×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всички избиратели в Пловдив, подкрепили по-справедливи данъци, са огорчени от драстичното увеличение


Всички избиратели в Пловдив, подкрепили по-справедливи данъци, са огорчени от драстичното увеличение
В повечето общински структури са раздавани солидни премии дни преди изборите – това не е правилно, казва Костадин Гаров
02 Декември 2019, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Нека първо да се извърши ревизия на договорите и тогава да се прецени дали е нужно вдигане на налозите, настоява областният координатор на НФСБ

Новият кмет на Пловдив Здравко Димитров след изборите поиска вдигане на данъци и такси. Налогът при покупко-продажба на имот да се увеличи от 2,5 на 3%, таксата битови отпадъци – от 1,5 на 1,8 промила, а туристическият данък да се вдигне средно с по 20 стотинки на нощувка, предлага градоначалникът от ГЕРБ. Намаляване на налога на автомобилите, но само от най-екологичните категории – евро 5 и 6, е друго негово предложение. Какво обаче мисли по въпроса общинският съветник от „Националния фронт за спасение на България“ Костадин Гаров, който е и областен координатор на партията за Пловдив-град?

- Г-н Гаров, как ще коментирате предложението на новия кмет на Пловдив Здравко Димитров за вдигане на данъците и таксите?

- Интересно е, защото преди избори какво се случва: служителите на общината получават бонус-премии (на тримесечия) няколко дена преди изборите, а след изборите се оказва, че увеличаваме данъците. Защо това не бе казано в предизборната кампания? В случая не е коректно спрямо пловдивските избиратели, а доколкото разбирам – и спрямо избирателите в редица други градове. Не може след избори да правим неща, които противоречат на това, което говорят кандидатите по време на предизборната кампания.

- Какви са тези бонуси за служителите? Виждате връзка с вдигането на данъците ли?

- Не, няма връзка, но е интересен аналогът. Как се раздават премии преди избори: на тримесечия се отпускат такива в предприятията от фонд „Работна заплата“, ако има спестявания. И общинските служители, доколкото разбрах, са получили солидни премии, което обикновено, като практика в Община Пловдив, съвпада с периода преди изборите. Сигурно не е свързано с изборите, най-вероятно е чиста случайност, но е факт. Фактът си е факт. А след изборите се оказва, че парите не са достатъчни и трябва да увеличаваме данъците, защото, видите ли, няма как да се справим с бюджета.

- А колко е бил разходът за тези бонуси, знаете ли?

- Точният разход не го знам, но по информация от хора, които са получавали, е бил между 50 и 200 лева на служител. Раздавани са не във всички предприятия и общински структури, но в повечето.

- На всяко тримесечие се получават такива бонуси, така ли?

- По принцип, да. Ако има спестявания във фонд „Работна заплата“, на тримесечия могат да бъдат разпределени. Това си е практика.

- Това редно ли е според Вас?

- Според мен е абсолютно неправилно да бъдат разпределяни непосредствено - няколко дена, преди изборите, защото това логически може да бъде обвързано, имам предвид получаването на средствата - с гласуването. От тази гледна точка мисля, че не е правилно.

- Аз питам по принцип. Защото ако премии се раздават на всяко тримесечие, това, дали има избори или не, не е от толкова голямо значение. Въпросът е дали е редно да се раздават бонуси „на калпак“, вместо, примерно, като награда за добре свършена работа?

- Това вече е по усмотрение на прекия ръководител, така че най-вероятно е така. Не мога да кажа кой как взима оценката, но разбира се, че ще има някакви критерии.

- А иначе по принцип как оценявате възнагражденията в Община Пловдив?

- Личното ми мнение е, че администрацията е ниско платена, но това важи за повечето общински структури. Защото има дисбаланс между това, какво може да си позволи да плати Общината, специално за високо квалифицирани кадри и експерти, и това, което може да плати частният бизнес. Мисля, че би трябвало да бъдат по-високо платени, но наистина за момента положението с възнагражденията не е розово. И приветствам увеличенията на заплатите, които предстоят от Нова година. Става въпрос за вдигане на минимални работни заплати, което ще се отрази на доста общински служители. Но винаги има какво да се желае на база възнаграждения. Мисля, че тепърва трябва да има, най-вече за специалисти и експерти, по-големи възнаграждения, защото частният бизнес изсмуква качествените кадри, които искат повече средства. Наистина в Общината трудно може да се работи със 700, 800 или 900 лв. работна заплата.

- Вие обаче не подкрепяте вдигането на данъците, доколкото разбирам.

- Увеличението на данъците в случая не го подкрепям поради няколко причини. Първо, защото в нашата платформа беше заложено преразпределение и намаление на някои от данъците. Второ, защото г-н Димитров също говореше по време на кампанията, че са нужни по-справедливи данъци и те трябва да бъдат преразгледани, което оставяше впечатлението, че ще има намаление на налозите, но в крайна сметка се оказа, че не е така. Трето, защото по негови думи – необходимо е да бъдат увеличени някои от данъците, конкретно такса битови отпадъци, защото, видите ли, имало сключен договор няколко месеца преди изтичането на мандата, според който Общината се задължава да плаща повече. Добре, но в този случай имаше ангажимент от негова страна за ревизия на тези договори и на управлението. А какво се случва сега?! Ами нека първо да ревизираме, да видим какво е положението при ревизията и тогава да преценим дали това трябва да остане така! А не „на база на това, което е до момента, ние трябва да увеличаваме данъците, защото нямаме друг избор“. Поради тези три причини не съм съгласен с предложението за новите данъци и такси и няма да го подкрепя в Общински съвет на сесия.

- Вие казвате ли, че Здравко Димитров е излъгал по време на предизборната кампания?

- Казвам, че остава горчилката у всички пловдивчани и избиратели, които са подкрепили едни справедливи данъци, а в случая, след вота им увеличават драстично някои от налозите. Ако случващото се сега им беше заявено преди изборите, тогава щеше да е честно и справедливо.

 


В категории: Пловдив


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
3
Коментара по темата
3.
Marinero
02.12.2019 22:40:50
0
0
Ти да не би да скача срещу калашниците по това време? Кой знае къде си бил заврян тогава.
2.
Marinero
02.12.2019 22:40:44
0
2
Ти да не би да скача срещу калашниците по това време? Кой знае къде си бил заврян тогава.
1.
Е
02.12.2019 19:15:22
5
1
Обаче не бяха огорчени че 50 години спяха под комунизма без да повдигнат революция.
Изядоха всичко. Изкрадоха всичко.
Сега някой трябва да работи и всеки се разбяга зад граница нали?
Сега някой трябва да плаща данъци.
А били обидени от данъците. Хем боли хем сърби.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори