бъде бламиран. Радев знае това и цялата му инициатива има предизборни цели. Ако искаше да успее, подходът трябваше да бъде различен - да започне разговор с парламентарните сили и да търси консенсус.

- През 2019 г. имаше резки обрати с партийните субсидии. Очертават се промени при тях и догодина. Какъв според Вас е най-добрият модел?

- Намаляването на субсидиите на 1 лев бе популистки ход, с който се целеше да бъде поставена в трудно положение предизборно БСП. Сега по всичко личи, че ще бъде върнат старият модел. Държавните субсидии за партиите са европейски модел на финансиране, възприет в почти всички европейски демокрации. Въпросът е за какво се харчат тези средства. Те са целеви, за дейността на партията. А в България могат да се харчат за всичко - за строежи на църкви, джамии, помощ при наводнения, както често прави ГЕРБ. Това е лоша практика. Ако някоя партия иска да подпомага с благотворителност, може да го прави, като набира дарение. Но не това да става от субсидията. Затова е нужна промяна, в която изрично да се посочи за какво се харчи тя. Българските партии трябва да разберат, че най-ценният капитал на една партия са човешките им ресурси, затова е добре част от субсидията да отива за обучение и развитието на партийния актив; аналитични звена, институти към партията и т.н. Важен принцип трябва да бъде и по-голямата равнопоставеност на партиите. Затова може да се помисли за диференцирана субсидия - за по-малките партии да бъде по-висока, за най-големите по-малка. Освен това по време на избори, за да се постигне сравнителна равнопоставеност, е добре в обществените държавни медии кампаниите на партиите да бъдат отразявани безплатно.

- БСП ще избира председател през 2020 г. с пряк вот от цялата партия. Има ли такава практика по света и тя удачна ли е?

- Да, има такава практика, която се въведе на много места в Европа с цел засилване на вътрешно-партийната демокрация и по-тясна ангажираност на членската маса в работите на партиите. В крайна сметка обаче твърде често това води до елиминиране на средния партиен ешалон, като вместо по-голяма демократичност, прекият избор превръща партиите в лидерски, в каквато се превърна и БСП.

- Нужна ли е смяна на Корнелия Нинова? Виждате ли изградени нови лидери в БСП?

- Това ще реши партията. Корнелия Нинова зае нетипична за европейската левица линия на поведение, която подхожда повече на популистката националистическа десница. Не се забелязва обаче алтернатива на Нинова като председател. Партията не можа да привлече нови млади лица, които да застанат начело. Има някои изключения, но не са готови още за лидери. Обикновено лидерските групи елиминират потенциалната конкуренция и не се мисли за развитието на партията. Но това е характерно за почти всички български формации.

 




9
Коментара по темата
9.
До N8
26.12.2019 13:56:56
1
0
Управлението в парламентарните републики се осъществява в Парламентарни мнозинства по закони и други актове на управление. Кой до кой застанал и с кой се снимал е теория на конспирацията.
8.
MiB
26.12.2019 07:43:44
4
1
Викаш, че управлявали в тайно съглашение,а? Като е толкова тайно, ти откъде си толкова сигурен? Аз вчера видях, съвсем ясно, Данчо Ментата до Румен Радев при Патриарха. Не е нужно да съм доктор на науките, за да знам кой на кое хоро се е хванал, какво ще играят и кой свири с гайдата!
7.
Нов месия
25.12.2019 20:47:47
11
16
Нормалните хора ги е страх от повторение на сценария БСП - Луканов,БСП-Виденов,БСП-Станишев,БСП-Орешарски!Много са наплашени от повторението на ДС сценария с Царя и Решетников,защото се върти легенда,че Радев е незаконен син на Тато и пак иска да ни "оправя" за 3-4 месеца!БСП-Радев ни оправи за 150 дни,с голямото нагушване на приятели,спонсори и баджанаци,сега пак протяга мазни ръчички да ни дооправи и както обеща:ВСИЧКИ ВЪН!Ще ни гони от Родината ни за да заселва талибани и червени кмери!
6.
ДелПиеро
25.12.2019 16:25:01
8
9
Много точно казано в частта за дебата на Радев за конституцията.
5.
Аптикадир
25.12.2019 16:13:36
6
20
Много бързо забравихте как се целувахте с председателя на ДПС, г-н Лютви Местан, а ?
4.
Реалист
25.12.2019 16:08:14
14
26
Повече такива интервюта трябва да се публикуват и по водещите медии . Един от малкото останали политолози независим от статуквото . Хората да четат и да си правят сметката - каква е реалната ситуация в държавата ни , защо напускат младите хора , невиждащи смисъл и възможности тук . Похвата на управление все повече заприличва на преди 1989.
3.
хората
25.12.2019 15:33:04
7
18
са хванали цаката на народа и яздят
2.
Турчин
25.12.2019 15:30:42
5
11
значи няма алтернатива освен герб дпс (патриотите)
1.
Цигански Българин
25.12.2019 15:23:13
14
9
булгаристан не зависи от българите.Разбрано
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Трябва да си пълен идиот, за да си съчиниш история и се оказваш с охрана и пореден враг на Петков, Василев, Иванов и сие Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса (НА ЖИВО) Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса (НА ЖИВО) Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Той временно е отстанен от работа Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медици Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Ако действително се окаже, че това не е служебен, а партиен кабинет, подозренията към изборния процес ще стават все по-големи, обяви Илияна Йотова Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори 34-годишният криминално проявен и осъждан Александър Ф. е задържан Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма да е кандидат за Европейския парламент
Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори