×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДЗИ реагира веднага след статия на Флагман в защита на шофьор с претенции след ПТП


ДЗИ реагира веднага след статия на Флагман в защита на шофьор с претенции след ПТП
При обслужването на застрахователната претенция застрахователят е взел предвид абсолютно всички данни, обясняват в подробности на нашия читател
21 Декември 2019, Събота, 13:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Случаят е странен:  В протокола никой от водачите не се е признал за виновен,  единствено е посочено, че автомобилите се движат в една посока 

Директорът на  "Корпоративни и маркетингови комуникации" В ДЗИ Мила Миленова изпрати становище след публикацията на Флагман.БГ.

Застраховател отказа да плати за ПТП на водач, който твърди, че е невинен и има щети

В нея разказахме за неудовлетвореността на нашия читател от град Средец Иван Айрянов след ПТП, в което, по думите му, той е без вина и е заслужавал да му бъдат признати настъпили по автомобила му щети.  Публикуваме становището на ДЗИ, което получихме на редационната поща и в което в още по-големи подробности, в сравнение с първата ни статия,  е описан случая. Нека читателите ни си направят извод кой е прав и кой крив, има ли смисъл да плащаме застраховка „Гражданска отговорност” или в случая известният с активната си гражданска позиция жител на Средец не приема ситуацията твърде емоционално. 

Ето какво специално ни пише г-жа Миленова: 

„На 9.12.2019 г. е настъпило пътнотранспортно произшествие между лек автомобил Рено (с което се движи Айрянов, ред.бел.), застрахован в Бул инс АД, и лек автомобил Ауди 80, застрахован в „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД. При събитието са били леко увредени двата автомобила, като водачите на автомобилите са попълнили двустранен констативен протокол. В протокола никой от водачите не се е признал за виновен. В него единствено е посочено, че автомобилите се движат в една посока – единият е предприел изпреварване с навлизане в насрещната лента, а другият е предприел завой наляво.

На същата дата при „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД е предявена застрахователна претенция от собственика на лек автомобил Рено. В подаденото уведомление за щета се твърди, че докато лекият автомобил Рено е извършвал маневра завой наляво, в населено място, е ударен от лек автомобил Ауди, който е предприел маневра изпреварване в насрещното движение. Според собственика на автомобила с марка Рено вината за настъпване на събитието е на застрахования в ДЗИ водач на Ауди.

На 10.12.2019 г., на основание чл. 430 ал. 1, т. 1 и т. 2 от Кодекса на застраховането, застрахованият в ДЗИ водач, собственик на лек автомобил Ауди, подава доклад до застрахователя за настъпилото събитие. В доклада застрахованият посочва, че движейки се в гр. Средец, е подал сигнал (мигач) за маневра изпреварване и изравнявайки се с лек автомобил Рено, водачът му е предприел маневра завой наляво. Застрахованият в ДЗИ водач изрично е посочил, че не е виновен за произшествието.

При обслужването на застрахователната претенция застрахователят е взел предвид всички данни събрани по претенцията.

При съвкупния анализ на наличните по преписката документи, снимковия материал, изготвен при огледа на автомобилите и заявеното от водачите на автомобилите, считаме, че застрахованият в дружеството водач, няма вина за настъпване на събитието и не е извършил никакво нарушение на закона за движение по пътищата. Считаме, че виновен за настъпване на събитието е водачът на лек автомобил Рено, който при извършване на маневра завой наляво, е нарушил разпоредбата на чл. 25 ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП и не се е съобразил с положението и посоката на движение на лек автомобил Ауди.

Чл. 25. (1) (Доп. – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.

(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.


С уважение, 
Мила Миленова 
Директор "Корпоративни и маркетингови комуникации"
ДЗИ

 


В категории: Животът


19
Коментара
19
Коментара по темата
19.
МаитПа
22.12.2019 21:07:42
0
2
Ами то без кат застрахователите могат да си пишат измислени ситуации с катастрофи и да се прибират парички колкото искат и никой не ги следи
18.
Глупости на търкалета
22.12.2019 21:05:46
2
7
Уважаема г-жо Миленова,
Никъде в указанията за попълване на ДКП, не е вменено и участниците НЕ са длъжни да посочват кой е виновен, и кой е потърпевш! Там са отбелязват обстоятелствата за ПТП и данни на ППС, дата, адрес на местопроизшествие, данни на водачи и т. н. от общо 14 точки.
Хванете някой юрист, че по-тъпи официално изявление от финансова институция не бях чел!!!
Засрамете се!
17.
МаитПа
22.12.2019 20:58:28
0
2
Човекът се завива на ляво на кръстовище и тоз аудито го изпреварва те правилника не знаят
16.
Николай
22.12.2019 00:01:26
2
2
до Пациент стига глупости и двете ми коли са застраховани в ДЗИ нямал съм проблеми, оправяли са ми колите в доверен сервиз и по каско и за щети по гражданска. Всичко зависи от конкретния случай. Бил съм застрахован и в Армеец също никакви проблеми. Виж от Дженерали не съм доволен. Айде живи и здрави.
15.
Геша
21.12.2019 23:25:48
0
5
А началниците им какви са смотани само.На служителите им се спира тока.Понеже шефовете им са неадекватни и мислят само глупости на принципа проба —грешка го отнасят служителите.Показателно е текучеството на кадри.Всеки път са различни хора.Тези служители ги съжалявам,ама какво да правят хората.
14.
789
21.12.2019 20:23:21
0
2
А проститутки на каталог в определени сайтове кога ще им отнемат правото да упражняват професии забранени от закона. Плащат си на милиционерите процент и затова не ги закачат.
13.
dds
21.12.2019 19:35:33
0
4
ДЗИ и Булстрад нарочно нямат сключени договори с официалните сервизи на повечето марки в Бургас, защото ликвидацията им върти далавери с гаражните сервизи и им праща хора там. Направих грешката да застраховам чисто нова кола и когато ми надраскаха с ключ шофьорската врата, ме лъжеха, че щом нямат договор с оторизирания сервиз, нямам право да ходя там! Измекяри.
12.
Данчо щайгата
21.12.2019 18:05:28
1
9
Големи боклуци са всички особенно в последно време почти нищо не плащат на пострадалите а си плащат "такса спокойствие" на ГЕРБ явно така им е по изгодно
11.
Бай хой
21.12.2019 17:23:23
0
7
ЦИтираният Чл.2 оневинява тотално водачът на Реното. Защо не пишат членът при изпреварване на кой трябва да се даде предимство?
10.
ДиЗИта
21.12.2019 15:22:15
0
17
Абсолютно подкрепям 8 и 3. За 3 год им платих над 10 000 автокаско и когато на третата година имах инцидент на пътя и щета за 3000 лв си намериха повод да не платят. При все, че имаха възлагателно писмо и в ликвидацията ми се кълняха, че всичко е наред. Тотална щета са. Сега вече съм към друга компания, където до сега проблем съм нямал.
9.
Иван
21.12.2019 15:14:01
0
10
Ала бала ! Измамници !
8.
Уууууу
21.12.2019 15:04:45
1
26
В ДЗИ повече няма да стъпи кракът ми след 2011 г , когато при Каско от 1600 лв / година ми казаха, че щом съм паркирал неправилно няма да ми изплатят щета за надрана кола на 8 детайла. Това всичко без оглед на автомобила и без да знаят къде точно съм паркирал. Неправилното паркиране бе пред входа ми. Да няма разграфени места за паркиране, но това не означава неправилно паркиране. Сега имаме 3 семейни МПС и 2 апартамента, всичко застраховам в друга конкурентна компания, която е коректна. А и в ДЗИ отдавна работят само дърводелци
7.
До №5 Муки
21.12.2019 15:01:39
0
7
Аве момче, ти имаш ли идея какво и как отговаря КАТ в такива случай? Защото го имахме този инцидент дойде КАТ, оказа се, че са командировани. Дойдоха колеги техни извикани от командированите, пак КАТ, тоест 2 коли на КАТ, общо 4 полицая. Казаха пишете двустранен протокол. Оказа се, че този дето ни удари бил с чужда кола, и отнета книжка. При молба полицайте да пишат протокол или поне да се отиде до месния КАТ, те взеха да се дразнят, да мърморят, да заплашват и накрая принудиха водачите да пишат двустранен, тоест КАТ идва и ти казва спавявай се, най - много да отнесеш глоба, защото си ги притеснил!
Така че, това с викай КАТ може да го иска застрахователната компания, обаче истината е, че КАТ идва и се държи любезно само когато им се обадят от самата компания, понеже знаят че ако откажат ще им набият канчетата после.
6.
Да
21.12.2019 14:27:31
1
15
ДЗИ винаги са били мизерници и това си е.Повече там не се застраховам.Аз отивам да попитам нещо свързано със сериозна щета ония олигофрен в офиса играе супер марио на компа и ми се зъби насреща.
5.
Муки
21.12.2019 14:07:39
2
16
Кой крив, кой прав... Големи обяснения, голямо нещо.
Извода какъв е? Викаш КАТ и това е!
4.
Кк
21.12.2019 14:06:30
20
5
Всеки е длъжен да си знае и правата и задълженията,отговора на ДЗИ е абсолютно компетентен и съобразен с Кодекса по застраховане.
3.
Пациент
21.12.2019 13:59:01
3
30
ДЗИ преди години бяха добра компания и си плащаха, сега в момента са брутални мизерници, не за да ги обиждам, ами самата истина. Паркираш си колата пред магазин/мол, някой минава и те удря, докато ти си в магазина. Нямаш никаква вина, колата ти е била паркирана, ти имаш пълно авто каско, което би трябвало да покрие щетата. Да ама не, ДЗИ те карат да чакаш половин година (буквално, но преносно) и накрая ти изплащат 10% от това, което ти струват щетите по оценка в официалния сервиз/представителство на марката. Дори да правиш колата при гаражен майстор пак ти изплащат 1/3 от това, което ще ти струва. Иначе каското ти е 2000+ лева.
За равносметка една друга компания, която няма да пиша името, при каско 900 лева, ти изписва без проблем и без мънкане за 3 дни два елемента надрани, докато колата е била паркирана на публичен паркинг и се до 2 седмици се оправя в официален сервиз (забавянето от 2 седмици е заради сервиза, възлагателното дойде след 3 дни).
Хората се лъжат и ходят при ДЗИ, но истината е, че в момента те са дъното и дори да Ви застраховат колата на по - висока стойност от останалите, от тези пари при инцидент ще имате късмет ако вземете 1% (сериозно го казвам, няма ирония).
2.
Как дава застраховател пари
21.12.2019 13:46:44
0
20
Тъпанари...
1.
Kими
21.12.2019 13:45:03
6
7
Какво стана бе флагман?Защо не гопроверихте преди да го побликувате?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Пострадалата е в болница с множество травми, а известният рокер отказал да даде кръв за химичен анализ Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС "Всеки депутат има право да постъпва, както намери за добре", заяви председателят на ГЕРБ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата На Председателски съвет не се постигнало съгласие за почитане на жертвите Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Зад бившата кандидатка за столичен кмет стоят същите хора, които бяха и зад Елена Йончева – Пеевски и Борисов, каза Калоян Методиев
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори