×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как 5G ще промени изцяло бизнеса и услугите?


Как 5G ще промени изцяло бизнеса и услугите?
Ключови думи: 5g, мрежа, технология, новини
27 Декември 2019, Петък, 11:20 ч.

До 2028 г. въвеждането на 5G технологиите ще доведе до ръст на българската икономика и принос от близо 12 млрд. долара във всички възможни отрасли

Един от акцентите през втората половина на 2019 г. определено беше мобилната мрежа от пето поколение, или 5G. Трите телекома получиха тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за шест месеца и проведоха тестове на различните приложения на новата технология, пише investor.bg

Първата в България 5G базова станция за тестови цели беше пусната от А1 още на 1 юли. Същата компания направи и последното публично изпитание точно преди Коледа и изтичането на тестовите честоти, като изгради и самостоятелна 5G мрежа или такава, която не ползва за база 4G и предлага истинските ползи от петото поколение мрежи за бизнеса.

Безспорно ползите от изграждането на 5G мрежата са много. Със сигурност всеки потребител ще изпита удобството на скоростта - тя ще бъде около 10 пъти по-висока от тази при 4G. Новата мрежа ще даде възможност за високоскоростното предаване на 4K и 8К видеоклипове, ще направи възможно технологии като виртуална, добавена и миксирана реалност (VR, AR, MR) да бъдат визуализирани с още по-висока разделителна способност и с по-висока скорост, ще можем да гледаме събития на живо с безупречно качество, а HD телевизионните канали и гейминга ще бъдат достъпни на мобилни устройства.

Но определено големият печеливш от навлизането на 5G ще бъде бизнесът. Предимствата на новата технология – скорост, качество на връзката, минимално времезакъснение, увеличеното количество обмен на информация и поддържането на по-голям брой устройства на определена площ ще помогнат за автоматизирането и оптимизирането на много индустриални процеси. 5G ще повлияе благоприятно на сфери като „Интернет на нещата“ (IoT), здравеопазване, селско стопанство, логистика и транспорт, информационни технологии, обучение, забавление и много други. Очакваните ползи за икономиката се изчисляват на над 15 млрд. долара, но какво точно ще донесе 5G на бизнеса и ще го направили по-конкурентоспособен?

Влияние върху БВП

Икономическите ефекти от интегрирането на мрежата от ново поколение са много. От една страна са преките, свързани с повишаване на икономическата активност в периода на изграждане на необходимата инфраструктура, а от друга – непреките, които се явяват и дългосрочни, и които водят до икономически растеж и поява на нови бизнеси и услуги. Изследване на Института за политика и икономика към УНСС показва, че до 2028 г. въвеждането на 5G технологиите ще доведе до ръст на българската икономика и принос от близо 12 млрд. долара във всички възможни отрасли на стопанството, включително здравеопазването и земеделието. Приносът към БВП на IoT в контекста на използване на 5G ще достигне до 15,2 млрд. долара, а нарастването на електронната търговия може да добави други 2 млрд. долара. 

„Интернет на нещата“ (IoT)

Анализатори и бизнеси са уверени, че един от най-осезаемите ефекти на мобилните услуги от пето поколение ще е тласъкът, който ще дадат за развитието на „Интернет на нещата“. Постепенно ще преминем от умни устройства и домове към умни градове, и услугата ще стане масова и за индивидуални клиенти. Тоест всяко устройство във вашия дом и град ще бъде свързано и контролирано чрез интернет. 4G мрежата не може да поддържа всички устройства наведнъж, тъй като тя работи на базата на отношение сигнал/шум. С 5G ще бъде преодолян проблемът за свързване на много на брой устройства към една точка за достъп, позволявайки интегрирането на множество смарт IoT сензори и продукти, които биха натоварили съществуващите мрежи. „Интернет на нещата“ ще свързва още по-бързо всички обекти, уреди, сензори, устройства и приложения, които имат достъп до интернет. От друга страна всички IoT приложения, които за да работят, генерират огромен поток от данни, ще могат да ги трансферират с много по-бърза скорост и то от множество устройства или сензори.

Телекомите в страната вече предлагат услуги, базирани на „Интернет на нещата“, като представят решения чрез Narrowband IoT технологията, позволявайки на машини да си говорят помежду си без човешка намеса. Вече има изградени подобни услуги като например А1 предлага решения за измерване качеството на въздуха, умно сметосъбиране, умни измервания при водоснабдяване в редица български общини. Тези решения обаче ще достигнат пълния си потенциал с наличието на по-добра и по-гъвкава мобилна мрежа както е 5G.

Логически разрези на мрежата или т.нар. Slicing

При 5G могат да се правят логически профили на мрежата или така наречения Slicing. В повечето случаи при 4G имаме една мрежа, с едни и същи характеристики, към всички услуги и клиенти. С 5G телекомите могат да създават мрежи (Slicing) с различни характеристики спрямо нуждите на бизнесите.

Нови бизнес сегменти

С развитието на „Интернета на нещата“, в съчетание със скоростта на връзката, предлагана от 5G, се очаква да възникват нови бизнес сегменти. Те ще работят по създаването на нови приложения и услуги, защото ще имат на разположение нови устройства и мрежа с нови възможности. Това от своя страна би могло да доведе и до създаване на допълнителни работни места и да генерира приходи за икономиката.

Оптимизация и управление на процесите

Мрежите от ново поколение ще осигурят на компаниите постоянен, непрекъснат достъп до бърза и надеждна интернет връзка. Това, в комбинация с възможността за обмен на големи количества информация, ще улесни въвеждането на нови и по-ефективни бизнес модели и стратегии, както и усъвършенстването на цялостната организация и управление на фирмените процеси, което от своя страна ще доведе до повишаване на ефективността на производствените процеси.

По-висока скорост на данни

Най-очевидната и може би една от най-известните ползи, които 5G мрежите ще донесат на бизнеса, е по-високата скорост на преноса на данни. Количеството данни, които компаниите генерират се увеличава експоненциално всеки ден. С 5G мрежата прехвърлянето на големи количества данни няма да е проблем. Докато максималната теоретична скорост на 4G надхвърля 100 мегабита в секунда, 5G има потенциал да достигне 10 гигабита в секунда. Това означава, че 5G може да бъде до 10 пъти по-бърз от 4G. Въпреки че реалните скорости на 5G мрежите ще бъдат по-бавни от това, чистата скорост, която 5G обещава, ще осигури огромен тласък за бизнеса.

Телемедицина

Възможностите за дистанционна диагностика и дори медицински манипулации на огромни разстояния между лекар и пациент вече не са толкова далеч в бъдещето, колкото доскоро изглеждаше. С помощта на 5G технологиите този дял от здравеопазването и медицинските грижи ще се развива и ще донесе ползи както на лекарите, така и на пациентите – ще се пестят време и средства за пътуване, повече пациенти ще могат да се възползват от консултации от водещите специалисти и т.н.


В категории: Бизнес


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
баба
27.12.2019 13:04:58
1
5
То всичко до тук е много обещаващо, само че това е възможно за богатите държави.
Как българите / 80 % от работещите на минимална раб. заплата и 80 % от пенсионерите на пенсия до 350 лв. /
ще станат собственници на "умни къщи ", а бизнеса от сива икономика ще вкара всичко в интернет.
И защо не пишете за вредното излъчване от 5ж мрежата върху хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори