×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хотелиерският бизнес на тъмно, собствениците на апартаменти за туристи не плащат данъци


Хотелиерският бизнес на тъмно, собствениците на апартаменти за туристи не плащат данъци
Кметовете на общините и бизнеса са в правото си да искат равнопоставеност на всички субекти предоставящи хотелски услуги, коментира Румен Драганов. Не е нормално собствениците на апартаменти за туристи да не плащат данъци!
26 Ноември 2019, Вторник, 14:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Кметовете на общините и бизнеса са в правото си да искат равнопоставеност на всички субекти предоставящи хотелски услуги, коментира доц. Румен Драганов

Голяма част от хотелиерския бизнес е на тъмно. На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен. Това каза в сутрешния блок на БНТ Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори. 

Водещата на сутрешния блок пък каза, че предложението да се регулира свободното предлагане на апартаменти и те да се приравнят почти като хотели и къщи за гости е предизвикало дебати.

Председателят на Института за анализ и оценка на туризма доц. Румен Драганов добави, че проблемът със споделените пътувания по принцип и тези платформи за споделени пътувания разбуни духовете. Той уточни, че проблемът е значим в цяла Европа - и във Франция, и в Германия, и във Великобритания, не само по отношение на хотелските услуги, но и за транспортните услуги. Това е тема, която отдавна е на дневен ред, коментира доцентът. 

„Причината за това предложение на Валери Симеонов и на Менда Стоянова е свързана с промяна на Закона за бюджета. Ние обаче имаме и предложения за изменение и допълнение на Закона за туризма, внесени от министъра на туризма, в който се третира тази материя в член 113“, обясни той.

„Общо-взето атаката е срещу неплащането на данъци, оплакването на много кметове, на много общини - София, например, която за миналата година беше планирала 3 100 000 лв. приходи от туристически данък, е събрала само 2 400 000 лв.“, уточни експертът.

„Кметовете на общините и бизнеса са в правото си да искат равнопоставеност на всички субекти предоставящи хотелски услуги на територията на общината, а народните представители и ресорното Министерство на туризма да оформят необходимите законови промени“, сподели Драганов във Фейсбук. 

„Необходими са прецизни законови промени и категоризация при облекчен режим. При положение, че категоризацията обслужва само туристическия данък, то нейното място е само в общините и то в съвсем редуциран вид“, добави той.

„На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен. Ние имаме пълно статистическо затъмнение, още не знаем каква ни е легловата база. Според НСИ в цяла България тя е 330 000 легла, а те гонят може би 3 милиона. Как ще категоризираш 3 милиона легла в България? Абсурд“, коментира Димитър Попов.

„Една регистрация, един малък патентен данък и дори предложението ми е такива общини, които са в Северозападна България, планинските райони, места, където единственият начин тая къща за гости да съществува, е да бъдат освободени от всякакъв данък“, добави той.

„Категоризацията е изключително тромава и несвойствена за Министерството на туризма дейност. Така че ако се преминава към някаква категоризация, ние трябва да изберем абсолютно облекчен режим", каза още Румен Драганов.
 


В категории: Бизнес


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
12
Коментара по темата
12.
наблюдателен
27.11.2019 09:41:56
0
3
Отново лобистки закон, който удря малкия и среден бизнес и обикновенния човек. На управляващите не им е достатъчно да се заплащат високи местни данъци, а ще искат допълнително и туристически данък за малките, обикновенните хора. Голяма част даващите под наем си попълват годишни данъчни декларации и плащат и 10% данък. Колкото до платформите, те са само посредници между потребител и този който отдава под наем. Контролирайте
и Събирайте от хотелерския бизнес, които генерират големи печалби. По данни от общините не се събират от тях предвидените данъци. В тази бедна България, ако увеличим данъчната тежест или забраним краткосрочните наеми на жилища, което се случва в някои големи европейски градове, при положение че сме най-бедната страна в ЕС и в България има несъбрано ДДС, контрабанда и неплащане на дънъци от големите, това неимоверно ще доведе протести и до оставки на вносителите.
11.
Marinero
26.11.2019 21:45:06
0
3
Ами ще ви гербят няма как, нали си ги избирате. Ха сега да питам великите данъчни корифеи от герп, след като ще облагат тази дейност данъчно, кой разход ще им бъде признат и как ще става това?
10.
Марко Петров
26.11.2019 21:21:27
0
1
Ами и регистрацията по ДДС по чл. 97а, и подаване на декларация даже и когато няма туристи. Каква ли такса ще плаща месечно бабата и всички останали.b5
9.
Марко Петров
26.11.2019 21:15:52
0
3
Добре, ама онази бабичка край морето, която дава една стаичка и си добавя нещо към мизерната пенсийка за да оцелее и да не е в тежест на децата си, тя освен патентния данък трябва да подава Декларация 1 за здравни осигуровки, да ги плаща, да е регистрирана единната информационна система на туризма, и от компютъра да регистрира туристите и да подаде Декларация по чл. 50 в НАП. Ще плаща на счетоводна къща. А имат ли капацитет съществуващите да обслужват новите хиляди клиенти. Ура ето този закон ще осигури работа на младите завършили счетоводство.
8.
Петър
26.11.2019 19:42:41
1
4
Коко,
"Големите" също не могат да просъществуват понеже...
1. Няма толкова бази. И, в близко бъдеще не може да има с такива ОУП-и (които да поемат ръст на туристите).
2. Няма инфраструктура, и скоро няма да има с такива кражби от "обществени" поръчки.
3. Няма капацитет да се издържа енергийно, дори и да се направи нещо по т.1 (може би за това се юркат за "Белене"). Да не забравяме и проблема с ВиК мрежата!
4. С всяка година "квалифицираната" работна ръка намалява! Дори, и да се подобрят нещата по т.1 и т.2, то ти трябва персонал!
Правят се разходи без възвръщаемост, а най-добрата такава е в човешкия фактор!
7.
Коко
26.11.2019 18:52:32
0
5
Тук ще има съпротива щото малките нема как да съществуват от толкова проверки на агенциите с техните рекетйори и защо техните таксички са еднакви за големи и малки
6.
Петър
26.11.2019 18:30:21
0
7
"Хотелиерския" бизнес няма никаква равнопоставенност с "апартаменти под наем"!
Едното е частна собственост, другото юридическа!
Какви разходи признавате за едните, и какви за другите?
Какво е ДДС за първите, и какво за вторите?
За каква равнопоставеност блещиш бре отрепко нещастна?
5.
Koko
26.11.2019 17:27:11
0
9
Че те хотелите да не би да плащат всичко?
4.
Да
26.11.2019 16:38:13
3
16
А кога тези изевяващи се хотелиери ще започнат да осигуряват работници на реални заплати а не да укриват милиони за здравни и социални осигуровки. Аз не виждам реален туристически продукт. Не стига че им подариха хотели за без пари ами имаха договор за туристи за пет години напред. И ся седнал да вади от девет реки вода. Когато всички работодатели почнат да си плащат реално тогава и ние ще плащаме. Аре бегай в лево.
3.
АЗ
26.11.2019 16:04:15
1
15
ДА НЕ СА ЛУДИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ.....ДА ХРАНИТЕ МИРИЗЛИВИТЕ МАНГАЛИ...АЙДЕ АУТ
2.
...
26.11.2019 14:58:28
1
20
Цялата държава в подкрепа на едрия бизнес. Всеки осмелил се да надигне глава ще го посекат със секирата. Не че вие плащате нещо. Повечето време пишете стаите в ремонт и ги давате....
1.
jk
26.11.2019 14:47:37
3
7
taq svinq kvo iska
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори