×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Багери вдигат пясъчни диги по плажовете в Бургаско, вредят ли на ивицата?


Багери вдигат пясъчни диги по плажовете в Бургаско, вредят ли на ивицата?
Подобна практика има в най-големите курорти в Италия, Испания и Франция
10 Ноември 2019, Неделя, 13:39 ч.
Автор: Давид СУКНАРОВ

Плажът в бургаския кв. „Крайморие” вече е готов да посрещне зимата

От няколко години в общественото пространство тече дебат дали пясъчните диги, които се вдигат по плажовете след края на сезона, вредят на ивицата.

Все повече концесионери се опитват да бъдат подготвени за суровата зима, заради която част от плажовете им може да бъдат „изядени” до следващото лято.

Флагман.БГ се свърза със стопанина на плажа в бургаския кв. „Крайморие” Николай Димитров, който се занимава повече от 20 години с управлението на плажове и е един от първите у нас, които започнал да използва този метод за укрепване.

„Това вече се е превърнало в световна практика. Използва се в най-големите курорти на Франция, Италия и Испания. В никакъв случай пясъчните диги не увреждат плажовете, а дори напротив. Друг е въпросът, че всеки прави тази технология по различен начин. Например, аз следя метеорологичната обстановка и всеки път, когато морето изхвърля пясък, от прибоя изтеглям натрупалия се в най-задната част от плажа. Събирам го и когато се извие буря и морето отнеме пясък от брега, трупам този, които съм събрал отзад”, обяснява Николай Димитров.

С тази огромна машина се събира пясъкът в Крайморие 

Други концесионери взимат пясък директно от плажа, но според Димитров поговорката, че „морето си го взима, но после го връща” не била много правилна, тъй като не се знае дали пясъкът ще бъде изхвърлен от вълните на същия плаж.

Събраният пясък, който ще се използва за укрепване на ивицата в Крайморие 

„По този начин някой може да се изненада, че след зимните месеци плажът му е леко намалял. По договор, ние концесионерите, нямаме ангажимент целогодишно да се грижим за плажа си, но мисля, че трябва да опитваме да задържим площта, която сме наели, защото цените няма да паднат, ако останем с по-малък плаж след буря”, категоричен е Димитров.

Брегът на Северния плаж в Бургас също е опасан от диги 

На повечето големи плажове в Бургаско вече са изградени въпросните диги, въпреки че времето все още не се е „разлютило”. При кого защитата ще бъде най-ефикасна ще стана ясно пролетта, когато ще започне и усилената подготовка за летния сезон.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
15
Коментара по темата
15.
До 13
11.11.2019 19:38:40
1
7
Само тука във България тези така наречени “зелени” като вас се изказват толкова Първобитно и зад скритото им обяснение за природа се вижда и прозира желанието да се направят на “интересни” и за някой лев под масата!!! Какви “ландшафти” бе другарю,след като във Цял свят това е ПРАКТИКА от над 30 години!!! Да Не ти обяснявам,че във САЩ при най малки съмнения за ураганни ветрове такива диги се правят от властите и държавата!!! Айде стига сте се правили на прекалено компетентни,аман от Вас и вашите “нравоучения” затова и във Зимните курорти Не могат да работят нормално и хората отиват във Австрия и Други курорти-там да Не би да пречат на някой лифтовете?????
14.
Варна
11.11.2019 12:14:59
1
2
Плажовете се запазват и увеличават с каменни буни, които в Бургас така и не бяха довършени. Има някакви остатъци само.
13.
Кой разрешава
11.11.2019 11:48:12
7
6
подобно безумие? По силата на какъв закон някой, който НЕ Е СОБСТВЕНИК, придобива право да оре там, където не се сее! Това си е екологично нарушение, промяна на целостта на крайбрежния ландшафт и абсолютно невежествено и престъпно отношение към природата, която и без това от подобно примитивно меркантилно мислене намалява и се обезобразява с всяка изминала година! Но това е мисленето на елементарни и материални хора, които са оставени на самотек, достигайки до пълна самозабрава и самовъзвеличаване!
12.
Аман
11.11.2019 09:22:09
6
6
Алоооо кмете, морето не е нивата на село.....
11.
До 9
11.11.2019 08:14:00
2
6
В Слънчев бряг пясъка се натрупва, заради новото пристанище на Диневи в Свети Влас. Теченията се промениха. В близкото бъдеще пясъчната ивица ще е права линия от Влас до Несебър, а ако не се вземат мерки този залив ще е е пясъчна пустиня, а хотелите сега ще се окажат на 4та линия. Жалко, че си унищожаваме най-големия курорт.
А в Бургас като разорът северния плаж и морето хвърля пясъка до вълнолома срещу хотел "Приморец" , а пясъчната ивица от солниците до моста изтънява с всяка година. Разорания пясък морето по-лесно го взима и го носи с течението, но малоумниците в общината, дават глупави разрешения напишман меринджей. Амо какво разбират селяни пришълци от море.
10.
Чоча
11.11.2019 08:08:31
3
4
Каква Италия ,каква Испания извънземни като пишете такива статий поне си проверете информацията никой не пипа пясъка .
Хората правят буни от камъни и следват естеатвения път на природата да направи своето ама Ганйо е намерил по евтино решение
9.
В Слънчев бряг
10.11.2019 17:58:39
4
13
от 5-6 години се правят диги,като се взема пюсък от прибоя и плажната ивица реално е нарастнала в ширина от2-3 метра!Много ефективно решение!Все пак не навсякъде по света има такъв чудесен пясък,в много курорти пляжната ивица е от камъчета,без пясък дори!Браво и на Бургас!
8.
СИСО
10.11.2019 16:19:32
2
12
Чета коментарите и повечето са от комплексирани небъдници които не могат и два лева сами да извадят инак акъл тръгнали да леят.
7.
До 6
10.11.2019 16:16:49
2
15
Утрепка е на майка ти сина и.А мангал на баща ти сина му,комплексиран свирчо.
6.
 كتائب الشهيد عز الدين القسام‎
10.11.2019 15:56:36
17
2
Nqkva otrepka harchi nafta da mesti pqsak toz cherveniq mangal maistora na digite li e
5.
четворката
10.11.2019 15:22:06
3
11
Много си тъп знаеш ли??? Е сега ти обясниха тея работи,ама ти си знаеш по принцип.
4.
Тъй тъй
10.11.2019 15:19:54
12
8
Скатавате го да не го налазят еколозите,обяснявайте ги тея работи бе...
3.
Бг
10.11.2019 15:02:29
13
13
В Италия и Испания правят вълноломи от камъни така че да не пречат на никой но в Бургас на кмета екипа е само от некъдърници
2.
Динамо
10.11.2019 14:27:04
2
10
Това е практика във най големите морски курорти в света.
Виждал съм го със собствените си очи във Италия и Франция.
1.
стойчо
10.11.2019 14:08:20
11
22
Определено това момче знае какво прави и то се вижда от всички.Друг е въпросът че са рядко такива стопани по нашите плажове.Ходя всяка година във КРАЙМОРИЕ на плаж и със невъоръжено око се вижда че нещата вървят и се случват там.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори