×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Брокери прогнозират: Имотите падат от 3% до 5% през 2020 г.


24 Декември 2019, Вторник, 09:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Някои жилища остават непродаваеми заради раздути цени, обясняват специалистите в бранша

По-високо предлагане на жилища заради растящото жилищно строителство може да доведе догодина до лек спад на цените в рамките на 3% до 5%, прогнозират столични брокери. Един от тях - Наско Атанасов, определя жилищния пазар през 2019-а като луд.

„В началото имаше скок на цените, особено до юни-юли. След това нещата започнаха да се поуспокояват. Търсенето вече не е толкова голямо, а и има доста предлагане", обяснява брокерът.

По думите му много нови жилища, които до голяма степен отговарят на критериите на купувачите, излизат на пазара. А те от своя страна имат по-голям избор и могат по-дълго да търсят какво да си харесат. В един момент инвеститорите с кредити и започналите друга сграда ще започнат да намаляват цените, за да получат свежи пари. Не става дума за драстичен спад, а леко коригиране на цените в посока надолу с 3-5%”, казва той.

По думите му, в някои квартали като „Младост”, „Дървеница” и „Мусагеница” това постепенно започва да се усеща. Според Константин Пандов, собственик на друга столична агенция, изминаващата година е била характерна с повишаване на цените в по-престижните райони на столицата и липса на оферти там, пише Монитор.

„Например в „Стрелбище“ за последните 6 месеца се предлага само една панелна гарсониера, но на суперпреувеличена цена от 2000 евро на квадрат. Подобни аномалии са възможни, защото няма много оферти на пазара и продавачите се водят именно по обявите с раздута цена и имотите им стават непродаваеми”, обяснява той.

Пандов прогнозира за 2020-та запазване на стабилността на пазара. „Дори минимално повишаване на лихвите по ипотеките няма да повлияе много на конюнктурата”, смята той. За Полина Стойкова, изпълнителен директор на една от големите посреднически агенции у нас, 2019-а се е характеризирала с много по-умерени и леки нараствания на цените, повече сделки и отлична достъпност на жилищата. „Последното тримесечие ще бъде особено силно и очакваме сделки да се сключват буквално до последните часове на 2019 г.”, прогнозира тя.

По думите й, забелязва се тенденция на засилване на интереса и към къщи в близките села около големите градове, както и към ваканционни апартаменти в ски и морските курорти. „Пазарът продължава да бъде движен основно от българи, като в много от местата са 80-90% от купувачите.

„Единствено в Банско, Слънчев бряг и около Варна и Велико Търново имаме по-голямо присъствие на чуждестранни купувачи”, отчита Стойкова. За догодина тя прогнозира продължаващ подем на имотния пазар с минимални изменения на цените. „Ще продължи да има голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени цени”, смята брокерът.


В категории: Бизнес


10
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
10
Коментара по темата
10.
Реалист
10.02.2020 23:21:03
4
0
Много разбирачи. Значи общите части били само у нас. Ами като не ви трябват стени и стълбища отидете на една поляна и си опънете палатка. В Германия не се качват по стълбища или асансьор сигурно. Стига с тия глупости за общите части. Цените в БГ са ниски. Доходите ще доближават европейските, от там цената за строителство ще се повишава и накрая неминуемо ще се вдигне цената на жилищата. Парите винаги ще поевтиняват.
9.
До 6
25.12.2019 10:52:17
0
9
Защо пишеш такива глупости 2009 година се продаваха апартаменти в Лазур по 1200-1500 евро на квадрат. В центъра стигаха цени до 2000 евро. Напротив сега цените са по ниски отколкото преди кризата. След КТБ 2014 година пак започнаха тенденциозно да растат цените заради страхът на хората да не държат парите си в банки, а да купуват като луди апаратаменти.
По долу колегата е прав, че такава легална измама с купуването на въздух само в БГ го има. Няма как да купя, такива имоти с въздушни общо части по над 30% след време нямат да имат никаква стойност, защото законите ще бъдат променени. Това лято в центъра на Бургас новострояща се кооперация гледах апаратамент готов на тапа с АКТ15 в процес на довършване беше сградата и в процедура на АКТ16.
186 кв.м. за точно 186.000 евро.
По скица реалната квадратура с терасите излизаше на 96 кв.м. Казах им, че това за мен е абсолютна измама и след време този апартамент няма да има никаква стойност, защото стандартите ще бъдат променени.
90.000 евро купуваш общи части каква е тази измама, това издевателство над хората. Казах им, че скапаните общо части от 90 кв.м. мога да им ги плата по 140€/кв.м. Което прави 12.600 + 96.000 = 108.600 евро ето това се доближава до реалната цена. Всичко друго е легална измама запечатана с закон. Нормално като всички депутати имат интерес от тази легална измама.
8.
сметкаджия
25.12.2019 08:06:10
0
0
до 6.
kaput.Шматка,шматка-ааа.....,парите трябва да се въртят и работят за теб ,а не да се потапят в недвижимости.Последното може да се прави ,ако си си навил на масрафа -имаш излишни кинти и искаш да ги съхраниш.
7.
Ххх
24.12.2019 22:56:49
1
13
Евала за това което каза че единствено в Бг се продават апартаменти с общи части а загубения народ него осъзнава че си купуват въздух за по 1000 Евро на кв. Докат има риби ще така но с радост очаквам кризата да дойде по бързо да ги видя тогава тези където искат майка си и баща си да не кажа как ги искат че ще звучи доста грубо но кризата идва ще стане като 2009г за по 500 Евро на кв и няма да се купуват доста от тези баняджи ще фалират пак. И крайно време то народ да се събуди където купуват панелите от 68г за по 1000 Евро на кв който е за Ремонт. Не купувайте 3 месеца и вижте как цените ще се оправят за мислете се малко дали вашите заплати за 2г далобса се повишили както имотите са се повишили мислете преди да теглите кредити.
6.
kaput
24.12.2019 15:29:39
13
1
много големи сметкаджии и разбератели по тези земи .
1995та беше нещо като начало на строителството на кооперации и цените леко подскочиха , тогава бяха в долари и за тристаен в лазур можеше да дадеш 13-15k $ за готов , а на зелено бяха по 10k, в меден рудник тогава строяха панелки и там бяха по 5k $ тристайни, това зададе първото подскачане на цените, имаше и доста фалирали строители по онова време и някой хора изгубиха пари.
Следващия бум на строителство беше 2006та цените бяха в най високата точка и се строеше много, хората купуваха на цени 300-400е/м2 (говоря средно за града,имаше по високи цени имаше и по ниски), тогава пак големите сметкаджии казваха - много е скъпо цените ще паднат , 2017та отново засилване на строителството сега цените са 500евро на 1м2 ама в МЕДЕН РУДНИК на зелено?!!!, в Славейков вече започват от 750 на зелено а в лазур са от 900евра ,сега пак има хора които казват - "скъъъпоо е ши чакам да паднат ", след 10г цените ще са двойно на тези ако не и тройно и сега умните хора купуват ,а глупаците пак ще чакат спад на цените хахаха , така е било в германия,англия и др държави с капитализъм по ранен от нашия крайна сметка какво се получава днес в тези държави, тези хора които преди 20-30г са купили имоъ в момента ги дават под наем за 3-4К/месец и си почиват а тези които са се правили на тарикати живеят при тях под наем и се чудят на 55-60г какво да работят за да оцелеят да си плащат и наема и сметките, така че чакайте си а тя инфлацията ще ви изяде парите и като станете на 60г ще ми плащатр наем аз да си почивам а вие да ми бачкате за наема
5.
_nib_
24.12.2019 14:58:29
9
3
На който не му ,,отърва"...да живее под наем.
4.
_nib_
24.12.2019 14:57:07
1
3
Сигурно.Ама....надали.
3.
аз
24.12.2019 14:15:33
0
13
Когато аз се занимавах със строителство, себестойността на м2 жилищна площ ни излизаше от 120 до 160 м2, в зависимост от качеството на довършителните дейности и цената на закупения или преотстъпен за строеж парцел. По това време най-евтино се продаваше за 360 Е, но тази цена ни развързваше ръцете да си позовляваме продажби на полуготов вид. Казвам го честно и откровено, защото и клиентите ни предпочитаха да плащат по-малко и после сами да си довършват шпакловки, замазки, че и вътрешни прегради където позволяваше. Осве това с общите части също имаше заигравки, с цел да избиваме "евтината" цена от 360-400 Е. За това предпочитахме да строим в квартали, където клиентите ни бяха готови да плащат и до 1000 Е, при себестойност от достигаща и до 300 Е м2 за по - качествено завършен обект. Днес гледам, че колегите са станали малко по-безочливи и въпреки че всеки строи с 200 км./ч., предпочита да държи ниска себестойност на продукта си, Викам му печалбарска работа, но предвижданията ми са, че апетитът на днешните инвеститори ще бъде притъпен, а ако имаме и солидна държавна политика, която да завиши стандартът при приемане на тези обекти и въобще за издаване на разрешителни за строеж, бъдете сигурни, че цените няма да са толкова надути. Само за сравнение, ще допълня, че работих в една държава от бившия източен блок. Печалбата там не надхвърляше 20 %, като в същото време качеството на изпълнение беше такова, щото да отговаря на тамошните изисквания. Строителните фирмия бяха дотирани от държавата, подобно на помощта, която същата тази държава оказваше и на потребителите. За това там се строяха невероятни жилища ( обща част не съществуваше в ценовата калкулация). Имот, в който трябва да живее 4 членно семейство се предлагаше от 90М2 нагоре, в противен случай се считаше за неуместен, а банките не отпускаха почти безлихвения заем на купувача. Тук беше куче влаче трактор, а днес е куче влачи параход на заден ход. И друго - тук проблемът е и в купувачите. Щом е готов да плаща 1200 Е за 100 м2 и да влиза в реални 80 м2, значи лудостта не е в оня който му го продава. Нали ?
2.
учител
24.12.2019 12:19:21
19
6
Научи се да пишеш на български език. ХАрватия или Хърватия? Да не говорим за пълен и кратък член - българинА или българинът? Кой - той? Научи се да пишеш правилно и тогава общувай с чуждестранни клиенти. Смях!
1.
Да знаете
24.12.2019 10:00:23
1
28
До всичко който инвестират в жилища. Най голямата легална измама в БГ е да ви продават апартамент с много квадратни метри въздух който реално не влиза в идеалната жилищна площ. Никъде в Европа няма такава легална измама регулирана с закон. При покупка на един апартамент от 150 кв.м. реалната жилищна площ е към 100 кв.м.
Няма такава измама. В тези 50 кв.м. който плащаме на идеална жилищна квадратура от по 1.000 евро например което прави 50.000 евро влизат следните общи части.

1. Стълбище
2. Зидове
3. Двор
4. Асансюр
5. Идеална част от застроената площ

Измамници, измамници такова чудо с такива общи части никъде в Европа го няма даже в Харватия която стане на скоро час от евро съюза. Като разкажа на мой чуждестрани клиенти какво получаваш с БГ при покупка на 150 кв.м се хващат за главата няма такова безумие и измама. Един Асансюр колко струва 50.000 долара, 100.000 долара общите части на един 150 кв. М. Апартамент са към 50.000 евро ненормалници. Купуваш въздух за над 100 бона. Този закон ще бъде след време променен че общите части или да не влизат в общата квадратура и да се таксуват по друга тарифа, а не с цената на идеалната жилищна площ от 1.000 евро или общите части да се сумират и да влязат в идеалната жилищна площ с адекватен процент. След което всички други имоти с отвратително огромни и нереално нормални общи части ще станат много евтини никой няма да ги купува. Затова масово българина прибягва към панелните блокове защото купуват реални квадрати
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори