×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

„19 ноември“ – 30 години по-късно. Помен за умрялата бургаска демокрация


„19 ноември“ – 30 години по-късно. Помен за умрялата бургаска демокрация
Първият демократичен митинг в Бургас на 21 ноември 1989 г., на който Стойчо Кьосев държи реч и 30 г. по-късно пред вече бившия БСУ
18 Ноември 2019, Понеделник, 15:24 ч.
Автор: Стойчо КЬОСЕВ*

Една свещица пред олтара. За който има очи да я види, за който има памет да си спомни

„Абе, какви ти 30, то 3 години след 89-та вече го нямаше това провинциално политическо джудже“ – ще възкликне някой „прагматичен“ демократ, дето се усети с демократични наклонности някъде в средата на 90-те. Когато стана безопасно, а понякога и доходоносно, да се позвериш на останките от Татовите комунисти.

И когато вече цялата поетика, романтика и възторг на надеждата за свобода, свястност, човечност беше започнала да става демоде. Когато вече ги нямаше грандиозните митинги от Орлов мост в София и площад „св.св. Кирил и Методий“ в Бургас. Когато Щурците, Васко Кръпката, Вили Кавалджиев, Богдана Карадочева вече не пееха ей така, за без пари, просто от едната вяра пред хората, събрани да изживеят заедно възторга си от споделената човечност, а се върнаха към старата практика на хонорара (или някакво постче тук-там).

И големите бургаски художници – Георги Баев, Стоян Цанев, Живко Иванов, престанаха да си дават работите за изложби, с които да се попълва празната касичка на бургаското демократично движение. Когато „брадатите“ от първите месеци на СДС започнаха да отстъпват пред загладените костюмирани редици на подготвяните за случая „професионални политици“ (този израз за първи път го чух от Михаил Неделчев, но май се беше поизсилил уважаемият професор, други яхнаха демокрацията).

И когато СДС от символ започна да става партия. С партийно строителство, кадриране, разнопоточно финансиране и прочие гнусотии. Когато за по-светнатите вече, далеч преди „проекта Бойко“, започна да става ясно, като че ще съмне, че е все едно кои крадливи комунисти и мафиоти ще дойдат на власт.

Герои на новото време станаха хора с прозвища Ментата, Фаса, Тъпото, Мими, Лакираните нокти, Апаша, Мистър 10%, за да се стигне до сегашните Калинки и Теменужки, „майки на нацията“, зелени еуглени и бледи спирохети, пфууу.

Само във Флагман! Вижте нелегални кадри от 20 и 21 ноември 1989 г. от бургаския площад „Св.св.Кирил и Методий”

Приятелите на народа от най-различни цветове започнаха да наричат българите „материал“, „дебили“, а официозният идеолог на СДС излезе със статия мръснишки озаглавена „Българинът е полегнал като трудна булка и чака някой да го оправи“. Е, вече нямаше смисъл, жалко за надеждите (съвсем нямам предвид Михайлова или Нейнски – по съвременному).

Помните ли онзи филм от седемдесетте - „Потъването на Япония“? С разните му новаторски за тогава ефекти? Ама не ми е за ефектите думата. Ами за онзи престарял мъдрец, дето разказва за жабите. Как като им пресъхне блатото прокълнават и умират. Не това се случи с японците във филма. Но, според него, това бе достойното. Е, така си отиде и „19 ноември“. Не се събрахме тогава под наивния лозунг на Здравко Ангелов (вече покойник, бел.ред), за да „изкярим“ нещо. Не се записаха над 600 бургазлии вътре в няколко дни за членове с идеята „има келепир в тази работа“. Партиите, почти всички, които после заприиждаха в СДС бяха с по три до пет члена.

Просто светът се запроменя, задуха свеж морски вятър, който да разсее спарената миризма на лъже-комунистическите айтоски чорапи и странджански партенки и хората повярваха. Поискаха да повярват. Божичко, колко беше красиво. И как се изпокриха довчерашните „властелини“ на любимия ни Бургас.

Разтърсващо признание! Първият почетен гражданин на Бургас, който се почувства длъжен да даде отчет. За да каже истина

После... После вече не си струваше. Който не е съгласен да си спомни кой тогава, в средата на 90-те, беше водач на „Партията СДС“ в Бургас. И да каже къде се намира сега въпросният персонаж. Или да се запита допустимо ли е СДС да се превърне в жалък клиент, мижав безгласен партньор на ченгеджийската версия на комунистите. Така ли беше, така ли е? Можеше ли, трябваше ли „19 ноември“ да участва в такъв отвратителен маскарад?

И „19 ноември“ умря. Само да припомня, че в тези 2-3 години обществен живот успя да:

- Организира първите (единствени масови) митинги на Демократичните сили в Бургас (тогава СДС още не съществуваше)

- Беше в основата на предизборните щабове на кандидатите от СДС за Великото Народно Събрание

- Беше основата на Българското Сдружение за Честни Избори

- Пребори се за преотстъпване сградата на Партийния дом за сграда на Бургаския Свободен Университет

- Пребори се за даване сградата на Партийната школа за Психиатрична клиника

- Непрекъснато се съпротивляваше на линията на тогавашното комунистическо ръководство на СДС – Бургас (да, така беше – и председателят и зам. председателят на СДС – Бургас бяха с партийни книжки) да дублираме „импозантния“ стил на Партията-ръководителка, с което стана неудобен и на националното ръководство на СДС.

И после умря. Политически умря. Но си остана като един неопетнен спомен (кой остана неопетнен от тогавашните времена?), като една малка, но все още припламваща свещица пред олтара на свястността, човечността и демокрацията. Онази демокрация, пламенната, прелестната. Не сегашната притворна пошлост и крадливо самодоволство.

Е, толкова можахме, толкова направихме. Една свещица пред олтара. За който има очи да я види. За който има памет да си спомни.

*Заглавието е на редакцията. Авторът е почетен гражданин на Бургас, доктор по философия, някогашен училищен и университетски преподавател, дисидент, съосновател през 1989 г. на първата опозиционна структура в Бургас, наречена „Клуб 19 ноември”. За кратко бе председател и на СДС-Бургас. Отвратен от последвалите събития в първите години на т.нар. ни демокрация, напуска България, плава под чужд флаг, за да отгледа и образова трите си деца, останали без майка от бебета. Сега живее в Куба


В категории: Бургас


Алисия търси дом за кученца
Алисия търси дом за кученца 31/03/2020, Вторник 20:20 1
Гала татуира Стефан
Гала татуира Стефан 31/03/2020, Вторник 19:40 3
29
Коментара по темата
29.
Аденауер
19.11.2019 20:46:54
7
4
Уважаеми граждани, във форума се намира опасен луд за връзване.Казва се Педолан Чекиджашвили.Превъртял е от много лъскане.Всичко и всички му са криви.
Най-вече Плевнелиев, Соломон Паси и други
подобни.Пазете се!!!
28.
XX
19.11.2019 17:51:23
2
7
@27
Значи си промит син "комунист" - автентичен олигофрен (кат) младежкия сДС лидер.
Пп. То и другата отрепка плевнелиев така обичаше да се тупа в гърдите.
Аман от олигофрени!
27.
Петър
19.11.2019 16:28:56
11
0
ХХ,
А, всеки влязъл в герб какъв е тогава?
Всеотдаен демократ?
СДС ли ти е проблема?
Да, аз съм роден със "синята" идея!
Свободен от подобни изчадия, като твоята особа! Свободен да се опълчи на изроди, като твоята персона! Свободен да не бъда боклук, като твоята личност!
26.
Конрад
19.11.2019 08:13:28
14
5
Педолино, не така, не така.Първо научете
граматиката, а после акайте из форумите.
25.
Аденауер
19.11.2019 08:00:21
9
6
Педолино, поздрани от Путлин.
24.
ХХ
19.11.2019 00:31:19
4
9
@19
Шизи неадекватно, болшевишка отрепка ще викаш на всеки влязъл в сдс. Подразбирам, че си една от тях и сега гузно избиваш комплекси ала отрепката плевнелиев.
23.
.I.
18.11.2019 23:51:00
12
3
Педолино пак се изака по всички въпроси,
защото много ги разбира.Такива са самотните
бастунджия.
Педо пусна малко екскрементче,
после чурна в бяло менче.
Педо тръцна,
Путлин хлъцна.
Много Росенчо сънува
и за него все бленува.
Да му ближе саралията
много иска завалията.
22.
Няма надежда
18.11.2019 20:58:28
16
6
България я убиха на 09.09.1944.Пред безучастният поглед на БА.Срамувам се,че съм роден в този руски клозет.Срам ме е от вас и пораждате в мен само погнуса.Надявам се нещо да сложи край на този комунистически терор.
21.
к.к.
18.11.2019 20:40:27
3
7
И големите бургаски художници – Георги Баев, Стоян Цанев, Живко Иванов, престанаха да си дават работите за изложби, с които да се попълва празната касичка на бургаското демократично движение. ???
A ТИ КАКВО ДАДЕ БЕ??? ЛЕНТЯЙ, УЧИТЕЛ ПО НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ! КАНДИДАТ ЗА КМЕТ ОТ НАЙ РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ И ПАРТИЙКИ! П.П това ли е "недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности" ??? А документите, предизборните плакати? а трудовата му книжка? всичко може да се докаже! Че и още някои други работи!
20.
*********
18.11.2019 20:11:42
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
19.
Петър
18.11.2019 20:09:34
13
13
ХХ,
Ами настоящето ти отговаря на въпросът!
Но, не очаквам болшевишка отрепка да го разбере! Такива, каквито бяхте внедрени в много партии в СДС!
Отрепка нещастна!
18.
XX
18.11.2019 19:00:08
6
14
@3
И кво кат не стана партия от отрепки, а си остана сбирщина от отрепки - "дисиденти" по партийно поръчение?
17.
XX
18.11.2019 18:49:34
3
16
@15
А ти ще разбереш ли, че политиката е възпитание?!

Относно статията: не разбрах, кое прави кадрите нелегални...
16.
XX
18.11.2019 18:46:30
2
15
Сигурно е свестен, но в статията не видях нито един факт, който да го определи за дисидент (макар, че след като бкп отрепката росен плевнелиев се писа за такъв, тази дума загуби всякаква стойност).
Пп1. В статията липсват имена. Докато отрепките не бъдат назовани по име, ще могат да се боядисват като герои.
Пп2. Всяка акция за сдс след 14.12.1989 (демек и по време на изборите за внс) е и акция в помощ на изрода луканов и дс.
15.
Петър
18.11.2019 18:28:54
15
15
12-ти,
Сереш си в собствената уста недодялан скапаняк.
Свободата е отговорност, свободията е анархия.
Сравнението е в броя емигрирали от такива разсъждения!
Надали ще разбереш казаното. Европа трябва да бъде обединена, а не разделена.
Педерастията идва от гена, и възпитанието, а не от политиката! Надали, и това ще разбереш.
14.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
18.11.2019 18:14:38
4
22
Помним ,помним Цялата измет на Бургас и околията се събраха и оглавиха митингите. На първа линия бяха Йордан Цонев, Венци Чамурджиев, Антон кабата, всички боклуци долни. А тези певци Васко кръпката и т.н., всички, пяха няколко дена безплатно но послееее, ях послееее как се нагушиха. Стотици хиляди потекаха по сметките им, без нищо да творят. Богдана карадочева, че тя след преврата какво е създала ? Нищо. По социализма стана певица Васко кръпката и певец, хааа ха ха ха
13.
Zora
18.11.2019 18:13:09
2
16
ДеКорацията в Булгаристан се случи дали от комунисти,седесари,бесепари,царчета,гербарасти и прочие всякакви педерасти с една идея да се обогатят не духовно разбира се а да осигурят родата до 9-то коляно. А раята спи своя повече от 500 - годишен сън все още.
12.
АЗ
18.11.2019 17:50:17
21
21
ДА ВИ СЕРА НА ПСЕВДО ДЕМОКРАЦИЯТА И УРОДЛИВАТА ЕВРОПЕДЕРАСТИЯ...
11.
Браво!!!
18.11.2019 17:46:49
1
18
Един от участниците, който да признае истината. Адмирации!!!
10.
DB7
18.11.2019 17:14:55
1
13
Даа..Така си беше..Мн точно казано!Беше ми преподавател в Английската 94/95
9.
до 7
18.11.2019 16:26:11
27
19
Стоичо,стига плюй по комунистите ! Бързо забрави кой ти даде апартамента в славейков !- дадоха ти го "лошите" комунисти . и не си Никакъв философ,а дървен такъв-заради такива демократи като тебе сме на тоя окаян хал.
8.
Рач
18.11.2019 16:23:51
5
11
Голям си. както винаги.
7.
до роко
18.11.2019 16:15:46
3
15
стойчо си е повече време тука - работи лятно време в хотел в Слънчев бряг - знае много езици, затова го ползват. като не знаеш не се обаждай. женен е за кубинка и тя също идва лятно време
6.
до роко
18.11.2019 16:15:44
2
12
стойчо си е повече време тука - работи лятно време в хотел в Слънчев бряг - знае много езици, затова го ползват. като не знаеш не се обаждай. женен е за кубинка и тя също идва лятно време
5.
roko
18.11.2019 16:07:42
21
10
Стоичо нещо не си в ред. Защо Като си демократ се криеш като мишка в комунистическа куба?
4.
Петър Генчев
18.11.2019 16:01:43
9
18
Стойчо, благодаря ти за тези редове!
3.
Петър
18.11.2019 15:54:02
2
22
СДС така, и не стана партия, и все още!
Това е "грешката" на Съюза, която съсипва "синята" идея.
Дори вече не може да се нарече съюз, а скоро с това лидерство ще погине съвсем.
2.
Запознат
18.11.2019 15:51:19
1
10
Така е ...
1.
100-jan *
18.11.2019 15:39:22
1
22
Прав си, Чочо, както (почти) винаги.
:-)
Здраве, успех и щастие (и) в Куба!
Vaya con Dios!
__________________
*Немската-Бомбай-Будапеща
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Д-р Милен Бонев: Имам млади пациенти с коронавирус, като на война сме Д-р Милен Бонев: Имам млади пациенти с коронавирус, като на война сме

Не го подценявайте опасността, защото е нещо много сериозно, предупреди анестезиологът – реаниматор, който живее в Барселона

Жените са по-силни от COVID-19! Бургазлийка с послание към бившия Жените са по-силни от COVID-19! Бургазлийка с послание към бившия

Неизвестен извършител изрисува джип с нецензурни обръщения, по всичко личи, че говорим за женско отмъщение

Сексолог разкри как карантината влияе на секс мераците Сексолог разкри как карантината влияе на секс мераците

Ограничаването на социалните събития и намаляването на контактите с хора извън дома може да има положителен ефект върху близостта с партньора

Проф. Минасян: Държавният дълг не трябва да е за ядене и пиене, тежестта на кризата да се поеме от всички! Проф. Минасян: Държавният дълг не трябва да е за ядене и пиене, тежестта на кризата да се поеме от всички!

Народните избраници успяха да откраднат от народа във формата на субсидии много средства и сега нямат разходи, каза той

Бахаров и Рая с нов дом в центъра на София Бахаров и Рая с нов дом в центъра на София

Новото жилище е било като подарък за двойката и личния празник на обичаната театрална и филмова звезда

Отложиха с месец боя между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа Отложиха с месец боя между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа

Новата дата на срещата ще бъде 25 юли

ГДБОП удари хероиново ОПГ, има арестувани и в Бургас ГДБОП удари хероиново ОПГ, има арестувани и в Бургас

Задържани са 72 кг хероин, дрогата била с направление Близкия Изток - Западна Европа

Пращат зад решетките 71-годишния убиец Алекси Стоянов, грози го доживотен затвор Пращат зад решетките 71-годишния убиец Алекси Стоянов, грози го доживотен затвор

Той е обвинен в убийството на своя съселянин Коста Костов

Енджи Касабие забрани преяждането Енджи Касабие забрани преяждането

Тя споделя, че най-важното и евтино средство, с което да победим глада, е водата

През 2020 г. ни очаква 4% инфлация и 6,2% безработица През 2020 г. ни очаква 4% инфлация и 6,2% безработица

Законопроектът за актуализацията на бюджета вече е внесен в парламента

Топ 10: Важните световни новини, които бяха само бегло отразени заради коронавируса Топ 10: Важните световни новини, които бяха само бегло отразени заради коронавируса

Германия прие за основно човешко право асистираното самоубийство, 2-годишната тежка епидемия от Ебола в Конго приключи

На Острова очакват бейби бум догодина заради сегашната самоизолация На Острова очакват бейби бум догодина заради сегашната самоизолация

Това предвиждат британски специалисти

Легендарен турски национал е в критично състояние Легендарен турски национал е в критично състояние

Здравето на Рюстю Речбер се влошило заради коронавирус

Сексшоп дари униформите си на медици! А садо-мазо белезниците - на полицията може би? Сексшоп дари униформите си на медици! А садо-мазо белезниците - на полицията може би?

Дарихме цялата си наличност на едно болнично заведение, работещо за здравната система на страната, написаха от бутика

Първи случай - кардинал от Ватикана е заразен с коронавирус Първи случай - кардинал от Ватикана е заразен с коронавирус

Той не е имал наскоро лични контакти с папа Франциск

Меркел даде трети отрицателен тест за коронавирус Меркел даде трети отрицателен тест за коронавирус

На 22 март канцлерът се самоизолира в дома си

Великобритания може да остане под карантина за шест месеца Великобритания може да остане под карантина за шест месеца Заразените в страната са близо 20 хил., а починалите до момента - 1228 души 5 топ стоки, с които руснаците се запасяват 5 топ стоки, с които руснаците се запасяват

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът

В Италия преминаха над 100 хил. случая, а починалите се увеличиха с 812 В Италия преминаха над 100 хил. случая, а починалите се увеличиха с 812

Новите случаи на заразени се увеличиха само с 4050 - най-ниското ниво от 17 март

"Кока-Кола" спира рекламите, дава над $120 млн. за борба с коронавируса "Кока-Кола" спира рекламите, дава над $120 млн. за борба с коронавируса

Ограничаването на маркетинговите разходи на компанията е валидно и в световен мащаб

Ген. Венцислав Мутафчийски Ген. Венцислав Мутафчийски Предстоят ни най-тежките времена. Болестта няма да подмине никого Виц на деня Виц на деня Въпрос на родител:
- И защо трябваше да се прави дистанционно обучение от вкъщи? Не можеше ли да ги затворим в училището...
Виц на деня Виц на деня - Ако не бяха мустаците, страшно щяхте да приличате на жена ми.
- Но аз нямам мустаци!
- Така е, но тя има.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Прибрахме се от супермаркета, свалихме маските и гледам... тоя мъж не е моя!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори