×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

„19 ноември“ – 30 години по-късно. Помен за умрялата бургаска демокрация


„19 ноември“ – 30 години по-късно. Помен за умрялата бургаска демокрация
Първият демократичен митинг в Бургас на 21 ноември 1989 г., на който Стойчо Кьосев държи реч и 30 г. по-късно пред вече бившия БСУ
18 Ноември 2019, Понеделник, 15:24 ч.
Автор: Стойчо КЬОСЕВ*

Една свещица пред олтара. За който има очи да я види, за който има памет да си спомни

„Абе, какви ти 30, то 3 години след 89-та вече го нямаше това провинциално политическо джудже“ – ще възкликне някой „прагматичен“ демократ, дето се усети с демократични наклонности някъде в средата на 90-те. Когато стана безопасно, а понякога и доходоносно, да се позвериш на останките от Татовите комунисти.

И когато вече цялата поетика, романтика и възторг на надеждата за свобода, свястност, човечност беше започнала да става демоде. Когато вече ги нямаше грандиозните митинги от Орлов мост в София и площад „св.св. Кирил и Методий“ в Бургас. Когато Щурците, Васко Кръпката, Вили Кавалджиев, Богдана Карадочева вече не пееха ей така, за без пари, просто от едната вяра пред хората, събрани да изживеят заедно възторга си от споделената човечност, а се върнаха към старата практика на хонорара (или някакво постче тук-там).

И големите бургаски художници – Георги Баев, Стоян Цанев, Живко Иванов, престанаха да си дават работите за изложби, с които да се попълва празната касичка на бургаското демократично движение. Когато „брадатите“ от първите месеци на СДС започнаха да отстъпват пред загладените костюмирани редици на подготвяните за случая „професионални политици“ (този израз за първи път го чух от Михаил Неделчев, но май се беше поизсилил уважаемият професор, други яхнаха демокрацията).

И когато СДС от символ започна да става партия. С партийно строителство, кадриране, разнопоточно финансиране и прочие гнусотии. Когато за по-светнатите вече, далеч преди „проекта Бойко“, започна да става ясно, като че ще съмне, че е все едно кои крадливи комунисти и мафиоти ще дойдат на власт.

Герои на новото време станаха хора с прозвища Ментата, Фаса, Тъпото, Мими, Лакираните нокти, Апаша, Мистър 10%, за да се стигне до сегашните Калинки и Теменужки, „майки на нацията“, зелени еуглени и бледи спирохети, пфууу.

Само във Флагман! Вижте нелегални кадри от 20 и 21 ноември 1989 г. от бургаския площад „Св.св.Кирил и Методий”

Приятелите на народа от най-различни цветове започнаха да наричат българите „материал“, „дебили“, а официозният идеолог на СДС излезе със статия мръснишки озаглавена „Българинът е полегнал като трудна булка и чака някой да го оправи“. Е, вече нямаше смисъл, жалко за надеждите (съвсем нямам предвид Михайлова или Нейнски – по съвременному).

Помните ли онзи филм от седемдесетте - „Потъването на Япония“? С разните му новаторски за тогава ефекти? Ама не ми е за ефектите думата. Ами за онзи престарял мъдрец, дето разказва за жабите. Как като им пресъхне блатото прокълнават и умират. Не това се случи с японците във филма. Но, според него, това бе достойното. Е, така си отиде и „19 ноември“. Не се събрахме тогава под наивния лозунг на Здравко Ангелов (вече покойник, бел.ред), за да „изкярим“ нещо. Не се записаха над 600 бургазлии вътре в няколко дни за членове с идеята „има келепир в тази работа“. Партиите, почти всички, които после заприиждаха в СДС бяха с по три до пет члена.

Просто светът се запроменя, задуха свеж морски вятър, който да разсее спарената миризма на лъже-комунистическите айтоски чорапи и странджански партенки и хората повярваха. Поискаха да повярват. Божичко, колко беше красиво. И как се изпокриха довчерашните „властелини“ на любимия ни Бургас.

Разтърсващо признание! Първият почетен гражданин на Бургас, който се почувства длъжен да даде отчет. За да каже истина

После... После вече не си струваше. Който не е съгласен да си спомни кой тогава, в средата на 90-те, беше водач на „Партията СДС“ в Бургас. И да каже къде се намира сега въпросният персонаж. Или да се запита допустимо ли е СДС да се превърне в жалък клиент, мижав безгласен партньор на ченгеджийската версия на комунистите. Така ли беше, така ли е? Можеше ли, трябваше ли „19 ноември“ да участва в такъв отвратителен маскарад?

И „19 ноември“ умря. Само да припомня, че в тези 2-3 години обществен живот успя да:

- Организира първите (единствени масови) митинги на Демократичните сили в Бургас (тогава СДС още не съществуваше)

- Беше в основата на предизборните щабове на кандидатите от СДС за Великото Народно Събрание

- Беше основата на Българското Сдружение за Честни Избори

- Пребори се за преотстъпване сградата на Партийния дом за сграда на Бургаския Свободен Университет

- Пребори се за даване сградата на Партийната школа за Психиатрична клиника

- Непрекъснато се съпротивляваше на линията на тогавашното комунистическо ръководство на СДС – Бургас (да, така беше – и председателят и зам. председателят на СДС – Бургас бяха с партийни книжки) да дублираме „импозантния“ стил на Партията-ръководителка, с което стана неудобен и на националното ръководство на СДС.

И после умря. Политически умря. Но си остана като един неопетнен спомен (кой остана неопетнен от тогавашните времена?), като една малка, но все още припламваща свещица пред олтара на свястността, човечността и демокрацията. Онази демокрация, пламенната, прелестната. Не сегашната притворна пошлост и крадливо самодоволство.

Е, толкова можахме, толкова направихме. Една свещица пред олтара. За който има очи да я види. За който има памет да си спомни.

*Заглавието е на редакцията. Авторът е почетен гражданин на Бургас, доктор по философия, някогашен училищен и университетски преподавател, дисидент, съосновател през 1989 г. на първата опозиционна структура в Бургас, наречена „Клуб 19 ноември”. За кратко бе председател и на СДС-Бургас. Отвратен от последвалите събития в първите години на т.нар. ни демокрация, напуска България, плава под чужд флаг, за да отгледа и образова трите си деца, останали без майка от бебета. Сега живее в Куба


В категории: Бургас


29
Коментара по темата
29.
Аденауер
19.11.2019 20:46:54
7
3
Уважаеми граждани, във форума се намира опасен луд за връзване.Казва се Педолан Чекиджашвили.Превъртял е от много лъскане.Всичко и всички му са криви.
Най-вече Плевнелиев, Соломон Паси и други
подобни.Пазете се!!!
28.
XX
19.11.2019 17:51:23
1
7
@27
Значи си промит син "комунист" - автентичен олигофрен (кат) младежкия сДС лидер.
Пп. То и другата отрепка плевнелиев така обичаше да се тупа в гърдите.
Аман от олигофрени!
27.
Петър
19.11.2019 16:28:56
10
0
ХХ,
А, всеки влязъл в герб какъв е тогава?
Всеотдаен демократ?
СДС ли ти е проблема?
Да, аз съм роден със "синята" идея!
Свободен от подобни изчадия, като твоята особа! Свободен да се опълчи на изроди, като твоята персона! Свободен да не бъда боклук, като твоята личност!
26.
Конрад
19.11.2019 08:13:28
14
4
Педолино, не така, не така.Първо научете
граматиката, а после акайте из форумите.
25.
Аденауер
19.11.2019 08:00:21
9
5
Педолино, поздрани от Путлин.
24.
ХХ
19.11.2019 00:31:19
3
9
@19
Шизи неадекватно, болшевишка отрепка ще викаш на всеки влязъл в сдс. Подразбирам, че си една от тях и сега гузно избиваш комплекси ала отрепката плевнелиев.
23.
.I.
18.11.2019 23:51:00
12
2
Педолино пак се изака по всички въпроси,
защото много ги разбира.Такива са самотните
бастунджия.
Педо пусна малко екскрементче,
после чурна в бяло менче.
Педо тръцна,
Путлин хлъцна.
Много Росенчо сънува
и за него все бленува.
Да му ближе саралията
много иска завалията.
22.
Няма надежда
18.11.2019 20:58:28
16
6
България я убиха на 09.09.1944.Пред безучастният поглед на БА.Срамувам се,че съм роден в този руски клозет.Срам ме е от вас и пораждате в мен само погнуса.Надявам се нещо да сложи край на този комунистически терор.
21.
к.к.
18.11.2019 20:40:27
3
7
И големите бургаски художници – Георги Баев, Стоян Цанев, Живко Иванов, престанаха да си дават работите за изложби, с които да се попълва празната касичка на бургаското демократично движение. ???
A ТИ КАКВО ДАДЕ БЕ??? ЛЕНТЯЙ, УЧИТЕЛ ПО НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ! КАНДИДАТ ЗА КМЕТ ОТ НАЙ РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ И ПАРТИЙКИ! П.П това ли е "недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности" ??? А документите, предизборните плакати? а трудовата му книжка? всичко може да се докаже! Че и още някои други работи!
20.
*********
18.11.2019 20:11:42
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
19.
Петър
18.11.2019 20:09:34
13
12
ХХ,
Ами настоящето ти отговаря на въпросът!
Но, не очаквам болшевишка отрепка да го разбере! Такива, каквито бяхте внедрени в много партии в СДС!
Отрепка нещастна!
18.
XX
18.11.2019 19:00:08
5
14
@3
И кво кат не стана партия от отрепки, а си остана сбирщина от отрепки - "дисиденти" по партийно поръчение?
17.
XX
18.11.2019 18:49:34
2
16
@15
А ти ще разбереш ли, че политиката е възпитание?!

Относно статията: не разбрах, кое прави кадрите нелегални...
16.
XX
18.11.2019 18:46:30
2
15
Сигурно е свестен, но в статията не видях нито един факт, който да го определи за дисидент (макар, че след като бкп отрепката росен плевнелиев се писа за такъв, тази дума загуби всякаква стойност).
Пп1. В статията липсват имена. Докато отрепките не бъдат назовани по име, ще могат да се боядисват като герои.
Пп2. Всяка акция за сдс след 14.12.1989 (демек и по време на изборите за внс) е и акция в помощ на изрода луканов и дс.
15.
Петър
18.11.2019 18:28:54
15
14
12-ти,
Сереш си в собствената уста недодялан скапаняк.
Свободата е отговорност, свободията е анархия.
Сравнението е в броя емигрирали от такива разсъждения!
Надали ще разбереш казаното. Европа трябва да бъде обединена, а не разделена.
Педерастията идва от гена, и възпитанието, а не от политиката! Надали, и това ще разбереш.
14.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
18.11.2019 18:14:38
4
22
Помним ,помним Цялата измет на Бургас и околията се събраха и оглавиха митингите. На първа линия бяха Йордан Цонев, Венци Чамурджиев, Антон кабата, всички боклуци долни. А тези певци Васко кръпката и т.н., всички, пяха няколко дена безплатно но послееее, ях послееее как се нагушиха. Стотици хиляди потекаха по сметките им, без нищо да творят. Богдана карадочева, че тя след преврата какво е създала ? Нищо. По социализма стана певица Васко кръпката и певец, хааа ха ха ха
13.
Zora
18.11.2019 18:13:09
2
16
ДеКорацията в Булгаристан се случи дали от комунисти,седесари,бесепари,царчета,гербарасти и прочие всякакви педерасти с една идея да се обогатят не духовно разбира се а да осигурят родата до 9-то коляно. А раята спи своя повече от 500 - годишен сън все още.
12.
АЗ
18.11.2019 17:50:17
20
21
ДА ВИ СЕРА НА ПСЕВДО ДЕМОКРАЦИЯТА И УРОДЛИВАТА ЕВРОПЕДЕРАСТИЯ...
11.
Браво!!!
18.11.2019 17:46:49
1
18
Един от участниците, който да признае истината. Адмирации!!!
10.
DB7
18.11.2019 17:14:55
1
13
Даа..Така си беше..Мн точно казано!Беше ми преподавател в Английската 94/95
9.
до 7
18.11.2019 16:26:11
27
19
Стоичо,стига плюй по комунистите ! Бързо забрави кой ти даде апартамента в славейков !- дадоха ти го "лошите" комунисти . и не си Никакъв философ,а дървен такъв-заради такива демократи като тебе сме на тоя окаян хал.
8.
Рач
18.11.2019 16:23:51
5
11
Голям си. както винаги.
7.
до роко
18.11.2019 16:15:46
3
15
стойчо си е повече време тука - работи лятно време в хотел в Слънчев бряг - знае много езици, затова го ползват. като не знаеш не се обаждай. женен е за кубинка и тя също идва лятно време
6.
до роко
18.11.2019 16:15:44
2
12
стойчо си е повече време тука - работи лятно време в хотел в Слънчев бряг - знае много езици, затова го ползват. като не знаеш не се обаждай. женен е за кубинка и тя също идва лятно време
5.
roko
18.11.2019 16:07:42
21
10
Стоичо нещо не си в ред. Защо Като си демократ се криеш като мишка в комунистическа куба?
4.
Петър Генчев
18.11.2019 16:01:43
9
18
Стойчо, благодаря ти за тези редове!
3.
Петър
18.11.2019 15:54:02
2
21
СДС така, и не стана партия, и все още!
Това е "грешката" на Съюза, която съсипва "синята" идея.
Дори вече не може да се нарече съюз, а скоро с това лидерство ще погине съвсем.
2.
Запознат
18.11.2019 15:51:19
1
10
Така е ...
1.
100-jan *
18.11.2019 15:39:22
1
22
Прав си, Чочо, както (почти) винаги.
:-)
Здраве, успех и щастие (и) в Куба!
Vaya con Dios!
__________________
*Немската-Бомбай-Будапеща
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво разкрива начинът, по който те гушка Какво разкрива начинът, по който те гушка

Твоят човек може би невинаги споделя чувствата си, но тялото му би могло да говори вместо него

Разтърсващата изповед на един лекар или историята за добрините, които са забравени Разтърсващата изповед на един лекар или историята за добрините, които са забравени

Често в България се е водила война срещу интелегенцията от тези с “каскетите”. Май сега продължава и нищо добро не ни очаква, ако не се отклоним от този път, откровен е проф.д-р Тома Пожарлиев

Руслан Мъйнов пак удари 120 кила! Руслан Мъйнов пак удари 120 кила!

 Актьорът е поредният ошишкал се с гастро пръстен

Младшата на ФК "Черноморец 1919" с голям успех Младшата на ФК "Черноморец 1919" с голям успех

За втория полусезон задачата пред отбора остава запазване на 1-ото място, подобряване на играта и логично спечелване на място в Елитната група на България до 17 години за следващата генерация

Михаела Филева поддържа форма с танци Михаела Филева поддържа форма с танци

Тя е висока цели 176 см и това тегло е оптимално за нейния ръст

Как в България броят дивите зайци с европейски пари Как в България броят дивите зайци с европейски пари

На всеки шест години държавите-членки са длъжни да докладват какво се случва със защитените територии от мрежата Натура 2000

Дъщерята на Анджелина Джоли сменя пола си Дъщерята на Анджелина Джоли сменя пола си

13-годишната Шайло се подлага на хормонална терапия в лечебно заведение в Санта Моника

5 мита за ваксините срещу грип 5 мита за ваксините срещу грип

Кои са твърденията за грипа, които Световната здравна организация оправдава

Благотворителен коледен бал на Младежки Глас събра 5 600 лв за обучение на деца Благотворителен коледен бал на Младежки Глас събра 5 600 лв за обучение на деца

В препълнената зала събитието обедини различни бизнес партньори, общественици, депутати, общински съветници, държавни администрации, младежи и симпатизанти на идеята

Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде

Нов закон уличава финансирането отвън като шпионаж

Кметица забрани да се умира през уикенда Кметица забрани да се умира през уикенда

Новата мярка била породена от факта, че миналата седмица Изабел Дюжеле не могла да намери лекар, който да удостовери кончината на местен жител

САЩ подготвят война на няколко фронта САЩ подготвят война на няколко фронта

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето 20-годишната Тори Оджеда от Флорида, САЩ забремена от един от четиримата си партньори. Младата жена се определя сама като "полиаморна" и живее заедно с няколко мъже едновременно, така че всички заедно ще гледат бебето като едно семейство, разказва Daily Mail. Франция е в плен на стачки и протести Франция е в плен на стачки и протести

 Полицията използва сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж и Нант

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“ Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“

Роденият в Ню Йорк актьор получава престижната награда за ролята си на Рой Кон в „Ангелите на Америка“ през 1993 година

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя 2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Общо изплатената сума се очаква да достигне 160 млн. паунда

Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул

Няма данни за пострадали и разрушения

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

"Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания "Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Бойко Борисов Бойко Борисов Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат Виц на деня Виц на деня Добре лекувания махмурлук може да удължи запоя до няколко седмици. Виц на деня Виц на деня - Защо охлювът не може да кара мотор?
- Защото му се веят очите!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Понякога будилникът ми помага да се събудя... Най-често обаче, ми пречи да се наспя.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори