×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Как 5G ще промени изцяло бизнеса и услугите?


Как 5G ще промени изцяло бизнеса и услугите?
Ключови думи: 5g, мрежа, технология, новини
27 Декември 2019, Петък, 11:20 ч.

До 2028 г. въвеждането на 5G технологиите ще доведе до ръст на българската икономика и принос от близо 12 млрд. долара във всички възможни отрасли

Един от акцентите през втората половина на 2019 г. определено беше мобилната мрежа от пето поколение, или 5G. Трите телекома получиха тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за шест месеца и проведоха тестове на различните приложения на новата технология, пише investor.bg

Първата в България 5G базова станция за тестови цели беше пусната от А1 още на 1 юли. Същата компания направи и последното публично изпитание точно преди Коледа и изтичането на тестовите честоти, като изгради и самостоятелна 5G мрежа или такава, която не ползва за база 4G и предлага истинските ползи от петото поколение мрежи за бизнеса.

Безспорно ползите от изграждането на 5G мрежата са много. Със сигурност всеки потребител ще изпита удобството на скоростта - тя ще бъде около 10 пъти по-висока от тази при 4G. Новата мрежа ще даде възможност за високоскоростното предаване на 4K и 8К видеоклипове, ще направи възможно технологии като виртуална, добавена и миксирана реалност (VR, AR, MR) да бъдат визуализирани с още по-висока разделителна способност и с по-висока скорост, ще можем да гледаме събития на живо с безупречно качество, а HD телевизионните канали и гейминга ще бъдат достъпни на мобилни устройства.

Но определено големият печеливш от навлизането на 5G ще бъде бизнесът. Предимствата на новата технология – скорост, качество на връзката, минимално времезакъснение, увеличеното количество обмен на информация и поддържането на по-голям брой устройства на определена площ ще помогнат за автоматизирането и оптимизирането на много индустриални процеси. 5G ще повлияе благоприятно на сфери като „Интернет на нещата“ (IoT), здравеопазване, селско стопанство, логистика и транспорт, информационни технологии, обучение, забавление и много други. Очакваните ползи за икономиката се изчисляват на над 15 млрд. долара, но какво точно ще донесе 5G на бизнеса и ще го направили по-конкурентоспособен?

Влияние върху БВП

Икономическите ефекти от интегрирането на мрежата от ново поколение са много. От една страна са преките, свързани с повишаване на икономическата активност в периода на изграждане на необходимата инфраструктура, а от друга – непреките, които се явяват и дългосрочни, и които водят до икономически растеж и поява на нови бизнеси и услуги. Изследване на Института за политика и икономика към УНСС показва, че до 2028 г. въвеждането на 5G технологиите ще доведе до ръст на българската икономика и принос от близо 12 млрд. долара във всички възможни отрасли на стопанството, включително здравеопазването и земеделието. Приносът към БВП на IoT в контекста на използване на 5G ще достигне до 15,2 млрд. долара, а нарастването на електронната търговия може да добави други 2 млрд. долара. 

„Интернет на нещата“ (IoT)

Анализатори и бизнеси са уверени, че един от най-осезаемите ефекти на мобилните услуги от пето поколение ще е тласъкът, който ще дадат за развитието на „Интернет на нещата“. Постепенно ще преминем от умни устройства и домове към умни градове, и услугата ще стане масова и за индивидуални клиенти. Тоест всяко устройство във вашия дом и град ще бъде свързано и контролирано чрез интернет. 4G мрежата не може да поддържа всички устройства наведнъж, тъй като тя работи на базата на отношение сигнал/шум. С 5G ще бъде преодолян проблемът за свързване на много на брой устройства към една точка за достъп, позволявайки интегрирането на множество смарт IoT сензори и продукти, които биха натоварили съществуващите мрежи. „Интернет на нещата“ ще свързва още по-бързо всички обекти, уреди, сензори, устройства и приложения, които имат достъп до интернет. От друга страна всички IoT приложения, които за да работят, генерират огромен поток от данни, ще могат да ги трансферират с много по-бърза скорост и то от множество устройства или сензори.

Телекомите в страната вече предлагат услуги, базирани на „Интернет на нещата“, като представят решения чрез Narrowband IoT технологията, позволявайки на машини да си говорят помежду си без човешка намеса. Вече има изградени подобни услуги като например А1 предлага решения за измерване качеството на въздуха, умно сметосъбиране, умни измервания при водоснабдяване в редица български общини. Тези решения обаче ще достигнат пълния си потенциал с наличието на по-добра и по-гъвкава мобилна мрежа както е 5G.

Логически разрези на мрежата или т.нар. Slicing

При 5G могат да се правят логически профили на мрежата или така наречения Slicing. В повечето случаи при 4G имаме една мрежа, с едни и същи характеристики, към всички услуги и клиенти. С 5G телекомите могат да създават мрежи (Slicing) с различни характеристики спрямо нуждите на бизнесите.

Нови бизнес сегменти

С развитието на „Интернета на нещата“, в съчетание със скоростта на връзката, предлагана от 5G, се очаква да възникват нови бизнес сегменти. Те ще работят по създаването на нови приложения и услуги, защото ще имат на разположение нови устройства и мрежа с нови възможности. Това от своя страна би могло да доведе и до създаване на допълнителни работни места и да генерира приходи за икономиката.

Оптимизация и управление на процесите

Мрежите от ново поколение ще осигурят на компаниите постоянен, непрекъснат достъп до бърза и надеждна интернет връзка. Това, в комбинация с възможността за обмен на големи количества информация, ще улесни въвеждането на нови и по-ефективни бизнес модели и стратегии, както и усъвършенстването на цялостната организация и управление на фирмените процеси, което от своя страна ще доведе до повишаване на ефективността на производствените процеси.

По-висока скорост на данни

Най-очевидната и може би една от най-известните ползи, които 5G мрежите ще донесат на бизнеса, е по-високата скорост на преноса на данни. Количеството данни, които компаниите генерират се увеличава експоненциално всеки ден. С 5G мрежата прехвърлянето на големи количества данни няма да е проблем. Докато максималната теоретична скорост на 4G надхвърля 100 мегабита в секунда, 5G има потенциал да достигне 10 гигабита в секунда. Това означава, че 5G може да бъде до 10 пъти по-бърз от 4G. Въпреки че реалните скорости на 5G мрежите ще бъдат по-бавни от това, чистата скорост, която 5G обещава, ще осигури огромен тласък за бизнеса.

Телемедицина

Възможностите за дистанционна диагностика и дори медицински манипулации на огромни разстояния между лекар и пациент вече не са толкова далеч в бъдещето, колкото доскоро изглеждаше. С помощта на 5G технологиите този дял от здравеопазването и медицинските грижи ще се развива и ще донесе ползи както на лекарите, така и на пациентите – ще се пестят време и средства за пътуване, повече пациенти ще могат да се възползват от консултации от водещите специалисти и т.н.


В категории: Бизнес


1
Коментара
Коронавирусът влияе и на цикъла
Коронавирусът влияе и на цикъла 02/04/2020, Четвъртък 21:00 1
Азис лъсна чисто гол във вана 18+
Азис лъсна чисто гол във вана 18+ 02/04/2020, Четвъртък 19:00 9
1
Коментара по темата
1.
баба
27.12.2019 13:04:58
1
5
То всичко до тук е много обещаващо, само че това е възможно за богатите държави.
Как българите / 80 % от работещите на минимална раб. заплата и 80 % от пенсионерите на пенсия до 350 лв. /
ще станат собственници на "умни къщи ", а бизнеса от сива икономика ще вкара всичко в интернет.
И защо не пишете за вредното излъчване от 5ж мрежата върху хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любовни страсти изгарят три зодии, а Козирогът да не разпилява енергията си Любовни страсти изгарят три зодии, а Козирогът да не разпилява енергията си

Хороскоп за деня – 3 април 2020, петък

42-годишната Марияна от Средецко се напи като кирка и седна зад волана, обърна се в дерето 42-годишната Марияна от Средецко се напи като кирка и седна зад волана, обърна се в дерето

Шофьорката била толкова насмукана с концентрат, че самокатастрофирала след дълго криволичене

Страховете, които ни делят от любовта Страховете, които ни делят от любовта

Дали е възможно да се страхуваме от влюбването?

29-годишният Георги е натръшканият от качулките при акцията в кв. Сарафово 29-годишният Георги е натръшканият от качулките при акцията в кв. Сарафово

Бургазлията превърнал дома си в нарколаборатория за дрога, кътал пикото в стъклени бурканчета

6 знака, че той е токсичен партньор 6 знака, че той е токсичен партньор

Той не иска да прави секс с вас

Български лекар разказа за фризери в Ню Йорк, пълни с трупове на млади хора Български лекар разказа за фризери в Ню Йорк, пълни с трупове на млади хора

Не съм очаквал така да се разпространи епидемията, споделя д-р Александър Латев

Кой спорт е подходящ за вашата зодия Кой спорт е подходящ за вашата зодия

Водолеите да изберат пилатес

Коронавирусът влияе и на цикъла Коронавирусът влияе и на цикъла

По-дълъг и по-тежък цикъл, може и да ви закъснее

Бившата на Бойко Борисов в ужас от коронавируса Бившата на Бойко Борисов в ужас от коронавируса

Доктор Стела Костова в епицентъра на заразата в Калифорния

България пред катастрофа, може да загуби 10% от БВП България пред катастрофа, може да загуби 10% от БВП

Безработните, които нямат право на обезщетение, могат да кандидатстват за социално подпомагане, каза Томислав Дончев

COVID-19 остави 900 000 испанци без работа COVID-19 остави 900 000 испанци без работа

Най-силно засегната е сферата на услугите

Затвориха и Гранд Каньон за посетители Затвориха и Гранд Каньон за посетители

Заключиха и Джошуа Трий в щата Калифорния

Град в Китай забрани да се ядат диви животни, кучета и котки Град в Китай забрани да се ядат диви животни, кучета и котки

Консумацията им е много популярна в южната част на страната

Антирекорд в САЩ: За 24 часа са починали 884 души с коронавирус Антирекорд в САЩ: За 24 часа са починали 884 души с коронавирус

Броят на смъртните случаи заради COVID-19 в САЩ достигна 5000 души

6-седмично бебе почина от COVID-19 в САЩ 6-седмично бебе почина от COVID-19 в САЩ

Информацията потвърди губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт

884 починали от коронавирус в САЩ за едно денонощие 884 починали от коронавирус в САЩ за едно денонощие

 Броят на смъртните случаи заради COVID-19 в Щатите достигна 5 116 души

Коронавирусът НА ЖИВО: Вижте броя на заразените в света в реално време Коронавирусът НА ЖИВО: Вижте броя на заразените в света в реално време

Видео потокът, публикуван от Royal Stats, не е спирал от 26 януари, представя официалните данни за пандемията

Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин

Предстои да се активизират атаките срещу Путин и Тръмп с цел дестабилизиране на тяхното управление и обвинения, че те са виновни за неспособността здравните системи, смята Боян Чуков

Китай казва истината за заразата, разкрива колко са безсимптомните случаи Китай казва истината за заразата, разкрива колко са безсимптомните случаи

Местните инфектирани постепенно намаляха, но в същото време се появяват нови случаи на Covid-19 сред пътуващите, които се връщат у дома 

Д-р Таблов: Битката ми с коварния коронавирус е на живот и смърт Д-р Таблов: Битката ми с коварния коронавирус е на живот и смърт

Или ще победим, или ще паднем в тази битка, казва лекарят, който интубира болни в германска клиника

Проф. Кантарджиев Проф. Кантарджиев Ако кажа къде този коронавирус не живее дълго, хората ще спрат да си мият ръцете Виц на деня Виц на деня - Тате, когато отвори магазинът за играчки, ще ме заведеш ли, за да ми купиш ново мече?
- Тогава, вече ще си голяма за мече...
Виц на деня Виц на деня У Враца:
- Таа маска Ви праи много стройна, госпожо! И... младолика - половината бръчки са не видат.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Важно! Ако имате затруднено дишане, първо се уверете, че отново не сте преяли.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори