×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Русия след падането на Берлинската стена: Отново изолирана от Запада


Русия след падането на Берлинската стена: Отново изолирана от Запада
Новото поколение трудно може да прецени събитията отпреди 30 години
09 Ноември 2019, Събота, 11:30 ч.

Как руският печат отбеляза 30-та годишнина от края на Студената война

Външният министър на Русия Сергей Лавров няма да посети Германия за празненствата по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Москва ще бъде представена от посланика си Сергей Нечаев, пише "РБК", като се позовава на Мария Захарова, говорител на дипломатическото ведомство.

Лавров бе поканен от германската страна, но няма да може да присъства поради напрегната програма, цитира вестникът обяснение на посолството на федералната република в Русия, пише dnes.bg

По време на годишнината от падането на Берлинската стена - събитие, превърнало се в символ на края на Студената война, разделяла света на два лагера, Русия се стреми към нов изолационизъм и противопоставяне със Запада, без да разполага нито с ресурсите на Съветския съюз, нито с позитивен дневен ред, констатира "Ведомости", цитирани от БТА.

В серия от снимки "Известия" разказва за разрушаването на Стената - "укрепената граница" между Изтока и Запада, и напомня за десетките убити при опити да я преминат.

Музеят на бившия КПП "Чекпойнт Чарли" е сред най-известните обекти, напомнящи за тогавашните събития, отбелязва изданието в интервю с вдовицата на основателя му - историка Райнер Хилдебранд. "Съпругът ми казваше, че най-важното е да показваме не кръвта, а как хората побеждаваха несправедливостта", казва Александра Хилдебранд.

"Показваме неща, които може да не се харесат на хора със съветски манталитет", посочва тя.

"Руският президент Владимир Путин отдавна не е бил в Берлин. Но бихме искали той някога да посети нашия музей. Не е задължително да е съгласен с онова, което показваме. Защото независимо от възгледите на страните винаги е много важно те да разговарят помежду си. Живеем в един свят, където от никого не можеш да се скриеш", добавя уредничката на музея.

Анкета на руския център "Левада" показва, че жителите на Русия започват да забравят за рухването на Стената, пише "Ведомости".

Над половината участници - 53 на сто, заявяват, че знаят за събитието само в общи линии, а 12 на сто за пръв път чуват за него. Добре са информирани 35 на сто, най-вече хората над 55 г., а 1 процент не дават отговор.
Делът на положителните оценки за падането на Стената за десет години е намалял почти с една трета. През 2009 г. добра или много добра оценка за събитието са дали 63 на сто от анкетираните, а сега - едва 43 процента.

Новото поколение трудно може да прецени събитията отпреди 30 години; освен това се отразява и днешната геополитическа конфронтация на Русия със Запада, коментира резултатите Сергей Обухов, секретар на руската комунистическа партия.

"Една стена падна, друга се появи - и то само на хиляда километра от Москва", казва той. Новата "стена" минава според него през Украйна, покрай Смоленск, по границите на Русия с Грузия и балтийските държави.

Сливането на двете Германии не формира единно германско общество. Нещо повече, разделението в него се задълбочава с всяка година, пише руското издание "Лайф". "Западните германци все повече смятат източните за неблагодарни свине, а източните се чувстват измамени от живота. Големите вестници на гигантските концерни се чувстват в правото си да обиждат в прав текст източните германци, наричайки ги десни екстремисти, фашисти и нацисти. Източните, които още помнят що е то държавна пропаганда, не вярват нито на големите вестници, нито на големите берлински политици - защото усещат демагогията от километър. Нищо чудно, че политиците от източните провинции в Бундестага се броят на пръсти", обяснява електронният вестник.

Германия все още е разделена на Изток и Запад, твърди "Новая газета". Някога социалистическа, днес Източна Германия е разсадник на ксенофобия и крайнодясна идеология. Три десетилетия след обединението Изтокът и Западът сякаш се разминават отново. Източните германци гласуват за десните радикали, подкрепят неонацистите, се казва в материала.

"Какво бе формирало източните германци? Суровото, авторитарно възпитание в семейството, подкрепяно първо от натиска на нацисткия Трети райх, после - без прекъсване, от властта на социалистическата държава. След краха на ГДР в източните региони се образува "идеологически вакуум". Той бе запълнен от крайната десница.
Младите германци са свободни от драмите и катастрофите на 20-ото столетие. Струва им се, че бремето на историята не тегне вече върху плещите им. Но миналото не умира. То може само да бъде забравено", подчертава "Новая газета".

"Кой всъщност спечели (от обединението)? Естествено Германия", пише "Росийская газета".

Германия стана още по-мощен играч в ЕС, способен да диктува собствени условия на партньорите си. Навярно печелят и САЩ. Защото Вашингтон гледаше на проблема с обединението на Германия през призмата на Студената война и стремежът му бе да намали влиянието на Съветския съюз в Европа. Франция, някога пълноправен партньор на Германия в европейския тандем, успя да запази позиции в ЕС, но първа цигулка все пак свири Берлин. За Лондон няма какво да говорим - съвсем скоро той ще се отдели от Европа и ще потегли на самотно плаване, продължава московският официоз.

"Ами Русия? Уви, общоевропейският дом, за който мечтаеше Михаил Горбачов, все още не е построен. Макар германците да помнят, че без добрата воля на Москва пътят им към желаната цел със сигурност би бил далеч по-дълъг и много по-трънлив", заключава "Росийская газета".

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2019/11/08/rusiia-sled-padaneto-na-berlinskata-stena-otnovo-izolirana-ot-zapada.428942
 


В категории: Политика


5
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
5
Коментара по темата
5.
хх
09.11.2019 19:33:39
1
4
Естествено, че няма да отиде при отрепките. Никой уважаващ се човек няма да посети кочина на два пъти отказвала обединение.
4.
турчин
09.11.2019 16:29:16
0
0
Автономни тюркски републики с неизвестно име в Русия
В границите на Русия има общо 21 автономни републики. Тези автономни държави се управляват от техния собствен парламент и са подчинени на Москва по национални въпроси. 7 от тези 21 автономни републики в Русия са турски общности. Съставихме тези общества за вас.



1. Автономна република Башкортостан



Това е федеративна турска република, свързана с Русия. Датата на автономия е 11 октомври 1991 г. Разположен е в района, простиращ се от Южния Урал на запад към реките Белая и Кама.



Башкир, Башкир и Башкир са народите, живеещи в него. Въпреки политиките си за асимилация, те продължават живота си, без да компрометират националните си ценности, вярвания и традиции.

2. Автономна република Чувашия



Това е една от турските автономни републики, разположена в централния район на Русия. Датите на автономия са юни 1920 година.



Районът, в който са живели сержантите, е бил под контрола на руснаците през 16 век, а през 1920 г. в региона е създадено автономно звено. Сержантите, станали автономна република през 1925 г., са кръстени след разпадането на СССР (1991 г.).



3. Автономна република Хакасия



Хакасия е република в Сибир и свързана с Русия. Намира се в южната част на Централен Сибир. Република Тува има в източната и южната част на региона и република Алтай на запад.



Хакасас се присъединява към Руската империя през 1800 г., а през 1930 г. има автономен статут. Шаманизмът, старо турско вярване, е широко разпространен в страната. Езикът им е много близък до цивилизацията.

4-та полева (Якутска) автономна република



Общността, известна като Саха турци, избягала от набезите на монголския бурят през 13-ти и 14-ти век и се заселила около езерото Байкал в Сибир. Те са се слели с други азиатски народи в региона. Между 1926 и 1959 г. населението на рубините бързо се намалява от политиките.



Днес в региона живеят 958 528 души, което представлява една пета от руската територия. Якутският език, или езикът на саха, е сред диалектите на турския.



5. Кабардино-Балкарска автономна република



Балкарите, кримските татари и кумиларите е народ с подобни черти.



Това е народ, останал от българското племе в района на Кавказ с миграцията на хуните на запад през IV век.

6.Тувска република



Сред автономните региони на Русия Тува е включена в Русия след гражданската война след болшевишката революция. Веднага след гражданската война СССР не е привързан към нея и до 1944 г. остава като независима държава.



Тува е определена като единствената административна единица в региона на Сибир, където живеят по-голямата част от коренното население.

7. Автономна република Алтай



Това е автономната република в южната част на Русия. В тази република, която има континентален климат по отношение на климата, лятото е горещо и сухо, а зимите са дъждовни.





Турция Черно море с тази функция е подобна на региона. Този регион, който обикновено се състои от планински райони, е богат с повече от 20 хиляди реки и русла. Русия направи големи асимилационни работи за русизацията на този регион в съветския период и беше успешна в тези изследвания.
3.
Дернев
09.11.2019 12:54:20
3
3
Тази изолация я наложи САЩ чрез НАТО, защото новата му роля сега е само това- защита на американския интерес. Слава бого , че западноевропейците взеха да проглеждат и за европейският интерес. Но трябва да ускорят темповете. Времето не работи в наша, на европейците полза докато сме разединени. Защото ЕС не е гаранция за общи интереси. Единната армия е. Както и Европа на европейците- зона на мир и икономически птосперитет гарантитанот нашата и на Русия армии.
2.
хи хи хи
09.11.2019 12:22:39
6
9
червените безмозъчни се активираха. много ги боли за ватенките, а не си гледат дереджето в страната.
1.
Аз
09.11.2019 11:37:28
17
7
Абе то бива да си поръчков и продажен драскач ,ама чак толкова...не бива..Как ще изолираш най-богатата държава в света,какви санкции ще й наложиш,при положение,че най -силните икономики и най-големи пазари са на тяхна страна....Китай,Турция,Индия,Бразилия......Просто това е гнусна платена публикация....А пък не дай си Боже Путин да затвори крана....цяла Европа ще е в блокаж...Нещастници
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори