×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected].bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Пламен Петров: Всички проблеми в екипите съществуват хронично заради действията или бездействията на техните мениджъри


Пламен Петров: Всички проблеми в екипите съществуват хронично заради действията или бездействията на техните мениджъри
В Гранд Хотел и СПА Приморец Пламен Петров представи и своята първа книга „Студен душ за мениджъри“, която предизвика фурор
02 Декември 2019, Понеделник, 16:09 ч.
Автор: Фалгман.бг

Първият тренинг в Бургас с Пламен Петров събра мениджъри от цялата страна и чужбина

По инициатива на Гранд Хотел и СПА Приморец, преди броени дни Бургас беше домакин на две изключително силни събития, насочени към бизнеса не само на местно, но и на национално ниво. В морския град по покана на 5-звездния Гранд пристигна Пламен Петров от Екуинокс Партнърс, който е с над 20 години опит в управлението на процеси и екипи, включително за IBM където инициира първата вътрешна коучинг инициатива за България. Пламен Петров беше фасилитатор на еднодневен практически тренинг за управляващи екипи и процеси „Ефективна комуникация и мотивация за мениджъри“. Събитието предизвика огромен интерес и затова бе обявена и допълнителна дата за провеждането му, местата за която също бяха бързо заети. В Гранд Хотел и СПА Приморец Пламен Петров представи и своята първа книга „Студен душ за мениджъри“. Ето какво разказа той за срещите си в морски Бургас.

- Г-н Петров, вече официално сте част от лекторите, водили обучителен формат в Гранд Хотел и СПА Приморец. Какви са впечатленията Ви от Вашия домакин?

- Гранд Хотел и СПА Приморец беше перфектният домакин и партньор в организацията и провеждането на обученията и представянето на книгата "Студен душ за мениджъри". Впечатлението ми от момента на първият контакт до тръгването от хотела, съпроводено с приятните изненади и подаръци, е че всеки замесен в организацията на събитията е изключително отдаден на работата си и я върши с много любов и висок професионализъм. Освен безспорните отлични условия във физическата част на този 5-звезден хотел, бих искал да отчета 6-звездната отдаденост, грижа и внимание към детайла от страна на целия екип на хотела. 

- Тренингът, който водихте беше насочен към мениджърите на екипи и процеси. Какви бизнеси взеха участие в обучението?

- Имаше мениджъри на компании в сферите на производството, транспорта, търговията и други. За мен беше още по-приятна изненада, че освен от разнообразни браншове, ръководителите на екипи, които присъстваха в залата бяха и от доста широк географски спектър - имаше хора от Русе, Варна, Тоскана, Кюстендил, Бургас, Стара Загора, Карнобат и други. Темата и мястото на обучението се оказа, че имат притегателна сила за хора с различен ръководен профил, но в същото време, с една обща черта - желанието да работят с по-ефективни и вдъхновени екипи.

- Форматът беше изцяло практически. Получи ли се ползотворна и резултатна дискусия?

- Да, форматът на обучението беше изцяло практически и всеки си тръгна с конкретни стъпки за лична лидерска промяна. Ще ви дам конкретен пример. Разисквахме казуса с това, че доброто намерение на мениджърите да бъдат гъвкави и бързи, понякога има лошо въздействие върху екипите, които усещат по-голямо напрежение и стрес. Така се получава парадокса, че доброто намерение за постигане на резултати, може да има лошо въздействие върху най-близките - хората, които реално работят в екипите. Това разминаване се нарича арка на дисторсия, в чиято дъга се намират и много от слепите петна на мениджърите. Разисквахме кои са причините за възникването на тази арка на дисторсия и как всеки може да я преодолее в конкретния работен контекст на собствения си екип. Например, някои от мениджърите споделиха, че ще започнат да дават малко по-плътни щрихи към хората си за по-голямата картина на бизнеса, така че хората да могат още по-добре да разберат защо понякога трябва да се ускори темпото. Или защо понякога трябва да се променят приоритетите на екипа - буквално в рамките дори на един и същи ден. Тогава, когато хората получат повече информация защо се сменят приоритетите и вземат активно участие в тяхното валидиране, тогава екипите наистина започват да работят като една добре смазана машина - всеки знае точно какво и кога да направи, така че да се придвижи общата работа напред.

- Бихте ли споделили и други от дискутираните казуси?

- Друг практически казус беше преодоляването на пасивността и липсата на ангажираност в екипите. Стартирахме от там, че ако има пасивност у хората, тя на 100% се дължи на мениджърите на екипа. С други думи, за да се промени ангажираността в екипа, първо трябва да се промени нещо в ръководителя на този екип. Нека да ви дам конкретен пример, който разисквахме - идентифицирахме, че когато мениджърите дават критична обратна връзка, хората може да я разтълкуват като обвинение към тях, за това, че не могат да си вършат работата. Вместо да я приемат като възможност за развитие и подобрение, обратната връзка се тълкува като обвинение. Когато има възприятие за обвинения се появява страх от грешки. Когато се появи страх от грешки, хората намаляват проактивността си и започват да носят проблемите при мениджърите си, вместо да си ги решават сами. Просто защото не искат да бъдат обвинени, че са допуснали грешка, при решаването на проблема. Така, след като занесат работния си проблем при мениджъра си, той пък започва да дава инструкции как този проблем да се реши, въпреки че хората вероятно вече знаят как. След като получат инструкциите от мениджъра си, хората впрягат вниманието и усилията си точно да спазват инструкциите (или това което са разбрали от тях), вместо да мислят самостоятелно и да реагират най-адекватно според конкретните обстоятелства. Тогава, когато пасивно следват инструкции (които са разбрали частично), вместо активно с будно внимание да си разрешат проблема, хората ще стигнат то нов момент, в който ще им се появи нов проблем. И пак ще го занесат при мениджърите си. И те пак ще ги обвинят, че не са ги разбрали правилно и пак трябва да им обясняват… и така цикълът се повтаря. Появява се цикъл, който наричам "Създаване на пасивност и неангажираност", в който основна роля имат самите мениджъри - тяхната обратна връзка допринася за страха от грешки и последващата пасивност. Тогава, когато мениджърите променят начина, по който дават обратна връзка, този цикъл се прекъсва и хората започват да стават по-самостоятелни, по-уверени и в крайна сметка - по-удовлетворени от работата си. Но всичко започва и завършва с правилната нагласа на мениджърите - да имат нулеви обвинения към хората си и винаги да се вглеждат в себе си за това как "допринасят" за това екипните проблеми въобще да се появят и да съществуват. Разисквахме и многобройни други управленски казуси, споделени от практиката на участниците в тренинга.

- Книгата Ви насочена към мениджърите и цялостния ви подход е базиран към поглед навътре и "студеният душ". Тръгнаха ли си участниците в обучението освежени?

- И двете групи с които работих – съответно на 27 и 28.11.2019, завършиха обучението с приповдигнато настроение, много ентусиазъм и вдъхновение. Обучението наистина има ефекта на освежаващ студен душ, защото стартираме деня заедно именно с него - чрез осъзнаването, че всички проблеми в екипите съществуват хронично заради действията или бездействията на мениджърите на тези екипи… и към края на деня мениджърите осъзнават, че това не е обвинение към тях, а е упътване откъде най-бързо могат да започнат промяната, която искат да видят в екипите си.

- Какво споделиха те за процеса, през който преминахте заедно?

- Повечето споделяния бяха около това, че в края на деня студеният душ ги е събудил и им е дал ясна посока за това върху какво да работят в идните дни и месеци.

- Отворен ли е бизнесът към промяна?

- Бизнесът е отворен за промяна. Старите модели на непрекъснато даване на заповеди и инструкции отдавна не работят и изтощават както мениджърите така и самите хора в екипите, които не усещат човешкото отношение на ръководителите си. Тогава, когато се говори само за краткосрочните резултати и срокове, без да се отчитат дългосрочните инвестиции в хората и тяхната мотивация, резултатите винаги ще бъдат временни. От сезон до сезон. От сезон за сезон се садят тикви и зелки. Ако се садят дългогодишни лозя и градини, не може да се мисли от сезон за сезон. Нашите екипи са дългогодишни градини, а не тикви и зелки. 

- Как бихте обобщили срещите си в Приморец?

- Срещнах се с много сърцати хора, които ги е грижа да променят себе си и средата около себе си. Срещнах се и с много слушатели на подкаста "Сутрешно предаване за мениджъри" от Бургас, Варна и региона, с които не се бяхме виждали на живо и беше истинско удоволствие да поговорим по реалните им казуси и реалните решения. Естествено, в залата имаше и стари приятели, които са били и на предишните ми обучения в София и сега бяха дошли в Бургас за нов студен душ.

- Да Ви очакваме ли отново в Гранд Хотел и СПА Приморец?

- Да, през 2020 ще има нови приятни изненади и още по-освежаващи „студени душове“ за мениджъри в Гранд Хотел и СПА Приморец.
Почина легенда на ЦСКА
Почина легенда на ЦСКА 14/12/2019, Събота 17:43 0
3-те зодии с най-редки черти
3-те зодии с най-редки черти 14/12/2019, Събота 16:20 0
България Всички новини
Община Пловдив да обясни на гражданите за разрушаването на Бетонния мост, за да не се всяват ненужни смутове Община Пловдив да обясни на гражданите за разрушаването на Бетонния мост, за да не се всяват ненужни смутове

Това е инженерното решение, иначе ще изпуснем програмния период и европейското финансиране, смята транспортният министър

Жената на Андрей готви за "Фермата" Жената на Андрей готви за "Фермата"

Красивата половинка на продуцента и водещ на риалити формата, смая всички с кулинарните си хрумвания

Ветеринарните лекари отбелязват професионалния си празник Ветеринарните лекари отбелязват професионалния си празник

Датата не е избрана случайно

Създадоха „умна” маска срещу мръсния въздух Създадоха „умна” маска срещу мръсния въздух

Изобретението вече е достъпно за потребители

Откриват ски сезона в Банско Откриват ски сезона в Банско

Ски легендата Марио Мат ще бъде там, за да даде старт на новия сезон

Армия от проститутки печели по 240 бона на месец в Кърджали Армия от проститутки печели по 240 бона на месец в Кърджали

По-голямата част от тях са „гурбетчийки“ за планинския регион и идват само когато клиенти се свържат по обявите им в сайтове за възрастни

Голяма трагедия! 21-годишна шофьорка загина при зверска катастрофа край Плодив Голяма трагедия! 21-годишна шофьорка загина при зверска катастрофа край Плодив

Колата е изхвърчала в канал

ЦИК си раздадоха тайно бонуси от две заплати ЦИК си раздадоха тайно бонуси от две заплати

Решението е гласувано на заседание на 22 ноември с пълно мнозинство от всички 16 присъстващи членове

Никола от ж.к.“Меден рудник“ размаза зрелищно Мерцедеса си Никола от ж.к.“Меден рудник“ размаза зрелищно Мерцедеса си

18-годишният шофьор предизвика тежко ПТП на светофара в Каблешково

Кметът Георги Димитров и Добата засаждат дръвчета в Карнобат Кметът Георги Димитров и Добата засаждат дръвчета в Карнобат

Днес те запретнаха ръкави и се включиха в акцията

Продадоха за 183 хил. долара кръглите очила на Джон Ленън Продадоха за 183 хил. долара кръглите очила на Джон Ленън

Кръглите очилца са доставени на легендарния член на Бийтълс през 1966 г.

ЮНЕСКО изважда култов белгийски карнавал от списъка си ЮНЕСКО изважда култов белгийски карнавал от списъка си

Причината е постоянни обвинения в антисемитизъм

Тръмп вижда собствената си победа в изборите догодина, гледайки успеха на Борис Джонсън Тръмп вижда собствената си победа в изборите догодина, гледайки успеха на Борис Джонсън

Ще бъда преизбран догодина, смята американският президент

Зловещ инцидент с красива журналистка! Сега изглежда ужасно Зловещ инцидент с красива журналистка! Сега изглежда ужасно

Радвам се, че съм жива, написа тя след инцидента

Секси полицайката Диана се напи и направи неописуемо шоу 18+ Секси полицайката Диана се напи и направи неописуемо шоу 18+

Публикациите предизвикаха вълна от недоволство сред потребителите, които настояваха да бъдат взети мерки и тя да бъде наказана

Фолксваген отказва да избере локация извън Турция за новия си завод Фолксваген отказва да избере локация извън Турция за новия си завод

 Германският автопроизводител не очаква трудности заради отлагането на решението да строи ли завода

Борис Джонсън постигна съкрушителна победа във Великобритания Борис Джонсън постигна съкрушителна победа във Великобритания

 Резултатите ще дадат тласък на Brexit

САЩ и Китай на прага на споразумение САЩ и Китай на прага на споразумение

 Тръмп одобрява търговската сделка

Лидерите на ЕС се споразумяха за „Зелената сделка” Лидерите на ЕС се споразумяха за „Зелената сделка”

Полша, която е силно зависима от производството на електроенергия от въглища, не пожела да поеме засега ангажимент

Консерваторите на Борис Джонсън с убедителна победа на изборите във Великобритания Консерваторите на Борис Джонсън с убедителна победа на изборите във Великобритания

Сега той ще има възможност да доведе до край намеренията си за Брекзит на 31 януари

Румен РАДЕВ Румен РАДЕВ Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата Виц на деня Виц на деня Срещат се двама наркомани:
- Наскоро се запознах с едно момиче.
- Взели й телефона?
- За какво са ми толкоз телефони, взех й компютъра.
Виц на деня Виц на деня 2020 година. Урок по български език:
"Как да пишем правилно емотикони."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не отлагай за утре това, което можеш да накараш да направи някой друг.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори